Przeczucia,uczucia,intuicja-polegać na tym? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Przeczucia,uczucia,intuicja-polegać na tym?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez sandra9011 (2012-03-30 22:49:20)

Temat: Przeczucia,uczucia,intuicja-polegać na tym?

Hej.
Szukałam wątku na ten temat ale nie znalazłam,mam nadzieję,że założyłam ten w dobrym miejscu.

Otóż chodzi o nasze ludzkie przeczucia,intuicję.Czy polegacie na nich?Nigdy Was nie zawiodła wasza intuicja,serce?
Ja zawsze mogłam polegać na swojej intuicji,nigdy nie zdarzyło się,że coś źle mi podpowiedziała...piszę tak bo mówi się" co podowiada Ci Twoja ituicja" itp.
Intuicja jest dla człowieka tak samo naturalna, jak instynkt dla zwierząt.
Różnica polega na tym, że zwierzę nie ma wyboru ? musi podążać za instynktem. Z człowiekiem jest inaczej: może decydować, czy podążyć za swoim rozumem, czy za intuicją, a może za ich kombinacją. Zdolności intuicyjne posiada każdy, jednak wsku­tek przesadnego korzystania tylko z rozumu, intuicja jest tłumiona i prawie w zaniku.

Kiedy czułam,że ktoś mnie okłamuje to zawsze tak było,kiedy czułam kiedyś,że chłopak mnie oszukuje też sprawdziło się.
Nawet w takich głupich sprawach,typu,chłopak kupił auto miesiąc temu,i mówiłam od początku,że będzie żałował bo czuję,że z tym autem będzie coś nie tak itp,no i sprawdziło się heh.

Ale przejdźmy do sedna sprawy....otóż,od pewnego czasu wypełnia mnie dziwne uczucie,ciągle mam wrażenie,że chłopak mnie oszukuje,że z kimś się spotyka,oczywiście zapytałam Go czy tak jest ale powiedział,że nie.Ale te czucie nie opuściło mnie,nadal serce mi mówi,że coś jest nie tak... czy myślicie,że coś w tym jest czy to tylko przewrażliwiona kobieca inuicja?
Jak napisałam wyżej,zawsze było coś na rzeczy,dlatego teraz nie wiem czy zignorować to czy wziąć na poważnie...
Czy ktoś z Was też ma takie coś?

2

Odp: Przeczucia,uczucia,intuicja-polegać na tym?

Dobre pytanie.
Jak byłam młodsza, to wierzyłam w intuicję. Jakiś mój "wewnętrzny głos" podpowiadał mi, jaką drogę powinnam wybrać.
Po pewnych doświadczeniach życiowych, ustąpiła naiwność, doszedł do głosu rozum, analiza faktów.
Ostatnio nawet zastanawiałam się, gdzie zniknął ten "głos".
Ciekawa jestem Waszych opinii.

3

można polegać na intuicji ale trzeba ją weryfikować z realiami i nie wierzyć w ślepo a obserwować na ile pokrywa się z rzeczywistością. Intuicja jest podpowiedzią a nie odpowiedzią. Trzeba wsłuchiwać się, ale nie być ślepym.

4

W internecie wyczytałam,że
"Intuicja pojawia się najczęściej nieoczekiwanie, ale we właściwej chwili. My sami jesteśmy dostawcami intuicji i jednocześnie jej odbiorcami. Wychodzi z naszego wnętrza, choć impuls pochodzi często z zewnątrz. To wszystko stanowi jedynie opis. Czy pokierowała nami prawdziwa intuicja, okaże się dopiero po pewnym czasie, o ile rezultat naszego działania absolutnie prawidłowy.
Intuicja jest naturalną zdolnością człowieka. Jest zapalającą iskrą, przezorną przepowiednią, twórczą siłą, kreatywną energią, we­wnętrznym ostrzeżeniem, przeczuciem, kluczowym elementem przy odkryciach i decyzjach, doradcą w życiu codziennym. Intuicja bierze w naszym życiu codziennym dużo większy udział, niż przypuszczamy".
Z tym zgadzam się.

5

Miałam podobnie jak Ty. Czułam, że pojawiła się jakaś kobieta-ta druga, pytałam, ale on oczywiście zaprzeczał. W co trudno było mi uwierzyć, bo jednak intuicja podpowiadała mi, że ja mam rację. Nie dałam za wygraną, tak go podchodziłam, że w końcu się przyznał... Oczywiście nie robiłam tego nachalnie, tylko czasami wtrąciłam jakieś słówko do rozmowy sprytnie i zdarzyło się mu wygadać. Dopiero po kilku takich razach, kiedy już zdał sobie sprawę, że za dużo powiedział, przyznał się, że jest, ale oczywiście nic nie znaczy itp.
W Twoim przypadku, to może być prawda, ale nie musi. Możliwe, że do tej pory Ci się wszystko zgadzało, teraz więc również jesteś przekonana, że skoro masz taką myśl to też na pewno jest prawdą, a może to jest tylko przewrażliwienie. Na pewno musisz zdobyć się na szczerą rozmowę. Ty znasz najlepiej swojego chłopaka, także powinnaś wiedzieć kiedy mówi prawdę, albo kłamie, może jakieś charakterystyczne gesty wykonuje itp. Obserwuj smile

A co do intuicji, to każdy człowiek ją ma, tylko nie używana zanika. Więc trzeba pracować nad swoją intuicją, rozwijać ją, bo ona jest naprawdę przydatna. Jeśli jest dobrze rozwinięta, to naprawdę może ułatwić życie, należy jej zaufać i wsłuchać się w to, co ma nam do przekazania.

6

Z jednej strony intuicja z drugiej strony chłopak nigdy mnie nie okłamywał.
Pytałam czy jest coś o czym powinnam wiedzieć,ale powiedział,że nie...
I co zrobić Mu awanturę bo moia intuicja mówi co innego?Heh.Wziął by mnie za wariatkę tongue

7

Bardzo często polegam na intuicji. Podświadomość wychwytuje fakty z rzeczywistości, na które świadomie nie zwracamy uwagi i później odzywa się z podpowiedzią. Akurat nie pamiętam, żebym się kiedyś zawiodła.

A co do Twojego pytania odnośnie chłopaka - mogę Ci tylko podpowiedzieć, że w takich sytuacjach to intuicja miała u mnie 100% skuteczności. Oczywiście w Twoim przypadku może być inaczej - nie znam ani Ciebie ani Twojego chłopaka, więc nie będę oceniać.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Przeczucia,uczucia,intuicja-polegać na tym?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024