Miłość czy układ idealny?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Miłość czy układ idealny??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Miłość czy układ idealny??

Witam,

Ostatnio im jestem starsza tym coraz więcej widzę.. rozstałam się z narzeczonym 2 lata temu od tamtego czasu nie spotkałam kogoś z kim chciałbym się związać:( Rozwijam siebie itd z nadzieją czekają na miłość, i tu coraz więcej dookoła mnie jest ludzi ,którzy wchodzą w związki/małżeństwa z powodu układu: boją się samotności, bo lepszej/lepszego nie spotkają, bo partner jest dobry, bo jest stabilność finansowa itd... Do teraz cały czas mi się wydawało ,że to są rzeczy bardzo ważne i należy na to wszystko zwracać uwagę ale MIŁOŚĆ to trzon, ten fundament...
Ostatnio miałam okazje rozmawiać z kolegą ,który jest w małżeństwie z rozsądku (po 4 latach szuka i ucieka z domu dodatkowych emocji), mój były narzeczony jest z dziewczyną ,której nie kocha ale jest dobra i koleżanka ,która nie kocha faceta ale daje jej bezpieczeństwo...I poczułam się w kropce (.); inni układają sobie życie wygodnie a ja czekam na uczucie ... i sama niewiem czy dobrze myśle ,może żyje jeszcze bają naiwnej panienki?!?

Jak wyglądają wasze związki? Wasze wyobrażenie związku?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Miłość czy układ idealny??

Nie warto wchodzic w zwiazek z rozsadku, bez milosci. Uczucie musi byc, bo bez taki ani rusz. Niestety duzo jest takich ludzi ktorzy wchodza w zwiazki bo facet ma kase, bo nie chca byc sami itd.. ale to nie oznacza, ze musisz zrobic to samo :-)
Rozwijaj sie, kozystaj z zycia, a przyjdzie czas ze spotkasz mezczyzne, z ktorym bedziesz szczesliwa a w zwiazku bedzie prawdziwe uczucie.

3

Jestem w małżeństwie z miłości. Gdybym nie znalazła miłości, nie pakowałabym się w związek bez uczuć, bo po co? Utrzymać potrafię się sama, a do seksu zawsze można sobie kogoś znaleźć.

4

No tak, ale nie każda/każdy jest w stanie temu sprostać.. Niektórzy ludzie po prostu uważają, że dostali coś jakby "los na loterii" również znam wiele takich osób, które są z związku z kilku konkretnych powodów, którymi oczywiście nie jest miłość.
To przykre, bo Ci ludzie po jakimś czasie zrozumieją jak bardzo się męczą tym udawaniem, że wszystko jest w porządku.
Każdy z nas pragnie miłości, nie ma co się oszukiwać i być z kimś na siłę, bo jest ustabilizowany finansowo czy dobrze gotuje, albo jest dobry i miły.

LapkaPandy, życzę Ci aby już niedługo spotkała Cię miłość, taka szczera i prawdziwa smile , wówczas będziesz z politowaniem patrzeć na te wszystkie osoby, które układają sobie życie 'bo tak jest wygodnie"

5

Mija już dwa lata jak jestem sama i ciężko spotkać kogoś wartościowego.. Dzisiaj mężczyźni mają za łatwo!!! jak nie ta panna to inna, bez zobowiązań i byle wygodnie. Na ślub się decydują jak ich ego jest zaspokojone i bezpieczne i częściej się spotykam z tym ,że to mężczyźni wolą układy..
Powiem Wam ,że ja trochę zaczęłam wątpić w spotkanie tej drugiej połówki.. w układ też wchodzić nie chcę więc grozi mi mega samotność (fuck!)

6

Bez przesady z tym pesymizmem! Mam wrażenie, że pomimo tego, iż obserwujesz jak inni ludzie wokół ciebie wpadają w pułapkę sprostania oczekiwaniom społecznym to Ty sama chciałabyś w nią wpaść. Dziś wielu młodych ludzi nabiera się na schemat typu: wszystkie koleżanki wychodzą za mąż to ja też chcę! Albo wszystkie rodzą dzieci to ja też muszę!! Stąd właśnie biorą się nieszczęśliwe małżeństwa, z próby uszczęśliwienia samych siebie na siłę. Daj sobie więcej czasu i nie zastanawiaj się ciągle co będzie bo to do niczego nie prowadzi.
Twoi znajomi, którzy wybrali wygodne życie w związkach bez miłości, być może wcale nie skazali się na nieszczęśliwe życie, bo prawda jest taka, że jest mnóstwo par, które pobierają się pod wpływem impulsu szaleńczej miłości, a gdy uczucie opada, okazuje się, że nie mają ze sobą nic wspólnego. Tak więc w każdym schemacie można wpaść w pułapkę.
Zawsze trzeba pamiętać o tym, że każdy związek wymaga pracy, nic samo z siebie nie istnieje, bez względu na to na jakich fundamentach wyrosło.

7

No właśnie, ja też zauważyłam że ludzie na siłę pchają się w związki bez miłości. I co ja niby też tak powinnam, tak ostatnio sobie myślałam, jestem sama, spotkałam się z facetem z którym się nie widziałam ponad 2 lata, no i on chce coś więcej ale ja nie za bardzo bo chemii nie ma, i co niby mam na siłę to robić?

8

LapkaPandy nie warto zastanawiać się nad związkiem bez miłości, bo w takim układzie nikt nie będzie tak naprawdę szczęśliwy. Znam kilka osób (głównie dziewczyn), które właśnie się pozaręczały, bo ten chłopak to "taki dobry, uczynny, trochę nie ma między nami chemii, ale na pewno będzie nam w życiu dobrze" - oho! już to widzę. Sama się jakiś czas temu rozstałam po 3 latach, z byłym mieliśmy identyczne pomysły na życie, coś nas do siebie okropnie ciągnęłó, ale.. żadne nie potrafiło powiedzieć "kocham", teraz sobie żyję dla siebie i wyznaję zasadę, że nic na siłę, ale bez miłości w nic się nie pakuję smile I Tobie życzę podobnego myślenia smile

9

Polecam wszystkim osobom które są w związkach film: "Revolutionary road".
Ostatnio oglądałam. Każdy wyciągnie z tego filmu jakieś wnioski. Dla mnie super gra aktorska (Kate Winslet, Leonardo DiCarprio).
Poruszane są tam trudne tematy życia między dwojgiem ludzi. Polecam raz jeszcze wink
Co do pytania zawartego w temacie: bez miłości tacy ludzie, którzy są razem bo wygodnie prędzej czy później dojdą do tego, że.. niestety, ale nie są szczęśliwi, wyzbyci uczuć, ubodzy w związku w którym tylko się ranią bo jak niby mają się dogadać skoro nie ma tej podstawy uczuć??

10

Żeby wejść w wysublimowany związek opierający się na wygodzie i korzyściach, bez jakiegokolwiek uczucia trzeba mieć silny charakter i twardą dupę. Zawsze to powtarzam. Są związki, które trwają i są szczęśliwie, ale tylko takie, gdzie strony doskonale wiedziały, że dadzą sobie radę w takim układzie, a nie im się tylko wydawało.

LapkaPandy uważam, ze jesteś w dośc luksusowej, ale i uciążliwej sytuacji. Jako kobieta niezależna i zaradna, która nie potrzebuje partnera po to żeby przeżyć widzisz co się wkoło Ciebie dzieje i jakich masz kandydatów na przyszłe życie. Nie spiesz się i nie popadaj w depresję, bo jesteś w sytuacji, w której możesz wybierać. Nie patrz na koleżanki i innych, którzy weszli w układy. Miej swój rozum i swoje wymagania, a na pewno źle nie trafisz smile

11

LapkaPandy napisał/a:

Witam,

Ostatnio im jestem starsza tym coraz więcej widzę.. rozstałam się z narzeczonym 2 lata temu od tamtego czasu nie spotkałam kogoś z kim chciałbym się związać:( Rozwijam siebie itd z nadzieją czekają na miłość, i tu coraz więcej dookoła mnie jest ludzi ,którzy wchodzą w związki/małżeństwa z powodu układu: boją się samotności, bo lepszej/lepszego nie spotkają, bo partner jest dobry, bo jest stabilność finansowa itd... Do teraz cały czas mi się wydawało ,że to są rzeczy bardzo ważne i należy na to wszystko zwracać uwagę ale MIŁOŚĆ to trzon, ten fundament...
Ostatnio miałam okazje rozmawiać z kolegą ,który jest w małżeństwie z rozsądku (po 4 latach szuka i ucieka z domu dodatkowych emocji), mój były narzeczony jest z dziewczyną ,której nie kocha ale jest dobra i koleżanka ,która nie kocha faceta ale daje jej bezpieczeństwo...I poczułam się w kropce (.); inni układają sobie życie wygodnie a ja czekam na uczucie ... i sama niewiem czy dobrze myśle ,może żyje jeszcze bają naiwnej panienki?!?

Jak wyglądają wasze związki? Wasze wyobrażenie związku?

Cześć, niestety ja również coraz częściej dochodzę do wniosku, że czekanie na miłość coraz bardziej zmniejsza moje szanse na rodzinę (w polskim tradycyjnym znaczeniu: mąż, żona, dziecko i zdrady, brak miłości, szacunku itp.) Nie godzę się na życie w jakimś sztucznym tworze i takie (wywrotowe mam wrażenie podejście smile) tej rodziny mnie właśnie pozbawia.

Jakiś czas temu założyłam podobny wątek, wałkuję temat z koleżankami... Czuję się przez te smutne wnioski coraz gorzej, ale mimo wszystko jeszcze nie umiem tak z rozsądku wejść w związek. Jeszcze...

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Miłość czy układ idealny??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024