Dlaczego facet nie chce stałego związku? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego facet nie chce stałego związku?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Dlaczego facet nie chce stałego związku?

Ostatnio poznalam naprawe fajnego faceta.. Duzo czasu spedzilismy razem na rozmowach.. Bardzo sympatycznie sie nam rozmawialo i nietylko.. Oboje sie bardzo pozadamy.. Tylko on stwierdzil, ze nie jest gotowy na staly zwiazek, nie chce sie wiazac z kobieta.. Dlaczego tak mysli? Jak moge go zdobyc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego facet nie chce stałego związku?

Takie pytanie raczej powinnaś zadać jemu aby się dowiedzieć dlaczego tak jest.Może ma za sobą nieudany związek,może zawiódł się,został zdradzony,a może po prostu jeszcze czuje się niedojrzały do stałego związku.

3

Powody moga byc rozne, od blachych (po prostu nie chce i kropka), po powazne (zostal oszukany albo zdradzony). Zapytaj, to wyjdzie wam tylko na zdrowie :-)

4

Pytalam.. On twierdzi, ze nie chce dojrzal jeszcze do zwiazku.. Wiem, ze byl zdradzony.. Probuje rozumieć jego zachowanie i myslenie, ale mi jest zle bo czuje, ze sie zakochuje.. Mysle o nim.. A wiem, ze nic z tego nie bedzie.. Nie chce go tez do niczego zmuszac.. sad

5 Ostatnio edytowany przez noelle87 (2009-03-05 12:11:12)

nie zmuszaj, wspieraj go- nic na siłę!!! spróbujcie się zaprzyjaźnić, poznać, daj mu szansę na zaufanie Ci. może za krótko się znacie a Ty byś już teraz zaraz chciała z nim być. jeśli Ci naprawdę zależy na tej znajomości to uzbrój się w cierpliwość i doceń jego szczerość, daj mu szansę na zaufanie Tobie..

6 Ostatnio edytowany przez Bliźniaczka22 (2009-03-05 13:36:55)

Właśnie zostań jego dobrą kumpelą, przyjaciółką a nóż otwzorzy oczy i sie zabuja w Tobie... big_smile ja tak miałam ze swoim facetem big_smile

7

Dzieki za slowa wsparcia.. Postaram sie troche popracowac nad nim:D Moze to byc trudne, bo dzieli nas 100 km.. Hmm.. ale nic na sile.. Czas pokaze.. Moze akurat nie oprze sie mojemu urokowi i zacznie za mna szalec:D

8

Powodow moze byc wiele:
-mogl sie sparzyc i nie chce,zeby to sie powtorzylo,
nie moze Tobie zaufac,mial trudny zwiazek kiedys,co
zostawilo mu slady w psychice,moze nie byc gotowy ot tak,
a moze po prostu najlepiej mu byc samemu?
Musisz sama wybadac delikatnie sytuacje,porozmawiac z nim.

9

Witam!
Ja zastanawiam się na fenomenem singli od jakiegoś czasu. Pewnie dlatego, ze spotkałam właśnie takiego. Spotykaliśmy się krótko - znamy sie od listopada - ale jasne było, ze obydwoje czerpiemy z tego ogromną radość i, że potrzebujemy bliskości drugiej osoby. Tak było. Ale gdy mieliśmy wyjechać na weekend spotkał się ze mną 2 dni wcześniej i przy uroczej kolacji - w której wcześniej upatrywałam kolację życia - powiedział, ze nie chce jechać, że jest singlem, nie wie co tak na prawdę dzieje się między nami... Ja zaniemówiłam, nawet nie wiedziałam jak mam bronić tego ogromnego uczucia jakie we mnie kiełkowało, bo zupełnie nie byłam przygotwana na takie wieści.
I teraz powrót do tematu - dlaczego? Ja myślę, ze z jednej strony to strach a z drugiej przyzwyczajenie do stanu obecnego. Strach - przed różnicami, jakie nas dzielą, przed tym, że mnie zrani, że ciężko będzie się później wycofać i może jeszcze przed czymś innym... Przyzwyczajenie - mówi, ze długo nie był w związku, mimo wykształcenia, ciągle doskonali swoje umiejętności i jest temu poświęcony, jest niezależny i pewnie mu z tym dobrze.
Jednak dziwi mnie taka postawa - bo kiedyś nie pójdzie do pracy w święta, koledzy sie ożenią, rodzice nie wystarczą, a teatr i kino będą zamknięte. Każdy z nas potrzebuje bliskości, drugiej osoby, wsparcia. Co o tym sadzicie?
Podsumowując - rozumiem Cię, madziula, i podzielam te rozterki. Z jednej strony nie chciałabym nigdy nikogo zmuszać do miłości, więc ciężko jest się narzucać. Z drugiej - szkoda, ze nie dał nam szansy - sobie? mnie? Na razie i moja sprawa pozostaje nierozwiązana.

10

Tak też uważam, że potrzebujemy bliskości drugiej osoby życie w pojedynkę nie daje takiej radości , jeżeli już coś robimy to z myślą o innych . Jeżeli mężczyzna mówi, że nie jest gotowy po prostu daj mu czas tak jak wyżej kobietki pisały postaraj się być przyjaciółką,  żeby zobaczył w tobie osobę na której  może polegać .

11

faceci boją się angażować, bo to dla nich oznacza szlaban na inne; a tak jeśli nie są czegoś pewni, to mogą korzystać- przykra prawda, niestety neutral

12

Konwalio,
myślę, że on się boi stracić swoją niezależność i indywidualność. Możliwe, że miał przykre doświadczenia i teraz się najzwyczajniej w świecie boi.
Bardzo fajnie opisane są zachowania mężczyzny w książce "SexLibris-czyli naga prawda o mężczyznach" smile Czytając tą książkę uśmiałam się i dała trochę do myślenia smile Inną dobrą książką jest "Mężczyźni są z Marsa a kobiety z Wenus". Ta książka poniekąd pomaga zrozumieć jacy są mężczyźni smile

A co do Twojego Lubego, to nie działaj zbyt szybko, tylko spokojnie i stawiaj małe kroczki. Powinien się bardziej z Tobą oswoić smile Tylko, że do tego potrzeba cierpliwości smile

13

Staram sie dać temu czas, ale jest we mnie jedna obawa - że czas to oddalanie się od siebie. Mimo, ze nie dzieli nas odległość, ja studiuję a on pracuje i nie mamy ze sobą stałego kontaktu. Od tamtego czasu widzieliśmy sie kilkakrotnie, w sympatycznych koleżeńskich stosunkach, ale tylko przez chwilę. To nie jest rozwijanie znajomości.
On nie prowokuje spotkań towarzyskich i nie wiem czy ja powinnam coś takiego zaproponować. Ciągle myślę o tym, ale brak mi pewności siebie po tym co sie stało.

14

madziula napisał/a:

Ostatnio poznalam naprawe fajnego faceta.. Duzo czasu spedzilismy razem na rozmowach.. Bardzo sympatycznie sie nam rozmawialo i nietylko.. Oboje sie bardzo pozadamy.. Tylko on stwierdzil, ze nie jest gotowy na staly zwiazek, nie chce sie wiazac z kobieta.. Dlaczego tak mysli? Jak moge go zdobyc?

Dziewczyny mają rację, tylko szczera rozmowa sprawi, że będziesz wiedziała, co nim kieruje.

Ja przed pewien czas miałam podobnie z moim obecnym partnerem: świetnie spędzało nam się czas, było pożądanie, zrozumienie, poczucie bezpieczeństwa, ale ja nie chciałam się deklarować. Bałam się znowu wejść do rzeki "związek", bo oznaczałoby to ryzyko kolejnego rozstania (= rozczarowania), a to niedawno przeżyłam.
Na szczęście mój M. okazał mi sporo wyrozumiałości i cierpliwie czekał. Oswoił mnie ze sobą i pokazał, że można wspaniale być razem bez deklaracji smile A obecnie pokazuje mi, jak równie świetnie jest w stałym związku smile Pierwszym, co mi powiedział, kiedy w którejś chwili nie wytrzymałam i powiedziałam "Spróbujmy! Tu i teraz! wink " to było: "Jesteś pewna? Świetnie. Ale pamiętaj, że wciąż jesteś i będziesz wolnym człowiekiem" smile

Konwalia, mi też jest zwykle dobrze w stanie wolnym. Dlaczego lubię siebie w wydaniu "single"? Ponieważ w jakiś sposób jestem bezpieczna, nie zostanę zraniona. Nie muszę się bać, że pewnego dnia zacznie zależeć mi na tyle, że zaniedbam siebie samą (co zdarzało mi się w związkach), swoje marzenia i plany bądź swoich bliskich. Myślę, że wielu ludzi, którzy już nieraz zawiedli się na czyjejś deklaracji "Będę z Tobą przez całe życie" boi się, że taka miłość po prostu nie jest możliwa.
Nie można przekonywać na siłę. Rzeczywiście, jeśli się pewien czas "przetrzymało" potrzebę bliskości i zaakceptowało niezobowiązującą formę jej zaspokojenia, później ciężko jest wejść znów w jakiś związek i przemeblować sobie życie.

Na mnie jedynym sposobem była cierpliwość M. i jego 100% akceptacja mojej niezależności. Pokazał mi, że nie ma zamiaru mnie ranić i nie wymaga ode mnie rezygnacji z moich planów, po prostu mnie tym wszystkim nie wystraszył. Pozwolił mi podjąć decyzję, że chcę spróbować i jego cierpliwość się opłaciła smile Jesteśmy w dość otwartym związku, bardzo mi to odpowiada. Wciąż jestem niezależna i on też nie zrezygnował ze swojego życia. Tego właśnie było mi trzeba smile
Może Twój facet też z czasem się przekona, że związek wcale nie musi być "taki straszny, jak go malują"? wink

15

Stały związek,to przede wszystkim odpowiedzialność,nie tylko za siebie,ale także innych.Mężczyźni często boją się jej.Po ,co brać na karb czyjeś życie.A życie,to codzienność:obowiązki,praca,zapewnienie bytu.Wspólne przebywanie,mieszkanie-to przede wszystkim zaufanie,kompromisy,zrozumienie-drugiej osoby.Mężczyźni czasem są niedojrzali emocjonalnie,dlatego wolą związki krótkotrwałe,bez większych zobowiązań.

16

Pewnie chce się jeszcze pobawić:) z innymi paniami:)

17

Ja jakos nie sklanialabym sie do tego, ze chce sie pobawic z innymi paniami (chociaz jest taka mozliwosc, ale jakos po tym krotkim opisie watpie, zeby to bylo sedno).
Moim zdaniem sie czegos przestraszyl w zwiazku, moze jego byla dziewczyna byla jakas potworna... okrutna... albo go bardzo ranila... Mozer to bylo niedawno i teraz on nie chce sie wiazac, potrzebuje odpoczynku?

Ja bym poczekala i starala sie rozmawiac...

18

Nie udało się.
Próbowałam małymi kroczkami. Spotkaliśmy się kilka razy. Jest cudowny. Ale zapytany potwierdził ponownie, że jest zatwardziałym singlem i do związku się nie nadaje. Nie mogę się dłużej oszukiwać, nie jestem w stanie przejść na stopę koleżeńską, za dużo emocji kosztuje mnie to za każdym razem. Może jeszcze kiedyś się spotkamy gdzieś na korytarzu...
Na dzień dzisiejszy - sama, zapłakana, niecierpiąca słowa "singiel".

19

Jak pokazać facetowi(25, ja 23) który boi się wejść w związek, by:
- nie utracic swej niezależności i swobody myślenia tylko o sobie,
- nie czuc się zbyt odpowiedzialnym za bezpieczeństwo kobiety( u niego to jest aż przesadne)
że związek to partnerstwo dwóch równorzędnych osób a nie układ w którym kobieta  jest na kulą u nogi faceta.
czy warto w ogóle się starac zmienić takie jego podejcie? Kocham go bardzo, ale gdy podał mi te argumenty to mam wątpliwość czy zależy mu na mnie naprawdę? Choć przyznał, że się przywiązał do mnie mimo że mieliśmy nie tworzyc pary ( takie było założenie na początku, choć ja od początku mam nadzieję). Proszę o radę...

20 Ostatnio edytowany przez yvette (2009-07-03 11:51:32)

Konwalia i jak sie czujesz? Mam nadzieje, ze stanelas na nogi.

Sparkle, nie wyobrazam sobie zwiazku, w ktorym ludzie nie biora odpowiedzialnosci za siebie. To calkiem naturalne oczekiwanie z Twojej strony, zebys w zwiazku czula sie bezpieczna. A kazdy zwiazek, chocby "otwarty" sprawia, ze zaczyna sie myslec nie tylko o sobie... I pragnienie bycia z kims tak, by kompletnie NIC sie nie zmienilo to naprawde zyczenie kompletnie nierealne.
Rozumiem, ze sie zakochalas i zrezygnowac w tej chwili nie jest wcale latwo, ale ja nie widze przyszlosci takiej relacji, w ktorej facet jest nalogowym zwiazkofobem. Nawet, jezeli namowisz go na zwiazek, on bedzie kazda probe zbudowania intymnosci i bliskosci odbieral jako zakuwanie go w kajdany. Mysle, ze nie tego chcesz. I Wasze odmienne oczekiwania doprowadza tylko do frustracji.

21

zgadzam sie z Toba yvette, taki ''zwiazek'' nie ma przyszlosci, trudno tu mowic o zwiazku, sama jestem w takim od 3 lat... mojemu facetowi jest trudno byc z kims blisko, pomimo tego ze twierdzi ze mnie kocha. Powodów dlaczego tak jest moze byc 1000 wiec juz chyba przestalam sie nad tym zastanawiac, poczatkowo mialam nadzieje ze cos sie zmieni, zblizalismy sie do siebie, czułam sie jak bym fruwała , a potem on raptownie uciekal... wiec spadalam na ziemie. Potem czekalam az bedzie lepiej i znowu sie zblizalismy i potem uciekał tak w kolko. Wiec jesli ktoras z Was chce ciagle czekac i miec nadzieje to prosze bardzo... ja juz chyba jestem zmeczona, bardzo go kocham i nie potrafie chyba tego zakonczyc, a wiem ze z czasem bedzie to jeszcze gorsze... zwiazek powinien sie rozwiajac, zareczyny, slub, dzieci a tu czujesz sie jak w klatce, bez przyszlosci...

22

Możliwe, że został zraniony, zdradzony, oszukany itd... i boi się kolejnego związku albo nie jest gotów na taki związek bo to też obowiązek. Albo po prostu nie chce się z nikim wiązać i tyle. Ale raczej to nie nas powinnaś o to pytać tylko z nim o tym porozmawiać.

23

Witam!
Dziękuję, że pytasz, Yvette:). Tak, stanęłam na nogi. Wakacje i nowy semestr pomogły. Mimo, że czasem miejsca i sytuacje odtwarzają jeszcze obrazy z tamtych dni, ja powoli staję ponad nimi. Wprawdzie gdy pomyślę czasem, że mogę go spotkać, to robi mi się ciepło w okolicach żołądka, ale nie daję tego po sobie poznać i po jakimś czasie mija;). Trudno. Można by polemizować kto z Nas dwojga więcej stracił. A jeśli jest tego nieświadomy, to tym lepiej, że się rozstaliśmy. Muszę jednak przyznać z perspektywy czasu, że bałagan w mojej głowie był znaczny przez pewien czas. Teraz nie widzieliśmy się już długi czas - i to dobrze, ale czekają nas spotkania na gruncie zawodowym. Mniej lub bardziej oficjalne. Na szczęście minęło już tyle czasu, i na tyle ochłonęłam, że może być tylko lepiej, cokolwiek miałoby się stać:)
Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam serdecznie!

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego facet nie chce stałego związku?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024