Zaburzenia odżywiania, prośba o pomoc. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Zaburzenia odżywiania, prośba o pomoc.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Zaburzenia odżywiania, prośba o pomoc.

Cześć,
postanowiłam napisać na forum, gdyż nie kontroluję sposobu swojego odżywiania. Od kilku lat obsesyjnie skupiam się na wadze/wyglądzie/spożywanych posiłkach. Zazwyczaj odbywa się to w ten sam sposób, jem wszystko i dochodzę do "wagi krytycznej" (64 kg przy 173cm wzrostu). Wyrzuty sumienia zmuszają mnie do przejścia na dietę (w moim przypadku były to różne diety 1000kcal, 500kcal, Kapuściana, Dukana, South Beach, a nawet głodówki). Gdy już osiągnę wagę rzędu 54-55 kg a wszyscy mówią mi, że mnie nie widać, ogarnia mnie euforia-odzyskałam kontrolę nad swoim ciałem! Czuję się piękna, pewna siebie, doceniona, zaczynam jeść...powoli, potem coraz więcej, żeby na samym końcu zjadać po 8-9 tys kcal na dzień i znowu osiągnąć 64 kg. Zazwyczaj mam 3 takie okresy w ciągu roku, od jakiś 6 lat. Nienawidzę swojego ciała gdy przytyję, brak mi chęci do życia, mam wrażenie, że czekają mnie same porażki, popadam w depresję, życia staje się beznadziejne, ludzie wrodzy. Zaczynam znowu się odchudzać, aby odzyskać pełnię szczęścia...
Conajmniej 1-2 razy w miesiącu zdarza mi się wymiotować po obżarstwie, marzę o jedzeniu, fantazjuję na jego temat, a mimo wszystko mam wrażenie, że jest złe, bo prowadzi do zbędnych kilogramów, które z pewnością przekreślą mój życiowy sukces.
Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdyby ktoś z Was powiedział mi, czy to już czas na wizytę u specjalisty, czy też wyłącznie moje fanaberie? Czuję że straciłam kontrolę, ale nie wiem kiedy.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zaburzenia odżywiania, prośba o pomoc.

Jakie fanaberie? Ja na Twoim miejscu już dawno konsultowałabym się ze specjalistą.

3

MOIM ZDANIEM ZASUWAJ DO PSYCHOLOGA ON POKIERUJE CIĘ I POWIE CO MASZ ZROBIĆ BYĆ MOŻE NIEZBĘDNA BĘDZIE POMOC PSYCHIATRY I LECZENIE FARMAKOLOGICZNE JUŻ NIE WSPOMNĘ O TERAPII KTÓRA JEST TU NIEZBĘDNA !!!NIKT NIE ROZWIĄŻE TU TWOJEGO PROBLEMU PRZEZ NAPISANIE PARU SŁÓW TYLKO POMOC FACHOWCA JEST TU NIE ZBĘDNA !POZDRAWIAM SERDECZNIE ŻYCZĘ POWODZENIA smile

4

Witaj. Tak, jak piszą moje przedmówczynie, zdecydowanie czas, abyś zwróciła się o pomoc do specjalisty. Bardzo dobrze, że o tym piszesz, że dostrzegasz problem. Jednak mimo Twojej ogromnej świadomości kłopotów nie poradzisz sobie sama.
Ja planuję specjalizację w tym kierunku, gdybyś chciała możesz napisać do mnie prywatną wiadomość, może będę mogła jakoś pomóc i podpowiedzieć gdzie możesz się zgłosić.

5

Hej !
Mam na imię Ala i jestem studentką psychologii. Od pewnego czasu odbywam staż w Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania, przez co coraz więcej czasu i uwagi poświęcam właśnie temu zagadnieniu zaburzeń odżywiania o jakim tutaj jest mowa. Przeglądam i czytam dokładnie wasze wypowiedzi, starając się rozumieć przez co przeszliście czy przechodzicie.
Wiem, że mówienie o tym publicznie nie jest łatwe, natomiast problem z jakim się zmagacie staje się coraz bardziej powszechny, a osoby, których jako tako ta sprawa bezpośrednio nie dotyczy zdają się go nie rozumieć.
Szukam wśród Was osób, które zechciały by się podzielić swoimi doświadczeniami, historią choroby i leczenia np. w formie video, lub prezentacji ( opis, możliwe także zdjęcia) w której powiecie o swoich przeżyciach, uczuciach jakich doświadczaliście.                   
Zależy nam, żeby więcej osób dowiedziało się o tym jak można popaść w takie zaburzenie, oraz jak duże (często dramatyczne) konsekwencje może to spowodować. Chcemy ustrzec  i uwrażliwić innych. W tym celu chcielibyśmy zebrać takie materiały i zamieścić je na specjalnie do tego skonstruowanym kanale you tube.
Można podać tyle informacji ile zechcecie - nikt Was nie będzie próbował zidentyfikować z imienia, nazwiska itp. Materiał zostanie dodany do kanału wyłącznie za Waszą zgodą.

Jeśli chcielibyście podzielić się swoimi doświadczeniami, to bardzo prosimy o przesyłanie informacji na adres mailowy, który jest podany na stronie internetowej Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania (wyszukiwarka google). Niestety nie mam uprawnień by zamieścić tutaj adres e-mailowy. Przepraszam za "okrężną drogę".           
Z góry bardzo Wam dziękuję !

6

Do lekarza. Biegusiem! Póki nie jest za późno!

7

do lekarza i to pędem!!

8

musisz iść do specjalisty i tyle. sama sobie z tym problemem nie poradzisz.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Zaburzenia odżywiania, prośba o pomoc.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024