Agresywna jak Polka :P - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Agresywna jak Polka :P

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: Agresywna jak Polka :P

Nie wiem czy daję w dobrym dziale. Własnie przeczytałem zamieszczony na jednej ze stron, a pochodzący z pisma "Charaktery" wywiad z profesorką psychologii Phylis Chesler z City University of New York. Oto co mówi o agresji kobiet:

Jeśli kobieta dziś konkuruje, to? z inną kobietą, nie z mężczyzną. Stosuje tradycyjne i nowe metody walki. Kobiety są wobec kobiet brutalne i agresywne, potrafią też subtelniej niż mężczyźnie niszczyć przeciwniczkę. Przez długie lata problem agresji kobiet był społecznie bagatelizowany Być może główną przyczyną tego bagatelizowania było to, że kobiety wyrażają agresję nie w wprost. Męska agresja jest bardziej dostrzegalna, bo jest fizyczna, bezpośrednia. Psychologiczne i społeczne szkody wyrządzane przez kobiety ? głównie innym kobietom ? przez długi czas były niezauważane. Dopiero teraz badacze baczniej przyglądają się kobiecej agresji.

Być może przyczyna tkwi w tym, że kobiety nie mają wrodzonych warunków do agresji fizycznej, nadrabiają więc tę fizyczną słabość w inny sposób. Drugim źródłem tych postaw są? mężczyźni. W kobiecie rodzi się niesamowita nienawiść, kiedy odkryje, że mąż ma romans. Zamiast rozprawiać się z niewiernym partnerem lub odejść od niego, przyjmuje postawę pełniej jadu ofiary i walczy z innymi kobietami.

I teraz najciekawsze smile :
natrafiłam na badania według których najbardziej agresywne spośród wszystkich kobiet na świecie są Polki! Są agresywne przede wszystkim w sposób niebezpośredni: plotkują, rzucają pomówienia, skazują jedne kobiety na ostracyzm i zachęcają inne, by przyłączyły się do tego bojkotu.

Co Szanowne Panie na to?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Agresywna jak Polka :P

Vuk - niejedną agresywną Polkę spotkałem, ale skoro widzę wyżej, jak agresywne bywają profesorki psychologii Phylis Chesler z City University of New York, to mam wątpliwości, czy Polki są najgorsze. smile

3

Boże, co za bzdury. Naprawdę napisała to profesor psychologii? A Polskę kojarzy chociaż na mapie? Głupie generalizowanie i pisanina tylko po to, żeby coś napisać.

4 Ostatnio edytowany przez Vuk (2011-12-26 23:46:22)

He, Babo przy czytaniu Twojego postu przypomniała mi się taka wypowiedź Wałęsy: Stłucz pan termometr nie będziesz miał temperatury tongue

Oczywiście każde badania oparte na statystyce są generalizowaniem, tym niemniej coś tam nam mówią smile. A ta pani na pewno wie gdzie jest Polska, bo chyba i u nas prowadziła badania, skoro w Glamur napisali: Chesler, zbierając materiały do książki ?Woman?s Inhumanity to Woman?, przez dwadzieścia lat badała, w jaki sposób traktują się nawzajem kobiety w różnych krajach świata.

5 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2011-12-27 00:10:37)

A pewnie, że coś w tym jest. Mężczyźni dadzą sobie po gębie, potem przeproszą i pójdą razem na piwo. A ocenianie po wyglądzie, plotki, pomówienia i intrygi to, niestety, kobieca działalność (nie mówię, że WSZYSTKIE kobiety są do nich zdolne).

Niestety muszę się również zgodzić z tym, że dla kobiety winna zdrady jest zawsze kochanka męża nie on sam. Widać to choćby na forach takich jak to.

Ale to o Polkach jest tak żałosne, że nie wiem, jak to skomentować big_smile

Edit: Nawet, jeśli ta pani psycholog faktycznie trochę pojeździła, to albo zwiedziła mało krajów, albo w każdym z nich zabawiła dość krótko. O jakich "Polkach" może być mowa? O tych paru, parunastu, które akurat spotkała podczas pobytu w Polsce? I na podstawie ich zachowań posuwa się do stwierdzenia, że WSZYSTKIE Polki są BARDZIEJ AGRESYWNE niż wszystkie panie w innych krajach? No błagam.

6 Ostatnio edytowany przez Vuk (2011-12-27 00:08:10)

BabaOsiadła napisał/a:

Ale to o Polkach jest tak żałosne, że nie wiem, jak to skomentować big_smile

A może to nie tylko Polki, ale i Polacy? Bo chyba jesteśmy narodem ludzi zgorzkniałych, wiecznie naburmuszonych, podejrzliwych, agresywnych, zawistnych. Wystarczy popatrzeć na reakcje kierowców, na to jak ludzie na siebie patrzą na ulicach...

7

A w innych krajach jest niby inaczej?

8

Byłem Babo w kilku krajach (m.in. Niemcy, Holandia, Czechy, Węgry) i powiem Ci, że np. poziom agresji kierowców jest u nas chyba najwyższy. Te same spostrzeżenia ma moja siostra mieszkająca od lat w Anglii. Zresztą nie bez powodu inne nacje na emigracji trzymają się razem, a Polacy jak najdalej od siebie.

9 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2011-12-27 00:40:31)

A ja sobie to inaczej tłumaczę, Vuk. Ludzie są wszędzie tacy sami, tylko okoliczności inne. Zmęczony po pracy, sfrustrowany Polak, mając w głowie listę miliona spraw do załatwienia jeszcze dziś, wlecze się dziurawymi, polskimi drogami, niszcząc auto i z przerażeniem obserwując na zegarku uciekające godziny. Może człowieka szlag trafić? Może. Pewnie, że od kultury osobistej zależy, czy wykonam 10 głębokich wdechów, czy wyładuję tę frustrację i strach na kierowcy auta jadącego przede mną. Ale taki Niemiec na przykład śmiga gładziutką, śliczną jezdnią, i juz o tyle mniej ma powodów do wściekłości. Polacy potrafią uśmiechnąć się do siebie na ulicy, zagadać do obcego na temat pieska/bobaska w wózku/wyniku meczu piłki nożnej. Są kraje, w których ludzie tego nie robią, bo mogą zostać oskarżeni o napaść. Są też kraje, w których wszyscy uśmiechają się do wszystkich. Ślicznie i fałszywie.

Nie lubię tego narzekania na Polskę. "Zły, zawistny, naburmuszony naród, w tym beznadziejnym kraju nie ma pracy..." - najprościej narzekać i szukać winy wszędzie, tylko nie w sobie (to akurat nie do Ciebie, Vuk, tylko przy okazji przypomniało mi się marudzenie młodego mężczyzny w którymś z wątków - że w tym kraju nie ma perspektyw, bla bla).

10

Nie Babo, ludzie nie są wszędzie tacy sami. Kultura w jakiej się wychowujemy ma wielki wpływ na to jacy jesteśmy. Nas ukształtował m.in. brak własnego, demokratycznego państwa praktycznie od "zawsze". Bo najpierw była I RP, w której 90% społeczeństwa (chłopi) miało status de facto niewolników, potem zabory, dyktatura sanacyjna, Hitler i komuna. Po drugiej stronie zaledwie 30 lat demokracji (lata 1918-1926 i 1989-2011). My jesteśmy z natury wrogo nastawieni do państwa (bo najczęściej było nam wrogie) i sąsiadów (bo we wrogim państwie nikomu ufać nie można).
Swoje dołożył jeszcze polski katolicyzm, wrogi innowiercom, wrogi demokracji, schizofreniczny (co innego Kościół głosi, co innego robi).

http://www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU&noredirect=1

11

Jestem kobietą ze sporym już doświadczeniem i przyznam,że wcale się nie dziwię,że Polki są agresywne. Chciejcie Panowie zauważyć,że to na kobiecie głównie spoczywa prowadzenie domu, opieka nad dziećmi, zmaganie się z brakami finansowymi + praca zawodowa. Naprawdę Polka ma ogrom na swojej głowie. Gdyby Polska kobieta mogła sobie pozwolić na to, co mają kobiety w bardziej cywilizowanych krajach, to pewnie by mniej było agresywnych Polek. Oczywiście pomijam tu sytuacje, gdzie podłożem agresji jest choroba.
Panowie chciejcie zrozumieć,że to głównie kobiety dźwigają siaty, martwią się co ugotować, jak związać koniec z końcem, by starczyło do wypłaty. To kobiety w większości znoszą fochy szefów, gdy idą na opiekę nad chorym dzieckiem. Często jest tak,że mąż po pracy pomoże zmyć gary, a cała reszta należy do kobiety. Nie zawsze oczywiście jest tak ale najczęściej tak bywa.
Agresja kobiet jest też skutkiem wychowania dzieci, gdzie pozostawione same sobie musiały o sibie zawalczyć. Tak więc wiele jest przyczyn i trudno tu znaleźć wspólną przyczynę dla wszystkich agresywnych Polek. Młode Polki wcale nie mają łatwiej. Trudniej jest o pracę, o mieszkanie i choć wszystko jest na rynku, to dla wielu jest nieosiągalne.
Czy ktoś widział kobietę, która czuje się kochana, która nie musi się martwić o pracę i o to czy jutro będzie miała co dać dzieciom jeść, albo,że mąż przyjdzie pijany do domu....czy ktoś widział by była agresywna????

12

Dodam jeszcze,że agresja, płacz, krzyk to oznaka bezsilności, niemocy, brak wiary w lepsze jutro, a sporo kobiet tak ma, ponieważ są szczególarami i martwią się na zapas. Ponadto tak jak piszesz Vuk my się demokracji dopiero uczymy. My jeszcze traktujemy ludzi przedmiotowo, a nie podmiotowo. My nie umiemy działać w grupie, pomagać sobie, wspierać się....ale za to umiemy się niszczyć, gnębić, poniżać. Przykre, straszne  ale prawdziwe. Podobno Polacy tak mają z dziada pradziada we krwi i pewnie jeszcze musi z 2-3 pokolenia przeminąć, byśmy zrozumieli,że dobrem można wiele więcej zdziałać ale też i wspólnie.

13

Vuk jesteś mądrym facetem !!!! Politycznie też się zgadzam z Tobą.

Nie pisz posta pod postem! Użyj opcji edytuj.
moderatorka apoteoza

14

Vuk napisał/a:

Nie Babo, ludzie nie są wszędzie tacy sami. Kultura w jakiej się wychowujemy ma wielki wpływ na to jacy jesteśmy. Nas ukształtował m.in. brak własnego, demokratycznego państwa praktycznie od "zawsze". Bo najpierw była I RP, w której 90% społeczeństwa (chłopi) miało status de facto niewolników, potem zabory, dyktatura sanacyjna, Hitler i komuna. Po drugiej stronie zaledwie 30 lat demokracji (lata 1918-1926 i 1989-2011). My jesteśmy z natury wrogo nastawieni do państwa (bo najczęściej było nam wrogie) i sąsiadów (bo we wrogim państwie nikomu ufać nie można).
Swoje dołożył jeszcze polski katolicyzm, wrogi innowiercom, wrogi demokracji, schizofreniczny (co innego Kościół głosi, co innego robi).

Ale, jeśli ktoś w Polsce narzeka, to narzekają ludzie młodzi. Ci, którzy nie pamiętają złych czasów (a nie ma czegoś takiego, jak bycie jakoś tam nastawionym do czegoś tam Z NATURY). Starsi, którzy przeżyli koszmar wojny, nędzy i głodu idą przez życie z uśmiechem. A młodzi, którzy mają wszystko i mogą być kim chcą, przed którymi świat stoi otworem, ciągle są niezadowoleni. Mogą też wybrać jaką chcą religię i nikt ich za to nie będzie prześladował. W tyłkach się poprzewracało, oto moje zdanie. A z Polski i Polaków, po takiej historii, po tylu trudnościach, możemy być jedynie dumni. A nie srać we własne gniazdo i marzyć o ogródku sąsiada, w którym trawa wydaje się być bardziej zielona.

15

BabaOsiadła pokory uczy nas życie. Młode kobiety zbyt mało przyżyły by z pokorą dziękować za każdy dzień życia...... Brak właściwej edukacji w szkołach, powoduje,że w ludziach nie ma empatii,  nie ma poszanowania  drugiego człowieka. Osobiście uważam,że młodzi ludzie powinni mieć w szkołach podstawy psychologii. Nie byłoby tyle rozwodów, dramatów życiowych. Wiem o czym piszę, bo sama wierzyłam w słowa, pomijałam siłę mowy ciała, ciało nie kłamie choć słowa kłamią. Bardzo naukowo to napisałam ale dziś potrafię po krótkiej rozmowie rozpoznać z kim mam do czynienia.

16 Ostatnio edytowany przez K_r_o (2011-12-27 10:01:18)

Tak.... zdecydowanie ludzie różnych narodowości różnią się od siebie. Trochę już zwiedziłam świata i muszę z pełnym przekonaniem stwierdzić, że u nas jest dosyć, że tak delikatnie to określe "wysokie ciśnienie" w mózgownicach, zachowaniach i codziennym życiu.Polacy są mega zestresowani, niestety, co się przekłada na bezpośrednią agresję....
Nawiązując do głownego tematu, kobiety są bardziej pokręcone niż faceci  i może nieraz o wiele zdrowiej byłoby dać sobie w mordę i zapomnieć niż rozpamietywać, ale chyba taka natura kobiet - Polek.Jedno jest pewne - za mało u nas / mam na myśli całe społeczeństwo/ serdeczności, uprzejmości, życzliwości, bezinteresownego uśmiechu.
Kiedyś nawet testowałam na ulicy, ile osób jest w stanie odwzajemnić uśmiech....pozostawia to wiele do życzenia  wink większość osób, jak mnieman zaraz zaczyna się zastanawiać : "czy ja ją znam???" big_smile

Halinko53 smile to, że kobieta jest młoda nie oznacza, że mało przeszła w życiu, ale zgadzam się zdecydowanie z tym, że im ktoś jest bardziej doświadczony tym ma więcej pokory w sobie i naprawdę potrafi docenić, to co ma , a nie wiecznie marudzić i pokazywać na każdym kroku swoje rozkapryszenie.

17

"Charaktery" to nie jest czasopismo naukowe, w kiosku też obok "Pani domu"i "Wróżki" wiec nie brałabym całkiem serio tego artykułu, poza tym kobiety na całym świecie robią sie coraz bardziej agresywne.
Dużo wymaga sie od nas , rola żony, matki, kobiety pracujacej a rola mężczyzny to zwykle mężczyzna pracujacy (2 etaty mniej).
Chętniej sie dokształcamy niż meżczyźnie i chcetniej zdobywamy dodatkowe kwalifikacje a pensje nadal mniejsze. W pracy wiecej od nas sie wymaga -do tej pory nie umiem tego rozgryźć.
Jeśli startujemy do pracy, na rozmowie kwalifikacyjnej pyta nas sie o plany macierzyńskie (to patologia wystepujaca chyba jedynie w Polsce, w innym kraju za takie pytanie można pozwać), wiec ja tu nie być wsciekłą?????
W pracy ze strony facetów dwuznaczne komentarze i gesty (za to w morde dac zaraz).
To wyzwala w nas agresje. A jeśli zdarzy sie, ze publicznie wyzwolimy te agresje to padają seksistowskie komenatrze "pewnie okresu dostała"- a do tego doprowadza nie okres tylko bezsilnosc.
W innych bardziej cywlizowanych krajach (Szwecja, Norwegia) praca kobiet , ich traktowanie wygląda inaczej, dlatego takie zmory z nas smile

18

Tak tak  Szwecja górą !!!!! smile:):)

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Agresywna jak Polka :P

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024