Wybieram się na wesele. Ostatnio zastanawiałam się nad prezentem ślubnym. Co powiecie na mikrofalę z funkcją parowaru? Podobno LG ma teraz taką w ofercie. Proszę o poradę.
Hmm trudno powiedzieć. Z prezentami zawsze wiąże się to ryzyko, że młoda para potrzebowałaby w tym momencie czegoś innego albo ktoś także kupi im to samo. Jeżeli kupować prezent to wydaje mi się, że najlepiej uzgodnić jeszcze np. z rodzicami, bo na pewno orientują się w takich sprawach.
Trudno doradzać,jeżeli nie znamy państwa młodych-ich gustów.Prezenty najlepiej darować komuś kogo dobrze znamy.
Martaaa123 cos ci poradzę nie znając państwa młodych mogę powiedzieć tyle najlepszym prezentem na ślub jest koperta z pieniędzmi a to dla tego że wtedy państwo młodzi kupią sobie coś czego naprawde potrzebują albo zaiwestują w dom itp
Wiesz jak to jest z prezentami nie tylko ty możesz wpaśc na pomysł mikrofali i co wtedy po co im dwie?
A poza tym może wcale nie chcą takiego prezentu.
Ja zawsze jak chodzę na wesela a bywam dość często daję kasę i większość ludzi w moim otoczeniu tak robi. Prezent to rzadkość...
kasa w tych czasach jest najlepszym rozwiązaniem
a co dać siostrze na prezent na wesele?? hmm ja bym dała pieniążki bo wtedy kupią sobie co będą potrzebować/chcieć a jak pieniążki to ile dać $??
Jak pieniążki to kolo 400 (?)
Dodam jeszcze, że pytałam Parę Młodą i życzyli sobie ode mnie jakiś sprzęt AGD, wiec teraz trochę głupio by wyszło jak bym dała pieniądze. To raczej bliższa rodzina. Pomyślałam o mikrofali, gdyż teraz urządzają sobie mieszkanie i z pewnością przydałaby im się. Ale co będzie jak ktoś kupi też taki parowar????
Najlepsze będą pieniądze zapewne. Ja niestety nie mogę dać pieniędzy. Myślałam, że ktoś mi doradzi co mam zrobić w związku z ta mikrofalą.
Martaaa123 to zapytaj panne młoda jeszce jaki ten sprzęt AGD skoro powiedziała że cos takiego to zapewne powie też co:)
A moje zdanie to jest takie każdy daje tyle na ile go stać.
W moim gronie jeśli idą na wesele osoby młode nie zamężna to jest to ok 200zł jak to są ciotki wujkowie, bracia ,siostry itp to jest to od 300-500zł. A jeśli jest to chrzestny chrzestna to gdzieś tak 1200-2000
ale oczywiście jest to sprawa indywidualna bo każdy daje tyle na ile go stać.
A poza tym to jest tak w moich stronach a co kraj to obyczaj...
Jak dostaną pieniądze to sprzęt agd mogą sobie kupić według własnego gustu. Uważam, że każdy daje tyle na ile go stać.
Ok, dzięki za pomoc. Na pewno rozważę Wasze propozycje:)
Martaaa ja też poprosiłam znajomych żeby kupili mi sprzęt AGD na prezent ślubny. Wybrałam mikrofalę, nie z parowarem ale z grillem i jestem bardzo zadowolona. Zawsze kiedy coś w niej przyrządzam wspominam wesele...Myślę, że dobrze wybrałaś, bo jak ta mikrofala LG ma już taką funkcję wbudowaną to świetnie, teraz parowary są bardzo modne...i zdrowe...życze dobrej zabawy na weselu!
Dzięki Wam wszystkim. Już teraz nie mam problemu z tym prezentem. Dobrze, że podzielacie moje zdanie i jesteście za LG. A co do wesela, to pewnie będę się świetnie bawić. Mam nadzieje, że para młoda będzie w 100% zadowolona:)
AGD zawsze sie wpasuje;)
Jesteś pewien? Jak coś to zwalę na Ciebie:P Miałeś już wesele?
16 2009-04-10 09:33:18 Ostatnio edytowany przez Bożena (2009-04-10 09:54:54)
wiesz co Martaaa123 ja za 29 dni wychodzę za mąż i powiem szczerze, że miałam problem z pytaniami typu : "co chcecie na prezent"?
W końcu moja przyjaciółka doradziła mi, żebym zrobiła listę prezentów i pokazywała każdemu, kto będzie się pytał, co chciała bym dostać.
Czy ona nie ma takiej listy? byłoby jej znacznie łatwiej...
Jeśli chcesz to mogę Ci poradzić tą, z której ja korzystam. Znajdziesz ją na ............. w przyborniku - polecam
ja wypisałam sobie wszystko to, o czym marzę i kilka osób nawet wybrało z tej listy prezenty, które mi kupią ![]()
a tak w ogóle myślałaś o czymś innym oprócz sprzęt AGD? Może jakaś piękna pościel, ręczniki bądź obraz do domu?
Link usunięto
Moderator Bożena
17 2009-05-14 00:40:09 Ostatnio edytowany przez patunia28 (2009-05-14 00:41:31)
Powiem Wam szczerze, że po głębszym zastanowieniu, jestem bardzo dumna z mojej kuzynki ![]()
Szykuje się do ślubu właśnie (koniec czerwca) i wraz z zaproszeniem dostaliśmy z rodzicami informację, iż matki Młodej i Młodego są w posiadaniu listy prezentów, które byłyby mile widziane
One zarządzają listą, żeby się nic nie powtarzało i ogólnie koordynują akcję kupowania prezentów
Według mnie rewelacyjny pomysł
Poza tym bardzo się Młodzi postarali, bo lista jest na tyle szczegółowo zrobiona, że nie tylko jest tam hasło mikrofala, ale też pewne funkcje, na których im najbardziej zależy. Dzięki temu nie ma większego problemu w stylu "A może ta, bo ma to, a może tamta, bo ma tamto..."
Poświęcili na to trochę czasu, ale myślę, że nie dość, że zaoszczędzili sobie rozczarowań, to jeszcze nam, gościom, sporo czasu ![]()
Co o tym myślicie? ![]()
A na liście znalazły się m.in. właśnie mikrofala, odkurzacz, ekspres do kawy, blender, jakieś tam kubki do kawy... no wiadomo
nawet z przykładami modeli, spodziewaną ceną i fotkami
Bo ciocia nam przysłała kopię żebyśmy się zastanowili ![]()
lista jest świetnym pomysłem ze względu na zaoszczędzenie czasu itp. ale nie powinno się też kłaść nacisku że goście MUSZĄ to kupić, bo niektórych może być zwyczajnie nie stać, dla nich powinna być furtka (pieniądze, albo po prostu bez prezentu, może wystarczy wino?).
generalnie jestem za ![]()
a jak nie ma listy prezentów, to moim zdaniem najlepiej dać kasę.
A co dla siostry starszej na wesele?? Chce im dać droższy i oryginalny prezent. W domu maja wszystko, dosłownie (zawsze myślałam, że dostaną ekspres ciśnieniowy, to sobie kupili, grill elektryczny- też, parowar- mają, moja siostra jest przeciwniczką mikrofalówek)
Myślałam o weekendzie w SPA, ale boję się, że to ucieszy tylko siostrę, szwagra niekoniecznie:)
Nie chcę jej dawać pieniędzy, bo to by było pójście na łatwiznę (ja wiem, że najlepiej się daje pieniądze, i sama tak robię, ale co innego kuzynostwo a co innego siostra, którą znam o wiele lepiej i... jakoś tak mi się wydaje, że w tym przypadku to nie jest najlepszy pomysł) Co myślicie o jakiejś fajnej wycieszcze na weekend np?? Wiem, że muszę się zorientować w czasie wolnym Młodych, ale to nie jest wielki problem.![]()
dru wycieczka jest rewelacyjnym pomyslem
wciel w zycie
Wycieczka to świetny pomysł, ale zwykle wykupuję sie ja na konkretny termin, a co jak młodzi nie będą mogli wziąść urlopu na ten czas albo juz maja wykupiona podróż poślubną? AGD można ewentualnie zwrócić do sklepu jak nie wpadnie sie w gust mlodych...ale jak napisała magdalenka najlepiej zrobić liste prezentów, a nawet ulubionych producentów sprzętu.
22 2009-05-23 09:16:11 Ostatnio edytowany przez mon61 (2009-05-23 09:17:05)
Wycieczka -fajny pomysl.
A moze by tak ladne gary,z takiej firmy na literke B.....nie znam dokladnie.W pokrywkach termometr.Jest to ladny prezent i na lata.
Mysle ze ta mikrofala do dobry pomysl, na pewno sie przyda
Wycieczka bardzo fajnie brzmi
A może warto zapytać, czy np. biuro podróży by nie wystawiło karnetu jakiegoś? Że termin sami sobie wybiorą, ale wycieczkę mają opłaconą
Nie wiem, czy się da, tak tylko kombinuję ![]()
Co do garnków, myślę, że trzeba to przedyskutować. Być może młodzi nie mają gdzie trzymać tylu garów, albo wolą np. gotowanie na parze
Kurczę... Wychodzi na to, że większość prezentów trzeba by konsultować z młodymi
Ciężko zrobić im niespodziankę, co? ![]()
Może to kwestia tradycji w mojej rodzinie, ale mikrofalówka wydaje mi się bardzo dobrym prezentem. Ślub jest przedsięwzięciem bardzo wymagający finansowo, a urządzenie wspólnego mieszkanka do tanich też nie należy. Poprzez prezenty można pomóc, ale trzeba się skontaktować z resztą rodziny, co oni planują kupi. U mnie to działa. Nie było nigdy problemu z dublującymi się prezentami;) Mogłabym także poradzić, aby zastanowi się nad czymś bardziej sentymentalnym. Można zrobić ciekawe wariacje ze zdjęciami poczynając od antyram z mozaiką wyrażającą wspólnie spędzone chwile (albo tylko chwile pary młodej), kończąc na profesjonalnych foto-książkach. Pierwsza propozycja jest znacznie tańsza finansowo, tym bardziej, że jest wiele promocji na odbitki robione w większych ilościach. Na superfoto.pl jest taka w czwartki. Za odbitkę płaci się wtedy groszowe stawki. Druga propozycja jest już troszkę droższa, ale każdy prezent na ślub wymaga wkładu finansowego. Proponuję zdjęcia, bo dla mnie mają one niezastąpioną wartość i są pamiątką na całe życie:)
ja dostalam mikrofalowke na slub (na szczescie jedna) i jestem nawet zadowolona
ale ostatnio bylam na slubie kolezanki z pracy, ktora zrobila liste prezentow. mojej grupie przypadlo zorganizowanie... skoku na bungee dla dwojga! w sumie to nic dziwnego, znajac moja kolezanke
znalazlam taki prezent w serwisie wyjatkowyprezent.pl, wszystko super sie udalo
prezenty mozna podzielic na dwa rodzaje, typowo uzyteczne, typu mikrofala, sprzet agd czy rtv, oraz prezenty o jkaich się marzy, nie zawsze by sie je kupilo bo zawsze jest coś pilnejszegodo kupienia...mysle że idealnym prezentem jest pościel jedwabna, spodoba sie każdej parze młodej, jesli za droga zawsze mozna się z kims złozyć, widziałam an allegro przepiekne wzory...zadowolenie pary mlodej gwarantowane
MamaNajlepsza nie chce Cie urazić w żaden sposób, ale ja nie chciałabym pościeli jedwabnej. nie byłabym z niej zadowolona, chyba, że przydałaby mi się jeden raz w roku na rocznicę slubu, oczywiście, jak nie będzie dziecka w domu:) ![]()
wyobrażam sobie tą drogą pościel w zestawie z dziecięcymi wymiocinami:) ![]()
wiele osób chciałoby taką mieć, ale ja nie, nawet spytałam mojego, czy by chciał coś takiego, to zapytał mnie po co mu taka pościel? wazne, żeby łóżko było wygodne. oczywiście facetom do szczęścia wiele nie trzeba i tu przyznaję, że mi też nie - wolałabym cos praktycznego
29 2009-09-28 00:17:43 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-06-11 21:10:40)
AGD to oczywiście zawsze dobry pomysł, a jeśli jeszcze spełniamy życzenie młodej pary i kupujemy wg listy, to możemy być pewni, że będą zadowoleni i wspomną nas przy pieczeniu ciasta
Pomysł z wycieczką też jest całkiem dobry, ale warto to skonsultować z nowożeńcami. Moi znajomi niedawno brali ślub i sami wykupili sobie wycieczkę w ramach miesiąca miodowego. I tu podsunęli mi pewien pomysł, bo warto taki wyjazd uwiecznić na zdjęciach (aparat mają), ale można też nakręcić wspaniały film. Więc kupiłam im kamerę. Nie jest to takie drogie, a ja jeszcze trafiłam na sporą przecenę w sklepie spam. Byli bardzo zadowoleni z prezentu i jestem przekonana, że posłuży im jeszcze dobrych kilka lat...
Kamera to bardzo dobre rozwiązanie
Ja bym jeszcze ramkę cyfrową dorzuciła
No ale to wszystko zależy od młodych prawda? Jak się urządzają, to trzeba pomóc ze sprzętem, jak wyjeżdżają, a dom zrobiony, to jakieś gadżety, albo coś szalonego co oboje lubią... Trzeba się dostosowywać do sytuacji ![]()
Dla mnie najlepszym prezentem ślubnym są pieniążki,bo wtedy para ślubna może sobie coś kupić wedle ich osobistych potrzeb ![]()
Ja jak w tym roku szłam do koleżanki na wesele dałam 400 zł (byłam z osobą towarzyszącą)
Jak się idzie do obcej osoby to wiadomo że w dobrym guście jest to aby dać przynajmniej tyle aby zwróciły się koszty biesiadowania.
Od rodziny się zazwyczaj dostaje, bo w sumie brat- siostra ma wesele tylko raz w życiu.
Niby tak, ale tak naprawdę daje się tyle, na ile Cię stać, a nie tyle ile wypada, bo tego w sumie nikt nie jest w stanie dokładnie określić, a ceny talerzyków są baaardzoo różne.
Pieniążki faktycznie najczęściej są praktykowane, ale nie oszukujmy się, jest to po prostu najprostsze rozwiązanie. Młodzi może i się będą cieszyć, ale my nie włożymy w to żadnego wysiłku, by sprawić im jakąś większą przyjemność...
że to i jest łatwizna...ale ale.... nie oszukujmy się - młodzi najlepiej wiedzą co im jest niezbędne i jak najlepiej zagospodarować te pieniązki...
Dostać to co już mają czy aby np zestaw filiżanek nie w ich guście....albo zdublowany prezent to też bezsensu...
35 2009-11-18 16:50:54 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-12-10 00:45:56)
Na wakacjach byłam na weselu i razem z moim partnerem postanowiliśmy zainwestować w prezent funkcjonalny dla Pary Młodej.Kupiliśmy pare zegarków na spam. Żeby nie było, że kupiliśmy im jakieś badziewie - wybraliśmy zegarki firmy Lockman, jedne z najlepszych jakie można znaleźć. Prezent był bardzo elegancki i z tego co mi wiadomo, to Para Młoda była bardzo zadowolona.
36 2010-09-20 16:10:07 Ostatnio edytowany przez noelle (2010-09-20 16:24:49)
Ja na wesele mojej najlepszej przyjaciółce dałam serwis porcelanowy Rosenthal, marka kojarzy się z luksusem i prestiżem a nowożeńcom z pewnością się przyda. Niestety po wizycie w sklepie firmowym byłam lekko przerażona, wycena serwisu opiewała na kilka tysięcy. Z pomocą przyszedł Internet, kupiłam "antyczną" porcelanę (zachowaną i idealnym stanie, jak nowa) w dużoooooo lepszej cenie. W Internecie jest dużo ofert ja zakupu dokonałam w tym sklepie spam Nie jest on jedyny można znaleźć ładne rzeczy w dobrych cenach
Pozdrawiam
37 2010-11-18 11:07:46 Ostatnio edytowany przez Agatka (2010-11-18 11:25:14)
Ja ostatnio również szukałam prezentu na ślub i natrafiłam na bardzo oryginalny przedmiot, który z pewnością nadawał by się na prezent ślubny, a mianowicie na skrzynię wianną. znalazłam ja tutaj strona www Co sadzicie o takim pomyśle, bo ja uważam, że byłby to z pewnością bardzo oryginalny prezent.
Na forum nie wklejamy linków do stron komercyjnych, gdyż jest to niezgodne z regulaminem i usunęłam Twój link. Moderatorka Agatka
38 2010-12-30 15:12:38 Ostatnio edytowany przez Fumiko (2011-08-29 17:08:40)
można podarować coś zupełnie niestandardowego - prezenty z przeżyć w postaci bonów upominkowych
jest taka strona spam i oni mają np. ekstremalny weekend, albo kolację na jachcie, lot balonem, masaz tajski, mnóstwo tego jest
na pewno nikt inny im tego nie podaruje ![]()
Powinienaś dać na prezęt pieniądze ! Młoda para ma swoje wydatki a kasa się przyda ![]()
Zdecydowanie praktyczne!!!
Ślub i wesele to taki wydatek, że później długo nie można się pozbierać. A tak lodówka jest, pralka jest, nawet ekspres do kawy z opcją robienia pianki! Przez najbliższe 10 lat nie musimy się o nic martwić ![]()
Piela ale ja na przykład nie chciałabym dostać sprzętów wybranych przez gości - wolałabym sobie je kupić sama, takie jak mi odpowiadają.
A tworzenie list z konkretnymi markami produktów jest w moim przekonaniu nietaktowne, bo idea prezentu zmienia się w przyniesienie ze sobą niezbędnego haraczu ...
taaa, ja mam jakiś wystrój w kuchni,a tu kupią mi białą lodówkę,która w ogóle mi się nie podoba.
Beznadziejnie jest dostać cos,czego nie chcesz.
Najlepsza jest kasa, bo wtedy młodzi kupią to,co im potrzebne.
A listy prezentów,to bezczelność i chamstwo.Z resztą tak samo jak 'zbieranie na wózek'.Nie wiem jak u was,ale u nas jest taki zwyczaj.Ludzie tańczą z młodą parą uprzednio płacąc za to.Szczyt chamstwa.
A listy prezentów,to bezczelność i chamstwo.Z resztą tak samo jak 'zbieranie na wózek'.Nie wiem jak u was,ale u nas jest taki zwyczaj.Ludzie tańczą z młodą parą uprzednio płacąc za to.Szczyt chamstwa.
U mnie nie ma takiego zwyczaju, od kolegi z Kaszub słyszałam o czymś takim. Dziwne trochę, to fakt.
Ale ja się spotkałam z lepszym mykiem - wywołało to niesmak w całej rodzinie! - tak zwane odgrywki, czyli drużba i świadkowa przedstawiają wszystkich gości, orkiestra na tę okolicznośc robi krótkie padam padam i podstawiają pod nos koszyk na kasę!
Siara była straszna, bo nikt na takie coś nie przygotowany, gdzieś w Polsce podobno jest taki zwyczaj, ale oboje młodzi byli z mojego miasta więc bardzo źle było to odebrane ....
Co do prezentów - kasa jest najlepsza i nikt z Was mnie nie przekona, że jest inaczej ![]()
I właśnie dlatego my na zaproszeniu umieścimy odpowiedni wierszyk, w którym będzie napisane, że zamiast prezentów chcielibyśmy pieniądze. Bo my najlepiej będziemy wiedzieli czego potrzebujemy.
A co do listy prezentów.. to nie chce mi się tego komentować. Po prostu żal.
a ja uważam że każdy daje to co chce dac, a nie jakies wierszyki typu my wolimy pieniadze nic jakies beznadziejne prezenty.
sorrki moje zdanie wstyd,
ja bym czegos takiego nie zrobila ale luz.
ja osobiscie bylam na wesleu znajomej.
na tyle co bylo mnie stac :kupilam mikser z misa 180 zl + zamiast kwiatow kamasutre.
byli tak zadowoleni ze szok.
i co kasa jest najwazniejsza?
najlepiej jest podarować komuś gotówkę. n pewno się przyda:)coraz więcej par chce dostawac wlasnie gotówke
oczywiście,bo za pieniądze można kupić wszystko,a nie każy potrzebuje danego sprzętu agd itp.
a ja uważam że nie, gotówka się rozleci a prezent zostaje na długie lata.
po za tym każdy daje to co chce, prezent albo kasa.
wiadomo kasę trzeba dac 400 zł a prezent można kupic i za 200 zł.
po za tym jakby tak wszyscy dawali kase na prezent to by żadnej pamiątki po weselu nie mieli ( nie liczac kopert po kasie ) ha.
wiadomo kasę trzeba dac 400 zł a prezent można kupic i za 200 zł.
właśnie tak najczęściej myślą osoby, które dają prezenty rzeczowe
Widelce kupisz za 150, a bawisz się we dwoje na przeważnie dwudniowym weselu.
Jak ktoś nie ma kasy, spoko, niech tak robi, ale takie myślenie dla oszczędności jest nieuczciwe. Byłam z moim narzeczonym w sumie na 17 weselach przez ostatnie 5 lat, nigdy nikt nie dostał od nas prezentu, bo uznaliśmy że każdy po ślubie ma jakieś większe cele budowlane / remontowe / wakacyjne a mikser jest wtedy mniej niezbędny niż kasa.
A co do pamiątek - ładne, odremontowane mieszkanie to dla mnie lepsza pamiątka niż agd, niekoniecznie takie jak sobie życzę ![]()
51 2011-02-02 14:17:12 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2011-02-02 14:21:23)
ciekawa jestem czy tak każdy kupuje albo daje drogie prezenty na wesele ?
nie zaprasza się kogoś po to by kasa się liczy czy nawet prezent.
zaprasza się żeby ta osoba była.
i idąc na wesele nie myśli się Boże pójde i tam prezent za 200 a oni liczą że za 700 zł.
masakra
ja byłam w zeszłym roku na 3 weselach,
jedno było mojej siostry,(byłam świadkiem)
kwiaty, ubiór, dołożenie się do sukienki makijaż itp.
wszystko mnie kosztowało.
dałam około 600 zł
i prezenty na około 1000 zł
a ubioru już nawet nie liczę ile mnie kosztował ...
później miałam jeszcze jedno miesiąc po mojej siostry i miesiąc znów po kolejnej osoby
jasne mogłam odmówic im że nie przyjdę (bo mnie nie stac na taka ilosc gotowki) ale poszłam.
wydaje mi się że ważne jest żeby ktoś był.
a co się da, to nie jest ważne,
każdy daje to co chce.
52 2011-02-02 14:40:00 Ostatnio edytowany przez Bardolka (2011-02-02 14:43:45)
Cisowianka nie ma się co pienić - napisałam że jak ktoś nie ma kasy, to dobrą opcją jest danie prezentu, bo jest taniej.
Ale z twojego postu zabrzmiało to dosłownie tak: kasy trzeba dać 400 a prezent można kupić za 200
Ekonomia myślenia, czasem wychodzi u osób u których nie powinna niestety
A ty nie bierz tak wszystkiego do siebie, bo i po co ![]()
Ps: pokrywałaś na ślubie siostry koszty bukietów / sukienki panny młodej ? Jeśli tak, to trochę nie w porządku ze strony siostry, nie powinna liczyć na taką pomoc, bo skoro robi się wesele, to trzeba się z takimi wydatkami liczyć.
ja tylko mówię jak jest, może i źle napisałam ale nie miałam tego na myśli.
jeśli byłoby mnie stac to i dałabym 1000 do koleżanki na wesele.
ale skoro mnie nie stac jest na taka koperte to dobrym rozwiazaniem jest prezent.
Widzę, że cisowianka nie ma chyba humoru. Dla mnie to żaden wstyd napisać wierszyk, że wolimy pieniądze. Ja idąc do kogoś na wesele jestem zadowolona jak młodzi otwarcie mówią co chcą. Byłam ostatnio na 3 weselach i wszyscy chcieli kasę. Dałam pieniądze i problem rozwiązany. Nie musiałam łazić po sklepach, szukać, zastanawiać się czy może już to mają, czy im się spodoba. Lepiej dać pieniądze i młodzi sami sobie kupią to co będą uważali za potrzebne.
Zawsze daje kasę.Tak lepiej dla nas i dla młodych.
cisowianka, o czym ty mówisz? Jakiej sukience,jakim makijażu?Do czego Ty się dokładałaś?????
My w zeszłym roku mieliśmy 5 wesel,na wszystkich bylismy,średnio 400 zł dawaliśmy.
W przyszłym roku mam ślub,a moja starsza ma tylko kupić sobie sukienkę,wystroić się i dobrze bawić!
Twoja starsza - ale siostra czy mama?
My chcemy pieniądze. Nieważne kto ile da. Po prostu kwotę jaką zbierzemy chciałabym przeznaczyć na uposażenie domu, tzn. chciałabym kupić to co jeszcze będzie nam brakowało. A skąd goście mają wiedzieć czego nie mam a co już mam?
Pieniądze to pieniądze - zawsze się przydadzą. Ale często z rozmów ze znajomymi którzy maja się pobrać wynika czego im brakuje i ja np od razu mówię im że to i to im kupie i już, nikt mnie wtedy nie uprzedza i oni są zadowoleni i ja
.
Ja jednak wolę pieniądze. Mamy mieszkanie, które remontujemy i jest jeszcze wiele, wiele rzeczy, które musimy kupić a mamy jakąś wizję tego jak to mieszkanie ma wyglądać w jakim stylu, a nie chciałabym żeby ktoś kupił mi coś w prezencie, co mi się kompletnie nie spodoba. Wolę sama sobie kupić.
my byliśmy w październiki na weselu u mojej kuzynki, dalismy koperte bo tak sobie zazyczyli:)
osobiscie uwazam ze pieniadze to najlepszy prezent dla nowozencow, kupia to co im sie podoba i to czego naprawde potrzebuja.
Przypomniała mi się sytuacja jak szłam na wesele do kuzyna. Oni chcieli pieniądze ale jego rodzice mówili żebyśmy nie dawali pieniędzy bo oni zaraz przepuszczą na coś. Ale stwierdziliśmy z narzeczonym, że damy pieniądze, bo skoro chcą tzn. że są im potrzebne.
Ja proponuję książkę spersonalizowaną. Zamówiłam wysłałam informację o bohaterach, fotki i powstała niesamowita opowieść zilustrowana zdjęciami i rysunkami. Wzbudziła wiele emocji. Wspaniała Pamiątka. Wpiszcie w wyszukiwarkę Siedem Mórz, tak zamówiłam.
a jaki jest koszt wykonania takiej książki ?
63 2011-03-12 13:15:35 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-03-12 21:03:18)
Witam was
A ja ostatnio bylam na slubie brata i widzialam jaki piekny prezent dostal a mianowicie byl to obraz z ich podobienstwem wydrukowany na plotnie i podzielony na 5 czesci, powiem szczerze ze super to wyglada w pokoju
64 2011-04-06 10:44:36 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-04-06 21:00:19)
Jejku, a mnie w tym roku (dokładnie za dwa miesiące) czeka wesele najlepszego przyjaciela mojego chłopaka no i jeszcze nic nie wymyśliliśmy. Narzeczeni nie określili się na razie w kwestii prezentów więc też jest problem. Myślę więc, że pewnie stanie na kopercie z pieniędzmi, ale chciałabym do tego jeszcze coś oryginalnego wymyślić. Znalazłam skrzynie wianne przy poszukiwaniach kolczyków stylizowanych na folklorystyczne na spam
i zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić też na tej stronce właśnie takiej skrzyni, która mogłaby służyć do przechowywania praktycznie wszystkiego
Pamiętam też jak znajoma mówiła mi, że na jednym weselu, na którym była - państwo młodzi dostali od gości kupony lotto
Sporo pieniedzy udało im się później z tego wygrać
Bardzo oryginalny pomysł ![]()
Ale nie ma to jak dostać piękne bukiety kwiatów...