Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Strony: 1 2
To wątek dla wszystkich ,którzy lubią smak i aromat kawy , a także doceniają inne jej walory , także kosmetyczne.
Piszcie jaka kawę pijecie ?Jaka kawa jest najzdrowsza?Jak powinno się ją parzyć ?Jak podawać ? A także podzielcie się przepisami na różne wersje tego napoju, ciekawostkami i nie tylko.![]()
ja uwielbiam kawe Ricore i z ekspresu... kochma tez lody o samu kawowym
mniam ![]()
Uwielbiam kawkę,ale niestety nie mogę pić ![]()
Więc żeby czuć smak i aromat piję bezkofeinową,wiem że to nie to samo,ale lepszy rydz niż...nic.![]()
pyszna jest kawa z kawiarki. ja w sumie ograniczyłam picie kawy (jedna na tydzień)- ze względów zdrowotnych, ale uwielbiam i rozpuszczalną i sypaną, z cynamonem -pycha. teraz są np. przyprawy do kawy i deserów - m.in. z cynamonem, kardamonem.
Ewel napisał:
pyszna jest kawa z kawiarki. ja w sumie ograniczyłam picie kawy (jedna na tydzień)- ze względów zdrowotnych, ale uwielbiam i rozpuszczalną i sypaną, z cynamonem -pycha. teraz są np. przyprawy do kawy i deserów - m.in. z cynamonem, kardamonem.
O widzisz Ewel ! A ja się zastanawiałam ostatnio , co by tu zrobić domowym sposobem ,żeby uszlachetnić sobie moją domową kawkę...Wiem , że sa takie gotowe kawy o różnych smakach i aromatach , ale może by tak we własnej kuchni coś wymyślić, coś dodać , żeby polepszyć smak i zapach ?...
dosypać troche cynamonu/ kardamonu (z kardamonem uwaga -bo bardzo intensywny), czasami jak mi się chce, to spieniam mleko - tzn gotuję mleko, potem spieniam (sprzęt do zakupienia w ikea/duka i pewnie wielu innych sklepach: ) i dolewam takie gorace do kawy -pychota
kawa-przepyszny wynalazek!! uwielbial rozpuszczalna, mega słodką z mleczkiem lub bitą śmietana
niestety nie powinnam pic jej zbyt często...
Jestem smakoszem kawy,tej bez dodatków,mocnej parzonej.Mój ulubiony smak i aromat,to czekolada z mięta.Pozdrawiam wszystkich kawoszy,smacznego.
Moja znajoma mieli wanilie dodaje do kawy rozpuszczalnej i miesza z cynamonem wszystko zalewa i dodaje mleka pychota a jaki aromat ![]()
Ja też przepadam za kawą
Ja wsypuję dwie łyżeczki kawy mielonej i nie słodzę,bo na wierzch pomału leję utarte żółtko z cukrem pychotka
a rozpuszczalną pije tradycyjnie z mleczkiem i cukrem, czasami robię na zimno jak jest upalnie tzw.frappe(chyba tak to się pisze) robię normalną kawę rozpuszczalną z mlekiem ale dodaję do niej pokruszony lód ![]()
"Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość."
Charles Maurice de Talleyrand-Perigord
Ostatnio edytowany przez stokrotka28 (2009-03-20 20:44:54)
Dobra dziewczyny to ja wam podam cudowną maseczkę ma cellulit i nie tylko z kawy:
2 łyżeczki kawy parzonej (zalać wrzątkiem tylko żeby przykryć kawę)
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki oliwy
2łyżeczki spirytusu
Wszystkie składniki po zaparzeniu kawy mieszamy i nanosimy na uda , brzuch i owijamy folią kładziemy się na 20 min. do łóżka .
Papka ma piękny zapach świetnie rozgrzewa i wygładza skórę ![]()
Przygotowuję peeling z kawy. Zaparzam kawę grubo mieloną, dodaję sól (drobno lub gruboziarnistą)lub brązowy cukier, oliwę z oliwek, oraz garść cynamonu. Kofeina ma właściwości ujędrniające i wyszczuplające. Peeling z fusów kawy działa antycellulitowo i wygladzająco. Efekt murowany, polecam.
hmm ja bez kawy potrafie zyc
ale z peelingu chetnie skozystam ![]()
Tak naprawdę do kawy przyzwyczaił mnie kuzyn - który zawsze nie miał z kim wypić hehe...no i tak piję od niedawna dopiero.
No ale jak to wszyscy mówią pijam "MLEKO Z KAWĄ" a nie kawę xD i dobrze...wolę tak..zresztą zawsze jak jest rozpuszczalna, to chętniej piję taką, niz zwykłą ![]()
Mój chłopak nie pije kawy, ale taką kawę z lodami, bitą śmietaną, czekoladą, to jak najbardziej ![]()
Nie piję też codziennie - potrafię parę dni nie pić kawy i nic
Więc uzależnienie odpada xD
No ale co by się robiło, gdyby nie kawa i ploty z jakąś bliska nam kobietką ![]()
och jeaanee swietny watek ![]()
ja bez kawy to "jak bez nogi" a nawet dwoch! ![]()
i uwielbiam wiele kaw, najbardziej te z ekspresu, lubie latte pod wieczor. ale wuznaje zasade duzo mleka duzo cukru ![]()
i oto moje przepisy na kawe, takie urozmaicenie:
1) ciut syropu kanadyjskiego "Black Rose" do kawci z mleczkiem + 2 łyżki cukru. Efekt - mistrzostwo świata.
2) z mlekiem odrobiną cynamonu + wiórki kokosowe-- mniejsze mistrzostwo -no takie wojewodzctwa ![]()
3) syropy wszelkiej masci od czekoladowych do waniliowych. mniem.
4) latem doskonala jest mrozona...
polecam zrobic tak:
zrobic normalna kawe, ochlodzic. wlac do shake'era, dolac mleko, dwie łyżki lodow waniliowych (zazwyczaj nie trzeba juz slodzic) mieszac, trzasac. i gotowe. na koniec ubic ogrobine mleka. polac pianka. i posypac kakaem.
narazie tyle. mam wiele ale nie wiem czy kogos to obchodzi. obchodzi? ![]()
3)
Wczesajka no pewnie, że obchodzi. Po to jest ten interesujący wątek. Uwielbiam kawę, ale ograniczam się do rozpuszczalnej. Skorzystam z Twoich propozycji a i maseczkę podaną przez fenix sobie zafunduję.
Ciekawe przepisy-warto zastosować.
to jeszcze jeden fajny to jest dodac mleko skondensowane i cynomon ![]()
Dzięki wczesajka, też ciekawe połączenie.
Kawa najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby.Mój mężczyzna parzy i podaje ją-wyśmienicie.Zamiast cukru jest -całus.
Składniki:
- mleko
- czekolada
- 100 g likieru pomarańczowego/curacao
- bita śmietana
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.
By wczesaja
i z czyms,co uwilbiam- with Bailey's....
Składniki:
- 45 ml Bailey's Irish Cream
- 150 ml mocnej, goracej kawy
- bita smietana
Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.
ile lubisz kawy naturalnej
cukru mniej niz zawsze- bo curacao slodkie
400 ml wody
50 ml curacao orange
Zmieloną kawę zaparzamy w ekspresie. Kawę zmieszać z cukrem i curacao orange.
a tak poza ty to widzialyscie moze sztuke kawowa ? ![]()
oto kilka przykladow. na youtube jest wiele filmikow jak robia takie kawy. 
By wczesaja
By wczesaja
ja uwielbiam takie widoki. wystarczy wpisac coffe art
i bedzie wiele więcej. ![]()
Ostatnio edytowany przez wczesajka (2009-03-22 21:25:50)
Wczesajka z pewnością kawy do których podałaś przepisy smakują wyśmienicie,z pewnością wypróbuję w taki sposób przyrządzonej kawki ![]()
Wczesajka jestem pod wrażeniem, dzięki
ja wielbie kawe...
poza tym pracowalam w barze i restauracji-stad moja wiedza ![]()
Strony: 1 2