7 czerwca planowane sa wybory do europarlamentu. i w zwiazku z tym moje pytanie, planujecie w nich uczestniczyc? znacie kandydatów ze swojego województwa?
Ja nigdzie nie ide szkoda Papieru ![]()
czy to jest prawdziwy powod? jesli tak, to przykre. Bo papier tak czy siak na Ciebie bedzie czekal.
7 czerwca planowane sa wybory do europarlamentu. i w zwiazku z tym moje pytanie, planujecie w nich uczestniczyc? znacie kandydatów ze swojego województwa?
Jesteś za tym żeby głosować? Ja nie znam kandydatów. Nie zauważyłam nawet w naszej dziurze żadnych informacji na ten temat. Ma to jakieś zasadnicze znaczenia dla nas? Czy mamy wpływ na podejmowane w parlamencie europejskim decyzje?
""wczesajka"" Masz racje przykre ze nie mam zaufania do polityków ale widzę co się dzieje tv to mnie Gniew ogarnia
Oni to jak świnki do koryta ![]()
Na pewno pójdę na wybory,zawsze chodzę.To jest jedyna okazja kiedy moge zadecydować kto bedzie na "górze."Danerwuje mnie stwierdzenie ludzi że mój głos i tak nic nie znaczy i nic nie zmieni ale "od ziarnka do ziarnka i uzbiera się..."
A co do kandydatów,nie znam z mojego wojewodztwa ale im bliżej wyborów na pewno dadzą nam się poznać.
Zawsze chodziłam na każde wybory i na te również pójdę. A co do polityków, zawsze obiecują i nigdy nie dotrzymują słowa. Jak widać punkt widenia zmienia się z punktem siedzenia.
nie chce w tym watku dyskotowac o slusznosci czegokolwiek, o partiach itp.
Interesuje mnie tylko chec brania udzialu w wyborach oraz Wasz stan wiedzy o kandydatach. ![]()
ot tak po prostu. Ciekawi mnie,czy tylko u nas narazie nic nie wiadomo. ![]()
Ja znam jak na razie tylko jednego kandytata z mojego regionu, czyli Górnego Śląska, ale tylko dlatego, że od dłuższego czasu sie o nim mówi w związku z inną sprawą. A tak, to nic nie wiadomo. A czy będę głosować? Możliwe jeśli dowiem się kto startuje ![]()
Na wybory napewno pójdę, dano mi prawo głosu i z niego skorzystam. Nie wiem jeszcze na kogo głosować, ale na pewno nie na tych starych wyjadaczy, którzy robią skok z sejmu do europarlamentu. może zagłosuję na kogoś z nie tej bajki, którą musimy teraz oglądać...
napewno pójdę głosować
Kandydatów znam ale czy warto iść jak i tak robią co chcą.
Pójście do wyborów to prawo i obowiązek jednocześnie. Fakt, ze kandydaci interesują sie wyborcami tylko tuż przed wyborami, wynika z tego, że Polacy nie idą do biura poselskiego dzień po wyborach przedstawiąjąc się swojemu kandydatowi mówiąc: Ja na Ciebie głosowałam, a teraz będę Cię rozliczać, czy robisz to, co obiecywałaś przed wyborami.
Druga rzecz, także wynikająca z nieświadomości obywatelskiej, to poparcie dla partii wyrażone podpisem na liście popracia. Okazuje się, że ludzie nie udzielają poparcia na listach komitetów wyborczych, gdzie trzeba podać pesel i adres, ale chętnie zagłosowaliby na daną partię, gdyby udało jej sie wystartowac w wyborach. To jest błędne koło. Nie podpiszę, ale później gardzę małą partią, że znowu poległa.
Udzielenie popracia podpisem, których w tych wyborach do PE, trzeba było zebrać 10 000 na okręg, jest punktem wyjścia do możliwości zagłosowania na innych kandydatów niż starzy wyjadacze.
Dopóki ludzie nie zaczną rozliczać swoich posłów i radnych z obietnic wyborczych, dopóty oni beda poruszali sie wg własnego kompasu. Dopóki nie zaczniemy składać podpisów na listach popracia, dopóty nie będzie można głosować na reprezentantów nowych partii i organizacji, którym ufamy. Koło zamknięte. Błędne.
Pozdrawiam
a ja bym chciała wiedzieć co zrobić/gdzie załatwić formalnosci zeby glosowac poza miejscem zameldowania, bo jak na razie nie znalazłam takich inf. 7.06 napewno mnie nie bedzie pod adresem ktory mam w dowodzie, a nikt nie mowi wlasnie o takich sytuacjach. jak byly wybory do sejmu to trabili w radiu od kilku miesiecy zeby zalatwic sobie kwitek by moc glosowac, a teraz cisza. ciekawe.
jak ktos cos wie na ten temat to poproszę o informacje ![]()
a kandydatów nie znam. ale jak bede wiedziec czy bede glosowac to bede starala sie poznac ![]()
Udział w głosowaniu poza miejscem stałego zamieszkania jest również możliwy na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania, które wyborca może otrzymać w urzędzie gminy właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnie wybranym przez siebie obwodzie głosowania zarówno w kraju, jak i za granicą.
Wydanie zaświadczenia powoduje wykreślenie nazwiska wyborcy ze spisu wyborców w miejscu stałego zamieszkania.
O wydanie zaświadczenia należy zwrócić się najpóźniej na 2 dni przed wyborami, ze względu na to, iż w przeddzień wyborów urzędy gmin są obowiązane przekazać spisy wyborców przewodniczącym obwodowych komisji wyborczych, a wydanie zaświadczenia wiąże się z wykreśleniem wyborcy ze spisu wyborców w miejscu stałego zamieszkania.
Myślę, że warto poświęcić trochę czasu, żeby przejrzeć chociażby programy wyborcze, poczytać opinie. Jeśli mamy taką mozliwość i to w końcu od nas wszystkich zależy, to chyba warto
Ja przejrzałam sobie kilkanaście programów, poczytałam opinie o kilku najlepszych kandydatach, obejrzałam filmy typu http://www.youtube.com/watch?v=13IPAwKSMsM i wybrałam na kogo będę glosować. I w sumie to mi nawet zależy żeby wygrał, bo jakoś się przekonałam do swojej decyzji. Pozdrawiam