Alimenty na rzecz dziecka od rodziców - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Alimenty na rzecz dziecka od rodziców

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez Bella919 (2012-05-22 21:01:44)

Temat: Alimenty na rzecz dziecka od rodziców

Witam was. Otóż mam zagadke. I nie jestem pewna kto ma racje.
Moi rodzice są po rozwodzie i mają zasądzone alimenty dla mnie. Po 250 zł.
Przez jakiś czas mieszkałam z tatą i mama normalnie płaciła. Jednak jakieś 4 miesiące mieszkam u narzeczonego (zameldowana jestem u taty), i mama ostatnie miesiące miala bardzo cięzkie, więc pozowliłam jej pozwolić żeby nie płaciła w terminie i jakoś sobie radziłam. W czerwcu ma mieć pieniądze i ma mi to oddać, 15 czerwca suma będzie wynosiła 750 zł. Ona uważa że to za dużo. I straszy mnie że te alimenty mi się nie należą ponieważ mieszkam z narzeczonym (ślubu jeszcze nie mamy wyznaczonego). Chodze do szkoły dziennej, ucze się i w przyszłym roku chce iść na studia a po studiach wyjść za mąż.

Czy rodzice z racji tego że nie mieszkam z żadnym z nich, a mieszkam u narzeczonego mają prawo zabrać mi alimenty??
To jest moje jedyne źródło dochodu jakie posiadam.

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez dayzi (2012-05-22 21:08:52)

Odp: Alimenty na rzecz dziecka od rodziców
Bella919 napisał/a:

...
Moi rodzice są po rozwodzie i mają zasądzone alimenty dla mnie. Po 250 zł.
.... Chodze do szkoły dziennej, ucze się...
Czy rodzice z racji tego że nie mieszkam z żadnym z nich, a mieszkam u narzeczonego mają prawo zabrać mi alimenty??
To jest moje jedyne źródło dochodu jakie posiadam.

Nie, sami nie moga zaprzestać płacenia alimentów. Z tego obowiązku może zwolnić ich sąd, jeśli wystapia z wnioskiem i udowodnia, ze nie dokładasz starań do usamodzielnienia i ze ich nie stać na płacenie alimentów.
Z tego co piszesz wynika, że szanse maja marne.

A ile masz lat?

3

jeszcze mam 20, no właśnie boje sie tego że mama wystartuje do sądu z zaprzestanie płacenia alimentów. Już któryś raz słyszłam że skoro mieszkam z narzeczonym w tzw.konkubinacie ALIMENTY mi sie nie naleza, i ze mój narzeczony powinien mnie utzrymywać. Co jest totalną bzdura. Nie mamy dzieci, po prostu jesteśmy młodzi i zaręczeni. Ze strony ojca raczej sie nie boje że nie da mi pieniędzy, bo wiem że jeżeli pójde na studia to mi pomoże.
Jednak moja mama potrafi odstawiać szopki, płacz i nie płacz, że dzieci złe, że ona sama, biedna, i że nam te pieniądze sie nie należą. Najlepiej by było jakbym rzuciała szkołe, poddala sie i poszła gdzies do pracy, oczywiście fizycznej, bo gdzie??
I najbardziej sie boje że sędzina mogła by jej uwierzyć i zabrać mi te pieniądze z racji tego że narzeczony powinien mnie utrzymywać...
To jest głupie ... hmm

4

Bella konkubinat niczego nie zmienia w obowiązku alimentacyjnym rodziców wobec Ciebie. Dopiero gdybyś wyszła za mąż - wówczas obowiązek męża wyprzedzałby obowiązek rodziców, czyli alimentacja od rodziców wygasłaby z mocy prawa. Teraz, dopóki się uczysz, nauki nie zaniedbujesz i dokładasz starań do usamodzielnienia się, masz prawo do takiego świadczenia i każdy sąd to potwierdzi. Oczywiście rodzic może powoływać się na własny niedostatek. Ale na pewno nie na konkubinat.

5

Dziekuje wam slicznie za udzielenie mi informacji.
Teraz będe spokojniejsza wink
Pozdrawiam wink

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Alimenty na rzecz dziecka od rodziców

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024