Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2007-08-17 21:44:59

Queerke
Gość

Antykoncepcja dla psów

Chciałabym wiedzieć czy istnieje coś takiego jak antykoncepcja dla psów?Mam sukę rasy owczarek niemiecki, mieszkamy w bloku i nie chcielibyśmy aby miała małe, jednakże czasem w czasie rui ucieka i boimy się,że wtedy może dojść do kontaktu z jakimś samcem, w najgorszym wypadku jakimś kundlem!!!Czy znacie jakieś preparaty antykoncepcyjne dla zwierząt?

#2 2007-08-17 22:28:11

zz7ye38yd3
Gość

Re: Antykoncepcja dla psów

są takie tabletki np. Depopromone, Delvosteron, ale i inne, zapobiegają występowaniu rui, no i trzeba je suce podawać regularnie!!!no ale przede wszystkim trzeba pilnowac suki,to najbezpieczniejsze rozwiąanie. Możliwa jest też sterylizacja ok. 6 miesiąca,ale to przykry dla zwierzęcia zabieg...

#3 2007-08-31 20:26:29

ClonMack
Powoli się zadomawiam

Pierwsze slysze o antykoncepcji dla zwierzat;I ja mam suczke kundelka  po pierwszej rui wysterylizowalismy ja lekarz powiedzial ze to jest najlepsze rozwiazanie gdy nie chce sie dopuscic suki bo wtedy powstaja jakies urojone ciaze albo rak sutkow..ale to najlepiej jak pies jest mlody i wlasnie po pierwszej rui...

#4 2007-10-08 01:10:45

Puella
Niewinne początki
Od: Szczecin
Serwis

Sterylizacja jest ostatecznym wyjściem w takiej sytuacji. Poza tym, dla lepszego psychicznego rozwoju, suka powinna przynajmniej raz się oszczenić. Potem faktycznie można się zdecydować na ten przykry zabieg.

#5 2008-04-05 23:26:02

marteczka
Niewinne początki

Nie należy uważać sterylizacji za zabieg przykry, bo takim absolunie nie jest. Co więcej jest to najlepsze rozwiazanie dla właścicieli, którzy nie życzą sobie by ich suka miała szczenięta i jest to postepowanie odpowiedzialne , bo gromadka niechcianych szczeniąt to wielkie psie nieszczęście. Antykoncepcja farmakologiczna nie jest obojętna dla organizmu psa- istnieje ryzyko powstania ropomacicza i oczywiście wymaga pewnej dyscypliny stosowania.Zabieg sterylizacji jest w konsekwencji tańszym i kategorycznym rozwiązaniem. Nie stanowi on w zasadzie zagrożenia dla zdrowia suki, gdyz zazwyczaj zabiegowi poddaje sie zwierzęta młode i zdrowe .Nie należy traktować tego zabiegu jako aktu okaleczania zwierzęcia, tak samo nie należy wierzyć założeniu że suka powinno mieć przynajmniej jeden raz młode. Wierzcie mi ,ze nie ma to najmniejszego znaczenia i wpływu na stan psychiki suki.

#6 2008-04-29 06:49:59

Dariag
Moderator

Jest wiele środków antykoncepcyjnych dla psów, w tym także wyżej wspomniane środki hormonalne działające podobnie jak u ludzi. Z tym samym uwzględnieniem dokładności ich przyjmowania (zastrzyki), co wymaga dużej uwagi opiekuna. Jednak nie jest to aż tak dużą barierą, gorzej jest z cenami takich kuracji. I taka antykoncepcje także stosuje się po pierwszej rui zupełnie jak u człowieka. Za parę lat owszem może będzie stać przeciętnego obywatela na takie udogodnienie, że ta metoda antykoncepcji jest odwracalna jednak teraz nie jest na każdą kieszeń. Każda metoda ma swoje wady i zalety, z pewnością wadą w obu przypadkach jest tycie zwierzęcia co jest bardzo częstą dolegliwością. Panie które używają terapii hormonalnej często mówią- ja nie przytyłam więc dlaczego moja suczka ma przytyć. To jednak jest błędne myślenie, każde zwierze ma swoja odmienną anatomię, budowę i inaczej przyjmuje leki, pokarm niż nasz organizm w przeciwnym razie moglibyśmy chodzić do tych samych lekarzy. Nie można opowiedzieć się w 100% za jedna metodą bo byłoby to błędem choć sterylizacja czy w przypadku psów kastracja to wygoda dla właściciela który nie musi przejmować się tym, że jednak sobie zapomni nie dopilnuje.

Stopka forum