Pragnę dziecka, a mam 23 lata czy za wcześnie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pragnę dziecka, a mam 23 lata czy za wcześnie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Pragnę dziecka, a mam 23 lata czy za wcześnie?

Witam smile

Od dłuzszego czasu pragne miec juz dziecko. Moja sytuacja przedstawia sie tak, że skonczyłam juz studia licencjackie i jestem aktualnie na pierwszym roku magisterskich studiow zaocznych. Pracuje w biurze na umowe zlecenie juz ponad rok i wiem ze w tej firmie bede miala zapewniony rozwój i lepsze stanowisko. mam chłopaka który bardzo mnie kocha i pragnie dziecka jeszcze bardziej ode mnie. Ma 26 lat. Niestety narazie jest bezrobotny ale caly czas szuka jakiejs pracy. Pare lat temu był w zwiazku z jedna dziewczyna ktora juz z poprzedniego zwiazku miala dziecko. Mój chłopak bardzo pokochał jej synka i pragnol go adoptowac. jest gotowy aby miec własne dziecko. Niestety tak sie złozyło ze sie rozstali. Długo rozmawialam z chłopakiem na temat naszego dziecka. Tylko nie wiem czy poczekac chociaz do obrony. Oboje mielibysmy gdzie mieszkac bo juz chce zebym sie do niego wprowadzila bo jego rodzice bede sie wyprowadzac na wies. Wiem takze ze zawsze możemy liczyc na wsparcie mojej rodziny oraz mojego chłopaka. Wiem tez ze Łukasz jest dobrym człowiekiem, bardzo uczynnym, i wiem ze dalibysmy razem rade. Zapomniałam jeszcze dodac ze Łukasz od roku z ta poprzednia swoja dziewczyna co juz miala dziecko starali sie o swoje wspolne. Ale przez rok nie udalo jej sie zajsc w ciaze. Wiemy ze problem nie lezy po jej stronie tylko najprawdopodobniej jego bo po ich rozstaniu ona po 6 miesiacach z innym zaszla w ciaze i nie dawno urodzila. Ostatnio oboje postanowilismy ze odłoze tabletki i niech sie dzieje wola nieba. Zastanawiamy sie tez nad badaniami na płodnosc. Ale i tak we mnie jeszcze gdzies tam jest taki maly zasiany strach ze moze jeszcze nie teraz. Ciagle sobie zadaje pytanie czy patrzec na uczucia czy rozsadek i jakies swoje plany (np. studia, praca) ale z drugiej strony wiem jak oboje bylibysmy szczesliwi gdyby malenstwo sie pojawilo. Spedzilam ostatnio dwa dni czytajac posty na tej stronie i postanowiłam poprosic Was o rade. Czy jezeli czuje w tym wieku tak silna chęc urodzenia dziecka to powinnam sie temu poddac tymbardziej ze mam naprawde cudownego człowieka przy sobie?

Dziekuje wszystkim za jakiekolwiek rady, spostrzeżenia smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pragnę dziecka, a mam 23 lata czy za wcześnie?

Skoro wszystko wyglada tak rozowo to czemu nie? Tylko przypilnuj zebys miala szanse skonczenia magisterki i skoro oboje pragniecie dziecka to ja nie widze przeszkod.

3

A ja mam wrażenie , że chcesz urodzić dziecko by zrobić chłopakowi przyjemność.
I nie widzę tego tak różowo- Ty praca zlecenie, hmm a chorobowe płacisz by dostać macierzyński?
On- bez pracy, macie jakieś zaplecze finansowe, może trzeba będzie zostać w domu dłużej z dzidziusiem niż kilka tygodni.

Bo widzisz, dziecko to nie tylko szczęście ale i rewolucja w życiu smile

4

Witaj mi sie wydaje ze to chyba bardziej twoj chłopak chce juz miec dziecko, z tego co piszesz to nawet chcial adoptowac dziecko bylej dziewczyny jest na pewno dobrym czlowiekiem. Ale jezeli ty masz niepokoje a moim skromnym zdaniem zupelnie uzasadnione to poczekajcie jeszcze z tak powazna decyzja.Dziecko to zmiana zycia zupelna, a przede wszystkim zastanow sie czy przy nie ulozonym zyciu zawodowym chcecie liczyc na stałą pomoc rodzicow.Bo na pewno bedzie konieczna. ale z drugiej strony jezeli tak bardzo juz chcecie miec dzidziusia to zacznijcie od zrobienia wszystkich badan, pozdrawiam smile

5

Poczekaj z dzieckiem do momentu, kiedy Ty sama nie zaczniesz mieć tej pewności, ze dasz sobie radę. Poczekaj- dopóki Twoje obawy i obiekcje nie zbledną wobec wizji bycia mamą smile

6

A ja tak z innej strony, rozumiem chęć posiadania dziecka (w tym roku kończę 24 lata i planujemy z mężem dzidziusia) - zapytam jak długo jesteście ze sobą? z tego co piszesz to się tylko spotykacie, ale nie mieszkacie razem. Może lepiej byłoby żebyście spróbowali najpierw pomieszkać zanim zdecydujecie się na tak poważny krok. Oczywiście jeśli wasze poglądy pozwalają na wspólne mieszkanie przed ślubem itd.

Myślę, że powinniście mieć pewność że wasz związek się nie rozpadnie - a prawda jest taka że czym innym jest spotykanie się (nawet codzienne) od wspólnego mieszkania.

7

dayzi  własnie to jest to ze nie bede miała macierzuńskiego i potrzebujemy kasy dlatego ciagle sie nad tym wszystkim zastanawiam

mona0008 tak to prawda moj chlopak bardzo pragnie juz miec dzieci i w sumie juz od poczatki mi o tym mowil, ale nie naciska mnie wie ze w sumie chce skonczyc najpierw studia. Noi faktycznie ostatnio orientowałam sie za klinikami gdzie by mogł zrobic badania.

Malinowy_Elf  zaskocze wszystkich jestesmy ze soba zaledwie 2 miesiace. Ale jak nigdy nie czułam sie tak pewna za chłopaka jak za tego. Zreszta przyklad jego rodzicow pokazuje ze nie ma reguly na to kto z kim ile jest bo jego rodzice po poznaniu sie po 8 miesiacach brali juz slub i dwa miesiace potem byl juz moj chlopak na swiecie smile a do teraz sa bardzo kochajacym małzenstwem zreszta tak jak moi rodzice gdzie moja mama miala mnie wczesniej zanim poznala mojego tate i miala wlasnie 24 lata... smile ale wiadomow tedy czasy w sumie byly troszke inne.Wczesniej mialam prawie 4 letnii zwiazek i wtedy wiedzialam ze nie moglabym miec z tamtym dziecko. Mam mozliwosc przeprowadzenia sie juz do niego bo jego rodzina juz mi to proponowala ale jakos mam opory z mieszkaniem z jego rodzicami a wiem ze za 3 miesiace sie juz wyprowadzaja na wies wiec mysle ze wtedy bym sie do niego wprowadzila. Domyslam sie ze jest zupełnie inaczej niz jak sie tylko spotykamy. Tylko w sumie tez tak jest ze w tyg sa moze dwie, trzy noce jakie spie u siebie w domu a tak to reszte razem z weekendami spedzam u niego.

Malinowy_Elf   A Wy długo byliscie, mieszkaliscie ze soba zanim sie pobraliscie?

8

Malinowy_Elf napisał/a:

A ja tak z innej strony, rozumiem chęć posiadania dziecka (w tym roku kończę 24 lata i planujemy z mężem dzidziusia) - zapytam jak długo jesteście ze sobą? z tego co piszesz to się tylko spotykacie, ale nie mieszkacie razem. Może lepiej byłoby żebyście spróbowali najpierw pomieszkać zanim zdecydujecie się na tak poważny krok. Oczywiście jeśli wasze poglądy pozwalają na wspólne mieszkanie przed ślubem itd.

Myślę, że powinniście mieć pewność że wasz związek się nie rozpadnie - a prawda jest taka że czym innym jest spotykanie się (nawet codzienne) od wspólnego mieszkania.

coś w tym jest spotykać sie nawet codziennie a miaszkać to dwie różne sprawy smile
a jeśli chodzi o dzieciaczka to musisz wiedzieć na czym stoisz smile zanim podejmiesz decyzje

9 Ostatnio edytowany przez Malinowy_Elf (2012-01-05 01:02:35)

rozważna23 odpowiadając na Twoje pytanie: znamy się 7 lat, w sierpniu 2011 minęły 4 lata odkąd jesteśmy razem, zamieszkaliśmy ze sobą po roku chodzenia, ślub wzięliśmy w kwietniu - czyli mieszkaliśmy razem przed ślubem przez 2 lata 8 miesięcy. Ślub chcieliśmy rok wcześniej, ale jak mieliśmy się zaręczyć to zmarła moja Mamusia więc musiałam dojść do siebie.

Nie kwestionuję udanego pożycia małżeńskiego dla związków, które z krótkim stażem decydują się na ślub. Moi rodzice znali się 2 miesiące jak wzięli ślub (zaznaczam, że moja Mamusia nie była wtedy w ciąży, więc presja otoczenia odpada). Ale ja sama bym się tak szybko nie zdecydowała. Chyba jestem po prostu ostrożna. Mój mąż jest jedynym mężczyzną w moim życiu, nie miałam żadnych związków przed nim. Ale wróćmy do tematu bo tu o ciąże pytasz a ja się skupiłam na małżeństwie... Bo widzisz małżeństwo to odpowiedzialna sprawa - jak się posypie to ludzie cierpią - rozwiodą się i nawet czasem żyją w miarę kulturalnych relacjach....ale dziecko - ono zostanie na zawsze wasze wspólne - to bardziej poważna sprawa niż małżeństwo.

Zrobisz jak zechcesz to Twoja sprawa, ale ja bym najpierw pomieszkała razem, nauczyła się siebie - na pewno znajdą się rzeczy które będą was wzajemnie drażnić - wasze różne przyzwyczajenia - dobrze jest najpierw sprawdzić czy jesteście w stanie tolerować swoje niedoskonałości bo przecież nikt nie jest idealny.

Twój chłopak Ci imponuje jesteś w nim bardzo zakochana 2 miesiące to jeszcze pewnego rodzaju zauroczenie.  Wiesz, kocham swojego męża i nie wyobrażam sobie życia bez niego ale dostrzegam różnice między zwykłymi sprawami 4 lata temu a teraz.... są na pozór takie same, ale wtedy to wrażenie było takie bardziej WOW.

Rozpisałam się mam nadzieje, że nikogo nie zanudziłam. Jeśli tak to przepraszam. W każdym bądź razie trzymam kciuki za Ciebie, wasz związek i plany, cokolwiek postanowisz wink big_smile

10

długo mnie nie było na forum bo zajęłam sie uczeniem do sesji. Postanowilismy z chłopakiem, że poczekamy z tym wszystkim i jednak zrobimy wszystko ,,po Bożemu'' najpierw ja sie do niego wprowadze za jakies 2 miesiace a potem za jakis czas obrona, ślub, dziecko smile wszystko powoli w swoim czasie smile ale oboje stwierdzilismy, że jak sie nam przydazy ciąża to tez sie bedziemy cieszyć smile

dziekuje Wam za wszystkie rady smile
pozdrawiam serdecznie smile

11

bardzo dobrze pomysleliscie, i sama zobaczysz ze niebedziecie tego zalowac smile

12

ja Cię rozumiem sama mam 22 lata i chciałabym mieć dziecko nie mówię o tym rodzinie bo by mnie zjedli chyba, ale z moim chłopakiem rozmawiamy o tym stanęło na tym że po skonczeniu studiów, bo on uważa że może mi popsuć jakieś plany a sam też chce mieć dziecko, zastanowiłabym się tylko nad tym w waszym przypadku czy dacie radę skoro mówisz ze on nie ma pracy a Ty jesteś tylko zatrudniona na umowę zlecenie. dowiedz się przede wszystkim czy Twój zakład pracy piotrąca Ci składkę chorobową, (
która w przypadku umowy zlecenia jest dobrowolna) z wynagrodzenia bo w razie czego jak bedziesz w ciąży i będziesz chciała isć na chorobowe to nie dostaniesz ani wynagrodzenia chorobowego ani zaskiłku

13

zakochana90 no własnie to jest to, że chyba nie mam.. i mam dostac umowe o prace w najbliższych miesiącach wiec myślałam też o tym zeby własnie poczekac do tego momentu... w sumie tez chce studia skończyc bo to juz w sumie końcówka ( właśnie mam I sesja na studiach 2 letnich magisterskich) wiec w sumie skoncze je juz w 2013 smile chociarz zawsze pamietam o moich kolezankach ktore studiowały ze mna na licencjackich i tez byly w ciazy i wszytsko zdawały i ukonczyły te studia smile dla moich rodziców tez byłby to mega szok ale wiem ze mogłabym liczyc na ich pomoc chociarz własnie niechce... chce byc juz na takim etapie zebym nie musiała korzystac z ich pomocy.. mam nadzieje, że mój chłopak szybko znajdzie jakas prace i wszytsko sie ułozy smile

14

Dziękuję Wam za wszystkie rady... niestety to juz nie aktualne... on, ten cudowny, zostawił mnie wczoraj bo tak naprawde mnie nie kochał.... ja tez tego nie rozumiem, ale już jestem wyrzucona z jego życia... stało sie...

15

Zacznij starania już teraz i może wam sie uda  ... powodzenia życzę :-)
Ja w trakcie studiów magisterskich też bardzo pragnelam dziecka,ale wolałam poczekać do OBRONY MAGISTERSKIEJ. teraz mam 27lat jestem 2 lata po studiach i dalej staramy sie o dziecko ..okazało sie w miedzy czasie że mam niedoczynnosc tarczycy i lecze sie u endokrynologa ...

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pragnę dziecka, a mam 23 lata czy za wcześnie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024