Problemy współczesnej kobiety. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Problemy współczesnej kobiety.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Problemy współczesnej kobiety.

Przepracowanie? Kompleksy? Niska samoocena? Nieudane związki? Toksyczna rodzina? Bezrobocie? Bezpłodność? Brak zrozumienia? ....

Jakie są problemy współczesnej kobiety, jak możemy określić kobietę 21 wieku, rok 2000-  i dalej?
Z własnego punktu widzenia....wiedzione przykładami z własnego życia... smile

I czy są problemy o których jeszcze za mało się mówi?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problemy współczesnej kobiety.

Az korci aby powiedziec ze problemami kobiet sa...one same :D Wiekszosc kobiecych problemow sprawia wrazenie ze zostaly stworzone w damskich glowach zupelnei bezpdstawnie.
Jak mozemy okresic kobiete 21 wieku?
Czasem mysle to istota zagubiona. Rzeczywistosc przemawia do kobiet sugerujac ze powinny byc takie a takie. Ze maja byc idealna zona, matka, ktora po calym dniu ciezkiej pracy zawodowej i stercie obowiazkow domowych przemienia sie jak za dotknieciem rozdzki w uwodzicielska kochanke. Kobiety to lykaja i same siebie "krzyzuja" wymagajac od siebie wiecej, wiecej i wiecej. Ale tak naprawde rzadko kiedy sprawia im radosc wieczna pogon za doskonaloscia. Powiedzmy sobie szczerze idealy sie nie zdarzaja i sa bardzo trudne do osiagniecia :) I w tym miejscu musze stwierdzic ze wielu kobietom nadal brakuje asertywnosci i poczucia wlasnej wartosci.
Nie pomagaj nam tez istniejace stereotypy. Mity o roli kobiety w rodzinie i te inne pierdoly....
A z drugiej strony mysle ze wspolczesna kobieta jest na krawedzi rewolucji. Wyzwolenia. No chyba ze jakas religia znowu wtraci swoje 3 grosze.  :) Wspolczesna kobieta zaszla o wiele dalej niz kobiety jeszcze 20 lat temu. Obecnie kobiety pracuja w zawodach dawniej uwazne za typowo meskie. Zmienila sie tez ich rola spoleczna. Juz nie siedzimy w domu gdzie jedynym obowiazkiem byly dzieci i posilki dla meza. Juz nie wymaga sie tak bardzo od nas wychodzenia za maz w wieku 18 lat i zachodzenia w ciaze podczas nocy poslubnej i nie zaprzestawania do 45 roku zycia :)  Kobiety wykonuja rozne funkcje spoleczne, sa szanowanymi politykami, sprawnie dzierzac w rekach odpowiedzialnosc za cale kraje (Angela Merkel tak dla przykladu). Mamy wiekszy wplyw na to czy, kiedy i ile dzieci chcemy miec (no w tych bardziej rozwinietych krajach europejskich)  W sumie czy to juz rewolucj czy jeszcze nie? :D

3

Nie patrząc na OGÓŁ  a jedynie ograniczając się do środowiska znanych mi kobiet, mogłabym wymienić, że ich głównymi problemami są:  to, że dały się zwariować, że dały sobie wmówić iż muszą być zgrabne, przebojowe, wnikliwo-błyskotliwe, bardzo pracowite, a niekoniecznie zadowolone z życia i uśmiechnięte, tak prawdziwie, szczerze .
Kolejny problem jest taki, że nie mają w sobie spokoju i ufności, wiary w coś Wyższego, a niepotrzebnie skupiają się na problemach tworząc ich kolejne stopnie.
?że muszą żyć jak tysiące innych kobiet, według społecznego, polskiego schematu: mąż, stała praca, pierwsze dziecko do  30-tki, tradycja katolicka.
Uczone, że szczęście to MIEĆ  a nie  BYĆ. Mieć: kasę, faceta, niezależny dom, samochód, rodzinę, figurę itd.

4

Nie mamy żadnych problemów? wink

5

BabaOsiadła napisał/a:

Problemów jest mnóstwo-wystarczy przejrzeć wątki na forum wink

6

Catwoman napisał/a:
BabaOsiadła napisał/a:

Problemów jest mnóstwo-wystarczy przejrzeć wątki na forum wink

mamy, ale czym one roznia sie od meskich albo tych sprzed 20 lat? No ok, odpada jeden - jak tu nie zostac stara panna bez posagu albo nie wdac sie w tzw. mezalians:)
No i problem - skad wziac cos, zeby do garnka wlozyc - problem naszych matek.

7

Myślę, że obecnie nasze życie jest komfortowe. Jest wolność wyboru, a problemy mają kobiety, które z niego nie korzystają smile

8

Catwoman napisał/a:

Myślę, że obecnie nasze życie jest komfortowe. Jest wolność wyboru, a problemy mają kobiety, które z niego nie korzystają smile

ja tez nie narzekam, ale spotkalam sie z takimi przedstawicielkami naszej plci, ktorym jakby tego prowadzenia, ze tak sie wyraze, na sznurku przez zycie, jakby brakowalo. No bo kiedys to kobieta od urodzenia do ostatniego namaszczenia wiedziala jaka jej rola i do czego ma sie sposobic. A teraz jak ma tyle mozliwosci i wyborow, to niektore wrecz panikuja.

A co do komfortu to slyuszac narzekania mlodych pan, ze nie maja czasu na nic, a tu jeszcze dziecko w przedszkolu, zakupy trzeba, ugotowac cos itp. - przypominam sobie jak moja mama po 8h w biurze szla na polowanie w Samach i jak cos upolowala to z siatkami po ziemi ciagnietymi wracala, nastawiala obiad (zadnych gotowcow nie bylo, moze jakas garmazerka jedynie), pranie we Frani (pozniej byl juz luksus - automat:), sprawdzala moje i brata lekcje, cos tam pocerowala (nie wyrzucalo sie ciuchow z dziurka do smieci), prasowala, wlosy sobie ufarbowala i na walki krecila, mieszkanie ogarnela (my tez pomagalismy) kanapki na kolacje, do szkoly...ja nawet polowy z tego nie robie dzisiaj. Pelna automatyka, polowa w sklepach tylko na talerz przelozyc, dojazd do supermarketu pod drzwi..i ciagle malo i malo czasu:))

Catwoman napisał/a:

... z głową smile

10

takijedenfacet820 napisał/a:
Catwoman napisał/a:

... z głową smile

No z głową, z głową smile Bo jeśli coś JEST to nie znaczy, że ja muszę z tego korzystać. Nie mam np.telewizora-tzn. mam-do ćwiczeń z Ewką i oglądania filmów na DVD, ale telewizji nie mam. I nie ciągnie mnie do rozwodu ani romansu w imię wyzwolenia i tego, że "mogę wszystko". Nie mam też parcia na harówkę od świtu do nocy, ciuchy wg nowej mody Jacykowa, życia takiego jak ma koleżanka A czy B.
Sytuacja jest komfortowa, nic tylko korzystać .....z  głową smile

11

Racja calkowita smile. Ostatnio nawet na ten temat rozmawialam z kims -  najgorzej wlasnie, kiedy damy sobie wmowic, ze jesli cos posiadamy (do dyspozycji) albo mamy wolnosc wyboru, to znaczy, ze jest nam to potzrebne i musimy z tego skorzystac.   Tymczasem my tylko mamy mozliwosc wyboru, na tak albo na nie i obie wersje sa (albo powinny byc) przyjmowane naturalnie.. To jest bardzo fajne w dzisiajszych czasach smile.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Problemy współczesnej kobiety.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024