Mam pytanie czy ktoś pracuje w policji?
Jak tak, to na jakiej zasadzie się tam dostał? Bardzo mi zależy, żeby ktoś dokładnie opisał cały ten proces, gdzie się zwrócić, jakie papiery trzeba wyrobić, złożyć i komu je przedstawić, ile mniej więcej czasu zajmuje cały ten proces?
Bardzo bym chciała spróbować swoich sił jako policjantka, jednak nie wiem czy mi się uda. Wiele słyszałam o długotrwałym procesie jaki trzeba przejść, aby dostać taką posadę. Najwięcej strasznych rzeczy słyszałam na temat przeprowadzanego testu psychologicznego, gdzie padają podobno absurdalne pytania. Obawiam się też czy przejdę test sprawnościowy. Czy ktoś opowie jakie zadania/ ćwiczenia trzeba wtedy wykonać? I, przede wszystkim, czy wymagają one ogromnej sprawności fizycznej i doskonałej kondycji?
Słyszałam też, że z roku na rok jest coraz więcej chętnych na posadę policjanta, więc pewnie będą podwyższać poprzeczkę, aby wyselekcjonować najlepszych i coraz trudniej będzie się dostać.
Chodzi mi też o to, czy po studiach można zostać policjantką, czy ma się z tego względu jakieś "przywileje"? ![]()
Ja po maturze zamierzam iść na testy i zobaczyć co to będzie.
Z tego co mi wiadomo to nie wiem czy będziesz miała dzięki studiom jakiś "przywilejów". Chyba, że jesteś po szkole oficerskiej.
Po prostu jest ogłaszany nabór, zdajesz testy sprawnościowe i z wiedzy o społeczeństwie (wiem, że w tym teście jest dużo pytań z wos'u).
Z tego co słyszałem to obecnie strasznie trudno się dostać. Jest ogromne zainteresowanie. Chętnie przeczytam jeszcze wypowiedź kogoś kto jest 'bjeglejszy' w tych sprawach. ![]()
wiecie co ja chciala bym przystapic do policji i nie jest trudno dostac sie z tego wzgledu tez ze jest duzo osob tylko ze strasznie ciezko jest przejsc testy psychologiczne itp np zadaja ci pyt; Z czym kojarzy ci sie mucha i drzewo???ja dowiaduje sie sporo na ten temat bo marze by zostac policjantka ale chyba jestem za nerwowa i mysle tez o wojsku.Wiem ze musisz miec bardzo dobra wiedze o spoleczenstwie tak jak wyzej Krzyś wspomnial ale tez musisz byc bardzo dobra fizycznie czyli nie ma co kondycja musi byc i co najwazniejsze trzeba miec bardzo dobre oceny;-( a przywileje masz takie ze tylko 15 lat sluzby i emeryturka;-)ale wiesz musisz liczyc sie z tym ze do tego trzeba miec po1 zamilowanie i troche umiejetnosci oraz checi:-)
Ja również, marze o pracy w mundurówce...od dziecka hehehe moim idolami od pieluchy byli policjanci z Miami
...co do studiów to profit jest tego taki, że na teście z wiedzy, za wykształenie otrzymujesz bodajże 5 pkt więcej. Jeśli chcecie pracowac tylko 15 lat to probujcie sie dostac przed koncem tego roku, jesli sie Wam teraz to nie uda to czeka Was pozniej 25 lat pracy.
5 2009-08-31 00:49:18 Ostatnio edytowany przez cindy (2009-08-31 00:49:56)
Myślę,że każdy kto jest zainteresowany pracą w policji powinien udać się do najbliższej komendy powiatowej. Najlepiej do wydziału kadr. Najpierw trzeba wypełnić ankietę bezpieczeństwa osobowego. Później są testy z wiedzy ogólnej i sprawnościowe. Następnie psychologiczne- NAJGORSZE!!! Ale jak już to się zaliczy to potem z górki;) No i na koniec szkoła policyjna. O ile się nie mylę to z Polsce jest ich w sumie 5. Szkoła oficerska to dopiero później i chyba nie jest obowiązkowa.
Ja brałam udział w egzaminach na policje
wiec najpierw trzeba złożyć stpsowne papiery w miejscowej policji gdzie skieruja was do komendy wojewódzkiej gdzie wyznaczą wam termin na egzamin. Pierwszy etap to test ogólny i sprawnościowy, liczą sie punkty na ogólnym wiec lepiej sie do tego przyłozyć, a co do sprawnościówki to grun podejść do tego pewniej że sie da i sie nie stresować. Ja tam kondycji nie miałam żadnej a zaliczyłam
Potem jest psychologiczny i rozmowa z psychologiem, mówia że niby najgorszy do przejścia , nie wiem jak ale to zaliczyłam. Poprostu nie kłamac i byc szczerym w rozmowie. Ja nawet przy rozmowie z psychologiem popłakałam sie i nie wiem jakim cudem zaliczyłam:D a nastepnym etapem jest wywiad zorganizowany , czyli rozmowa klasyfikacyjna na której trzeba byc bardzo dobrze przygotowanym, pewnym siebie i wiedziec czego sie chce i oczekuje od pracy. Więc powodzenia ![]()