CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC CZY SIOSTRA MA WIEKSZE PRAWO DO SPADKU BO MA DZIECI A JA JESTEM SAMOTNA.
CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC CZY SIOSTRA MA WIEKSZE PRAWO DO SPADKU BO MA DZIECI A JA JESTEM SAMOTNA.
Jeżeli jest spadek po rodzicach lub jednym z nich to obie macie równe prawa bez względu na to jaki jest Wasz status rodzinny.
równe prawa.
Jeżeli rodzic/e nie zostawili testamantu,to spadek w równych częsciach przypada na dzieci,czyli ciebie i twoją siostrę(nie wiem,czy macie jeszcze jakieś rodzeństwo).To,że twoja siostra ma dzieci,to nie ma znaczenia.One by miały prawo do spadku po smierci siostry albo gdyby był zapis w testamencie.
Nie napisałaś czy jest testament czy go nie ma. Jeśli chodzi o dziedziczenie ustawowe (na mocy ustawy Kodeks Cywilny, gdy nie ma testamentu) spadek jest dzielony między dzieci i małżonka spadkodawcy, jeżeli żyje (nie może dostać mnie niż 1/4). Dzieci Twojej siostry dziedziczą po niej.
Natomiast w testamencie można np. wykluczyć spadkobiercę (wydziedziczenie). Oczywiście należy spełnić szereg wymogów, bez których jest to bezskuteczne. W tej sytuacji pozbawia się taką osobę zachowku. Zachowek jest to taki twór prawny, który ma na celu ochronę interesów najbliższej rodziny, która powinna coś dostać, a została pominięta w testamencie.
Testament ma pierwszeństwo przed dziedziczeniem ustawowym. Gdy testament kogoś pomija to wtedy krąg osób uprawnionych do zachowku ustala się zgodnie z ustawą.
nie ma testamentu
nie ma testamentu.
skoro nie ma testamentu podzial majatku nalezy sie po polowie, jeszcze jakies pytania ?