Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 38 z 41 ]

1

Temat: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Witajcie. Do tego czasu litrami pochłaniałam kawę rozpuszczalną, ale jak tak sobie poczytałam to się okazało, że jest ona strasznie niezdrowa. W związku z tym muszę się przenieść na kawę parzoną. Wiem, że na świecie są dwa gatunki kaw - arabica i robusta. Której kawy w składzie powinno być więcej arabiki czy robusty? Która jest zdrowsza i smaczniejsza? Poza tym jak lepiej przyrządzać kawę? W ekspresie czy normalnie zaparzać w filiżance?

Reklama
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ja wolę arabicę bo delikatniejsza. Robusta jest mocniej palona i w Polsce popularniejsza. Robię w zaparzaczu.

"Egoizm nie polega na tym, że się żyje jak chce, lecz na żądaniu od innych, by żyli tak, jak my chcemy" - Oscar Wilde
"Wszystko jest trudne, nim stanie się proste" - Margaret Fuller

3

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ja również kocham kawę! Nie ma porównania, bez dwóch zdań lepsza jest Arabica. Oczywiście nie krytykuje Robusty bo to właśnie ona jest bardziej popularna i łatwiej dostępna w dzisiejszych czasach. Ale jeśli komuś zależy na jakości to Arabica jest zdrowsza zawiera mniej kofeiny i moim zdaniem jest lepsza w smaku, ma również wspaniały aromat. Ja lubię bardzo kawę świeżo mieloną i parzoną w ekspresie. Nie zawsze mam czas żeby taką robić. Ale jak już pić to ze smakiem! smile

Reklama

4

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

patrząc na to ile kaw posiada w skłądzie dopuszczalną norme  ochratoksyny uważam że kawa świeżo zmielona w młynku w domku jest najlepszą i najzdrowszą kawą. Nie lubie tych zwykłych ze względu na duża ilośc chemii w nich. W rozpuszczalnych to jest może z 60% kawy a reszta to...?

5 Ostatnio edytowany przez november (2012-08-24 12:44:16)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Nie do końca się zgodzę z tym, co zostało powiedziane wcześniej na temat obu gatunków kaw. Są to kawy zupełnie inne - o innym charakterze i smaku. Ale nie można powiedzieć, że robusta jest najczęściej spotykana bo jest to nieprawda. To, że kawa ta szybciej daje owoce i jest ogólnie łatwiejsza w uprawie (zatem przede wszystkim tańsza) wcale nie znaczy, że zalewa rynek czy coś. Każdy barista Wam powie, że robusty nie da się tak łatwo kupić (mówię o osobach, które zbyt na kawie się nie znają i nie wiedzą, gdzie kupować dobrą kawę). Dlaczego? To jest bardzo proste - robusta jest po prostu bardzo gorzka i trudno jest ją pić. Trudno jest ją spotkać z dopiskiem "100 proc. robusta"... Dlatego najczęściej spotyka się mieszanki arabiki i robusty w różnych proporcjach. Często też, o czym się mało kiedy mówi, nawet kawy reklamowane jako 100 proc. arabiki to... także mieszanki. Z jakiego powodu? Bo w Polsce jest mała wiedza o kawie a arabika jest postrzegana - nie wiedzieć czemu - jako kawa lepsza. Stąd taki marketingowy chwyt. Tak naprawdę to robusta ma nie tylko więcej kofeiny, zatem faktycznie można odczuć pobudzenie (choć działanie kofeiny to też kilka ciekawych mitów), ale też jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty smak. Jest niestety niedoceniana właśnie przez wzgląd na goryczkę. Poza tym, mówiąc o gatunkach kaw, to istnieje kilkadziesiąt ich podgatunków, i myślę, że dopiero o nich mówiąc można mówić o lepszym, czy gorszym smaku (choć to w dalszym ciągu kwestia gustu). Można tam odróżniać posmak winogron, wanilii, wina, owoców - dosłownie dziesiątki różnych smaków (nie sztucznych oczywiście).
No i pozostaje też kwestia picia kawy. Osobiście nie znoszę kawy "po turecku" czyli zaparzanej wrzątkiem z czajnika. Moim zdaniem kupowanie nawet najlepszej i drogiej kawy, żeby ją zmielić i zalać wodą z czajnika to nonsens i strata kasy. Po prostu pełnego smaku kawy nie da się uzyskać przy pomocy gorącej wody (abstrahując od tego, że kawa nie parzy się najlepiej wrzącą wodą) bo większość substancji smakowych i aromatycznych zawartych w kawie nie rozpuszcza się w wodzie... Idąc dalej - jeśli chcesz kupić dobrą kawę i naprawdę sprawdzić jej smak, to zrób to w ekspresie. Nie przelewówce, tylko ciśnieniowym. Substancje oleiste z kawy można tylko wycisnąć.
Ja nie potrafię pić innej kawy niż ekspresu. A ta delikatna crema - mmm.. uwielbiam z rana:)

Nazbyt układne kobiety, rzadko znaczą historię...
Reklama

6

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki smile <mniam mniam>

7

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Wolę arabicę, jest delikatniejsza ; )

8

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

ja się przestawiłem na  Cellini i jestem zadowolony. Różnica w smaku jest ogromna w porównaniu do np primy. Co do ekspresu to nie stać mnie na to smile wiem że z tego kawa jest najlepsza ale na razie trzymam się czajnika

9

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?
Catwoman napisał/a:

Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki smile <mniam mniam>

To fakt, nie próbowałam kawy z kawiarki - być może także jest dobra. Na pewno jednak nie odsłania całego bukietu smakowego, bo bez ciśnienia nie wydobędzie się substancji oleistych.
Być może spróbuję kawy z kawiarki.

Nazbyt układne kobiety, rzadko znaczą historię...

10 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2012-08-25 11:56:21)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?
november napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki smile <mniam mniam>

To fakt, nie próbowałam kawy z kawiarki - być może także jest dobra. Na pewno jednak nie odsłania całego bukietu smakowego, bo bez ciśnienia nie wydobędzie się substancji oleistych.
Być może spróbuję kawy z kawiarki.

Zapoznaj się z tym jak działa kawiarka smile  Kawa z kawiarki jest również jakby....gęściejsza, aromat niesamowity że o smaku nie wspomnę:)

11

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

fakt kawiarnie robią cudowne kawy ale i na stacji ostatnio dostałem naprawde świetną kawe, aż byłem w szoku smile ale zależy jaką kawe jeszcze maja, próbowałem  raz jacobsa w kawiarni a raz cellini i cellini wygrała w smaku i aromacie.
To też chyba kwestia gustu smile

12

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

ależ na stracjach mają świetne kawy!  tylko wolę mieć dobry przepis na dobrą kawę, którą mogę sobie sama w każdej chwili zrobic.

13 Ostatnio edytowany przez november (2012-08-26 12:36:17)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Odnoszę wrażenie, że werp to fake dla reklamy kawy...;/

Nazbyt układne kobiety, rzadko znaczą historię...

14

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

November fajnie to napisałaś smile
Ostatnio trafiłam do palarni kawy, gdzie podczas wypalania, właściciel opowiadał o kawach. Z tego co zrozumiałam robusta ma więcej kofeiny i to jest podstawowa różnica między tym gatunkiem, a arabicą. Poza tym i tak w większości dostępne są mieszanki smile

15

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?
Catwoman napisał/a:

Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki smile <mniam mniam>

Jestem tego samego zdania! Szczęśliwy traf sprawił, że ekspres mi się zepsuł i teraz się delektuję kawą z kawiarki - pycha smile

16

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Czysta arabica świeżo zmielona to marzenie, smakuje wyśmienicie bez kawiarki. Kupiłam sobie taki młynek z żarnami - ręczny. Samo mielenie kawy stało się przyjemnością!

17

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Arabika to lepszy gatunek ziaren:)
oczywiście przychylam się do wypowiedzi poprzedniczek - świeżo mielona.... smile pycha!!!

18

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Co do smaku to uważam, żę każdy powinien po prostu spróbować jednej i drugiej, żeby przekonać się, która jest smaczniejsza, więc to pytanie jest dla mnie dziwne wink A o parzeniu kawy to całe książki napisano, polecam Ci zajrzeć na jakąś stronę dla specjalistów w tej dziedzinie smile

19 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-03 15:44:14)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ja preferuję mieszanki w których jest przewaga robusty a nie arabiki. Arabika ma miły przyjemnyaromat, ale nie daje tzw. kopa. A rano właśnie tego wymagam od kawy, żeby mnie pobudziła i do tego była pyszna. I przychylam się też do grona popierającego link, bo inaczej się tej pysznejesencji nie wyciągnie z kawy. Fakt, kawiarka jest też przydatnym gadżetem, ale nie przebije dobregoekspresu. Przynajmniej według moich kubków smakowych.

Cegły są ciężkie.

20

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

smile ja nie o smaku kawy , tylko o KAWIARCE pare slow.
Otoz jesli chodzi o kawiarki, to te z aluminium sa szkodliwe dla zdrowia i odradzam ich uzywanie !

21

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

"Zaczynamy od podstawowego podziału kawy na Arabicę i Robustę.
Ta pierwsza jest bardziej łagodna, jej odmiany pochodzą z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej i Afryki.
Robustę uprawia się w Wietnamie, Indiach i Indonezji.

Arabica versus Robusta

Robusta zawiera dwa razy tyle kofeiny, co Arabica.
Ziarna Arabiki są większe i bardziej podłużne.
Ziarna Robusty są mniejsze i okrągłe.
Bruzda, czyli to, co wygląda jak pęknięcie w ziarnie, w Arabice może być zakrzywione, w ziarnie Robusty jest zawsze proste.


Kawy jednorodne versus mieszanki

Kawy jednorodne to takie, które składają się z jednego rodzaju ziarna, pochodzącego z jednej plantacji i konkretnego regionu. Z nich powstają mieszanki, które najczęściej używa się do przygotowania espresso lub kawy w kafetierce, tzw. "mokka".
W mieszance zwykle przeważają odmiany Arabiki. Włosi chętnie dodają do nich ziarna Robusty, ale maksymalnie 50% calej mieszanki. Nie pija się samej Robusty, ponieważ jej bardzo specyficzny smak to ziemistość, popiół oraz bardzo wysoka, drażniąca wręcz, gorycz."

informacje podane za Liską z Whiteplate.

22

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Zdecydowanie Robusta smile

23 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-01-02 17:59:47)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

a czy najlepsza tzn najzdrowsza? bo jeśli tak to polecam artykul na hellozdrowie  Link do komercyjnej strony internetowej usunięty.
Jeśli chcesz się czymś podzielić, to skopiuj fragmenty tekstu i podaj źródło - nie wklejaj linków.

24

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

A zielona kawa (niepalona)? Pił to ktoś? Jakie efekty?

By oszczędzić ludzkości kolejnych konwulsji, musimy jasno i stanowczo powiedzieć naszym kobietom, starcom i dzieciom: My tu rządzimy! Żadnych eksperymentów! Żadnego ?współdecydowania? w rodzinie! (?) Panowie! Zachowujmy się odważnie, po męsku!   Janusz Korwin-Mikke

25

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Zielonej kawy nie piłam, ale mnie szczerze mówiąc nie kusi tongue Jeśli natomiast chodzi o normalną kawę to... cóż, lubię mieć różnorodność, więc posiadam kawiarkę oraz ekspres Nespresso. Z Nespresso idzie szybciej, nie muszę czekać aż się kawa zrobi, a i smak i aromat jest całkiem niezły. Kawiarka ma tę zaletę, że mogę sobie wybrać inną kawę niż tę, którą oferuje Nespresso. Jednak najlepsza jest kawa z porządnego ekspresu baristy, tylko weź sobie człowieku takiego kloca wstaw do kuchni, czekaj aż się nagrzeje i czyść po użyciu... tongue Co do pytania arabica, czy robusta: ja wolę arabicę, nie lubię goryczy.

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Napiszę trochę obok tematu, bo chciałbym wytłumaczyć dlaczego pije kawe "po turecku". Otóż miałem ekspres i to pierdzidełko sączyło mi kawe nie jeden raz, ale ani to nie miało AROMATU, ani jakiegoś wyjątkowego smaku. Oddałem córce,gdzie był pożądany i jest chwalony od dwóch lat. Następny był przelewowy, nawet dośc markowy jakiejś firmy na S.. i to była katastrofa... , śmierdział plastikiem nie do wytrzymania, nawet po pół roku... Poszedł do kosza...
Teraz parzę w szklance kawę, którą sam mielę; jest super..jest aromat, jest smak..
Przeleciałem różne firmy od kawy, od pięciu do 30-40 zł za 250 gram. O dziwo, moj smak wybral nie te najdroższe, ale firmę raczej z dolnej półki cenowej, nie tchibo, nie jacobs, Lavazza itp. Jest to francuska marka SATI. Można wybrać arabicę lub robustę, oczywiście ziarniste.. Są także aromatyzowane, czekoladowa lub wanilia, ale niezbyt mi dopasowały.
Jeszcze pare słów o ekspresach. Podawany jest zawsze taki parametr jak ciśnienie, 5 , czy 10 , czy15 atmosfer; im więcej tym lepiej. Otóż nie bardzo widać sens w tym  by ciśnienie było jaknajwiększe. W domyśle jest to ciśnienie pod jakim jest przetłaczana warstwa kawy w pojemniczku ekspresu. Tymczasem warstwa zmielonej kawy w żadnym razie nie wymaga jakiegoś monstrualnego ciśnienia pary do przetłoczenia ponieważ stanowi niejako gęste sito, przez które para wodna przechodzi bez większych oporów. Zatem, moim zdaniem, to nie ciśnienie stanowi o jakości parzenia a tempratura pary, która może być większa niż temperatura wrzenia wody - 100 st C, może sięgać 200-250 stopni C. Taka  temperatura niekoniecznie musi być optymalna dla smaku, a szczególnie dla aromatu kawy.
Jednakże pozostaje zagadką, dlaczego ekspresówka parzona przez baristÓW w dużych ekspresach jest taka dobra :-)
Pozdrawiam Szan. Koleżanki
Pierre Doliński

27

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Jestem fanką arabiki, wydaje mi się ona smaczniejsza, bardziej aromatyczna i mniej gorzka. Ale za to słyszałam, że arabica ma mniejszą zawartość kofeiny - nie wiem, czy to prawda, pewnie zależy od gatunku. Jeśli chodzi o sposób zaparzania, to nigdy nie lubiłam tych pływających fusów... Znajomy polecił mi następujący sposób parzenia - jest tak specjalny "lejek", w który wkłada się filtr taki jak do ekspresu przelewowego i działa to w zasadzie w ten sam sposób. Ten "lejek" stawia się na kubku i nasypuje kawę - zwykle trochę więcej niż wsypalibyśmy do szklanki - bo woda tylko "przeleci" przez fusy i  nie będzie się długo parzyła. Kawę na filtrze zalewamy wrzątkiem i ona sobie spokojnie przepływa przez kawę, wydobywając jej smak i aromat, a na filtrze zostają fusy i pianka. Kawa parzona w ten sposób jest aromatyczna i bardzo delikatna! Polecam.

28

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Prawda. Dlatego np. jak kupujesz ziarna do espresso to najczęściej jest to robusta, a nie arabica.

29 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-02-12 12:01:11)

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Jeśli już w mieszankach do ekspresu jest robusta, to jest jej mały procent. Dodaje się ją, żeby kawa była gęstsza i mocniejsza, bo robusta ma więcej kofeiny niż arabica.
Jeśli chodzi o zaparzanie, to jak kto lubi... Jeśli lubi się wypić kubek czarnej kawy, to lepiej kupować taką, do tradycyjnego zaparzania w kubku (informacje są zawsze na opakowaniu). Głównie będzie to 100% arabica, albo taką wybierać, bo jest smaczniejsza:)
Ja mam ekspres automatyczny, bo z duzego kubka wolę pić herbatę. Poza tym czytałam, że kawa zalewana wrzątkiem jest niezdrowa, bo taka temp. wypłukuje z kawy toksyny, które są szkodliwe dla układu trawienia. Woda powinna mieć między 90-95 st.C. Poza tym powinna mieć kontakt z kawą nie dłużej niż 30 sek. No i najlepiej, jeśli przechodzi pod ciśnieniem. To przepis na idealne espresso (to chyba Włosi opracowali). Aha, no i ilość kawy jakaś tam... W każdym razie to wszystko robi ekspres, a ja tylko piję sobie smaczną kawkę. Aha. No bo właśnie jeszcze kawa jest ważna, bo nawet wypasiony automat z byle czego smacznej kawy nie zrobi. No więc ja właśnie kupuję sobie do ekspresu taką mieszankęz dodatkiem robusty w sklepie [spam]. Zresztą to ich kawa: Caprissimo Fragrante. Uważam, że zawsze trzeba popróbować, a jak się nie spodoba, to można próbować dalej...... nawet te poszukiwania mogą być interesujące:)

30

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Jak dla mnie tylko 100% Arabica. Wcześniej piłam głównie jakieś mieszanki i dlatego kawa mi nie smakowała. Arabica trafia w moje upodobania i też korzystam z kawiarki. Mam taką do robienia cappuccino i latte, bo w sumie najbardziej mi smakują kawy z mlekiem. Ostatnio zasmakowały mi kawy smakowe na bazie ziaren Kolumbia Excelso.

"Kto chce się kiedyś nauczyć latać, musi się najpierw nauczyć stać, chodzić, biegać, skakać, wspinać i tańczyć."
REGULAMIN Forum Netkobiety.pl

31

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Zdecydowanie arabica smile. Kaw z domieszką robusty nie lubię, są za mocne, za ciężkie, takie "prymitywne". Od lat jestem wierna Lavazzie, klasycznej, w złotym opakowaniu. Parzę ją w ekspresie ciśnieniowym i czasem w kawiarce, choć jednak dobra kawa z dobrego ekspresu to doznanie niepowtarzalne. Mam swój rytuał: codziennie koło południa siadam z filiżanką espresso i rogalikiem przed netem i mam chwilkę dla siebie, żeby poprzeglądać swoje ulubione serwisy wink. Nie wiem dlaczego, ale sama nazwa "arabica" kojarzy mi się z elegancją, dostojnością i wyjątkowością, a "robusta" z Primą z Biedronki big_smile.

32

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Moim zdaniem zdecydowanie Arabica. Nie dawno zamawiałam kawę ze strony firmy Sabro Jestem zachwycona smakiem i zapachem. Dokładnie jest to kawa Kawa Ziarnista "Pellini Top" 1 kg. Zamówiłam na próbę ale już chyba przy niej zostanę. Polecam.

33

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ja ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w pokazach dot. kawy i odpowiadając na podobne pytanie Pan stwierdził, aby nie wierzyć w napisy Arabica itd. Powiedział jasno, że kawa nie jest równa kawie i może być tak samo dobra Arabica, jak i bardzo słaba Arabica, tak samo z Robusta. Ja proponuję znaleźć sobie swoją ulubioną kawę, bo jednym smakuje to, innym coś innego smile Czasami też trzeba odkryć pewien smak. Pamiętam, jak moja koleżanka lubiła najtańszą kawę znanej marki smile była w niej zakochana, kiedy wszyscy inni mówili, że tego się nie da pić. Wszystko się zmieniło jak kupiła kawę kilka razy droższą - tamtej torebki w pracy już nigdy nie dokończyła. smile A co do metod to fakt... Kawa rozpuszczalna, sypana, świeżo mielona, z kawiarki, z przyprawami to już zupełnie inna para kaloszy smile Spróbujcie przepisów na kawę turecką albo kawę arabską z przyprawami - smacznego!

34

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

To zależy jaki smak kawy preferjesz wink Arabica jest popularna w Europie i najecześniej taka kawa znajduje się na naszych półkach w sklepie. Z kolei Robusta bardziej populara jest w Azji. Jest troszkę bardziej słodka i zawiera więcej kofeiny niż Arabica.

35

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Ja zdecydowanie wolę Arabice, Robusta jest dla mnie zbyt kwaśna i w ogóle mi nie smakuje

36

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Zdecydowanie Arabica. Robusta mi nie smakuje, jest kwaśna.  W sprzedaży najczęściej dostępne są mieszanki.Każdy musi znaleźć swój smak.  Warto spróbować też kawy z dodatkami, np. aromatycznymi przyprawami, cynamonem, kardamonem.

37

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Istnieją różne mieszanki tych kaw. W różnej proporcji i z różnych rejonów świata. Trzeba spróbować i samemu wybrać swój smak. Kawa rozpuszczalna to paskudztwo. Mogą być mieszanki kawy arabiki z domieszką robusty (eshopscenter.eu/kawy/11723-kawa-baristo-relax.html). Można też spotkać kawę arabikę bez żadnych domieszek (eshopscenter.eu/kawy/11725-kawa-baristo-homeoffice.html).

38

Odp: Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Arabica z cynamonem - polecam smile

Posty [ 1 do 38 z 41 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Arabica czy Robusta? Czyli która kawa najlepsza?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin
© www.netkobiety.pl 2007-2016