Witam
Kolejne pytanie odnośnie urządzania mieszkania. Teraz przyszedł czas na łazienkę. Zastanawiam się nad rozmiarem brodzika - 80 czy 90 cm? Boją się, że 80 cm będzie za mały - jaki rozmiar brodzika/kabiny wy macie? No i oczywiście jakiej firmy kabina.
A poza tym czy któraś z was może mi doradzić jaki brodzik brać - plastikowy (akrylowy) czy blaszany (stal emaliowana)?
90 na pewno będzie bardziej komfortowa, mniej klaustrofobiczna :-)
Firm Ci nie polecę, tyle tego na rynku. Poszukaj w internecie producentów. Nie wybierałam najtańszego ale też - uważam - ze nie przepłaciłam.
Radziłabym akrylowy. Jest cieplejszy i mniej dudni, zwłaszcza jak się dobrze przygotuje przestrzeń pod nim. Przy używaniu właściwych środków czystości - jest praktycznie niezniszczalny.
Ale najważniesjze na co bym Ci zwróciła uwagę, to nie wybór produktu, a fachowiec, który będzie instalował. Taki, który zrobi to tak, że po latach nic nie będzie skrzypieć, ruszać się, czy odłazić uszczelniająca warstwa akrylowa.
Witaj
Mam brodzik narożny 90 cm firmy sanplast.Brodzik jest z odlewu mineralnego- to moim zdaniem coś znacznie lepszego niż blaszaki i plastiki.
Miałam w jednym mieszkaniu plastikowy a w domu na wsi mam blaszaka.Oba nie sprawdziły się.
Hey ja mam
Brodzik kwadratowy głęboki RADAWAY KORFU C 90
nie moge wstaiwc linka ani obrazka ale on jest opisany w sklepie cudne łazienki
mozna sobie wejsc obejrzec. Kabine tez mam Radaway, sobie chwale. ![]()
mnie osobiście sie podobają brodziki koło, tymbardziej, że są po prostu tanie:
domarket pl/lazienka/brodziki/kwadratowe/kolo-standard-plus-brodzik-kwadratowy-80x80-cm-gleb-9-cm-odplyw-52-mm-xbk1580000.html
ja mam kabinę i wannę z koła,w zasadzie niby dobra firma a wszystko to,to badziewie,drzwi od kabiny latają,bo kółka na dole w szynę nie wchodzą,panel zakrywający wannę chyba po roku pękł na pół,brodzik i wanna są z akrylu wiec szybko zachodzą brudem,6 lat temu wydałam na to ok 5000zł,pieniądze wyrzucone w błoto
U mnie mamy 90cm plastikowy akrylowy, narożny. Jak dla mnie im większy tym lepszy a im głębszy ma brodzik tym lepiej dla dzieci. Niestety większy się nie zmieścił
Moja siostra (6 lat) napuszcza wody do brodzika i kąpie się jak w wannie. Fajne rozwiązanie, bo oszczędza wodę
i przy tym zdąży pobawić się, zanim woda ostygnie ![]()
Sprawdził się u nas panel, bez którego mycie jest nudne xD
My w łazience zrobiliśmy dużą kabinę - 1,0x1,0 m, ścianki wymurowane z pustaków szklanych (czeskich - tanio w Castoramie). Drzwi Aquaformu szer. 80 cm otwierane, a nie rozsuwane.
To był wybór celowy, i nie żałuję. Pomimo pozornej szerokości w drzwiach rozsuwanych nigdy nie dostaniesz takiego przejścia - 80 cm. Ustawiczne bytowanie w hotelach z ich kabinkami wydusiło na mnie decyzję o należytym (czytaj - przestronnym) rozwiązaniu miejsca do kąpieli.
Pozdrowienia
Ja mam kabinę firmy Kerra, do tego kwadratowy brodzik bodajże 80 cm. Na plus, że jest dość głęboki więc przez jakiś czas córeczka mogła się pochlapać :-)
Ja mam w swojej łazience brodzik 90x90cm i taki też zdecydowanie polecam. Firma Aquaform (produkty dobre w bardzo rozsądnych cenach).
Co do rozmiaru brodzika, to jednak najlepiej go dopasować do własnych potrzeb. Ciężko polecić mi konkretny rozmiar. A co do materiału to, popularne są brodziki akrylowe. Jednak uważam, że znacznie lepsze są te, z odlewu mineralnego. Brzmi trochę jak materiał z kosmosu, ale jest już coraz bardziej zanany i doceniany Po pierwsze, brodziki z odlewu wyglądają znacznie lepiej - mają fajny, nowoczesny wygląd. Po drugie, łatwiej utrzymać je w czystości. Odlew mineralny jest bardzo gładki, dzięki czemu bród nie ma się gdzie osadzać. Pokusiłam się przy ostatnim remoncie na taką zmianę i wypróbowałam "na własnej skórze". Wybrałam markę Sanplast, ponieważ miała bardzo duży wybór brodzików, właśnie z odlewu. Korzystam około pół roku i jestem bardzo zadowolona.
Czym większa kabina tym bardziej komfortowa, o ile na to miejsce pozwala w łazience. Rozmiar 90x90 cm jest OK'. Polecam brodzik podpłytkowy, bezprogowy i kabinę najlepiej ze szkła hartowanego.
czesc dziewczyny! jak sprawdzają się u Was kabiny prysznicowe bezprogowe? obawiam się o szczelność, ale może niepotrzebnie (mamy odpływ liniowy)
Mam taką, jeśli odpływ jest drożny to woda ładnie spływa i nie wylatuje za kabinę, nawet przy intensywnym prysznicu
Zdjęciu z montażu, teraz na dole jest założona uszczelka
Zerknij sobie na firmę Sanplast https://www.tv.starachowice.pl/firma/4840,sanplast Mają dobrej jakośći szczelne kabiny.