Dylematy odnośnie języków obcych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Dylematy odnośnie języków obcych

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Dylematy odnośnie języków obcych

Chciałabym zrobić Zertyfikat Deutsch fur den Beruf na poziomie B2 ale nie wiem czy warto. Słyszałam różne opinie na ten temat. Miałam w planach zdawanie o poziom wyższego egzaminu ale chyba jeszcze długo nie osiągnę takiego poziomu, jeśli chodzi o język biznesowy, zwłaszcza, że zdaje 60% wzwyż a cena też nie jest zbyt przystępna. Do tego certyfikatu przygotowuję się na zajęciach na uczelni i sama w domu, ale przydałby mi się jeszcze jeden język. Myślałam o angielskim lub francuskim. Angielskiego uczyłam się tylko 3 lata więc zrobienie certyfikatu z tego języka odpada (słyszałam, że niżej niż na B2 nie warto go robić). Chciałabym zapisać się na kurs organizowany przez uczelnię w zakresie języka ogólnego na poziomie B1. Jeśli chodzi o francuski to musiałabym zacząć od zera. Co mi polecacie? Dodam, że studiuję logistykę, będę pracować w biznesie i głównie z tego powodu tak rozważam kwestie językowe, przydałoby się w końcu jakieś potwierdzenie tego co umiem i poszerzenie horyzontów. Doradzicie coś?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dylematy odnośnie języków obcych

Jeżeli chodzi o certyfikat uważam, ze zawsze jest to jakiś papier potwierdzający umiejętności. I szybciej zdobędzie się pracę czy awans mając go niż nie mając.
Co do drugiego języka ja bym wybrała angielski - w tym języku można porozumieć się na całym świecie. Bardziej lub mniej składnie, ale każdy Cię zrozumie. Język jest stosunkowo łatwy i szybki do nauczenia. No i masz już pewne podstawy co za tym idzie będzie Ci łatwiej się uczyć.
Jeżeli wolisz zacząć od zera to może być francuski jeżeli jest przydatny w biznesie oczywiście. Ja nie wiem bo się na tym nie znam smile
Ogólnie coraz szersze kręgi obejmuje język hiszpański. Więc zaczynając od zera może warto zastanowić się nad tym właśnie językiem?

3

Hiszpańskiego uczę się w wolnych chwilach, sama, nie jest to dla mnie trudny język, ponieważ miałam wcześniej do czynienia z łaciną i występują między tymi językami pewne analogie:) Ale to bardziej takie hobby niż nastawienie na typową naukę. Z tym angielskim to masz rację-chyba warto w niego zainwestować a nie uczyć się czegoś innego od zera. Cały czas myślę tylko nad poziomem certyfikatu, jeszcze nie do końca się zdecydowałam, biznesowy jest sporo trudniejszy a ogólny mogłabym zdawać na pewno na wyższym poziomie...

4

Orientuje się ktoś, czy lepszy jest Zertifikat Deutsch fur den Beruf czy ogólny Goethe Zertifikat B2? Co daje więcej korzyści?

5

Z pewnością angielski w pracy to już podstawa, a nie atut przy zatrudnieniu. Jeśli więc włożyłaś sporo pracy w niemiecki, warto mieć w swoim curriculum jeszcze ten międzynarodowy angielski właśnie (także z uwagi na podobieństwa).
Jeśli zaś chodzi o certyfikat z niemieckiego, wydaje mi się, że certyfikat biznesowy, mimo, że będzie wymagał więcej pracy będzie mocniejszym punktem w CV.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Dylematy odnośnie języków obcych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024