Dziewczyny! Od dłuższego czasu w wolnych chwilach wymyślam i pisze teksty piosenek,hasła reklamowe,myśle o scenariuszach filmowych,może jakaś książka albo artykuły do gazet.Tak ogólnie to lubie pisać i wymyślać i chciałabym to robić.Prosze was o jakieś rady,co dalej z tym zrobić
Działaj, spełniaj się w tym co robisz ![]()
a masz jakąś wizję, tego co chciałabyś z tym robić dalej? Jak przekuć to na zawód?
Fajnie!Ja mam podobne zdolnosci tylko wlasnie gdzie mozna to wykorzystac i jeszcze miec za to placone?:)
Pisz, twórz, działaj, ciesz się tym, napełniaj. Idź z tym co masz do jakiejś gazety, może najpierw mniejszej, potem większej, możliwe że i tam Ci coś poradzą
na pewno nie rzucaj tego! Powodzenia!
Hej,co to znaczy pozycjonowanie? Szukam info o konkursach na hasła reklamowe itp. Jeśli coś wiecie,dajcie znać.Dzięki za rady,bo lubie wymyślać.
Możesz spróbować powysyłać próbki swoich tekstów do redakcji.
Czasami organizowane są też jakieś konkursy literackie, w których nagrodą jest publikacja.
Chodzi ci o pozycjonowanie stron www, czyli o opracowywanie sposobów/czynności, aby dana strona "wyskakiwała" jak najwyżej w wyszukiwarkach?
To jest raczej zajęcie dla wtajemniczonych informatyków.
cześć Dorota8483:)
mam podobnie do Ciebie, bardzo lubie pisać , tworzyć ciekawe slogany,hasła , realizuje się wtedy kiedy moja głowa jest zajęta ciągła pracą twórczą ale niestety własnie dzisiaj dopadł mnie kryzys:(
wysyslam CV, listy motywacyjne portfolio i odzywają jasne , jest zainteresowanie ale to co proponują jest zatrważające ;-/ niedawno rozmawiałam z kobietą która proponowała mi 3 złote za artykuł ! pewnie właśnie do tego by zawierał parafraze w oparciu o którą teks ma byc pozycjonowany , juz mi ręce opadają czy naprawde ten rynek przypomina wysypisko śmieci????
ludzie musza sie godzin na przyjmowanie takich ofert skoro one nadal sie utrzymyją
miałam na poczatku mocne skrzydła a dzisiaj zostały mi jakieś kurze skrzydełka , z nimi daleko nie pofrrunę ![]()
ale jeśli Ty chcesz się rozwijać pro bono za free to jasne że tak jak pisłay Ci poprzedniczki startuj w konkursach!
ja niestety miałam marzenie żeby na tym zarabiać i się z tego co najśmieszniejsze utrzymać!
ha ha ha
Jaz kolei marzę o fryzjerstwie, ale jestem całkiem z innej bajki.... skończyłam studia i pracowałam w banku i firmach szkoleniowych. Nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia (mam na myśli fryzjerstwo) i trochę przeraża mnie to, że szkoła policealna trawa aż 2 lata, ale wiem że dawałoby mi to duuużą satysfakcję
coolka....2 lata Cie przerażają?:) łap swoje marzenia! ja by zdobvyc moje, zdecydowałam się ponownie na 5-studia....choć jedne, 5 letnie już skończyłam. Nie jest łatwo, ale mam cel:)
Od dłuższego czasu nic nie pisze nic nie tworze,nie mam do tego głowy,choć bardzo chce.Życie mnie przytłacza,za dużo problemów.Skończyły nam się oszczędności,mąż ma jechać do pracy,a my nie mamy za co żyć,teraz.Myślałam o wyjeździe źa granice,ale nie mam za co jechać,mieszkamy z moimi rodzicami,mieszkanie zadłużone,i skąd wziąć pieniądze aby to spłacić.Mam brata niestety nieroba.Ciężko mi...co dalej,nie wiem.Co robić? Musze szukać pracy...
Dziewczyny! Od dłuższego czasu w wolnych chwilach wymyślam i pisze teksty piosenek,hasła reklamowe,myśle o scenariuszach filmowych,może jakaś książka albo artykuły do gazet.Tak ogólnie to lubie pisać i wymyślać i chciałabym to robić.Prosze was o jakieś rady,co dalej z tym zrobić
Jeśli czujesz się dobrze w tym co robisz i Twoje artykuły które piszesz bądź hasła reklamowe które tworzysz są dobre pomyśl jak na tym zarobić.... Wejdź sobie w wyszukiwarkę Google i wpisz np. "hasła reklamowe" zapewne znajdziesz tam strony internetowe osób które takie usługi oferują. Przejrzyj sobie i pomyśl o własnej stronie internetowej gdzie mogłabyś zamieścić swoją ofertę itp. Zleć komuś zaprojektowanie strony i oczywiście pozycjonowanie aby Twoja strona mogła osiągnąć dobre wyniki na wybrane słowa kluczowe (aby potencjalni Klienci mogli Cię znaleźć) - to jest pierwszy krok do sukcesu.
Jeśli się na to zdecydujesz uważaj na firmy które pozycjonują strony bo ostatnimi czasy jest coraz więcej nieuczciwych ludzi. Co do strony to powinna być ona profesjonalna aby budziła zaufanie (Klienci nie widząc właściciela oceniają nas własnie po stronie internetowej która jest naszą wizytówką) dlatego warto zwrócić na to uwagę i również uważać na "pseudo fachowców" którzy dopiero zaczynają przygodę z tworzeniem stron a uważają się za nie wiadomo kogo - potem są tego efekty. Wystarczy poprzeglądać strony w sieci i porównać jak się prezentują. Niektóre są po prostu koszmarne - a potem tacy ludzie dziwią się, że mają mało Klientów.
- trzeba było nie zlecać strony gimnazjaliście który zrobił ją za 200 PLN a zapłacić więcej i mieć profesjonalną stronę internetową. Trzeba zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy, że jeśli chce się zarabiać najpierw trzeba niestety zainwestować:)
Piszę o tych stronach internetowych bo sama się zajmuję projektowaniem stron, sklepów internetowych, pozycjonowaniem i jestem uczulona na tym punkcie gdy widzę w sieci stronę internetową która nie nadaje się do niczego a tylko Klientów odstrasza.
Np. na przykładzie dajmy na .... hm? sklepu warzywnego....
przychodzi Klient do sklepu X i widzi, że warzywa są nie świeże - wychodzi. Idzie Kolejny raz myślą, że może teraz będzie inaczej, jest to samo - wychodzi.
odwiedza sklep Y widać gołym okiem, że warzywa są ładne - więc w tym sklepie je kupi i prawdopodobnie będzie tu kupował. Na pewno nie odwiedzi już sklepu X ![]()
coolka....2 lata Cie przerażają?:) łap swoje marzenia! ja by zdobvyc moje, zdecydowałam się ponownie na 5-studia....choć jedne, 5 letnie już skończyłam. Nie jest łatwo, ale mam cel:)
przerażają, bo ja bym chciała już
chciałabym zacząć od razu
i to głupio zabrzmi, ale w tym zawodzie zaczyna się wcześniej i będę już "stara"
szkoda, że tak późno odkryłam swoje prawdziwe powołanie
pomyśl....ze za te 2 lata pomyslisz że JUŻ byś skonczyła.... ja tak do tego podeszłam. 2 lata szybko miną. a jesli sie nie zdecydujesz, zostanieszz nizcym.-jesli to twe wielkie marzenie.
Pytanie czy jesteś w tym wystarczająco dobra żeby znalazł się ktoś, kto zechce Ci za to zapłacić? Jeśli tak, to możesz sobie działalność założyć, albo po prostu zatrudnić się w jakiejś agencji reklamowej.
pomyśl....ze za te 2 lata pomyslisz że JUŻ byś skonczyła.... ja tak do tego podeszłam. 2 lata szybko miną. a jesli sie nie zdecydujesz, zostanieszz nizcym.-jesli to twe wielkie marzenie.
Dziękuję Catwoman za motywujące słowa
tak właśnie staram się teraz myśleć - skoro 5 lat na studiach wydawało się taaaaak długie, a szybciutko zleciało, to 2 lata tym bardziej.
Przez większość życia nie wiedziałam co chcę robić, byłam dobra w wielu rzeczach, ale do niczego nie czułam takiej pasji, a potem odkrywałam, że kocham fryzjerstwo, ale bałam się zaryzykować (głównie dlatego - czy wypada, co pomyślą znajomi, rodzina, itp. - przecież kończyłam studia, praca w banku, itd.). Już się nie boję
życie jest za krótkie żeby się bać
coolka- masz szansę zrobić to, czego obawia się większośc ludzi w tym kraju: WYJŚĆ POZA SZABLON, żyć SWOIM WŁASNYM życiem- nie rezygnuj z tego tylko dlatego ze sie boisz
Lęk jest naturalny, ale odwaga....to działanie POMIMO strachu
łap wiatr w żagle!!
Nwet nie wiesz, jak dużo dla mnie znaczą Twoje słowa
dziękuję jeszcze raz za dodawanie mi otuchy :* miło wiedzieć, że są jeszcze ludzie, którzy tak myślą ![]()
19 2012-03-16 09:47:31 Ostatnio edytowany przez Zielona Linia 19524 (2012-03-16 09:49:11)
Fajnie, że masz pomysł na siebie. Ja tez lubię pisać i poniekąd zajmuję się tym trochę zawodowo. Ostatnio pisałam artykuł o przedsiębiorczych kobietach i tak naprawdę wniosek, jaki mi się nasunął jest taki, że kobiety, które mają odrobinę talentu i odważą się robić to, co lubią, bardzo często osiągają sukces. Nie chodzi tu nawet o wielkie rzeczy. Jeśli umiesz dobrze pisać, jesteś kreatywna, konsekwentna możesz pomyśleć o założeniu własnej działalności. Tak jak pisały wcześniej dziewczyny, trzeba poprzeglądać inne strony, portale z ogłoszenia, portale dla freelancerów, możesz też współpracować z jakimiś agencjami, wydawnictwami itp. Założenie takiej firmy w stosunku do innych działalności jest raczej niezbyt kosztowne, zwłaszcza jeśli np. skorzystasz z bezpłatnego dofinansowania z urzędu pracy. Teraz wiele urzędów ma środki na działalność, ale lepiej się pospieszyć. Tych środków nie trzeba zwracać, jeśli firma będzie istniała przynajmniej rok. Więcej na ten temat można się dowiedzieć na infolinię urzędu pracy, czyli Zieloną Linię (tel.19524). Konsultanci potrafią w miarę prosto i przejrzyście wyjaśnić na czym polega to dofinansowanie. Myślę, że jeśli jesteś zdecydowana na zawodowe pisanie tekstów, warto zainwestować w swoją firmę.
Ja też lubię pisać i myślę, że w swoim czasie temat pociągnę;) hm....same humanistki widzę ![]()