Odzyskiwanie pracy magisterskiej:-/ - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Odzyskiwanie pracy magisterskiej:-/

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Odzyskiwanie pracy magisterskiej:-/

Kurcze! Straciłam moją pracę magisterską! Nie miałam jej wyjątkowo dużo, jednak szkoda poświęconej pracy. Pozwolę sobie opisać całą sytuację: zepsuł mi się dysk twardy w komputerze. Zaniosłam komputer do serwisu i poprosiłam o naprawienie problemu. Nie uściśliłam, że zastrzegam, że nie życzę sobie, żeby mi formatowali dysk, bo nie przyszło mi do głowy, że będzie to stanowiło jakąś solucję.... Oni wgrali mi nowego windowsa i oddali mi działający komputer... bez mojej pracy magisterskiej:-/ słyszałam o czymś takim jak odzyskiwanie straconych danych, czy jest to drogie zlecenie? Gdzie mogę taką usługę zamówić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odzyskiwanie pracy magisterskiej:-/

Ehh, no niestety bardzo niemądrze postąpiłaś, bo format dysku to najprostszy sposób rozwiązywania problemów z komputerem tongue W teorii da się odzyskać te dane, ale to z pewnością dużo kosztuje. Proponuję zacząć pisać pracę jeszcze raz i zapisać w jakimś bezpiecznym miejscu kopię...

3 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-12-20 15:51:49)

80zł to kosztuje: link usunięty z powodu naruszenia regulaminu . Raz usuwali usterkę w moim komputerze i rozmawiałam z konsultantem na temat odzyskiwania właśnie danych. Podobno nie da się w 100% odzyskać danych, ale na 90% możesz liczyć... czyli 90% wszystkich plików odzyskasz...

4

Aerospora - pliki zapisywane są w jakimś miejscu na dysku. Oprócz tego są na dysku informacje o plikach. Zwykłe usuwanie pliku to skasowanie informacji o nim, ale póki miejsce nie zostanie zajęte przez coś innego, plik jest do odzyskania domowego. Są od tego przeróżne programy, także darmowe. Wystarczy poszukać na serwisach z darmowym oprogramowaniem w działach "odzyskiwanie danych".
Im więcej się z dyskiem robi, im więcej się wgrywa plików, tym większe prawdopodobieństwo, że miejsce w którym kiedyś była praca magisterska zajmuje już coś innego. Wtedy w warunkach domowych już jej nie odzyskasz.
Ale czy na pewno formatowali dysk? Można przeinstalować system bez tego, wówczas gdzieś jeszcze Twoje pliki są.

Wszystko co piszę wysyłam na pocztę tam są najbezpieczniejsze.... Po moich doświadczeniach z komputerem i straceniem ważnych danych, których nie dało rady odzyskać - wolę nie ryzykować.... Pen drivy- tez się psują..... i nagle nie chcą się otworzyc....
A czy poczta mailowa jest niezniszczalna???? Tego nie wiem.... Bo jak szlag trafi kiedyś gmaila, to nie chcę myśleć nawet...:O

6

tez przejechalam sie na penach, dlatego jak pisalam prace, rozsyłałam ją po najbliższych znajomych, zeby w razie czego miec kopie

7

Ja mam zapisaną na laptopie i netbooku, na 2 pendrivach i jeszcze na mailu razy 2, bo w wychodzących i przychodzących ;p A i tak mam stres że coś się z nią stanie ;p
Do tego każdy rozdział mam w osobnym pliku (skończony) i wydrukowany, a aktualny co piszę mam rozbity jeszcze na kilka plików (podrozdziały) żeby pliki mi się nie zacinały i jak napiszę coś żeby się nie zawiesiło czasem ;p

8

Myślę że warto skonsultować się z informatykiem i pogadać o odzyskiwaniu danych, może uda się coś zrobić.
Ja z doświadczenia wiem że należy mieć kopie zapasowe ważnych plików, moje przechery z komputerem są niewiarygodne więc nauczyłam się żeby raz trzymać dane na dysku D, dwa mieć kopie na penie lub mp3, zależy kto co posiada, trzy, trzymać kopie na poczcie, przydaje się gdy drukuje się ja po za domem np. a skanowanie pamięci trwa zbyt długo. Trzymam pliki na kilku pocztach, bo w razie gdyby serwery padły to lipa.
W moim przypadku dużo daje też to że promotorowi swoją pracę muszę dawać drukowana po każdych poprawkach wiec średnio raz na tydzień ją drukuje, wtedy w razie co mam zawsze papierową wersje i mogę sobie to przepisać- żmudne ale lepsze to niż nic w razie czego.

9

Doskonale Cię rozumiem. Pisząc pracę licencjacką, również miałam awarię. Nie udało się odzyskać danych i straciłam 2 rozdziały z 4. Miałam o tyle wygodnie, że robiłam też ręczne notatki z odnośnikami i to mnie uratowało. A później wysyłałam pracę na e-mail, zapisywałam w kompie brata, chłopaka i  na pendrivach- nauczka, której nigdy nie zapomnę! Oby u Ciebie się udało odzyskać;) Pozdrawiam!

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Odzyskiwanie pracy magisterskiej:-/

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024