torbiel na jajniku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » torbiel na jajniku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: torbiel na jajniku

cześć wszystkim, nie wiem czy piszę to w odpowiednim miejscu, więc jeśli nie to z góry przepraszam smile

niedawno wykryto u mnie torbiel na jajniku, ok 5 cm sad

przepisano mi takie leki : DISTREPTAZA ( czopki ) i METRONIDAZOL na okres 2 tygodni.

Czy któraś z Was dziewczyny może była leczona tym sposobem ? Czy był skuteczny?

Błagam pomóżcie, bo przechodzę katusze psychiczne w domu..;/ bardziej z powodu objawów posiadania torbiela niż jego bycia. ( mowa m.in. o upławach, przeszkadzających w życiu codziennym sad )

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: torbiel na jajniku

hmyy ja miałam po kilka torbieli na obu jajnikach ale to było z 3,5 lata temu i nie pamietam  co brałam chyba tabletki anty na uregulowanie okresu potem zaszłam w ciaze i do tej pory nie wiem czy zgineły czy sa tam dalej

3

Ja mam torbiele ale okazały się endometrialne, stwierdzono endometrioze i leczenie lekiem o nazwie Visanne.. nie mam pojęcia co to leki, które Ty dostałaś i jaka to torbiel.

A jakie masz objawy poza upławami ?

4

Cześć ja wczoraj dowiedziałam się, że mam torbiele jajników, lekarze zalecają laparoskopię lub operację. Ja jestem przerażona gdyż od maja staraliśmy się z mężem o dziecko, a teraz to. Czy po takich zabiegach można mieć dzieci?? Proszę odpiszcie jak najszybciej

5

Asiula Kochana może lekarze podejrzewają endometrioze, muszą sprawdzić co to za torbiele. Masz jakieś objawy? Dzieje się coś niepokojącego z Twoim organizmem czy tylko obecność torbieli? Jakie mają wymiary? Ile ich jest?
Regularnie miesiączkujesz?
Laparoskopia i operacja usunięcia torbieli nie wyklucza zajścia  w ciążę, zależy jaka będzie diagnoza.
Skąd te torbiele się biorą.

Proponuje zrobić sobie na własny koszt badanie Ca125 z krwi rano na czczo.. będziesz już wiedziała mniej więcej czy to może być endometrioza. Nie sugeruj się tym, że to markery nowotworowe.. wychodzą podwyzszone przy endometriozie.

Pozdrawiam

6

Torbiel na prawym jajniku 7cm, lewa natomiast 5 cm. no i endometrioza 10mm. Objawów jak do tej pory nie miałam, okres regularny Aż do momentu gdy zrobiłam badanie usg przezpochwowe. Załamałam się ponieważ nie mam dzieci i bardzo bym je chciała mieć.

7

mysle że zabieg usunięcia torbieli nie wyklucza zajscia w ciąze ale pewnei będziesz musiała odczekać troche, hmy ja też miałam dosyć spore torbiele, i tez robiłam to badanie ca125 wyszedł 8,7 wiec chyba okej , mnie bardzo kłóło po bokach i brak okresu, potem brałam tabletki aż wkońcu zaszłąm w ciąże,z torbielami wieć głowa do góry asia1203

8

Ja męczę się z torbielami od jakichś 10 lat, a mam dopiero 24 lata... Na razie leczenie przyniosło efekty, nie musiałam być operowana. Za każdym razem inne leki, przez ostatnie 4 lata brałam hormony (Yasminelle) i dopiero one pomogły, przynajmniej na razie. Nie biorę leków od 4 miesięcy i ani razu nie zemdlałam z bólu jak to bywało kiedyś. Tylko niech jeszcze okres mi się wyreguluje i będzie dobrze smile

9

Bardzo wam dziękuję za informacje

10

Powiem szczerze, że wolałabym uniknąć operacji ale chyba te torbiele są tak duże że raczej trzeba. Lekami torbieli o wielkości 7 cm i 5 cm to chyba nie da się wyleczyć prawda. Co myślicie?

11

Mnie się wydaje, że są za duże.. ale nie wiem. Ja miałam robioną laparoskopie, to nie jest takie straszne więc główka do góry smile

małgosia masz dobry wynik Ca125 smile ja miałam przed laparoskopią 86 a teraz po leczeniu mam 9 smile

12

Ale gdy przy laparoskopii się rozleją to co wtedy. Ja muszę uniknąć wszelkiego ryzyka ponieważ bardzo pragnę mieć dzieci.

13

Mój się rozlał i nic wyczyścili jajnika i tyle. Sam zabieg nie wpływa na płodność, gorzej jeśli się okaze ze masz jakąs chorobe. Np. tak jak ja endometrioze III stopnia. Mam marne szanse na ciąże sad

14

Endometriozę III stopnia co to znaczy? u mnie w wyniku wpisali, że mam endometriozę 11mm.

15

asiula Ty masz endometrium 11 mm, czyli błona śluzowa macicy. Endometrioza to choroba polegająca na tym, że ta błona śluzowa wydostaję się z macicy i tworzy tzw. ogniska endometriozy poza obrębem macicy, np. na jajnikach... w czasie okresu ogniska te zachowują się tak samo jak macica, złuszcza się błona i w ten sposób powstają torbiele endometrialne czyli czekoladowe (z krwią w środku, która nie ma gdzie odpłynąć).

Choroba ta ma IV stopnie, z czego IV jest najgorszy, ja już mam III stopień. Bardzo wpływa na płodność. Im szybciej wykryją chorobą tym lepiej.

Twoje endometrium jest troche duże, bo 11 mm ale to wszystko zależy w jakim dniu  cyklu miałaś robione badanie. W czasie owulacji i przed okresem ono narasta i wtedy jest większe.
Proponuje badanie Ca125 z krwi, jeśli przekroczy 35 to wtedy możesz u siebie podejrzewać endometrioze biorąc pod uwagę obecność torbieli.
Czy np. Twoja mama nie miała problemów z jajnikami? U mnie to akurat jest genetyczne.

Pozdrawiam

16

badanie było robione w trakcie owulacji

17

oby udało ci się mieć dzidzie droga skomplikowana, życze ci tego z całego serca

18

Dziś idę na kolejne badanie, trzymajcie kciuki.

19

Małgosia bardzo Ci dziękuje smile

20

nie ma za co ,wiem jaki to ból te ciagłe rozczarowania widzac jedna kreseczke  na tescie, mnie sie udało mam dwóke smyków wirze ze i tobie sie uda:-)

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » torbiel na jajniku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024