Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-08-18 19:58:08

Kosmatek
Gość

Radio Maryja

Co myślicie o tym radiu ? Czy nie wydaje wam się ,ze wyrządza ono swoją działalnościa wiecej szkody Kościołowi w Polsce niż dobrego ?

#2 2007-08-21 01:44:39

rikka
Gość

Re: Radio Maryja

Radio Maryja to zaprzeczenie wartości chrześcijańskich w najbardziej prymitywny sposób!!!Mówiąc o tym Radiu mam na myśli głównie Ojca Rydzyka!!!Uważam,że Kościół powinien się rozprawić i to  porządnie z tą instytucja, a nie jeszcze parafie organizują wycieczki i zjazdy słuchaczy!!!
A Rydzyk się cieszy i krzyczy: Alleluja i do przodu!!! a kasa wpływa na konto...

#3 2008-06-11 23:11:04

xibalbaa
Przyjaciółka Forum

Ja też jestem przeciwna temu całemu radiu i Rydzykowi. Ale... jest też druga strona, na którą uwagę zwrócił mi pewien ksiądz. Radio to kierowane jest przede wszystkim do osób starszych, samotnych, o których nikt nie pamięta, których nikt nie odwiedza. To radio jest dla nich czymś naprawdę ważnym. Starsze osoby zdają się tylko na Boga, jeśli nie mają siły iść ma mszę do kościoła, modlą się z radiem w pustym domu. Taka prawda. I to te wszystkie babcie płacą Rydzykowi, nie mają wnuków, którzy o nich pamiętają, a radio jakby pamięta. Zawsze jest obecne. Jedyny towarzysz w samotności na stare lata.  Może więc nie należy go więc ostatecznie skreślać? Dla mnie to bzdura czasami, co w tym radiu wygadują. Ale dla chorych, starszych i samotnych, chyba lepsze radio i modlitwa, niż telewizor i telenowele. No i oczywiście lepsze niż samotność!!!
Trudne chwile w życiu pomagają przezwyciężać przyjaciele i rodzina albo Bóg.
A co jeśli nie ma się ani pierwszego, ani drugiego??
Dobrze, że jest to radio, nikt inny nie zajmuje się starszymi osobami w ten sposób.

Co dręczyło mnie we śnie
Niech zachwyci mnie na jawie

#4 2008-06-12 22:40:28

Anna
Moderator

xibalbaa muszę się w pewnym stopniu z tobą zgodzić. Moja babcia zawsze słuchała mszy w radio (w programie pierwszym w niedzielę rano) Zawsze jak nie mogła iść do kościoła. Nigdy nie słuchałam radia maryja, ale uważam też że jest ono potrzebne, między innymi dla ludzi, którzy do kościoła iść sami nie mogą, którzy chcą się modlić w domu. Ale zdecydowanie  pewne audycje i kierownictwo powinno się zmienić. Mniej jadu, mniej polityki i mniej kasy. Niestety gdzie kasa to i zło. Przykre, bo mam wrażenie że zapomniano o miłości bliźniego, o tolerancji, którymi właśnie chrześcijaństwo jest tak bardzo przepełnione.

"Nie ma przymusu religii. Prawość wyróżniła się od nieprawości. (K2:256)"

Dodaj odpowiedź

Stopka forum