Poczucie wartości kobiety w związku uczuciowym - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Poczucie wartości kobiety w związku uczuciowym

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Poczucie wartości kobiety w związku uczuciowym

Wiem, że poczucie wartości powinno wynikać z własnego wnętrza a nie z tego jak postrzegają nas inni.
Jednak wydaje mi się, że w związku uczuciowym ważne jest aby ta druga strona potrafiła dostrzec to co  w  nas dobre, piękne i umieć to wyrazić.

Jestem 5 lat w związku z facetem, który jest strasznym egoistą i egocentrykiem. Taki Piotruś Pan. Tak został wychowany. Zawsze wszystko mu wolno było a dla swojej matki był i został pępkiem świata, wokół, którego trzeba tylko skakać.
Liczy się tylko on i jego dobre samopoczucie. Nigdy nawet na początku związku nie powiedział mi, żadnego komplementu. Zawsze on miał być w centrum zainteresowania (nawet wprost domagał się komplementów ode mnie (!). Taki dumny paw, na którego wszyscy powinni tylko patrzeć i podziwiać go. Ja w tym związku nie dostałam od niego nic. Nie mogłam liczyć na jego pomoc czy wsparcie. Mówił mi, że skoro ze mną jest to znaczy, że mnie kocha i nie musi tego ani mówić ani okazywać. Że to oczywiste.
Wychodzi z założenia, że to kobieta powinna bardziej się starać w związku i to ona w głównej mierze jest odpowiedzialna za związek. To samo tyczy się seksu.  To kobieta powinna go inicjować, bo w ten sposób okazuje mu zainteresowanie. On może inicjować sporadycznie..

Przechodząc do sedna. 5 lat spędzonych z tym człowiekiem doprowadziło do tego, że moje poczucie wartości spadło do zera. Bo nigdy nie dostałam od niego sygnału, że jestem ważna. Ja po prostu miałam z nim być i skoro on ze mną jest to znaczy, że ja jestem wartościowa - to jego słowa. Bardzo walczę sama ze sobą i staram się sobie mówić, że niezależnie od niego jednak jestem wartościową osobą. Że nie trzeba się przeglądać w jego oczach by czuć się ważną.
Tylko nie starcza mi już na tą wewnętrzną walkę sił...

Czy w Waszych związkach partnerzy też się tak zachowują? Jeśli tak jak jest z Waszym poczuciem wartości.
Ostatnio byłam u psychologa i ten powiedział, żeby wiać z tego związku bo zachowanie mojego partnera jest chore.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poczucie wartości kobiety w związku uczuciowym

Twoj partner zachowuje sie conajmniej dziwnie.
Chce byc adorowany i ciagle podnoszony na piedestal.To troche jakby to powiedziec...zaklocone.Emocjonalny wampir.

Nie ma nic zlego w okazywaniu sobie czulosci , zainteresowania, wrecz przeciwnie.Ale do tego potrzebny  feedback.

Rozmawialas z nim ?
Potrzebuje moze pomocy , takie zaburzenia sie leczy.

Ty i tylko Ty musisz wiedziec , co robi Ci dobrze. Jezeli czujesz , ze nie tedy droga, ze Cie niszczy i wysysa- podejmij decyzje. Moze sie okazac , ze jeszcze troche i uzaleznisz sie.

3

Twoja sytuacja rzeczywiście nie sprzyja podnoszeniu samooceny, jednak to jak czujesz się sama ze sobą nie jest związane tylko i wyłącznie z Twoim facetem i waszym związkiem. Nie piszesz nic o sobie, czym się zajmujesz, czy pracujesz bądź w jakiś inny sposób realizujesz się życiowo, czy masz jakieś hobby lub pasje?? Bo w dużej mierze takie codzienne rzeczy również bardzo wpływają na nasze postrzeganie samych siebie. Nie możesz być uzależniona od motywacji i pochwał swojego partnera, jest to typ człowieka z którym niewątpliwie trudno jest budować związek, ale skoro jesteście razem już od 5lat to znaczy, że coś cię przy nim trzyma.
Koniecznie powinnaś zacząć robić coś dla siebie, coś co da Ci satysfakcje a tym samy podniesie twoją samoocenę i będzie jednoznacznym sygnałem dla twojego partnera, że jesteś osobą niezależną, która lubi siebie i zna swoją wartość. Jeśli go kochasz i chcesz z nim dzielić życie będziesz musiała pogodzić się z jego charakterem i jego sposobem postrzegania świata, ważne jest jednak abyś ty sama we własnych oczach zaczęła być kimś wyjątkowym. Moja rada koniecznie zrób coś dla siebie np. jeśli nie pracujesz znajdź pracę, jeśli jest coś czego zawsze chciałaś się nauczyć (np jakiś język) zapisz się na kurs, zacznij chodzić na aerobik lub fitness zainwestuj w siebie i poczuj się lepiej sama dla siebie!

4

On Cię nie kocha!  Kocha siebie i tylko siebie ! Taki gatunek "facecików" jest jednym z gorszych! On się nigdy nie zmieni - no chyba,że na gorsze!
Rzuć go !
To dla Twojego dobra!
Twój związek nie jest normalny,  bo ON nie jest normalny !
Nie niszcz siebie, pomyśl o sobie.
Nie masz żadnego wsparcia w nim, po co Ci ktoś taki ?????
Prawdopodobnie dwoich się i troisz a on i tak ma to w dupie.
Odejsz od niego , a odżyjesz!
Wspomnisz moje słowa!
Pozdrawiam!

5

edzia212 napisał/a:

(...)Ja w tym związku nie dostałam od niego nic. Nie mogłam liczyć na jego pomoc czy wsparcie. (...)

Według Twego opisu ponosisz same koszty, zysków - żadnych. Po co tkwisz w tak toksycznym związku?

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Poczucie wartości kobiety w związku uczuciowym

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024