PRAWO DO SPADKU - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: PRAWO DO SPADKU

CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC CZY SIOSTRA MA WIEKSZE PRAWO DO SPADKU BO MA DZIECI A JA JESTEM SAMOTNA.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PRAWO DO SPADKU
myszka.73 napisał/a:

CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC CZY SIOSTRA MA WIEKSZE PRAWO DO SPADKU BO MA DZIECI A JA JESTEM SAMOTNA.

Jeżeli jest spadek po rodzicach lub jednym z nich to obie macie równe prawa bez względu na to jaki jest Wasz status rodzinny.

3

równe prawa.

Jeżeli rodzic/e nie zostawili testamantu,to spadek w równych częsciach przypada na dzieci,czyli ciebie i twoją siostrę(nie wiem,czy macie jeszcze jakieś rodzeństwo).To,że twoja siostra ma dzieci,to nie ma znaczenia.One by miały prawo do spadku po smierci siostry albo gdyby był zapis w testamencie.

5

Nie napisałaś czy jest testament czy go nie ma. Jeśli chodzi o dziedziczenie ustawowe (na mocy ustawy Kodeks Cywilny, gdy nie ma testamentu)  spadek jest dzielony między dzieci i małżonka spadkodawcy, jeżeli żyje (nie może dostać mnie niż 1/4). Dzieci Twojej siostry dziedziczą po niej.
Natomiast w testamencie można np. wykluczyć spadkobiercę (wydziedziczenie). Oczywiście należy  spełnić szereg wymogów, bez których jest to bezskuteczne.  W tej sytuacji pozbawia się taką osobę zachowku. Zachowek jest to taki twór prawny, który ma na celu ochronę interesów najbliższej rodziny, która powinna coś dostać, a została pominięta w testamencie.
Testament ma pierwszeństwo przed dziedziczeniem ustawowym. Gdy testament kogoś pomija to wtedy krąg osób uprawnionych do zachowku ustala się zgodnie z ustawą.

6

nie ma testamentu

7

nie ma testamentu.

8

skoro nie ma testamentu podzial majatku nalezy sie po polowie, jeszcze jakies pytania ?

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024