Moja koleżanka opowiadała mi ostatnio o tym, że piekła ciasto marchewkowe. Myślałam, że się przesłyszałam, ale ona powtórzyła jeszcze dwa razy - ciasto marchewkowe . Kurcze, nigdy nie słyszałam takim cieście. Jakoś nie chcę wychodzić przed nią na niedoinformowaną, więc chciałam was zapytać dziewczynki czy piekłyście kiedyś takie ciasto marchewkowe i czy macie na niego może jakiś fajny przepis ? Z góry dzięki !
ostatnio zrobilam je pierwszy raz- wczesniej jakos nie mialam do konca do tego przekonania, ale ogladalam tvnstyle tam kobitka robila i mnie naszła ochota:)
* 5 jajek
* szklanka cukru
* 1 i 1/3 szkl oleju
* łyżeczka sody
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 i 1/2 szkl mąki
* łyżeczka cynamonu
* 4 szklanki tartej marchewki
* 2 kwaśne jabłka
* łuskane orzechy włoskie
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, proszek, cynamon i powoli mąkę. Potem dodawać po trochu marchewkę i mieszac dalej drewnianą łyżką. Na końcu łuskane orzechy(posiekane nożem) i pokrojone w kostkę jabłko. Piec godzinę w 190 stopniach. Pycha!
Ciasto marchewkowe - przepis
* jajka 4 sztuki
* cukier 2 szklanki
* mąka pszenna 2 szklanki
* marchew starta na drobnych oczkach 4 szklanki
* olej słonecznikowy 1 i 1/4 szklanki
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
* cynamon mielony 3 łyżeczki
* orzechy włoskie, łuskane 10 dag
Sposób przyrządzenia ciasta marchewkowego. Orzechy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. 4 jajka ubijamy z cukrem i z czasem dodajemy do nich mąkę i olej. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. : marchew, orzechy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Do wcześniej wysmarowanej margaryną dużej, podłużnej formy wlewamy ciasto. Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni c. Na końcu piernik marchewkowy posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier albo polewę.
Juz dawno mialam chrapke na to ciasto, ale nie mialam dobrego przepisu.fajnie , ze podalyscie go . Ciasto wyszlo super pyszne.Polecam.
5 2011-01-03 23:01:24 Ostatnio edytowany przez maddlen (2011-01-03 23:15:00)
ciasto marchewkowe jest świetne, ja piekłam z moim synkiem, którego naszła ochota i jest wyśmienite!! POLECAM!!
w późniejszym czasie sprawdzę czym różni się nasz przepis od wyżej wymienionych i w razie czego podam tutaj... dodam tylko, że mam przepisy pod dzieci, więc są "zdrowe" i w sam raz do tego, by dzieci pobawiły się z Wami w kuchni... ![]()
Dwa kubki drobno utartej marchewki
Dwa kubki pszennej mąki
półtora kubka cukru
łyżkę sody <ale niekoniecznie>
kubek oleju
pięć jajek
pół łyżeczki cynamonu
łyżkę pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
łyżkę posiekanych orzechów <laskowych lub włoskich>
szczyptę soli
tłuszcz do wysmarowania formy
bułkę tartą <lub kaszkę mannę>
wersja dla dzieci: kilka listków pietruszki zielonej
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera, a żółtka do kubka. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z marchewkową masą. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę, którą wcześniej musisz wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Włóż do niego blaszkę na ok. 45 min. Kiedy ciasto wystygnie pokrój je na trójkąty. (wersja dla dzieci: w każde z nich <od brzegu> włóż czyste, umyte listki pietruszki, wtedy każda porcja wygląda jak świeża marchewka
)
Ciasto marchewkowe można polać polewą czekoladową ![]()
naprawdę polecam! SMACZNEGO!! mój synuś uwielbia i piecze już od 2 lat
a sam ma 6 ![]()
na początku byłam sceptycznie nastawiona do ciasta marchewkowego ale jak spróbowałam...pychota!!! polecam!