Witam,
Nazywam się Lara la Voe, jestem autorką powieści "3 płatki kamelii", która swoją ogólnopolską premierę miała 9 listopada.
Chciałabym przybliżyć Wam moje dzieło...
Młoda artystka, Klara Benett, umiera 8 marca 2004 roku w jednym z paryskich szpitali. Za życia uznawana była za ikonę piękna, jej twarz widniała na najwspanialszych dziełach współczesnej sztuki. Poznajemy tę nadzwyczajną kobietę dopiero po jej śmierci, kiedy to właśnie jej odejście łączy losy trojga nieznajomych ? wybitnej francuskiej malarki Veronici Angeli, młodego marynarza Thomasa Cadavre?a i byłej narkomanki Kathy Kalwin.
Klara Benett okazuje się być niezwykłą kobietą, której śmierć odciska piętno na życiu pozostałych bohaterów. Wówczas wychodzi zza kurtyny doskonałości. Idealizowana w relacjach tych, którzy ją kochali, ukazuje nam swój prawdziwy portret ? młodej utalentowanej dziewczyny, która przez lata skrywała przed bliskimi wielką tragedię.
Napisane w formie retrospekcji ?3 płatki Kamelii? to niezwykła historia przyjaźni przecierającej szlaki do wiecznej chwały oraz miłości pokonującej granicę śmierci. To również opowieść o nałogach, którymi nie są używki, lecz ludzie. Wnikliwe studium trudnej sztuki umierania i jeszcze trudniejszej sztuki życia.
"3 płatki kamelii" to powieść w której rozbrzmiewają echa francuskiego romantyzmu, gdzie słychać bicie serc modernistycznych artystów. Autorka składa hołd dwóm literackim epokom, które w powieści Lary la Voe ukazane w zupełnie nowym świetle. Pisarka odcina się od szkolnego postrzegania tych stylów proponując nam podróż w świat uczuć, pasji, namiętności i szaleństwa. Z każdą kolejną stroną zagłębiamy się coraz bardziej w ludzką duszę błądząc w korytarzach skomplikowanej psychiki bohaterów.
Śmierć głównej bohaterki Klary wywołała efekt motyla; trzepot skrzydeł śmierci był tak silny, że wzbudził chaos w świecie bez skazy. Mimo wybitnych dzieł sztuki i cudownych paryskich ulic, najpiękniejsze barwy zyskują uczucia, które zdominowały opisy krajobrazów, czy czynności wykonywanych przez bohaterów. "3 płatki kamelii" opisywane są poprzez emocje, które docierają do nas z każdej strony, niczym fale wzburzonego oceanu, ukazanego w powieści jako królestwo Posejdona.
Bohaterowie obnażając przed nami myśli i najskrytsze pragnienia, bez trudu wpuszczają nas do swojego świata, byśmy mogli poczuć to, co oni. Dosadne relacje wypływające z głębi serc postaci sprawiają, że identyfikujem się z nimi odczuwajac ich radości, smutki, cierpienia... przeżywamy ich śmierć, ale czym tak naprawdę jest śmierć w powieści Lary la Voe? Z pewnością nie końcem, ani też nie początkiem... ale czy śmierć miała tu rzeczywiście miejsce? Będąc świadkami wielu pewnych wydarzeń, zostajemy nagle poddani wątpliwości i tak, jak bohaterowie, tracimy wszelką pewność i nie wiemy, co jest prawdziwe: życie, czy śmierć?
Powieść jest dostępna w księgarniach internetowych, również na stronie internetowego empiku, do ksiegarni stacjonarnych trafi już niedługo ![]()
Mam nadzieję, że zainteresowałam Was swoją powieścią ![]()
pozdrawiam
Lara la Voe