wizyta u ginekologa zalozenie karty porodowej pytanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wizyta u ginekologa zalozenie karty porodowej pytanie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: wizyta u ginekologa zalozenie karty porodowej pytanie

jestem juz w połowie 8tygodnia a jutro idę do ginekologa 2raz bo pierwszy byłam 2tyg temu i miałam usg i wtedy właśnie się dowiedziałam o ciąży
czy będę miała jakieś badania? i do założenia karty porodowej książeczkę zdrowia będę musiała zabrać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wizyta u ginekologa zalozenie karty porodowej pytanie

Legitymacje ubezpieczeniową tak a czy książeczkę  zdrowie pierwsze słysze jednak weź co ci szkodzi.
Co do badań to mierzą ciśnienie, warzą zapewne lekarz ciebie zbada i tyle.

3

ze tak spytam : planowane??

4 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-03-18 09:10:55)

Joasia91 napisał/a:

jestem juz w połowie 8tygodnia a jutro idę do ginekologa 2raz bo pierwszy byłam 2tyg temu i miałam usg i wtedy właśnie się dowiedziałam o ciąży
czy będę miała jakieś badania? i do założenia karty porodowej książeczkę zdrowia będę musiała zabrać?

Karta porodowa jest zakładana podczas pierwszej wizyty , kiedy ciąża zostaje potwierdzona przez lekarza.
Idąc do lekarza przyjmującego pacjentów w Publicznej Służbie Zdrowia będziesz potrzebowała Książeczkę Ubezpieczeniową z aktualna pieczątką pracodawcy lub ZUS-u.
Podczas każdorazowej, z reguły comiesięcznej  wizyty u ginekologa-położnika powinnaś mieć robione takie badania:
- ważenie
- pomiar ciśnienia
- badanie ginekologiczne
- opcjonalnie USG ( ja miałam robione podczas comiesięcznej wizycie w prywatnym gabinecie)

Do tego comiesięczne badania laboratoryjne :

- mocz
- morfologia krwi
- grupa krwi ( jeśli nie miałaś robionej) - wynik potrzebny do zabrania do szpitala ( raz )
- opcjonalnie na toksoplazmozę
- opcjonalnie na różyczkę
- poziom glukozy - raz

To chyba wszystko , jeśli chodzi o obowiązkowe , podstawowe badania.Chyba niczego nie pominęłam.

5

Robią jeszcze badanie krwi na obecność wirusa HBS,to podobno zmora ostatnio, bardzo dużo ciężarnych podczas wizyty dowiaduje się że ma wirus HBS

6

Jeanne napisał/a:
Joasia91 napisał/a:

Karta porodowa jest zakładana podczas pierwszej wizyty , kiedy ciąża zostaje potwierdzona przez lekarza.
Idąc do lekarza przyjmującego pacjentów w Publicznej Służbie Zdrowia będziesz potrzebowała Książeczkę Ubezpieczeniową z aktualna pieczątką pracodawcy lub ZUS-u.
Podczas każdorazowej, z reguły comiesięcznej  wizyty u ginekologa-położnika powinnaś mieć robione takie badania:
- ważenie
- pomiar ciśnienia
- badanie ginekologiczne
- opcjonalnie USG ( ja miałam robione podczas comiesięcznej wizycie w prywatnym gabinecie)

Do tego comiesięczne badania laboratoryjne :

- mocz
- morfologia krwi
- grupa krwi ( jeśli nie miałaś robionej) - wynik potrzebny do zabrania do szpitala ( raz )
- opcjonalnie na toksoplazmozę
- opcjonalnie na różyczkę
- poziom glukozy - raz

To chyba wszystko , jeśli chodzi o obowiązkowe , podstawowe badania.Chyba niczego nie pominęłam.

Obowiązkowe jest także badanie na WR (czyli pod katem chorób wenerycznych).

7

dziekuje:)
bylam pierwszy raz dwa tygodnie temu czyli w 6tygodniu i tylko potwierdzil to ze jestem w ciazy na usg wewnetrznym i kazal wlasnie za 2tyg przyjsc zeby karte zalozyc tongue

8

Hej! Byłam u lekarza i potwierdził ciążę, już 5 tydzień w trakcie. Żadnej karty mi nie założyła i kazała przyjść dopiero za miesiąc. Jakoś wydaje mi się, że to strasznie długo. Przecież serduszko zacznie bić już niedługo... No i co z tą kartą???

9

Mi położna założyła kartę ciązy odrazu. Dowiedzialam się o ciąży, położna zmierzyła mi ciśnienie, zwarzyła.
Każda kolejna wizyta u lekarza wiązała się z ważeniem, mierzeniem ciśnienia i badaniem.
Co jakis kontrolnie badania z krwi

10

No to właśnie tym bardziej nie rozumiem... tongue

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wizyta u ginekologa zalozenie karty porodowej pytanie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024