Wybór kierunku studiów - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Wybór kierunku studiów

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

Temat: Wybór kierunku studiów

Mam problem z wyborem kierunku.

Uczę się w liceum ogólnokształcącym na kierunku humanistycznym. Rozszerzony mam polski, historię i wos. Poszłam na ten kierunek z przypadku. Z tych przedmiotów radzę sobie tak sobie. W sumie to nie lubię czytać i tyle kuć. Jeśli chodzi o matematykę to mam dobre oceny i sobie dobrze radzę. Lubię ten przedmiot, bo nie trzeba się uczyć. ;D Jeśli chodzi o biologię i geografię to też w sumie może być jak się nauczę. Jeśli chodzi o fizykę to muszę mieć b. dobrego nauczyciela, aby zrozumieć. Z chemii zawsze szło mi średnio, ale jak przysiądę potrafię się coś nauczyć. Co do języków to potrafię wykuć słówka, z gramatyką zdarzają się problemy, a z mówieniem to już mam całkiem duży problem.

Nie mam pojęcia co mogę robić w przyszłości, a trzeba zacząć wybierać. Zawsze w sumie miałam podobne oceny ze wszystkich przedmiotów. Nigdy nie było takiego, do którego miałabym szczególne zdolności.

Przez chwilę zastanawiałam się nad zarządzaniem, ale w sumie nie wiem czy nadaję się do zarządzania czymś i ich plan zajęć mnie też zniechęcił...

Może coś doradzicie, naprowadzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wybór kierunku studiów

Powiem Ci tak. W LO chodzilam do takiej samej klasy jak Ty. Nie mialam pojecia na co pojsc, wiec zlozylam na pale na dziennikarstwo. Dostalam sie. Bylo nudno, rzucilam. Zrobilam rok przerwy, zeby "pomyslec". Trwalo to chyba z 3 lata, ale musze Ci powiedziec ze jestem bardzo zadowolona z tego czasu. W tym roku prawdopodobnie zaczne Romanistyke, mialam duzo czasu zeby wszystko przemyslec, pozastanawiac sie, popracowac.. ale tez POZYC smile

Nikt nie mowi, ze musisz isc na studia od razu smile. Sprobuj znalezc jakies inne rozwiazanie, moze wyjedz gdzies na rok, jest tyle mozliwosci i jest to coraz bardziej popularne smile

3

Cóż, ja dostałam się najpierw na filologię norweską, ale już po roku zaczęło mi się nudzić, więc złożyłam na chemię z informatyką. Niestety nie byłam w stanie pogodzić planów, więc zostałam przy filologii. Wyjechałam na wymianę do Norwegii, po roku zaczęłam tam germanistykę, a teraz składam na informatykę. I mam nadzieję, że to mój ostatni kierunek tongue Uwielbiam języki, ale niestety same zdolności językowe to za mało. Z tłumaczeń ciężko wyżyć niestety. Więc wybrałam kierunek ścisły, przydatny, a jednocześnie całkiem ciekawy. Polecam iść w kierunku ścisłym właśnie, bo studia humanistyczne często nie mają żadnego zastosowania, gdy się potem szuka pracy. Skoro dobrze sobie radzić z matmą to idź na jakiś kierunek, gdzie jest jej dużo smile

4

Zdecydowanie postaw na ścisły kierunek.
Zarządzanie odradzam, bo ciężko po tym pracę znaleźć. Dwoje znanych mi młodych ludzi po tym kierunku skończonym na poważnej uczelni, nie ma pracy. Ten kierunek od lat jest na wszystkich prawie uczelniach i rynek pracy jest nasycony absolwentami.
Bałkanistka pracuje w sklepie za ladą.
Mój syn, geograf i leśnik znalazł pracę jako operator wózków widłowych i koparko-ładowarki (po zrobieniu kursów), bo w wyuczonych zawodach pracy nie ma.
Politolog z doktoratem utrzymuje się z muzyki (dj).
Inny młody człowiek, po europeistyce, dopiero 2 lata po skończeniu studiów zaczął pracować w Urzędzie Pracy i to przez znajomości.
Ci ze znajomych młodych ludzi, którzy postawili na informatykę, medycynę i studia inżynierskie,  nie mają problemu z zatrudnieniem.
Gdzieś też czytałam wywiad z dyrektorem dużego banku, który powiedział, że chętniej zatrudnia matematyków i fizyków niż ekonomistów po prywatnych uczelniach.

Szkoda czasu na studiowanie czegoś, co niewiele daje. No, chyba że sie ma poważne zaplecze, np. w postaci rodzinnej firmy, gdzie czeka posada.

5

kaisa_malene napisał/a:

Cóż, ja dostałam się najpierw na filologię norweską, ale już po roku zaczęło mi się nudzić, więc złożyłam na chemię z informatyką. Niestety nie byłam w stanie pogodzić planów, więc zostałam przy filologii. Wyjechałam na wymianę do Norwegii, po roku zaczęłam tam germanistykę, a teraz składam na informatykę. I mam nadzieję, że to mój ostatni kierunek tongue Uwielbiam języki, ale niestety same zdolności językowe to za mało. Z tłumaczeń ciężko wyżyć niestety. Więc wybrałam kierunek ścisły, przydatny, a jednocześnie całkiem ciekawy. Polecam iść w kierunku ścisłym właśnie, bo studia humanistyczne często nie mają żadnego zastosowania, gdy się potem szuka pracy. Skoro dobrze sobie radzić z matmą to idź na jakiś kierunek, gdzie jest jej dużo smile

Przerazilas mnie teraz troche, bo ja wlasnie licze na to, ze zdolnosci jezykowe mnie uratuja big_smile i dlatego chce isc na lingwistyczne studia. A Ty mi teraz mowisz, ze pracy po tym nie ma.. tongue

6

Myślę, że z matematyką bym sobie poradziła, ale najczęściej idzie z nią w parze fizyka, a ona na pewno odpada. Jest coś z matematyką, ale bez fizyki?

7

informatyka? tongue ja idę na mat-inf na studia smile jak się dostanę xD

8

Susane: jeśli lubisz matmę i logikę to programowanie Ci się na pewno sposoba. Próbowałaś kiedyś? Poszukaj sobie trochę w necie podstaw Javy.

loveaellie: to wszystko zależy, czy masz jakieś jeszcze umiejętności. Jak już pisałam, z tłumaczeń ciężko się utrzymać, bo jak dostaniesz zlecenie, to masz kasę, a jak nie dostaniesz zlecenia, to nie masz. Jest to bardzo niestały dochód. Plus wcale się kokosów nie zarabia... Ci co dobrze zarabiają to tłumacze przysięgli albo mający wiedzę z jakiejś dziedziny jako dodatek do języka. Sam język może być jedynie aututem w jakiejś firmie współpracującej z zagranicą. Chociaż teraz to i tak wszyscy po angielsku gadają, więc aż takiego zapotrzebowania na inne języki nie ma... A jakie Ty masz obecnie plany na przyszłość?

9

jeśli lubisz ścisłe przedmioty to może faktycznie wybierz coś ścisłego smile teraz takie tematy matematyczno-informatyczne są bardzo w cenie i przyszłościowe, więc ja bym ci polecała takie kierunki smile siostra mojej przyjaciółki składa teraz na kierunek grafika komputerowa w TEBie i dostanie nawet tablet za pół darmo na cały okres nauki od szkoły! szkoda, że kiedy ja wybierałam studia nie było takich akcji big_smile

10

kaisa_malene napisał/a:

loveaellie: to wszystko zależy, czy masz jakieś jeszcze umiejętności. Jak już pisałam, z tłumaczeń ciężko się utrzymać, bo jak dostaniesz zlecenie, to masz kasę, a jak nie dostaniesz zlecenia, to nie masz. Jest to bardzo niestały dochód. Plus wcale się kokosów nie zarabia... Ci co dobrze zarabiają to tłumacze przysięgli albo mający wiedzę z jakiejś dziedziny jako dodatek do języka. Sam język może być jedynie aututem w jakiejś firmie współpracującej z zagranicą. Chociaż teraz to i tak wszyscy po angielsku gadają, więc aż takiego zapotrzebowania na inne języki nie ma... A jakie Ty masz obecnie plany na przyszłość?

Nie mam zadnych.. Nigdy nic nie planuje, tylko korzystam z okazji. Na pomysl ze studiami lingwistycznymi (konkretnie Romanistyka) wpadlam przypadkiem - przegladajac oferty roznych uczelni.. i jakos tak to przykulo moja uwage. Mam "smykalke" do jezykow, jakos tak szybko mi wchodza.. Dlatego tak sobie pomyslalam, ze moze fajnie byloby je zrobic, a pozniej np. byc tlumaczem. Ale w sumie do tego chyba wystarczy dobry kurs jezykowy..
Zastanawialam sie tez nad psychologia, ale wszyscy strasza, ze jest mega ciezko.

11

malediwa napisał/a:

jeśli lubisz ścisłe przedmioty to może faktycznie wybierz coś ścisłego smile teraz takie tematy matematyczno-informatyczne są bardzo w cenie i przyszłościowe, więc ja bym ci polecała takie kierunki smile siostra mojej przyjaciółki składa teraz na kierunek grafika komputerowa w TEBie i dostanie nawet tablet za pół darmo na cały okres nauki od szkoły! szkoda, że kiedy ja wybierałam studia nie było takich akcji big_smile

Właśnie o co chodzi z tymi tabletami? Tak po prostu dostajesz tablet i śmigasz czy jak? Za pół darmo, czyli?? Generalnie ja jestem zwolenniczką szkół policealnych, jeśli komuś zależy na konkretnym zawodzie i nie chce się przejmować tym, że skończy coś i nie będzie sam wiedział, co z tym zrobić dalej. No ja tak trochę mam, dlatego zamierzam coś więcej zrobić, tym razem praktycznego.

12

no z tego co wiem, to po prostu przy rekrutacji możesz się zdecydować. tablet ma mobilnego neta i w zależności od miasta i kierunku i tego, czy to będą studia dzienne, zaoczne czy wieczorowe co miesiąc będziesz albo nic nie płacić, albo 35zł lub 65zł. ale i tak najlepsze jest to, że pod koniec studiów możesz sobie ten tablet za złotówkę wykupić:) jak sobie wpiszesz epakiet TEB w google to Ci się pokaże info o tym

13 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2012-06-20 00:22:18)

Niestety Państwo Polskie już nie chce płacić za zacną czynność studiowania więc trzeba wybierać z rozwagą bo margines błędu to pół roku, a to najczęściej za mało by sprawdzić czy kierunek ci pasuje. Jeżeli chcesz zarabiać i przydać się na rynku pracy to należy wybrać kierunek techniczny lub coś z obszaru geografii czy geofizyki. Zarządzanie, marketing itp. to chała i produkcja azbestu. Zmarnowanie okazji do samorozwoju którego efektem jest i tak to że nie chcą cię zatrudnić. Są jeszcze kierunki ekonomiczne, dosyć ciekawe ale przerób też jest niezły. Studia filologiczne mogą być ciekawe jak ktoś chce drążyć obcą kulturę i zagłębiać się w subtelności języka. Bywa to bardzo pasjonujące ale nie każdy się w to wkręci. Kolejna alternatywa to coś co nazywam studiowaniem humanistyki. A więc nauki polityczne, filozoficzne, kulturowe, socjologiczne... Jest to z jednej strony możliwość zdobycia "wzroku" który daje ci możliwość postrzegania na to jak reagują masy ludzkie, jak działa społeczeństwo, świat, jak być może funkcjonuje kosmos. Jest to też okazja do radykalnego rozwoju własnej osobowości i krytycznego myślenia, rozszerzenia świadomości. Wymaga to jednak osobistej pokory, umysłu otwartego na najbardziej kłujące tezy i pogodzenia się z faktem że nikt nie będzie chciał twoich kwalifikacji. Następuje kompletne zarwanie: Ludzie poza uniwersytetem uważają ciebie za kogoś kompletnie bezużytecznego, ty z kolei patrzysz na nich jak na biedaków którzy swoje życie marnują i prowadzą nas wszystkich jeżeli nie do katastrofy to do marazmu. Na podobnym piedestale umieściłbym takie kierunki jak kosmologia czy matematyka lub fizyka teoretyczna.

14

Obecnie twierdzi się, że po ścisłych studiach jest praca, więc może warto się rozejrzeć w tym kierunku smile Ja idąc na studia żałowałam, że w LO nie wybrałam rozszerzonej matmy ale teraz po roku na romanistyce widzę, że nic lepszego nie mogłam wybrać. Polecam filologię pasjonatom nie tylko języka ale i kultury i literatury, tym którzy lubią 'dłubać' i chcą studiom poświęcić dużo czasu smile

15 Ostatnio edytowany przez agness131 (2012-06-21 21:50:48)

Polecam pojscie na dobra politechnike np. Warszawska, Wroclawska, Slaska, AGH. Ja jestem po inzynieri srodowiska , specjalizuje sie w gazownictwie. Jest zapotrzebowanie na tego typu specjalistow , rynem gazu w Polsce sie rozbudowuje, grozi nam zwiekszenie udzialu energetyki gazowej a stopniowe eliminowanie weglowej , tym bardziej ze jest nacisk z UE. Bedziemy placic bardzo wysokie stawki za pakiety emisji CO2 ze spalania wegla, wszystko to wykonczy po malu przemysl weglowy w Polsce. Poza tym gaz tak szybko sie nie skonczy, byc moze za kilkanascie lat bedzie mozna wydobywac hydraty metanu , a Polska w Europie ma najwieksze zasoby gazu z lupkow.Niedlugo ceny gazu zostana uwolnione , rynek sie zliberalizuje, wejdzie konkurecja dla PGNiG, czyli nowi pracodawcy...pomysl

16

według mnie posiadanie pracy bądź nie zalezy w dużym stopniu od tego, jakim się jest człowiekiem, czy obrotnym i pracowitym czy takim, który sobie mysli, że jak skończy polibudę to praca sama do niego przyjdzie - a tak się nie dzieje.

dlatego ja uważam, że szkoły policealne to naprawdę dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą mieć konkretny zawód smile tym bardziej, że tak jak pisałam wcześniej niektóre szkoły dodają fajne gadżety swoim słuchaczom smile

17

Ja osobiście uważam, że o tym czy znajdziesz zatrudnienie, decyduje własne podejście i zaangażowanie. Owszem, studia są ważne, ale wybieranie kierunków, który nas nie interesuje, tylko po prostu "jest przyszłościowy" przyniesie nam tylko nudę i brak satysfakcji... Takk było z moimi przyjaciółmi, częścią rodziny i tak po prostu jest. Kiedy ja zdawałam na studia, wszyscy odradzali mi kierunków psychologicznych, związanych z marketingiem, reklamą, chociaz to mnie najbardziej interesowało... Na szczęście zrobiłam tak jak chciałam i dziś nie żałuję. Polecam połączyć swoje zainteresowania. W moim przypadku studia psychologii mediów okazały się trafne:) Sporo możliwości znalezienia praktyk, stazy czy pracy. Kierunki związane z mediami, marketingiem, reklamą itp. mają coraz większe zapotrzebowanie na rynku zatrudnienia. Polecam zajrzeć też na vizja.pl, z tego co mogę polecić sama:) Chociaż jest to uczelnia prywatna, ma ona świetną kadrę i bardzo pozytywne wyniki edukacyjne. No i do tego sporo ciekawych kierunków:)

18

Niektórzy moi znajomi dodatkowo wybierali policealną z fajną fuchą i bardzo dobrze na tym wyszli. Część zarabia lepiej niż mogłaby po studiach, także popieram takie opcje, sama mam ochotę coś jeszcze skrobnąć w edukacji, podnieść kwalifikacje,  na to chyba nigdy nie jest za późno. :-) Z tym tabletem to fajna sprawa, zwłaszcza, że najczęściej ciężko ogarnąć masę zeszytów, notesów i itp. itd.

19

rozwielitka napisał/a:

Niektórzy moi znajomi dodatkowo wybierali policealną z fajną fuchą i bardzo dobrze na tym wyszli. Część zarabia lepiej niż mogłaby po studiach, także popieram takie opcje, sama mam ochotę coś jeszcze skrobnąć w edukacji, podnieść kwalifikacje,  na to chyba nigdy nie jest za późno. :-) Z tym tabletem to fajna sprawa, zwłaszcza, że najczęściej ciężko ogarnąć masę zeszytów, notesów i itp. itd.

no dokładnie smile sama żałuje, że tam teraz się nie mogę zrekrutować :d

20

Moim zdaniem, jeśli dobrze idzie Ci matma, a nie lubisz fizyki, to powinnaś wybrać kierunek nie techniczny, a ekonomiczny. Wg mnie, dobrym rozwiązaniem mogłyby być Finanse i Rachunkowość. Jest mnogość specjalizacji, np. na WSFiZ w Warszawie masz Audyt, są też takie opcje jak budżetowanie czy nawet informatyka ekonomiczna. Rozważ taką opcję, bo dość łatwo po tym o pracę wink

21

ja jestem po liceum z rozszerzona fizyka, matematyką i angielskim ale wybrałam studia na wydziale historycznym..i powiem Ci, ze jestem zadowolona^^

22

Susane napisał/a:

Mam problem z wyborem kierunku.

Uczę się w liceum ogólnokształcącym na kierunku humanistycznym. Rozszerzony mam polski, historię i wos. Poszłam na ten kierunek z przypadku. Z tych przedmiotów radzę sobie tak sobie. W sumie to nie lubię czytać i tyle kuć. Jeśli chodzi o matematykę to mam dobre oceny i sobie dobrze radzę. Lubię ten przedmiot, bo nie trzeba się uczyć. ;D Jeśli chodzi o biologię i geografię to też w sumie może być jak się nauczę. Jeśli chodzi o fizykę to muszę mieć b. dobrego nauczyciela, aby zrozumieć. Z chemii zawsze szło mi średnio, ale jak przysiądę potrafię się coś nauczyć. Co do języków to potrafię wykuć słówka, z gramatyką zdarzają się problemy, a z mówieniem to już mam całkiem duży problem.

Nie mam pojęcia co mogę robić w przyszłości, a trzeba zacząć wybierać. Zawsze w sumie miałam podobne oceny ze wszystkich przedmiotów. Nigdy nie było takiego, do którego miałabym szczególne zdolności.

Przez chwilę zastanawiałam się nad zarządzaniem, ale w sumie nie wiem czy nadaję się do zarządzania czymś i ich plan zajęć mnie też zniechęcił...

Może coś doradzicie, naprowadzicie?

Susane, nie napisałaś nic o swoich zainteresowaniach - co Cię kręci? Jest ktoś, kto Ci szczególnie imponuje? Chciałabyś pracować na etacie czy może coś swojego?

Dlaczego zastanawiałaś się akurat nad zarządzaniem?

Kierunek studiów powinnaś wybrać raczej po zainteresowaniach - wtedy będzie Ci to sprawiało frajdę i po studiach wyższych będziesz mogła wybrać taki zawód, który będzie dawał Ci radość i kaskę:)

Pozdro:)

23

Jestem w takiej samej klasie jak Ty. Od drugiej klasy liceum wzięłam sobie innowacje z geografii.
Mój profil nazywa się dziennikarsko-prawny, więc się połaszczyłam, bo chciałam być radcą prawnym.
Dopiero po koniec pierwszej klasy zdałam sobie sprawę, że kierunki humanistyczne nie są dla mnie.
Kocham czytać, ale pisać nie potrafię. Uczę się czterech języków, dwóch w szkole, dwóch w szkole językowej. Chciałam iść na jakąś filologię, ale z języków postanowiłam zrobić sobie certyfikaty, zamiast studiów + maturka z dwóch.
Myślałam również o zarządzaniu, ale to zbyt ogólne.
Każdy mówił mi, że trzeba wybrać coś ścisłego lub ekonomicznego, bo w tym jest przyszłość i pieniądze. Zdecydowałam się na logistykę ze specjalnością zarządzanie transportem.
Prawdopodobnie będzie to Politechnika Częstochowska. ; )

Zdecydowanie nie masz co patrzeć na kierunek klasy w LO, to wszystko da się nadrobić przy odrobinie chęci,motywacji i determinacji.
Moja koleżanka dostała się na medycynę, po klasie humanistycznej właśnie.
Fakt, zainwestowała w korepetycje z chemii nie małe pieniążki, ale dała radę : )

24

Za moich czasów nie było jeszcze tabletów w TEB-ie :-) W ogóle za moich czasów to coś takiego jak tablet kojarzyło się chyba z filmami science fiction hahahha No ale szkoła policealna to jedno, studia to drugie. Ja zaczęłam studia, potem wybrałam dodatkowo kierunek uzupełniający moje studia w szkole policealnej. Coś co mnie ciekawiło, ale było mocno powiązane ze studiami.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Wybór kierunku studiów

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024