Stosuje już od 4 lat tabl anty bez przerwy. Wiadomo nie licząc przerwy na miesiączkę. Pytałam się mojej gin czy muszę robić 3 miesięczne przerwy by oczyścić organizm bo tak słyszałam od koleżanek, to moja gin powiedziała że przy tabl jednofazowych nie muszę robić przerwy oczyszczającej chyba że chce zajść w ciąże. Boje się że jeśli będę chciała za parę lat mieć dzidzie to mogą wystąpić jakieś problemy
Czy to możliwe ?
Nie wiem jak to naprawde jest, ale też słyszałam o tym ,że mogą później być problemy z zajściem w ciąże... że trzeba odczekać nawet kilka lat, ale nie mam pojęcia czy to prawda.
Nie wiem , czy można dać jednoznaczną odpowiedz TAK lub NIE.Wiadomo , że możliwe jest zajście w ciążę nawet podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej , a jeśli są trudności z poczęciem po tym okresie , to jeśli wcześniej kobieta nie miała dzieci nie można powiedzieć , że te problemy z płodnością nie były już przed tym , jak zdecydowała się na antykoncepcję hormonalną.Prawda jest taka , że to , co dzieje się w organiżmie kobiety podczas brania "tabsów" jest sterowane sztucznie i kiedy ona przestaje je brać on "głupieje ", zaczynają się problemy z równowaga hormonalną , co może być przyczyną trudności z zajściem w ciążę.
ja brałam pyle (pigulki) 3 lata, i ginekolożka kazala mi przestac na pol roku. i tak co trzy lata wskazane sa przerwy,aby wykonac badania bez czynnikow zewnetrzznych (pigulek) ktore maja wplyw na nasz organizm.
ja brałam hormony przez ponad dwa lata i teraz mam kłopoty z miesiączką
tzn nie mam jej
( coś mi sie chyba rozregulowało prze tabletki... w moim mieście byłam u kilku gin i żaden mi nie pomógł.. każdy dawał Luteinę. Po tym oczywiście miesiączka była ale następnego miesiąca już nie...więc ciągle "jechałam" na Luteinie. W końcu wybrałam się do endokrynologa. Ciągle robi mi jakieś badania ale nic nie mówi tylko wysyła na kolejne... Czy to możliwe żebym straciła płodność ???
z tego co mi wiadomo, nie ma zadnego potwierdzenia, ze tabletki antykoncepcyjne powoduja bezplodnosc.
to normalne, ze po zakonczeniu brania tabletek ma sie problemy z okresem, moze sie on spozniac, i to przez kilka pierwszych cykli, bo organizm musi powrocic do naturalnego funkcjonowania.