Recenzje kosmetyków i perfum, rozmowy o kosmetykach i środkach upiększających zarówno tych, które możemy kupić jak i tych, które przygotowujemy samodzielnie w domu.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Hej dziewczyny szukam jakichś przepisów na przyrządzenie naturalnych toników do twarzy. Ostatnio naczytałam się o tej całej chemii , którą pakują firmy kosmetyczne w toniki i stwierdziłam - koniec z tym. Trzeba zaufać naturze. Także jakbyście miały jakieś przepisy to napiszcie proszę.
Ja znam prosty i bardzo fajny przepis na tonik z zielonej herbatki. Składniki : Pół szklanki wody zródlanej ( ja używam niegazowanej nałęczowianki) oraz 3 łyżeczki liści zielonej herbaty, 5 kropelek cytrynki. Liście trzeba zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż się zaparzą. Potem odcedzić i poczekać aż wystygnie napar. Potem dodać cytrynkę i za pomocą wacika możesz nałożyć to na twarz. Ja zawsze robię przed spaniem , potem poczekam aż wsiąknie przecieram twarz jeszcze wacikiem z czystą wodą i wklepuję ulubiony kremik nawilżający. Tonik jest ekstra, zresztą zielona herbata ma bardzo cenne właściwości.
No zielona herbata jest super. Zawiera naturalne antyutleniacze wiec na pewno to dobry sposób na powstrzymanie procesu starzenia skóry. Wypróbuję ![]()
Polecam
I podaję jeszcze jeden fajny tonik. Tym razem z pietruszki
Działa bardzo odświeżająco na skórę wiec stosuję go często po podróżach albo jak jestem zmęczona. Jest też bardzo prosty do zrobienia. Potrzeba pół szklanki posiekanej natki pietruszki ( najlepiej własnej - ja hoduję na parapecie , te sklepowe mogą być pryskane ) i szklanka wrzącej wody ( też stosuję nałęczowiankę ) Zalać posiekaną natkę pietruszki i zalać wrzątkiem. Ostudzić, odcedzić i przelać do słoiczka. Nakładam na twarz też wacikiem.
A ja podaję inny przepis - na tonik z liści bzu. Też jest nieskomplikowany i trzeba do niego pół szklanki świeżo zebranych liści bzu i wrzątek. Zalewamy liście wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia. I już gotowy tonik.
Strony: 1
| Forum |
|---|