Mobbing w pracy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Mobbing w pracy

szukam pomocy już nie wiem co mam robić ale jestem dręczona i gnębiona w pracy.
Nie wytrzymuję tego wszystkiego,jestem po ciężkiej operacji raka złośliwego.
A wszyscy mnie upokarzają w pracy i nawet od wulgaryzm mnie wyzywają
nic nie robię i nie zrobiłam i nie okazuję żebym taka była.
Gdzie mogę się udać z tą sprawą, nie mogę się zwolnić bo może w następnym roku pójdę
na pakiet przed emerytalny.
Myślę że chcą mnie porostu wygryź z tej pracy i żebym nie poszła na ten pakiet.

Staraj się nadawać tytuły adekwatne do treści postu. Zachęcam do zapoznania się z regulaminem forum.
Moderatorka-apoteoza

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mobbing w pracy

Tak jestem w pracy dręczona i upokarzana już nie wiem co mam zrobić i wyzywana wyśmiewana a mam 54 lata i nie wiem gdzie mam z tym iść .Po móżcie.

3

Witam,
współczuję Pani sytuacji, jest Pani dotknięta przez mobbing w pracy. Czy zgłaszała Pani sprawę do Inspekcji Pracy?

4

Nie byłam nigdzie bo boje się gorszych konsekwencji.

5

Proszę spróbować porozmawiać z przełożonym, złożyć skargę na konkretne osoby... jeżeli nic Pani nie zrobi nic się nie zmieni.

6

Witaj PŁOMYCZKU.
Bardzo Ci współczuję.

Podam kilka ogólnych informacji wprowadzających pojęcie nękana w miejscu pracy - mobbingu.
"...Jako mobbing w pracy definiuje się: każde niewłaściwe  postępowanie przejawiające się w zachowaniu, słowach, czynach, gestach, jednostronnych pismach, które godzi w cudzą osobowość, godność lub integralność psychiczną, które zagraża cudzej pracy lub psuje atmosferę w pracy"(...)
(...)Prześladowca posługuje się pogróżkami, zastawia pułapki, upokarza ofiarę i pomija ją przy przydzielaniu ciekawych prac, rozpuszcza perfidne plotki, stosuje chwyty obliczone na pozbawienie poczucia stabilności (np. straszy zwolnieniem z pracy lub degradacją, albo niekorzystnie zmienia warunki świadczenia pracy).
(...) Systematyczne szykanowanie ofiary przeszkadza jej w wykonywaniu obowiązków,często uniemożliwiając normalna pracę i podtrzymanie kontaktów. Terror psychiczny ma społecznie unicestwić ofiarę, skłonić ja do odejścia z firmy, do rezygnacji z wykonywania zawodu lub spowodować, że (nierzadko w atmosferze skandalu) zostanie ona zwolniona przez pracodawcę. Mobbing zdarza sie we wszystkich zawodach i na wszystkich szczeblach drabiny społecznej..."

Promyczku rozumiem, że chciałabyś przetrwać jeszcze ten rok w pracy i dlatego nie chcesz zgłosić szykanowania do Inspekcji Pracy. Wypowiedzenie pracy przez Ciebie z przyczyn stosowanego mobbingu u pracodawcy też nie wchodzi zatem w rachubę.

Nie terenie kraju działają Stowarzyszenia Antymobbingowe, które udzielają porady prawnej osobom nękanym w pracy.
Może w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania działa jakiś oddział.

Mało informacji podałaś np. od kiedy zaczęłaś być nękana w pracy przez pracowników, czy dot. to tylko współpracowników czy też przełożonego.
Jeżeli nękają Cię współpracownicy to tak jak radzi PARUS możesz zgłosić przełożonemu, a jeżeli tylko przełożony lub również on to możesz zgłosić ten fakt Zarządowi.

Ponadto jeśli w Twojej pracy działa organizacja związkowa to też możesz prosić ich o pomoc, nawet jeżeli jesteś nie zrzeszona.

Nękanie pracownika często zaczyna się od jakiegoś z pozoru niewinnego konfliktu, który z biegiem czasu urasta do poważnego problemu.
Zatem:
- przypomnij sobie zdarzenie, które mogło mieć wpływ na to, że jesteś obecnie nękana oraz kiedy to miało miejsce i kto to był,
- sporządź sobie "Kalendarium zdarzeń potencjalnie mobbingowych", w którym będziesz zapisywać dziennie jakiego typu przykrości doznałaś od mobberów (wskazuj imiennie): ich obraźliwe wypowiedzi, bezpośrednie wyzwiska, wyśmiewanie się z Ciebie i z Twojego wizerunku, plotkowanie na Twój temat, odsuwanie od prac lub nadmierne obciążenie pracą, izolowanie od towarzystwa, a to np. nie zapraszanie na organizowane imieniny czy pomijanie w składce - zatem wszystko co będziesz uznawała za szykany i wyobcowanie. Koniecznie tak zrób, bo jeżeli faktycznie Cię zwolnią, to takie zapiski będą Ci bardzo pomocne, gdy będziesz się odwoływać od zwolnienia do Sądu. Oby do tego nie doszło!
- dobrze byłoby, abyś skorzystała z porad psychologa. Bezpłatną terapię prowadzi psycholog z NFZ  zatrudniony w Poradni Zdrowia Psychicznego. Opowiesz tam swoje problemy w pracy, co zostanie odnotowane w Twojej karcie zdrowia.

Rozumiem, że jesteś w dołku psychicznym i z pewnością masz któreś z objawów somatycznych: bóle głowy, mięśni, dolegliwości gastryczne, lęki, złe sny, nadmierne pocenie się, natręctwa myśli.
To też zgłosisz psychologowi. Możesz też rozpocząć leczenie u psychiatry (depresja), który jeśli uzna , że dalsza praca zagraża Twojemu zdrowiu to oprócz leczenia farmakologicznego wystawi Ci zwolnienie lekarskie (najdłuższe 180 dni), później jeszcze możesz się starać o świadczenie rehabilitacyjne. Tym sposobem przetrwasz ten rok czasu.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024