Pierwszy kosmetyk dla nastolatki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Pierwszy kosmetyk dla nastolatki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Pierwszy kosmetyk dla nastolatki

Drogie Mamy Nastoletnich Córek,

wraz z moimi koleżankami bierzemy udział w konkursie, gdzie mamy za zadanie wymyślić nowy produkt dla firmy kosmetycznej. Same dobrze pamiętamy nasze pierwsze lata dojrzewania, kiedy to podbierałyśmy kosmetyki mamie, eksperymentowałyśmy z makijażem, kiedy rodziców nie było w domu itd. wink Dlatego też naszym pomysłem jest stworzenie linii kosmetyków dla nastolatek, które dopiero uczą się podstaw codziennej pielęgnacji. Miałyby to być kosmetyki do codziennej pielęgnacji (np. krem, tonik), dzięki którym młode dziewczyny mogły wyrobić sobie nawyk "dbania o siebie". Według nas dobre nawyki dotyczące pielęgnacji są jak dobre nawyki żywieniowe - procentują przez całe życie smile

Stąd nasze pytanie do Was - czy Wy też zauważacie potrzebę powstania takiego produktu? Który oprócz kolorowego opakowania i słodkiego zapachu oferowałby nastolatkom dobrą jakość i w pewien sposób edukował jak należy dbać o nasz wygląd?

Pozdrawiam,
Magda

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pierwszy kosmetyk dla nastolatki

Nie rozumiem za bardzo pytania... przecież takie kosmetyki już istnieją. To czego jednak brakuje to bardziej naturalne kosmetyki, nieuczulające i bez sztucznych zapachów. Ja jeszcze kilka lat temu chętnie sięgałam po te wszystkie sztucznie perfumowane świństwa, a teraz nie mogę, bo od razu dostaję migreny, albo mnie skóra piecze. A cholernie trudno znaleźć coś bezzapachowego, bo zawsze jest ta niby "hipoalergiczna" kompozycja zapachowa, która wcale hipoalergiczna nie jest. Toteż proponowałabym, aby nastolatkom już za młodu przedstawić naturalne, zdrowe dla ich skóry kosmetyki, by nie miały problemów z alergiami skóry na przyszłość. W końcu skądś się te alergie biorą, najczęściej z wielokrotnego kontaktu z alergenem.

3

Dokładnie zgadzam się z poprzedniczką.
Kosmetyki dla dzieci już są tylko za bardzo napakowane chemią. Jak zresztą wszystko w dzisiejszych czasach. Niestety.

Kosmetyki dla dzieci, jeśli już muszą być, powinny być przede wszystkim pielęgnujące, ewentualnie nawilżające, w zależności od typu skóry. Większość dzieci ma jednakową skórę, ale problemy typu atopii występują coraz częściej.
Jako kosmetyczka, radziłabym o przedstawienie takiej linii kosmetyków ale i zaznaczenie bardzo solidnie jak je stosować. Mądrze i z głową.

Ja osobiście, mając w przyszłości nastoletnią córkę, będę odradzała jej jak najdłużej stosowania jakichkolwiek kosmetyków, chyba że będzie tego wymagała jej skóra. Wtedy zaproponuję jej, raczej te mniej chemiczne, bezzapachowe i dobrej jakości.

4

Dziękujemy bardzo za Wasze odpowiedzi!

Oczywiście istnieją na rynku kosmetyki dla nastolatek (np. Under 20, Clean & Clear i wiele, wiele innych). Większość z nich przeznaczona jest dla skóry trądzikowej, ale znajdą się też mniej napakowane chemią kosmetyki pielęgnacyjne. Z drugiej strony mamy też kosmetyki dla niemowląt, np. Johnson & Johnson, Nivea. Ale co kupować dzieciom w wieku 8-14 lat? Które ani nie są niemowlakami ani w pełni nastolatkami.

Stąd też moje kolejne pytanie: czy będąc np. mamą 10-letniej dziewczynki nie macie oporu przed kupowaniem niektórych kosmetyków swoim córkom? Czy według Was 10-latka powinna używać mleczka i toniku czy może to już lekkie przegięcie?

A co jeśli chodzi o kosmetyki naturalne, które ostatnio powstają jak grzyby po deszczu? Czy ufacie bardziej takim kosmetykom? Czy według Was kosmetyki naturalne są lepsze dla skóry dziewczynek?

5

Dzieciom w wieku 4-12 lat nie kupowałabym żadnych kosmetyków poza mydłem i szamponem. Potem kupiłabym jakiś żel do mycia twarzy i lekki krem. I tyle. Ale mleczka, toniki...? A po co to wszystko? Jeśli chodzi o kosmetyki naturalne: co masz na myśli mówiąc "naturalne"? To, że coś jest naturalne, nie znaczy, że nie szkodzi. Ja bym przede wszystkim kupowała nieperfumowane.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Pierwszy kosmetyk dla nastolatki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024