Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...
Nie jesteś zalogowany.
Wiem,że dziewczyny robią pillingi z kawy, ale ja jakoś nie mam zamiaru zatykać sobie wanny kawą!Słyszałam,że pilling solny i cukrowy różnią się,i nie jest to bez znaczenia dla skóry? Na czym to polega, i jaki jest Waszym zdaniem skuteczniejszy?
Cukrowe są nawilżające i złuszczające i nie podrażniają tak skóry jak solne. Sól ma działanie oczyszczające, poprawia tez mikrokrążenie, dotlenia i oczyszcza naskórek. No i co ważne sól ma dużo mikroelementów, które wnikają w skórę i poprawiają koloryt skóry. Solny jest dobry dla zmeczonej i poszarzałej skóry:) ja mieszam czasem kawe z solą i tym się nacieram;)
Peeling kawowy jest świetny - bardzo pobudza skórę , więc warto pobrudzić te wannę:)
Jest tez bardzo prosty, potrzebujemy :
10 czubate łyżki kawy naturalnej mielonej - zaparzamy pod przykryciem i wlewamy do kubeczka ( ma byc taki papkowaty i gęsty ten wywar, studzimy i dodajemy :
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
mieszamy to wszystko i dodajemy mydło w płynie. Następnie robimy sobie 20 minutowy peeling powstałym specyfikiem. I tak najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Efekty są spektakularne, warte tej brudnej wanny ![]()
Peelingi są super bo poprzez złuszczanie „starego” naskórka pozwalamy naszej skórze lepiej oddychać. Peeling wygładza i oczyszcza skórę, poprawia jej kolor. Stosując peeling odżywiamy tkanki oraz pobudzamy regenerację komórek. Ja znam przepis na Peeling kawowy z oliwą 3 łyżeczki fusów po kawie mieszamy z łyżeczką oliwy z oliwek oraz łyżeczką cynamonu. Tak powstałą papkę łączymy z żelem pod prysznic, wmasowujemy w ciało i spłukujemy. Po zastosowaniu peelingu polecam wklepanie balsamu ujędrniającego lub masła kosmetycznego.
A ja znam przepis na peeling otrębowy – Otręby pszenne zalewamy wrzątkiem do rozmięknięcia i po ostudzeniu mieszamy z jogurtem w równych proporcjach. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Pozostawiamy na kilka minut, po czym nakładamy na skórę i masujemy. Oczyszcza ciało z martwego naskórka, ściąga pory i przy systematycznym stosowaniu daje świetne efekty.
czy taki pilling solny nadaje się też do twarzy? czy tylko do ciała?
Wszystko zależy od typu Twojej skóry - jeśli drobiny scierne są zbyt ostre, a skóra twarzy delikatna, to na pewno nie. Spróbuj ocenić sama, ale ja peeling solny bądź cukrowy zostawiam dla wysuszonych nóg i łokci
Czesc. Ja stosuje juz pare dni peeling z soli. Nakladam go na twarz iiiiii no skora gladka ale ostatniio tarlem bez zmaczania twarzy az dotarlem sie do krostek ktore byly pod skora. Tak wiec peeling dziala, zluszcza, a to ze cos wyskoczy tzn dojdziesz do zamknietego zaskornika za pomoca peelingu to tylko sie cieszyc. Kolejne peelingi przeciez je zniszcza, totalnie i zostanie gladka skora. No chyba ze sie myle. Peelingi te w sprzedazy to zluszczaj ale malo co bardziej nawilzaja/ pompuja skore i jest wlasnie widoczny efekt gladkiej skory ot tak prawda Panie
. Taki peeling co kupujesz w drogerii jakiejs tam dobry jest jako maseczka, ktora ladnie nawilzy Ci twarz.
Pozdrawiam
Darek z Lodzi
:]
peeling z kawy jest boski!!
ja paze kawe z 5 lyzeczek.. z fusow mam peeling. skora po nim jest taka mieciutka.... a kawy uzywam jako plukanki do wlosow... ladnie blyszcza ![]()
Piling z cukru jest zbyt delikatny.Piling z soli moze podraznic skore ( jest ostry i powoduje u niektorych pieczenie).Popieram , ze piling z kawy jest najlepszy.Nie widze lepszego.Robie go raz , dwa razy w tygodniu , a fusy wcale nie zatykaja wanny.Warto dodac troche oliwki lub zelu pod prysznic , wtedy ziarenka lepiej sie trzymaja skory i nie rozpryskuja sie po calej lazience.Pozniej nie moge przestac sie gladzic
Co tam brudna wanna , przecieram zelem do lazienek Ajax i jest OK. Jak ktos ma problem z cellulitem mozna dodac kilka kropli olejku grapefruitowego , rozmarynowego , geraniowego a takze cynamonowego.Tego ostatniego niech sobie odmowia naczynkowcy i ci z zylakami i skolonnosciami do nich , bo mocna rozgrzewa.
ja tez jestem za pilingiem z kawy, mam bardzo delikatną skóre i np na twarz tylko nakładam pilingi enzymatyczne natomiast resztę ciała pilnguje kawą z odrobina zelu do kompieli, nie próbowałam jeszcze z dodatkiem oliwki ale brzmi kusząco ![]()