Dziewczyny,
forum "KUCHNIE ŚWIATA" służy m.in. do tego, aby wymieniać się przepisami. Stąd moja prośba: nie wklejajcie linków do stron internetowych o gotowaniu. Po pierwsze, nie przyczynia się to do rozwoju forum, a na tym przecież nam szczególnie zależy. Po trzecie, łamie to punkt 7 regulaminu forum Netkobiety.pl, ponieważ stanowi reklamę.
Ciężka sprawa , ponieważ większość z nas zapewne korzysta z takich stron i wykorzystuje tamtejsze przepisy na co dzień, a póżniej chce się podzielić nimi , jeśli potrawa jest tego warta .Kopiowanie przepisów z innych stron jest nielegalne , musi być zawsze podane żródło.Jak wobec tego można by rozwiązać ten problem, żeby ominąć regulamin ?
Sądzę że najlepiej bęzie gdy porpstu zaczniemy dodawać swoje włąsne przepisiki wtedy ma szanse powstać naprawdę cos fajnego ![]()
na tych stronach z przepisami często jest jedno i to samo ...
Rozumiem,zapewne dlatego został usunięty link z przepisem na pączki w moim wątku.:)
Obiecuję na przyszłość dzielić się swoimi przepisami.
A ja nie jestem zbyt twórcza jeśli chodzi o sprawy kulinarne, dlatego korzystam z książek kucharskich on-line.Pozwala mi to na próbowanie nowych przepisów i urozmaicanie swojego menu.Jestem częstym bywalcem owego portalu kulinarnego, i wiem , że z powodu takiego dzielenia się przepisami na forach internetowych , często dochodzi do problemów.Mnóstwo kobiet zna podobne przepisy na różne potrawy , są one przekazywane z pokolenia na pokolenie, albo dostajemy je od znajomych , albo nie pamiętamy skąd dany przepis mamy.Ale dzielimy się nimi , bo nam smakowało , więc dlaczego nie mielibyśmy się podzielić takim przepisem z innymi?Jednak z doświadczenia wiem , że póżniej ktoś kogoś oskarża o plagiat, dlatego uważam , że lepiej jest podać link do przepisu , niż narażać się na takie nieprzyjemności.Ale oczywiście regulamin jest regulaminem , dlatego swoimi przepisami nie będę się dzieliła na forum , w wyjątkowych przypadkach będę się nimi dzieliła prywatnie poprzez e-mail.:)
Link to jest po prostu reklama, nie możemy sobie na to pozwolić
Jeanne, oczywiście możesz się dzielić swoimi przepisami, plagiat byłby wtedy, gdybyś wkleiła przepis ze strony internetowej, a następnie przypisała sobie autostwo tego przepisu. Jeśli natomiast masz jakieś wątpliwości, zawsze możesz zmienić coś w tym przepisie ![]()
Doskonale wiem , co to jest plagiat
Chodzi o to , że co niektóre osoby doszukują się tego na siłę.Było tak , że ktoś umieścił przepis , który był w jego posiadaniu od dobrych paru lat i nagle się okazuje , że zostaje posadzony o kopiowanie .
A może by tak wprowadzić jakieś zasady podawania przepisów ? Zamiast wklejania linków można by podawać autora lub jego nick?
Wobec tego,napiszę tak- były kiedys pytania o zasłonki czy też sukienki na studniówkę,ktoś wtedy wkleił link do Allegro,więc według mnie to też powinno być usuniete bo jest to reklama Allegro.Więc by uniknąć łamania regulaminu to trzeba by było opisać zasłony czy sukienkę jaka nam się podoba, bo nie można wklejać linków.
Ah i oczywiście dziewczyny które pisały na tematy o których napisałam,nie chodzi mi o Was i o to co wtedy napisałyście,poprostu przytoczyłam tamte sprawy,bo nie rozumiem o co ta cała afera??Czy ktoś boi się że zamiast pisać na tym forum to poprzenosicie się na inne,te do których linki powstawiane tu zostały?
Przecież to są linki do forum o jednej tematyce,nie znajdziemy tam porad o np.zdrowiu,uczuciach czy innych.Tylko tu są wątki na każdy temat i myślę że nikt nie zrezygnuje z przebywania na tym forum na rzecz innego,jeśli jest nam tutaj dobrze.
Ale oczywiście obiecuję,że nie będę już wklejała linków do innych stron.
Przepraszam i pozdrawiam serdecznie całą redakcję ![]()
Chodzi generalnie o to, że zależy nam na rozwoju forum (czyli że np. chcę uzyskać przepis na skumbrie w tomacie
, to wchodzę na netkobiety.pl, bo wiem, żego tu znajdę) więc jeśli ktoś ma super przepis, to niech go tu wklei, a nie odsyła na inne fora. Poza tym taki link to reklama, a u nas reklama, choć w takim wypadku niezamierzona, jest płatna. Wiesz, jeśli czujesz, że coś jest łamaniem regulaminu, to po prostu zgłaszasz post do usunięcia, a redakcja już się tym zajmie. Z linkami do allegro może być taki problem, że ktoś podaje go, bo widział fajną sukienkę, dokładnie tak jak Ty to opisałaś, a może być też tak, że konkretny sprzedawca robi ukrytą reklamę udając użytkowniczkę forum. Wtedy to się usuwa, a użytkownik dostaje po prostu bana.
Do Jeanne Jasne, jeślii chcesz, to możesz podawać przy przepisie nick autora
W ten sposób na pewno unikniemy posądzania o kradzież przepisu.