Dzisiaj bliska osoba z mojej rodziny powiedziała, że wszyscy w tej rodzinie ładni, tylko ja nie. Sprawiło mi to przykrość, ale nic nie poradzę, nie jestem modelką... To bylo po tym jak posprzątałam jej dom, umyłam wszystkie okna, więc chyba nie chciała być niemiła, po prostu szczerze powiedziała.
Co zrobić, jak poprawić sobie nastrój, wybić z głowy te słowa?
Tej osobie brakuje taktu... powinno być jej wstyd. Pamiętaj, że nie ma jednego obowiązującego kanonu urody - czasami odstające uszy, duży nos, krzywe nogi itd. dodają charakteru i uroku
Podkreślaj swoje zalety i uwierz w siebie.
Co do poprawy nastroju - "dziennik bridget jones"? Bridget nie jest uznawana za piękną a i tak wyrywa najlepsze ciacha
Mark Darcy <3 Widziałam wiele razy i zawsze pomaga na smutki ![]()
Dzisiaj bliska osoba z mojej rodziny powiedziała, że wszyscy w tej rodzinie ładni, tylko ja nie. Sprawiło mi to przykrość, ale nic nie poradzę, nie jestem modelką... To bylo po tym jak posprzątałam jej dom, umyłam wszystkie okna, więc chyba nie chciała być niemiła, po prostu szczerze powiedziała.
Przecież to jak wyglądasz nie zależy od Ciebie. Tzn możesz "poprawić" urodę makijażem, ale nie masz wpływu na kształt nosa, ust czy oczu. Każda kobieta jest piękna na swój sposób. Fakt, niefajnie że ta osoba tak się o Tobie wyraziła ale przecież nie każdy wygląda jak modelka, a jakby każda dziweczyna wyglądała podobnie, to byłoby nudno! Nie bierz sobie do serca tego tekstu ![]()
A ja bym powiedziała tej osobie, z ironicznym uśmiechem że "po kimś to mam"
A tak na poważnie, to nie przejmuj się takimi tekstami. Ja też nie jestem modelką, ani nie mam pięknych włosów, ani gładkiej cery, ani długich nóg... i co z tego...?
W końcu ktoś musi pracować na te modelki...żeby miały odpowiednie sukienki na wybiegi, które zakrywają wystające kości i kosmetyki żeby zatuszować swoje niedoskonałości... ![]()
5 2012-08-07 07:09:57 Ostatnio edytowany przez modzia7 (2012-08-07 07:11:01)
nie musisz nikomu niczego udowadniać... ja bez makijażu również zbyt atrakcyjnie nie wyglądam...
Jak sobie to wybić z głowy? też mam taki problem, bo mam piękną siostrę i wiecznie byłam do niej porównywana... i też nie raz i nie dwa usłyszałam taki tekst.
po prostu trzeba to olać... ludzie a w dodatku starsi nie mają delikatności i uważają, że wszystko im przysługuje
a to Ty musisz się czuć dobrze ze sobą
Jak to się powtórzy to zareaguj żartem... albo powiedz, że nie życzysz sobie takich uwag,i o.
Joasiu a może ten ktoś kto tak powiedział jest zazdrosny o Ciebie? Uraziło Cię to i to zrozumiałe ale nie powinnaś się tym przejmować bo takie komentarze rzucają osoby niedowartościowane które same z sobą czują się źle. A żeby poczuć się lepiej komentują wygląd innych. Jeśli dobrze czujesz się z sobą to po co masz coś zmieniać? Ubieraj się w to w czym czujesz się najlepiej, nikt nie ma prawa Cię krytykować. Nie masz się czym przejmować. ![]()
7 2012-08-07 09:48:05 Ostatnio edytowany przez piroman1981 (2012-08-07 09:48:38)
A jak się obiektywnie zastanowisz i porównasz z innymi z rodziny tak na spokojnie to też tak uważasz? Uroda często bywa kwestią gustu, poza tym napisz to kto to powiedział bo przychodzi mi do głowy parę pomysłów na cietą ripostę, ale trzeba by ją odpowiednio wycelować
Ludzie czasami pieprzą takie głupoty bo chcą z jakichś powodów dogryźć albo z zazdrości wiec nie bierz wszsytkiego tak do siebie od razu
Prababcia, więc zazdrosna raczej nie jest
.
Następnego dnia usłyszałam też inne rzeczy od innych osób, też negatywne... Ale przecież jestem super kobietą
. Tylko żeby jeszcze w to wierzyć stale
Puść to mimo uszu. Bardzo dużo osób w podeszłym wieku jest nie miła. Może wynika to z tego, że w życiu im nie wyszło, może przekonanie, że z racji wieku wszystko im wolno a może Radio Maryja wyzwala niechęć do wszystkiego.
Mi ciocia zawsze powtarzała że jestem gruba, przez całe dzieciństwo.
To było naprawdę przykre, aż pewnego razu okazało się że jej kochana córeczka nie wchodzi w moje spodnie (bezcenna chwila).
Wszystko się zmienia, twoja sytuacja też może
Chciałabym być cała super i naprawdę się staram, ale mi chyba nie wychodzi.
Jeśli jesteś tak ambitną, by za cel postawić sobie bycie super, to... składam Tobie wyrazy współczucia.
Twoje starania skazane są z góry na porażkę - idealnych ludzi nie ma.
Prababcia, to już poważny wiek. Starsi ludzie są czasem zdziwaczali. Nakłada się na to wiele spraw. Często miażdżyca występująca w późniejszym wieku, ma wpływ na sposób myślenia.. Olej to i staraj się zająć zupełnie czymś innym. Uroda to rzecz względna. Jednemu się podoba białe innemu czarne. A wogóle to nie ma kobiet brzydkich! Uszy do góry!
Jesteś piękna na swój sposób, nie każdemu dogodzisz
Ważne jest, żebyś Ty czuła się ze sobą dobrze i akceptowała siebie taka jesteś, a najpiękniejsze w ludziach jest wnętrze a nie to co widać po zewnętrznej stronie, wiec głowa do góry ![]()
A jak poprawić sobie humor po takich tekstach?