Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Uwielbiam storczyki.![]()
Mam trzy w domu,też je hodujecie?
Może podzielimy się poradami jak o nie dbać żeby cieszyły nasze oko pięknymi kwiatami.![]()
Atinko- ja też mam kilka.Nawet dostałam od synowej książkę Jorna Pinske -"Storczyki w domu".Wiem,że powinno się stosować specjalną odżywkę- ale ja nie kupiłam takiej do tej pory. Po przekwitnięciu- odcinam pędy i........ czekam aż wypuszczą nowe.Pierwszego storczyka dostałam 2 lata temu i jak do tej pory kwitł mi 2 razy.Po ucięciu tych pędów podlewam w dalszym ciagu -przez wlanie wody do szklanej salaterki,w której umieszczam doniczkę ze storczykiem.Trzymam te doniczki na oknie od strony wschodniej.
Ja dwa dostałam w lipcu na imieniny,jednemu z nich już na drugi dzień opadły kwiatki,no właśnie i co wtedy?
Jedni twierdzą że należy obcinać pędy inni że nie,ja nie obciełam i wypuścił mi jeden nowy pęd od korzenia a drugi z pozostawionego,cały grudzień i styczeń cieszył moje oko pięknymi kwiatkami.![]()
Drugi ze storczyków kwitł przez miesiąc,też nie obciełam mu pędów,ale nie wypuszcza nowych-gdzieś czytałam że niektóre tak mają że na nowe kwiatki trzeba czekać nawet rok.
Danusiu,a przesadzałaś swoje storczyki? Czy masz je w tych przezroczystych doniczkach?-słyszałam że nie należy ich przesadzać ale nie wiem do końca jak to jest.Ja do swoich kupiłam takie specjalne szklane wazony do storczyków w których umieszcza się doniczkę z kwiatkiem.
Kupiłam specjalny nawóz do storczyków,może zaczną obficiej kwitnąć.
Ja bardzo bym chciała mieć storczyka i przymierzam się do jego kupna. Tylko wcześniej chciałabym wiedzieć jak "przygotować się" do hodowli i jak bardzo trzeba dbać o te piękne kwiaty?
Jakim zabiegom trzeba je poddawać? Zwykle wszelkie kwiaty przy mnie usychały, bo nie umiałam o nie dbać. Teraz chciałabym, żeby było inaczej
Dlatego ważne jest dla mnie to, jak "poradzić sobie" ze storczykiem ![]()
Nola napisał:
Ja bardzo bym chciała mieć storczyka i przymierzam się do jego kupna. Tylko wcześniej chciałabym wiedzieć jak "przygotować się" do hodowli i jak bardzo trzeba dbać o te piękne kwiaty?
Jakim zabiegom trzeba je poddawać? Zwykle wszelkie kwiaty przy mnie usychały, bo nie umiałam o nie dbać. Teraz chciałabym, żeby było inaczej
Dlatego ważne jest dla mnie to, jak "poradzić sobie" ze storczykiem
Nola ja też jestem początkującym hodowcą storczyków.Wiem za to na pewno że jedną z najistotniejszych zasad w hodowli storczyków jest właściwe ich podlewanie. Należy stosować zasadę: podłoże pomiędzy jednym a drugim podlaniem powinno wyraźnie przeschnąć. Generalnie mniej szkodliwe jest zbyt skąpe niż zbyt obfite podlewanie.Ja do podlewania używam przegotowanej wody,gdyż nie może być twarda.Trzymam je na parapecie od północnej strony,kiedyś jednego postawiłam na parapet od strony południowej i najzwyczajniej się "ugotował" w pełnym słońcu.![]()
Właśnie czytałam w gazecie o storczykach
i dowiedziałam się że tak jak piszecie gdy się podlewa trzeba doniczkę z kwiatem wstawić w misce.Potem wyjąć i wstawić do osłonki z warstwą drenażu.Zimą należy je podlewać co 2 tygodnie,a latem co 4-7 dni.
Przesadzać natomiast co 2 lata najlepiej wiosną,gdy na powierzchni ziemi widać nalot z glonów.Należy użyć specjalnego podłoża dla storczyków,wtedy nie konieczne jest nawożenie.
Kwiaty te zwykle jesienią,muszą odpocząć 2-3 miesiące by ponownie mogły zakwitnąć,wtedy podlewamy je tylko tak by nie wyschła bryła korzeniowa.
Oto mój nowy okaz do kolekcji,prezent od męża ![]()
Ostatnio edytowany przez atina (2009-12-16 20:55:23)
Piękny ten Twój okaz. Też kocham storczyki.
Też hoduję,dostałam 2 podniszczone sztuki-u mnie odżywają.Rozmawiam z nimi,pielęgnuję,czekam na piękne kwiaty.
Seleno na pewno się doczekasz to bardzo wdzięczne kwiaty tylko potrzebują własciwej pielęgnacji ![]()
Wiem,czytałam wiele na ten temat.Storczykom u mnie jest dobrze.Zatem wierzę w ich dar kwiatowy.Na razie wypuściły po 2 nowe listki.Doczekam się okazu takiego pięknego,jak u Ciebie.Pozdrawiam.
Mam 5 storczyków...kwitną mi naprzemiennie i ciągle ktoryś cieszy moje oko pieknymi kwiatami.
Co do hodowli to czytałam, że korzenie absolutnie nie mogą stać w wodzie, że należy je tylko przelewać wodą...tzn...podlać i pozwolić aby woda spłynęła z doniczki...kilkakrotnie.
posiadamy kilka storczykow,podobno nie lubia stania we wodzie:P
Strasznie podobają mi się te kwiaty.. są chyba najokazalsze ze wszystkich. Na pewno kiedyś sobie taki sprawię. Jak już będę miała własny dom:)
Moje storczyki coraz bardziej ożywają.Mają nowe listki ,mam nadzieję na kwiaty.To prawda,że są piękne i dystyngowane,coraz modniejsze...
Ale coż... Dużo kosztują według mnie. Boję się że jak sobie kupię to zaraz zmarnieje..
O kwiaty trzeba należycie dbać,a storczyki wymagają pielęgnacji,.Nie wolno ich przelewać.Nigdy nie wolno wychodzić z założenia,że sobie nie poradzimy,to bzdura.Początki są trudne,ale jeśli się postaramy,to efekty będą doskonałe.Piszę,to z pozycji miłośniczki kwiatów.
Laseczki , a kto wie jak przesadzić storczyka? Mam ichtroszkę w domu i zauważyłam ,że niektóre nie mieszczą się już w doniczkach.Czy konieczne są przeźroczyste doniczki? Kupiłam specjalną ziemię do storczyków,ale nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. A boję się,żebym je nie zniszczyła. Co robić ,żeby było dobrze?
witch znalazłam to na temat przesadzania storczykow:
* Przesadzanie
Phalaenopsis przesadzamy, co 2-3 lata. Wymiana podłoża powinna nastąpić, kiedy zauważymy, że zbyt długo pozostaje mokre, czyli rozłożyło się i zatraciło swoją porowatość i przepuszczalność lub, kiedy system korzeniowy rośliny wyraźnie wyrósł z doniczki.
Doniczkę dopasowujemy do wielkości systemu korzeniowego rośliny, a nie do wielkości rośliny (liści)
Zdecydowanie lepiej, aby doniczka była mniejsza niż zbyt duża. Zwykle roślinę możemy posadzić w starej doniczce zmieniając tylko podłoże.
Bardzo dobrą porą na przesadzanie jest okres przyspieszonej wegetacji, czyli wiosna i lato. Lub czas tuż po kwitnieniu rośliny, kiedy wypuszcza nowe korzenie.
Korzystnie jest używać przezroczystych doniczek, które ułatwiają nam kontrolę wilgotności podłoża i stanu systemu korzeniowego.
Najprostsze podłoże składa się z kory sosnowej (kawałki od 0,5 do 1,5) węgla drzewnego i keramzytu. Na dnie doniczki powinien znaleźć się drenaż sięgający niejednokrotnie do 1/3 wysokości doniczki.
Dobre podłoże powinno być trwałe, przepuszczalne, porowate i dobrze napowietrzone.
Bardzo dobre podłoża można nabyć jako gotowy produkt, bez potrzeby ich samodzielnego sporządzania Dla początkujących to najlepsze rozwiązanie. Zaawansowani hodowcy również często z nich korzystają, gdyż są produktami o wysokiej jakości.
Przesadzanie Phalaenopsis zaczynamy od solidnego podlania (korzenie nabierają giętkości) Delikatnie wyjmujemy roślinę z doniczki razem ze starym podłożem. Jeśli używamy doniczki ponownie, powinna zostać starannie wymyta. Stary, zużyty substrat wyrzucamy. Sprawdzamy stan bryły korzeniowej i oczyszczamy ją z resztek starego podłoża. Obcinamy wszystkie stare, martwe i miękkie korzenie. Używamy do tego celu ostrych i czystych nożyczek. Miejsca cięcia zasypujemy sproszkowanym aptecznym węglem drzewnym. Na dno doniczki wsypujemy warstwę drenażu, może to być np. keramzyt lub duże kawałki kory itp. Następnie sypiemy warstwę podłoża. Na nim układamy roślinę.
Długie korzenie staramy się zwinąć dookoła ścianek i delikatnie ułożyć w doniczce. Przysypujemy przestrzenie między korzeniami kawałkami podłoża. Nie upychamy ich na siłę. Wystarczy od czasu do czasu popukać doniczką w stół, aby kawałki usadowiły się pomiędzy korzeniami. Po takiej operacji nie podlewamy rośliny przez jakiś czas ( ok. 2 tyg.), aby dać szansę na zagojenie się ewentualnych ran po cięciach i przypadkowych uszkodzeniach.
Czasami zdarza się, że na wewnętrznej stronie ściany doniczki pojawia się mech. Nie jest on niczym niepokojącym do momentu, kiedy zaczyna go być naprawdę dużo, zaczyna dominować, obrastać korzenie i zabierać roślinie potrzebne do życia substancje. W takim wypadku należy roślinę przesadzić.
źródło
Pestka napisał:
Ale coż... Dużo kosztują według mnie. Boję się że jak sobie kupię to zaraz zmarnieje..
Pestka ceny storczyków nie są już teraz takie wygórowane,często w marketach można je kupić za kilkanaście złotych a co do uprawy nie wymagają dużo więcej zachodu niż inne kwiaty.
ATINKO dzięki śliczne
Jutro biorę się za przesadzanie ,bo czeka na mnie 6 sztuk.
Witam! Jestem tutaj nowa. Szczerze mówiąc, a właściwie pisząc sprowadza mnie pewien problem smile
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże smile
Od kilku lat hoduję storczyki mam ich kilkanaście. Ostatnio zauważyłam, że najstarszy storczyk wypuścił nowy pęd. Chciałabym je rozsadzić, gdyż w doniczce nie będzie miejsca na 2 storczyki.
Proszę o rady smile i z góry dziękuję bardzo smile
Pozdrawiam serdecznie smile
atina napisał:
witch znalazłam to na temat przesadzania storczykow:
* Przesadzanie
Phalaenopsis przesadzamy, co 2-3 lata. Wymiana podłoża powinna nastąpić, kiedy zauważymy, że zbyt długo pozostaje mokre, czyli rozłożyło się i zatraciło swoją porowatość i przepuszczalność lub, kiedy system korzeniowy rośliny wyraźnie wyrósł z doniczki.
Doniczkę dopasowujemy do wielkości systemu korzeniowego rośliny, a nie do wielkości rośliny (liści)
Zdecydowanie lepiej, aby doniczka była mniejsza niż zbyt duża. Zwykle roślinę możemy posadzić w starej doniczce zmieniając tylko podłoże.
Bardzo dobrą porą na przesadzanie jest okres przyspieszonej wegetacji, czyli wiosna i lato. Lub czas tuż po kwitnieniu rośliny, kiedy wypuszcza nowe korzenie.
Korzystnie jest używać przezroczystych doniczek, które ułatwiają nam kontrolę wilgotności podłoża i stanu systemu korzeniowego.
Najprostsze podłoże składa się z kory sosnowej (kawałki od 0,5 do 1,5) węgla drzewnego i keramzytu. Na dnie doniczki powinien znaleźć się drenaż sięgający niejednokrotnie do 1/3 wysokości doniczki.
Dobre podłoże powinno być trwałe, przepuszczalne, porowate i dobrze napowietrzone.
Bardzo dobre podłoża można nabyć jako gotowy produkt, bez potrzeby ich samodzielnego sporządzania Dla początkujących to najlepsze rozwiązanie. Zaawansowani hodowcy również często z nich korzystają, gdyż są produktami o wysokiej jakości.
Przesadzanie Phalaenopsis zaczynamy od solidnego podlania (korzenie nabierają giętkości) Delikatnie wyjmujemy roślinę z doniczki razem ze starym podłożem. Jeśli używamy doniczki ponownie, powinna zostać starannie wymyta. Stary, zużyty substrat wyrzucamy. Sprawdzamy stan bryły korzeniowej i oczyszczamy ją z resztek starego podłoża. Obcinamy wszystkie stare, martwe i miękkie korzenie. Używamy do tego celu ostrych i czystych nożyczek. Miejsca cięcia zasypujemy sproszkowanym aptecznym węglem drzewnym. Na dno doniczki wsypujemy warstwę drenażu, może to być np. keramzyt lub duże kawałki kory itp. Następnie sypiemy warstwę podłoża. Na nim układamy roślinę.
Długie korzenie staramy się zwinąć dookoła ścianek i delikatnie ułożyć w doniczce. Przysypujemy przestrzenie między korzeniami kawałkami podłoża. Nie upychamy ich na siłę. Wystarczy od czasu do czasu popukać doniczką w stół, aby kawałki usadowiły się pomiędzy korzeniami. Po takiej operacji nie podlewamy rośliny przez jakiś czas ( ok. 2 tyg.), aby dać szansę na zagojenie się ewentualnych ran po cięciach i przypadkowych uszkodzeniach.
Czasami zdarza się, że na wewnętrznej stronie ściany doniczki pojawia się mech. Nie jest on niczym niepokojącym do momentu, kiedy zaczyna go być naprawdę dużo, zaczyna dominować, obrastać korzenie i zabierać roślinie potrzebne do życia substancje. W takim wypadku należy roślinę przesadzić.
źródło
Można przeczytać wątek o storczykach?