witam mam 2 dzieci córka to anioł a syn który niedługo będzie miał dwa lata jest kochany ale ma napady złości podchodzi do mnie bije mnie gdy trzymam mu ręce bije we mnie głową zaraz po tym jest anioł i za jakiś czas jest to samo wali głową też w drzwi ściany podbiegam go i trzymam tak jak radził neurolog ale to się pogłębia w nocy też mało śpię bo on dużo płacze nawet jak jest kolo mnie jestem zmęczona nim i jego zachowaniem.Dziś tak walił we mnie głową bo ręce mu trzymałam że warge rozwalił ale nieraguje nawet na ból w tych złościach.czy możecie mi coś doradzić
Psycholog dziecięcy, korzystasz z jego porad ??
I niech ktoś skieruje was na badanie EEG- to jest badanie fal mózgowych
3 2012-07-03 16:57:17 Ostatnio edytowany przez julia3 (2012-07-03 17:01:34)
będę musiała tak zrobić badanie głowy bardzo go kocham wiele lat czekałam na dzieci i przeraża mnie to że teraz jestem tak nim zmęczona a jak takie badanie robią małemu dziecku i co ono daje u psycholga byłam z nim ale nie wiele pomógł a miał mniejsze te napady a w szpitalu gdy z nim leżałam jak był chory na wypisie napisali[agresywne niespokojne dziecko]ale nigdzie nas nie skierowali on jest zmęczony po tych ambach i ja.Czuje się jak zła matka że nie mam już siły dla niego którą powinnam mieć
Problemy z agresją u tak małego dziecka mogą mieć faktycznie neurologiczne podstawy. Zacznij od neurologa, im szybciej tym lepiej.
5 2012-07-03 22:25:56 Ostatnio edytowany przez julia3 (2012-07-03 22:33:36)
na pewno udam się.moja teściowa która za mną nie przepada mówi że wina leży po mojej stronie ale ja nie wiem co mogłam żle zrobić dbałam o siebie w czasie ciąży z córką nie mam żadnych kłopotów
Julio badanie EEG, wkonują w następujący sposób...
zakładają tak jakby "czepek" na główkę, i przypinają do niego takie coś jak na badaniu EKG tylko że do głowy,
dziecko w trakcie badania zamyka i otwiera oczy i badane są jego fale mózgowe w ten sposób...
Na takie badanie może skierować Cię np neurolog
7 2012-07-06 12:25:16 Ostatnio edytowany przez pati31 (2012-07-06 12:37:14)
witam mam 2 dzieci córka to anioł a syn który niedługo będzie miał dwa lata jest kochany ale ma napady złości podchodzi do mnie bije mnie gdy trzymam mu ręce bije we mnie głową zaraz po tym jest anioł i za jakiś czas jest to samo wali głową też w drzwi ściany podbiegam go i trzymam tak jak radził neurolog ale to się pogłębia w nocy też mało śpię bo on dużo płacze nawet jak jest kolo mnie jestem zmęczona nim i jego zachowaniem.Dziś tak walił we mnie głową bo ręce mu trzymałam że warge rozwalił ale nieraguje nawet na ból w tych złościach.czy możecie mi coś doradzić
Moze warto porozmawiac z pediatra ,gdyz sa to objawy adhd ,nierozumiem po co EEG - jest to badanie fal mozgowych ,majace zlokalizowac nieprawidlowosc pod katem padaczki.Opisujesz objawy adhd ,ale warto wiedziec ze odpowiednia i wczesna terapia moze wiele pomoc na przyszlosc.Poczytaj sobie o ADHD ,a ma dopiero dwa latka ,takze jest duza szansa odpowiednia terapia wyprowadzic dziecko .To nadmiar energi i zlosci dziecko czesto samo niewie skad pochodzi .
Niestety polscy lekarze wciaz zbyt malo wiedza o ADHD i bardzo pozno podjemuja kroki odpowiednie do podjecia walki z intenswyna nadpobudliwoscia,JEST TO walka ,z ktorej mozna wyjsc z sukcesem.Powodzenia
( JESTEM MAMA 7 latka wlasnie ,ktory zachowywal sie w podobny sposub ,ale nie mieszkam w pl ,wiec juz od dwoch lat niema atakow zlosci ,a jego niespozyta energie przeznacza na zajecia pozaszkolne ,w sporcie sprawdza sie jak malo kto.
Tylko w pl wlasnie ADHD jest wciaz traktowane inaczej jak zagranica ,a mozna terapia zrobic z tego atut,chociazby w sporcie .
Warto pomyslec i poszukac dobrego specjalisty ,specjalizujacego sie w nadpobudliwosciach ,jest setki odmian ADHD.Warto to zlokalizowac jak najwczesniej.
Ja od miesiąca mieszkam w Anglii dojechałam do męża i w poniedziałek chcę iść do lekarza na temat Polskich lekarzy niemam dobrego zdania patrzą tylko na kasę fizycznie i psychicznie on bardzo dobrze się rozwija tylko te jego napady wczoraj bawiliśmy i nagle podszedł i ugryzł mnie aż zostały ślady zębów i siniak
Ja od miesiąca mieszkam w Anglii dojechałam do męża i w poniedziałek chcę iść do lekarza na temat Polskich lekarzy niemam dobrego zdania patrzą tylko na kasę fizycznie i psychicznie on bardzo dobrze się rozwija tylko te jego napady wczoraj bawiliśmy i nagle podszedł i ugryzł mnie aż zostały ślady zębów i siniak
Wiec jestes w dobrym miejscu!
W uk nikt nie traktuje adhd ,albo nadpobudliwosci za ciezka chorobe.
Dzxieci nadpobudliwe nie sa ulomne ,czesto to atut ,poczytaj na ten temat jesli znasz angielski czytaj anglojezyczne artykuly poniewaz ,w polskim jezyku niema az tylu wybitnych ksiazek na temat nadpobudliwosci.
Moj syn ma dokladnie ADD ,jest uzdolnionym dzieckiem plastycznie,uprawia gimnastyke artystyczna ,mowi czyta pisze w dwoch jezykach ,dzieci nadpobudliwe nie sa opuznione w rozwoju.
Warto isc do gp i porozmawiac na ten temat ,im wczesniej zostanie zlokalizowane zrodlo tym lepiej.
W naszym przypadku moj syn jest efektem ciezkiej pracy naszej i dobrego psychologa angielskiego wlasnie.
Mozesz tez calkowicie nie reagowac na jego zachowanie i zobaczysz czy szuka innego przedmiotu do wyrzywania sie.
Rowniez moze to minac z wiekiem ,ale tez nasilac sie .
gdy ja nie raguje na to co mi robi uderza w ścianę głową w schody lub idzie do córki i na niej się wyładowuje
hallo ,podejals jakies kroki?
witam tak byłam u lekarza i zalecił mi bym z Maciejem chodziła na długie spacery żeby go zmęczyć i wiecie co to działa spędzam z nim po 3 czasem 4 godziny na plac zabaw idziemy potem do parku czasem na basen wszędzie zabieram jedzenie bo to głodomorek haha ale naprawdę mały usypia po 21 jest spokojniejszy i po południe tak mi leci z nimi na dworze ale i obserwuję go
proponuje psycholog dziecięcy, aby znalazł przyczynę