Na początek dodam przekąskę, którą można zakwalifikować zarówno jako deser, ale również jako rodzaj sałatki owocowej. Próbuję z owoców przygotowywać różne wariacje, by nie było nudno, a jak najbardziej smacznie.
Sałatka / Deser winogronowy
200-250g jasnych winogron
odrobina soku z cytryny
garść orzechów włoskich
jogurt naturalny lub bita śmietana
odrobina cukru (jeżeli używamy jogurtu naturalnego)
Winogrona po umyciu, przekrajałam na połówki i obierałam ze skórki. Dla chętnych polecam usunięcie pestek - przyjemniej się wtedy nimi delektować. Pokropiłam je sokiem z cytryny. Dobrze jest schłodzić w lodowce przez godzinkę lub dwie. Kolejny krok zdecyduje o nazwie przekąski. Jeśli dodam jogurt naturalny przed samym podaniem, nazywam ją wtedy sałatką. Proszę pamiętać o odrobinie cukru dla smaku. Natomiast jeśli dodaję bitą śmietanę, nazywam to deserem. Na wierzch posypuję pokruszone orzechy włoskie. Smacznego!
Polecam Wam też przepis na sałatkę owocową w arbuzie podany wcześniej w tym wątku: