Czy on sie oświadczy?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy on sie oświadczy??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Czy on sie oświadczy??

Cześć,

Pisze mając nadzieje, że któraś z was juz miała taki problem i mi doradzi. Z moim M. jestem od 3 tat, oboje mamy po 25 lat, w tym roku M. ma obrone mgr , wiem że faceci potrafią sie skupić na jednej rzeczy wiec mu odpuszczam jeśli chodzi o ślub. Czasem zdaża sie ze rozmawiamy o tych sprawach czyli mieszkaniu razem, dzieciach.. ale nigdy nie usłyszałam do niego że chce sie zaręczyć. Mówie mu że jeśli nie jest mnie pewny, jeśli mnie nie kocha tak jak sie kocha żone to lepiej żebyśmy sie rozstali... mój M. mówi że mnie kocha i chce wspólnego życia ze mną ale nie teraz, bo teraz to on chce sie spotykać z kolegami ogólnie odpowieda mu takie życie kawalera. nie wiem czy mam czekać aż on dojrzeje do bycia mężem i ojcem czy ten tym tak ma że nigdy nie dojrzeje. Sama nie wiem....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy on sie oświadczy??
Kaska_03 napisał/a:

(...)nie wiem czy mam czekać aż on dojrzeje do bycia mężem i ojcem czy ten tym tak ma że nigdy nie dojrzeje. Sama nie wiem....

Jeśli Ty, po trzech latach znajomości, nie znasz swojego M., to na jakiej podstawie, po zaledwie kilku Twoich zdaniach, mamy ocenić jaki to typ mężczyzny.
Rozumiem tylko jedno: bardzo pragniesz być zaręczoną.

3

Chyba każda kobieta w pewnym momencie chce już zakładać rodzinę i gdy przedstawia swoje plany partnerowi- okazuję się, że on ma zupełnie co innego w głowie. Mężczyznom ( w większości) ślub kojarzy się ze zniewoleniem, grubą i natarczywą żoną oraz ograniczeniem wszelkich przyjemności. Otóż, prawdopodobnie i Twój partner tak mysli. Proponuje abyś kiedys - w zwykłej lekkiej rozmowie, przedstawiła mu swoją wizję małzeństwa. I na pewno musisz zaznaczyc, ze nadal bedzie mógł wychodzić z kolegami na piwo, ale że tym razem ktoś bedzie na Niego czekał. Przedstaw to w jak najlepszych superlatywach (niekiedy idealizujac)... może zastanowi się nad tym i zechce wziąć ślub... Jesli nie teraz- macie czas. Daj mu spokojnie skonczyc mgr i wtedy zacznie myslec. Nie naciskaj ! Nie wspominaj ! Jedna rozmowa i na tym koniec. Bo im bardziej bedziesz naciskała, tym bardziej on będzie od tego uciekał... Z mężczyzną trzeba jak z dzieckiem ! smile ... poza tym, chyba nie chciałabyś , żeby Ci sie oświadczył tylko dla świętego spokoju ???

4

Moj M. jak najbardziej sie nadaje na męża, jest troskliwy, kochany i widze w nim ojca swoich dzieci. Jest zaradny życiowo, potrafi ugotować cos, posprzątać. Ja mu przestawiłam swój punkt widzenia małżeństwa, że bedzie to związek partnerski. Obowiązki bedziemy dzielić bo ja tez przecież pracuje, on ma podobne poglądy do moich i wszystko jest do uzgodnienia. Mój M. ma dobrego kolege który  ożenił sie z powodu dziecka i teraz ta żona nigdzie go wypuszcza, trzyma go w domu jak swoją zdobycz i może to przez to mój M. ma takie nastawienie.. Jak by małżeństwo była niewolą do końca życia a żona to zło konieczne, o dzieciach nie wspomne.

5

Kaska_03 napisał/a:

Mój M. ma dobrego kolege który  ożenił sie z powodu dziecka i teraz ta żona nigdzie go wypuszcza, trzyma go w domu jak swoją zdobycz i może to przez to mój M. ma takie nastawienie.. Jak by małżeństwo była niewolą do końca życia a żona to zło konieczne, o dzieciach nie wspomne.

Zapewne to jest główny powód jego obaw. Proponuję zacząć powoli. Może najpierw zaproponuj zamieszkanie razem? Przekaż mu, że jesteś gotowa na wspólne mieszkanie i chcesz zobaczyć co z tego wyjdzie. Powiedz, że sama nie jesteś pewna czy razem wytrzymacie dłużej niż kilka dni i po 3 latach warto byłoby się już przekonać smile Pokażesz mu, że sama nie jesteś do końca pewna i nie zaplanowała już wszystkiego na 10 lat do przodu.
Gdyby tak się zdarzyło, że zamieszkacie razem to będzie Twój czas na pokazanie mu, że nie jesteś ani nie będzie taką partnerką jak żona kolegi. I myślę, że jeżeli wszystko pójdzie dobrze to zapewne Ci się oświadczy, bo zobaczy, że nie mas się czego bać smile A może się okazać, że to Ty z nim nie wytrzymujesz i nie chcesz już trwać w tym związku? Różnie bywa smile

6

Jesteście w takim wieku, że powinniście tak na serio o tym pogadać. Powinnaś mu powiedzieć wszystko co tutaj napisałaś, wszystko co siedzi w Twojej głowie, z pewnością znajdziecie jakieś rozwiązanie.

7

Często na te tematy rozmawiamy, nawet z mojej strony padła propozycja zamieszkania razem ale rodziec M. są konserwatywni i na pewno na to nie pozwolą.. A pozaty mój M. nie chce bo to wiązała by sie z wynajęciem mieszkania, oboje mieszamy z rodzicami wiec nic nie wydajemy na utrzymanie a mieszkając razem trzeba by była za wszystko samemu płacić. Mj M. buduje dom ale za nim go wykończy minie troche czasu, on chce żebyśmy tuż po ślubie zamieszkali tam ale ja nie mam tyle czasu żeby czekać.. On nie rozumie że z wiekiem gorzej mi będzie zajść z ciąże, jego rodzice też mu mówią że jeszcze ma czas, jestem zła na przyszłą teściową bo ona w moim wieku juz była w ciąży wiec powinna to rozumnieć że ja też chce dziecka, a bez ślubu to ja nie chce dziecka... Ja czuje że to czas żeby sie usamodzielnić i założyć rodzine i mój M. o tym wie ale nic nie robi, czasem to takie duże dziecko

8

Kaska_03 napisał/a:

Często na te tematy rozmawiamy, nawet z mojej strony padła propozycja zamieszkania razem ale rodziec M. są konserwatywni i na pewno na to nie pozwolą.. A pozaty mój M. nie chce bo to wiązała by sie z wynajęciem mieszkania, oboje mieszamy z rodzicami wiec nic nie wydajemy na utrzymanie a mieszkając razem trzeba by była za wszystko samemu płacić. Mj M. buduje dom ale za nim go wykończy minie troche czasu, on chce żebyśmy tuż po ślubie zamieszkali tam ale ja nie mam tyle czasu żeby czekać.. On nie rozumie że z wiekiem gorzej mi będzie zajść z ciąże, jego rodzice też mu mówią że jeszcze ma czas, jestem zła na przyszłą teściową bo ona w moim wieku juz była w ciąży wiec powinna to rozumnieć że ja też chce dziecka, a bez ślubu to ja nie chce dziecka... Ja czuje że to czas żeby sie usamodzielnić i założyć rodzine i mój M. o tym wie ale nic nie robi, czasem to takie duże dziecko

Na Twoim miejscu poważnie bym się nad nim zastanowiła. Przecież nie macie po 19 lat tylko po 25. Co to znaczy, że on nie chce mieszkać razem, bo to zmusi go do wyjścia z ciepłego darmowego gniazdka. Rodzice mogą i być konserwatywni, ale wy już jesteście dorośli. On raczej nie myśli o tym wszystkim poważnie i ciągle ma czas. Owszem, on ma, ale Ty bardzo powoli zaczynasz go nie mieć. Skoro on w tym wieku jeszcze się nie wyszalał, nie chce wyprowadzić się od rodziców i zacząć żyć na własny rachunek to wydaje mi się, że i w wieku 30 lat nie będzie chciał. Uważam, że powinna zapalić Ci się czerwona lampka.

9 Ostatnio edytowany przez Kaja83 (2011-07-27 15:16:29)

pewnie masz koleżanki które już się pozaręczały albo i nawet wyszły za mąż, też takie miałam i też bardzo chciałam no i o mały włos w gównie po pas nie wylądowałam big_smile ale nie o mnie, tylko o Tobie ten temat ...

moim zdaniem macie jeszcze czas na ślub, nie nakręcaj się, bo wszystko zepsujesz, jesteście szczesliwi, układa się Wam, jak zaczniesz chłopaka naciskać to się skończy rozstaniem, a mam takie pytanie - co rozumiesz przez usamodzielnienie się ? czy na chwilę obecną stać Was na opłacenie wynajmu, czynszu, umeblowanie mieszkania ? Czy bez rodziców, raczej będzie cieżko? Czy Twój M ma dobrą pracę, pewną , z której utrzyma Ciebie i dziecko ? Jednym słowem jesteście gotowi na założenie rodziny ?

10

Kaja83 napisał/a:

a mam takie pytanie - co rozumiesz przez usamodzielnienie się ? czy na chwilę obecną stać Was na opłacenie wynajmu, czynszu, umeblowanie mieszkania ? Czy bez rodziców, raczej będzie cieżko? Czy Twój M ma dobrą pracę, pewną , z której utrzyma Ciebie i dziecko ? Jednym słowem jesteście gotowi na założenie rodziny ?

Jeśli nawet nie mają stabilizacji finansowej to wydaje mi się, że wiek 25 lat jest odpowiedni, żeby zacząć o tym już myśleć. Nikt nie mówi, żeby dziewczyna już, natychmiast chłopaka przymuszała do czegokolwiek, ale z tego co widać to on w ogóle nie kwapi się do samodzielności...

11

No właśnie o to chodzi że z jednej strony nie chce go naciskać bo to ma być jego decyzja ale z drugiej strony chce juz męża, żeby mu gotować itp. i cieszyć sie swoją obecmością. Zgada sie moje koleżanki prawie wszyskie są mężatkami. Mój M. mówił mi że widzi mnie w roli swoje żony ale kiedy to nie wiem i tego pewnie nie wiedzą tego najstarsi górale.. Każdy mi mówi że na pieluchy jeszcze mam czas. Sama nie wiem co mam myśleć o tym

12

Kaska_03 napisał/a:

mój M. mówi że mnie kocha i chce wspólnego życia ze mną ale nie teraz, bo teraz to on chce sie spotykać z kolegami ogólnie odpowieda mu takie życie kawalera.

Nie rozumiem - jaka jest różnica między byciem z kimś w związku niezalegalizowanym, a byciem w związku małżeńskim, oprócz papierka? Nie rozumiem określenia "życie kawalera" w kontekście Waszego związku - przecież "kawalerem" to on jest tylko formalnie, a w praktyce chyba ma wszelkie "ograniczenia" wynikające z bycia z kimś (np. brak kontaktów flirtowo-erotycznych z innymi kobietami)? Przecież w małżeństwie też będzie mógł się spotykać z kolegami (bo chyba mu nie zabronisz?), będzie mógł zachowywać się tak samo... Jeśli się kogoś kocha, to małżeństwo nie powinno zmieniać zachowania jednostki względem kochanej osoby.

13 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-07-27 16:47:40)

Witam :-)
Jestem z swoim mężczyzną 5 lat.Od 2lat czekam na zareczyny ale stwierdził że to jest przeżytek i się nie opłaca lepiej wziąć ślub.Nie wiem jak go przekonać by zrobił ten krok .

Pisz po polsku

14

Teo napisał/a:

Jeśli nawet nie mają stabilizacji finansowej to wydaje mi się, że wiek 25 lat jest odpowiedni, żeby zacząć o tym już myśleć. Nikt nie mówi, żeby dziewczyna już, natychmiast chłopaka przymuszała do czegokolwiek, ale z tego co widać to on w ogóle nie kwapi się do samodzielności...

No właśnie - myśleć. Chłopak skończył studia, teraz chyba czas na dobrą pracę, usamodzielnienie się, nie każdy na studiach ma już własne mieszkanie i zaplecze finansowe big_smile rzadko się to zdarza. Musi się odnaleźć na rynku pracy, nie dziwię mu się wcale, też bym nie chciała pakować się w pieluchy.

15

Kaska_03 napisał/a:

No właśnie o to chodzi że z jednej strony nie chce go naciskać bo to ma być jego decyzja ale z drugiej strony chce juz męża, żeby mu gotować itp. i cieszyć sie swoją obecmością.

Aaaa... To Ty chcesz wyjść za mąż za samego wyjścia za mąż! Już rozumiem. Chyba się nudzisz. W takim razie wcale się nie dziwię, że on nie chce.

16

Kaska, a kiedy Twoje koleżanki będą już rozwódkami to też będziesz tak wyczekiwała rozwodu jak teraz ślubu? Wydaje mi się, że w Twoim przypadku naciskanie na ślub jest nieco dziecinne. "Bo koleżanki są mężatkami", "bo chciałabym gotować obiadki". W moim odczuciu facet ma konkretne plany - buduje dom, twierdzi, że chce, abyś była kiedyś jego żoną". Tobie pozostaje teraz tylko trzymać go w przekonaniu, że będziesz najwłaściwszą lokatorką do tego domu. Ale tego nie robi się poprzez molestowanie faceta ciągłymi rozmowami o małżeństwie. Bo on zacznie uciekać i będzie to absolutnie naturalny odruch. Znacznie lepsze rezultaty byś osiągnęła trzymając go nieco w niepewności, typu "chciałabym mieć KIEDYŚ rodzinę, MOŻE z tobą". Znacznie lepsze rezultaty dają teksty typu "ja bym swojemu mężowi pozwalała chodzić na piwo i zamierzam też regularnie spotykać się z koleżankami" niż "jak będziesz moim mężem to Ci pozwolę iść na piwo z kolegami". Niby różnica niewielka, a w odbiorze kolosalna. Ja się wcale nie dziwię, że on mówi o bliżej nieokreślonej przyszłości, kiedy ma wizję codziennych obiadków i grzecznego wracania o ustalonej porze na te obiadki... Wyluzuj, dziewczyno. Masz dopiero 25 lat. I nie opowiadaj bajek, że coraz trudniej będzie Ci zajść w ciążę. Przynajmniej przez najbliższych 10 lat nie powinnaś mieć z tym większych problemów niż w dniu dzisiejszym.

17

Zgadzam się z vingą.
Ja bym zrozumiała parcie na ciąże, gdybyś np miała problemy hormonalne tak jak ja. Wtedy owszem, dlatego ja i partner nie zamierzamy czekać długo niż do mojego 25 roku życia. Ale jak jesteś zdrowa, to nie ma pośpiechu smile
Trochę musisz wyluzować, bo to prawda, że facetów przeraża już wizja kobiet obiadki, bycie razem i koledzy won. I w małżeństwie musi byc trochę swobody smile

18

Chce mieć dziecko ale najpierw musze mieć umowe o prace na czas nieokreślony, wiem jak jest cięzko wychować dziecko ale patrze tez na udane małżeństwa moich koleżanek i czuje że tego właśnie mi brakuje. Ja nigdy nie ograniczałam mojego M. w spotkaniach z kolegami i nie zamierzam tego robić po ślubie. Dziękuje wszystkim za wypowiedzi to pozwoliło mi spojrzeć na to wszystko troche z innej strony..

19

Kaska_03 napisał/a:

Chce mieć dziecko ale najpierw musze mieć umowe o prace na czas nieokreślony, wiem jak jest cięzko wychować dziecko ale patrze tez na udane małżeństwa moich koleżanek i czuje że tego właśnie mi brakuje. Ja nigdy nie ograniczałam mojego M. w spotkaniach z kolegami i nie zamierzam tego robić po ślubie. Dziękuje wszystkim za wypowiedzi to pozwoliło mi spojrzeć na to wszystko troche z innej strony..

Wiesz co wydaje mi się, że Ty najpierw zajmij się sobą, swoją przyszłością zawodową i materialną, a jak osiągniesz jako taką stabilizacje to dopiero zacznij temat ślubu.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy on sie oświadczy??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024