Potrzebuje opinii-maz jedynkak i tosyczna tesciowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Potrzebuje opinii-maz jedynkak i tosyczna tesciowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez agness131 (2011-07-23 23:45:50)

Temat: Potrzebuje opinii-maz jedynkak i tosyczna tesciowa

Witam.Nie bede rozpisywac sie nad poprzednimi wydarzeniami z tesciowa.Dzisiaj byla impreza urodzinowa mojej dwuletniej coreczki.Moi rodzice przyjechali wczesniej wrauz z moja chrzesnica 6 letnia(a corka brata) z daleka ok 450 km. Na impreze przybyl rowniez padalec  czyli tesciowa juz i tak lekko wstawiona.Dodam ze jest pijaczka agresywna kotliwa i powszechnie nielubiania nawt przez wlasne siostry. Na samym wstepie powypijala oczywiscie wszystkie piwa z lodowki-3 szt. Caly czas coz dyrygowala rozkazywala dopominala sie o alkohol nikt z nia nie mogl juz wytzymac i nawet ojciec zwial do drugiego pokoju bo ona nie mowi tylko krzyczy jest ciezka glosna mEczaca  despotka poprostu toksyczna i czepia sie i krytykuje a miny sadzi-kobra wykapana .Mojej mamie po godzinie pekala glowa od tego jazgotu jej krzykow i tak przy dziecku, wogole sie nie hamuje nawet zwracanie uwagi nie pomaga bo ona sie z nikim i z niczym nie liczy procz syneczka jedynaka. Zreszta jego tez nie slucha bo zawsze pije, za kazdym razem jak u niej jestesmy przy dziecku. Oczywiscie moj maz ja tlumaczy ze ona taka po pijanemu, ze nie ma na nia wplywu, ze to jego matka, ze ona sie nie zmieni i w kolko to samo tyle ze ja mam tego dosc bo on tak napdawde niby jej zwroci uwage ale nie jest konkretny. Ona nagotuje jak przyjedziemy jak na swieta, da mu kaske na spodnie itp mimo ze zarabia i w ten sposo oczywiscie jest jego zdaniem dobra, pijanstwo jes wybaczone i w kolko to samo. Jak mu cos mowie to w koncu klotnia i maz mowi ze chce go odseparowac od matki ze musze ja olewac bo taka juz jesT. Ale wracajac do dzisiejszych urodzin to byla zadyma jam powiddziala o mojej chrzesnicy przy mojej mamie a jej babci ze ona jest "mala krotka z metra scieta"Poprostu szok mowic takie rzeczy o wygladzie niewinnego dziecka przy jej babci -prostak, myslalam ze ja tam udusze golymi rekami. Zwrocilam jej uwage ,ze jak ona moze take cos mowic , ze mojej mamie jsst przykro i ze jen tego nie daruje co powiedziala bo to co ona mysli niech zachowa dla siebie, jak mozna obrazac wyglad dziecka szybko sie zaczela ubierac do domu.Moja mama sie z nia nie chciala pozegnac nawet.Co mam robic, niby maz przyznal mi dacje ale ja wybiela podswiadomie, tlumaczy ze to po pijanemu a ja mam dosc.Obiecal ze ograniczy wizyty u niej zeby dac jej nauczd ale ja wiem ze to plany na max 3 dni. Znow bedzie mamusia zaluje i przeprasza.Co mam robic?Mam jej juz od dawien dawna dosc, moj maz nie potrafi zrozumiec jak bardzo poswiecam sie psychicznie tolerujac ja i ze moze stracic rodzine.Jak go strasze ze odejde to sam mowi zebym odeszla albo ze sie wyprowadzi sam na tydzien.Nie wiem jak juz go przekonac ze ona jest patologiczna dla naszej corki, pije, krzyczy ,jest glosna i ja tlumaczy ze ona ma tyle lat i na nia nie wplynie.Nie potrafi byc stanowczy wobec niej po tych jej zlych zachowaniach.Co mam zrobic. Strasznie mnie to meczy

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Potrzebuje opinii-maz jedynkak i tosyczna tesciowa

Teściowa chyba ma poważny problem z alkoholem? I może zamiast nauczki warto postarać się żeby może zrobiła coś z tym "pijaństwem"?

3 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2011-07-25 08:27:31)

No dobra. Pozawieszałaś wszystkie możliwe psy na tej złej kobiecie. A jak widzisz rozwiązanie problemu?
Czy twój mąż nie widzi jaki problem ma jego matka?
Bo raczej TY go odciąć od matki nie dasz rady sama. Natomiast można spróbować otworzyć mu oczy.
Pomyślałam, że mogłabyś znaleźć w pobliżu grupę AA i dowiedzieć się o wsparcie Al-Anon. To grupy, w których działają rodziny współuzależnione, bo twój mąż ma ten problem zdaje mi się. Udając się tam wraz z mężem poznacie opinie osób w podobnej sytuacji, rady i sugestie odnośnie postępowania. Tylko razem możecie postawić granice niezdrowemu postępowaniu jego matki. Musicie stworzyć jeden front, ale do tego ON musi zobaczyć problem i zdać sobie sprawę, że pobłażanie doprowadzi do eskalacji niechcianych zachowań.
Pozdrawiam i 3mam kciuki za powodzenie racjonalnych działań smile

Może na początek poczytaj wątko o zbliżonej tematyce, np. http://www.netkobiety.pl/t27695.html

4

Dziekuje za odpowiedz.Maz oczywiscie widzi problem,ale go 'toleruje',co jest dla mnie nie wytlumaczalne.Nie interweniuje w sposob drastyczny gdyz obawia sie, ze jak zglosi matke na przymusowe leczenie to zawiadomia zaklad pracy i ja dyrektorka zwolni. Ona jest kucharka-intendentka, pracuja na stolowce we dwie-i oczywiscie ma z tego tytulu ogromne profity-darmowe mieso, makaron, nabial. warzywa itp, lacznie z obiadami.To jest nieuczciwe takie wynoszenie,ale moj maz z tych produktow ma nagotowane co dwa tygodnie jak na swieta i traktuje to jako forme jej pomocy "mamusia tak pomaga, taka dobra".To jest sytuacja nie do wytrzymania.Mam wrazenie ze ona go "kupuje".Tesciowa jest stabilna finansowo, gdyz oprocz pensji, darmowego jedzenia ma rente rodzinna po mezu i razem ok. 2400 na reke. Zatem stac ja na wiele lacznie z piciem i papierosami, czesto rowniez daje pieniadze mezowi na ciuchy, perfumy po 250 Zl.Mimo ze my calkiem niezle stoimy finansowo. Jemu to odpowiada, tlumaczy ja ze komu ma kupowac jak nie "jemu"...i kolo sie zamyka.
Trzeci powod to, to ze ona ma pracowac bo on nie chce jej miec na glowie w przypadku jej zwolnienia dlatego jej nie zglasza na leczenie.
Tesciowa byla wielolrotnie namawiana na AA ale sie wstydzi i wogole nie widzi problemu.Swoje picie tlumaczy tym ze to jest jej rozrywka, ona nazywa to "luz",wierzcie mi ze potrafi w ciagu jednego dnia wypic przy dziecku 10 piw

5

Anhedonia...namawiam go na psychologa, gdyz chce aby uzmyslowil mu ten problem.Przynajmniej licze na to, ze zobaczy ze nasze dziecko ucierpi na tym jak bedzie ja oswajal z patologicznym zachowaniem jego matki
Ojciec mojego meza rowniez byl alkoholikiem, matka zaczela popijac pozniej jak on byl w ogolniaku.Lecz to ona miala glowe na karku i zarabiala i prowadzila dom wiec mysle, ze on ja na swoj sposob toleruje za to ze zawsze o niego dbala i wszystko dla niego robila. Jednak sytuacja wymyka sie spod kontroli, tak naprawde liczy sie tylko on i wnuczka.mnie moze nie byc, jest zaborcza egoistka. Mysle ze wychowala syna dla siebie, zeby sie nia zajmowal. Jak tesc umarl to sa ze soba w kontakcie kilka razy dziennie przez telefon, wiecznie ma pretensje, czepia sie , wymysla doleglwosci. Mysle ze ta niby troska z jego strony jest wymuszona

6

agness131 napisał/a:

Anhedonia...namawiam go na psychologa, gdyz chce aby uzmyslowil mu ten problem.Przynajmniej licze na to, ze zobaczy ze nasze dziecko ucierpi na tym jak bedzie ja oswajal z patologicznym zachowaniem jego matki
Ojciec mojego meza rowniez byl alkoholikiem, matka zaczela popijac pozniej jak on byl w ogolniaku.Lecz to ona miala glowe na karku i zarabiala i prowadzila dom wiec mysle, ze on ja na swoj sposob toleruje za to ze zawsze o niego dbala i wszystko dla niego robila. Jednak sytuacja wymyka sie spod kontroli, tak naprawde liczy sie tylko on i wnuczka.mnie moze nie byc, jest zaborcza egoistka. Mysle ze wychowala syna dla siebie, zeby sie nia zajmowal. Jak tesc umarl to sa ze soba w kontakcie kilka razy dziennie przez telefon, wiecznie ma pretensje, czepia sie , wymysla doleglwosci. Mysle ze ta niby troska z jego strony jest wymuszona.
Dodam ze maz wogole nie pije, jest bardzo opanowany, nie krzyczy, chyba sie do swojej babci wrodzil, jednak jak cos powie to bardzo personalnie i bolesnie odbija sie na psychice. Natomiast tesciowa jest glosna niesamowicie, nie mowi tylko krzyczy, nachalna , co chwila wmusza mojej corce jedzenie. Niunia wogole jak tam jedzie to panuje totalny armagedon, nie chce jesc spac, rozwala wszystko, tesciowa wcina mi sie w wychowanie, dochodzi do spiec i potyczek slownych, pozwala na wszystko. Dopiero po dwocb dniach od powrotu wszystko wraca do normy, dzieckk je regularnie itp

7

Kochana. Czy ja coś mówiłam o psychologu? Mówię o grupie Al-Anon, gdzie są ludzie w podobnej sytuacji. Aby mąż zobaczył jak może potoczyć się życie jego matki w trakcie narastającego nałogu i jaki to może mieć wpływ na życie waszej rodziny. Jak to wygląda w czasie i jaki jest rozwój sytuacji. To zwykli ludzie borykający się z takim samym problemem.
Psycholog to już inna bajka i pewnie Ci powie, że jemu on niepotrzebny.

8

Dziekuje...sprawdzilam i jedna z tych grup jest przecznice dalej od miejsca w ktorym mieszkamy.Pozostaje mi namowic meza na takie spotkanie.Jednak obawiam sie ze w tej kwesti bedzie ignorantem, bede probowac.  On ma swietny sposob na jej nalog - sam kupuje jej alkohol jak ona go prosi np. 4 piwa, tlumaczac sie tym ze on woli jej isc kupic piwa bo ona w koncu pojdzie i kupi wodke, czyli wybiera mniejsze zlo -piwo!!!!Ostatnio znow chciala go wyslac po piwka to powiedzial tak"ze nie pojdzie bo ja mu nie pozwalam i bede sie czepiac pozniej w domu ze poszedl i kupil".Poprostu rece opadaja!!!Raczka raczke myje.Biedny-stoje na drodze do piwek jego mamusi, nie on synus jedyny i milosciwy, tyylko synowa. Dziewczyny co mi jeszcze radzicie.Mysle czasami o rozwodzie, bo mam wrazenie ze moj maz stoi frontem z tesciowa a nie wlasna zona.
Moj maz chce miec drugie dziecko.Ja mysle ze nie ma mowy, przez te alkoholickie stosunki z nia mam awersje do drugiej ciazy. Poprostu boje sie miec drugie dziecko w tej rodzinie, jak nie wytrzymam to z jednym latwiej odejcs niz z dwoma. Ona byla prowodyrka tylu przykrych sytacji ze czasami mam wrazenie ze to rzutuje na moim uczuciu do meza.
On nie zdaje sobie z powagi calej sytuacji,dla niego ta sytuacja ma byc zAakceptowana i wypuszczona drugim uchem bo jak twierdzi ona sie nie zmieni i stosowal metody zanim mnie poznal nieoddzywania sie np. 3 miesiacs i nic nie dalo.
Wiedzialam ze ona jest walnieta, inni tez nie maja na nia sposobu, ale wtedy zyl tesc i ja stopowal w tych zachowaniach.

9

mąz wyśmiał mój pomysł pójścia na spotkanie tej grupy. Tak jak pisałam nie widzi problemu i destrukcyjnego zachowania jego matki, albo mu łatwiej udawacv , że nic sie nie dzieje..
W czwartek idę do psychologa

10

To jest poważny problem. Na kilometr widać, że teściowa ma poważny problem alkoholowy i nie da się tego opanować. Napiszę Ci co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.
Przede wszystkim po takich urodzinach zapowiedziałabym mężowi, że nie życzę sobie wizyt jego matki w naszym domu i konsekwentnie się tego trzymała. Również odmówiłabym jakichkolwiek wizyt u niej. Jak on by chciał to może do niej jeździć nie powstrzymałabym go, ani nie ograniczała w końcu to jego matka. Za każdym razem gdyby się na to złościł mówiłabym mu, że kobieta ma problem z alkoholem, zachowuje się fatalnie i nie chce, żeby nasza córka miała z kimś takim do czynienia. I koniec.
To że on nie widzi problemu, albo ja wybiela to nie znaczy, że Ty masz to tolerować, absolutnie! Co to znaczy, żebyś była terroryzowana przez tesciową- pijaczkę i mamisynka, który nie widzi problemu. Postaw sprawę jasno, albo syn na poważnie poszuka dla matki pomocy i się tym zajmie (w czym będziesz go wspierać jeśli zajdzie taka potrzeba), albo nie chcesz słyszeć więcej tematu teściowej i nie masz zamiaru jej oglądać jeśli będzie pijana.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Potrzebuje opinii-maz jedynkak i tosyczna tesciowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024