Kto z was się orientuję,bo w tym roku będą przeprowadzane już 3 raz,żal mi mojego syna,bo on już ma po prostu tego dość,a ja jak patrzę na niego,to tym bardziej
Witaj.
Najprościej byłoby zadzwonić do Sądu i spytać.
Rozumiem, że dostałaś powiadomienie/wezwanie z Sądu. Zatem przeczytaj dokładnie, bo może jest wpisana informacja/pouczenie, co należy zrobić i w jakim terminie złożyć odwołanie, jeżeli nie godzisz się na te badania.
Pozdrawiam.
Kto z was się orientuję,bo w tym roku będą przeprowadzane już 3 raz,żal mi mojego syna,bo on już ma po prostu tego dość,a ja jak patrzę na niego,to tym bardziej
Badania te są dobrowolne - sąd nie ma możliwości wyegzekwować stawiennictwa stron w RODK, ale odmowa udziału w zleconych badaniach na pewno zostanie przez sąd potraktowana na niekorzyść syna.
I tu sie mylisz dayzi!Jesli sad rodzinny wyda zalecenie do przeprowadzenia badania w RODK, bo najczesciej na jego podstawie, sad wydaje ostateczne postanowienie, to syn Badzie musi sie stawic wraz z opiekunem. Jesli tego nie zrobi,ustala sie nastepny termin, na ktory, dziecko zostaje dowiezione pod przymusem.
5 2011-12-27 20:36:19 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-12-27 22:12:15)
Jesli tego nie zrobi,ustala sie nastepny termin, na ktory, dziecko zostaje dowiezione pod przymusem.
Co dla Ciebie oznacza "dowiezione pod przymusem"?
Badania w RODK sa dobrowolne, bo tylko takie są miarodajne dla sądu. Niestawiennictwo jest odnotowane oczywiście na niekorzyść strony, która nie przyszła. Nie ma innych sankcji za nie poddanie się badaniom.
Moze nie ma zadnych sankcji za nie stawienie sie w RODK jak twierdzisz,wiec w takim razie dlaczego i w sadzie rodzinnym, sedzina przestrzegla mojego syna ze w razie nie stawienia sie w wyznaczonym terminie, zostanie ustalony nowy ,na ktory syn zostanie dowieziony,przez funkcjonariuszy policji? Ten sam tekst, slyszalam ,ustalajac termin wizyty. Czyzby w mojej miejscowosci , wszystkie instytucje tj sad itd,lamaly prawo????Mial sprawe za nie wypelnianie obowiazku szkolnego.
7 2012-01-04 00:38:44 Ostatnio edytowany przez dayzi (2012-01-04 00:50:22)
Ale temat dotyczył wywiadu psychologicznego dziecka a nie wykroczenia jak w przypadku Twojego syna. Chyba, że się mylę i nie chodziło autorce o rozwód/ustalenie kontaktów/ustalenie miejsca pobytu itp.
mam pytanie dziadkowie mojego dziecka chca zeby moje dziecko bylo przebadane przez psychologa sadowego czy ja musze sie na to w sadzie zgodzic?
9 2015-02-16 19:25:43 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2015-02-16 19:27:24)
dziadkowie mojego dziecka chca zeby moje dziecko bylo przebadane przez psychologa sadowego czy ja musze sie na to w sadzie zgodzic?
A w jakim charakterze owi dziadkowie w sądzie z powyższym wnioskiem występują? Jako KTO biorą w sprawie udział?
Są opiekunami prawnymi dziecka?
ja miałam takie badanie z corkami w tej pożal sie boże instytucji ale to niewazne , badanie było i wcale nie wyszło na moją korzyśc za bardzo tzn w żadną strone tak stwierdzili biegli. Ale na rzoprawie sedzia zapytał mnie skoro nie zgadzam sie z opiniami biegłych to czy chce jeszcze raz pojsc do tej instytucji powiedziałam że nie że to jest za duzy stres dla mnie i dla dzieci i że chce żeby zostali przesłuchani ci biegli na rozprawie i co sie okazało jak im sedzia zadawał pytania tak zaczeli sie platąc i nie skierował nas wiecej na takie badanie ![]()