Witam wszystkich serdecznie ![]()
Jestem obecnie w 34 tygodniu...jest to już więc koncówka. Będąc w ciąży spotkałam się z opiniami że w tym czasie nie można farbowac włosów i malować paznokci. Zastanawiam się czy jest to prawda czy raczej jakiś zabobon:)
Słyszałyście coś może na ten temat netkobietki????
ja maluję paznokcie, a jestem w 35 tygodniu
nie słyszałam o tym, że nie wolno choć może się mylę. a co do malowania włosów to tydzień temu malowałam tyle, że farbą bez amoniaku i nic mi się nie stało
wiadomo, że gdybym malowała co miesiąc to mogłoby to mieć jakieś negatywne skutki ale raz na 3-4 miesiące myślę, że nie zaszkodzi ![]()
Ja tam też farbuje włosy i maluje paznokcie, nie słyszałam o takich opiniach, natomiast słyszałam o obcinaniu włosów że podobno nie wolno:)
Jestem w 25tc ;]
No ja akurat obcinam włosy z kolei:) O farbowaniu słyszalam że na dzidzie żle wplywają składniki chemiczne zawarte w farbach koloryzujących. Nie znalazłam żadnego uzasadnienia medycznego. Wydaje mi mi się więc że to zwykłe przesadzanie.
pozdrawiam ciepło przyszle mamy ![]()
Mój ginekolog nie powiedział nic na temat, że to szkodzi, natomiast wspomniał, że w ciąży różnie skóra reaguje i moze to wywołać wysypkę itp
Ja slyszalam, ze farbowanie wlosow moze zaszkodzic, ale tylko w pierwszym trymestrze. Wlosy farbowalam przez cala ciaze i nic sie nie dzialo
. Podobnie z malowaniem paznokci. Uwazam, ze kobieta w ciazy powinna szczegolnie o siebie dbac. Samopoczucie jest rozne, bo hormony szaleja, wiec odrobina przyjemnosci w postaci zabiegow kosmetycznych jest mile widziana
.
ja też maluje wlosy i paznokcie i nic mi nie jest
dzidzia moja też jest zdrowa
takze jej tez nic nie jest
i tez farbuje wlosy farba bez amoniaku ![]()
Dzięki dziewczyny:) zapisuje sie wiec na chwile relaksu w salonie kosmetycznym:)
tym bardziej ze jak dzidziuś juz bedzie to czasu na takie przyjemnosci bedzie mniej:)
co do malowania paznokci owszem można problem pojawia się wówczas gdy nagle lądujemy w szpitalu i lekarze oceniaja nasz stan po wyglądzie paznokcia czy jest siny itd jednak ja malowałam i kobitki co ze mną leżały na sali również i po prostu przed zabiegiem(miały zakładany szew) anastezjolog kazał użyć zmywacza.Gorzej z tipsami,bo w razie naglej potrzeby lekarze musza je szybko zerwać gdy kobieta jest np.nieprzytomna.Tak mi tłumaczyła kolezanka kosmetyczka.Co do farbowania włosów podobno dziecko rodzi sie rude ale na miłosc boska dziewczyny patrzec nie moge na ciezarne z odrostami na pół głowy.Przeciez włosy farbujemy podczas tych 9miesiecy 2-3 razy i napewno dziecku to nie zaszkodzi.po porodzie leżałam na sali z Panią która miała piękne tlenione blond włosy i urodziła zdrowa i sliczna córeczke takze nie dajmy sie zwariowac;)
przede wszystkim dbajmy o siebie bo z własnego doswiadczenia powiem Wam,że przez jakiś czas po porodzie zwyczajnie nie bedzie Wam sie chciało;)
Witam wszystkich serdecznie
Jestem obecnie w 34 tygodniu...jest to już więc koncówka. Będąc w ciąży spotkałam się z opiniami że w tym czasie nie można farbowac włosów i malować paznokci. Zastanawiam się czy jest to prawda czy raczej jakiś zabobon:)
Tak, ja słyszałam, ze nie powinno się w ciąży farbować włosów, ponieważ wychodzi zawsze inny kolor niż ten, który zaplanujesz.
Chyba, że masz naturę ryzykantki ![]()
Witam wszystkich serdecznie
Włosy podczas ciąży gęstnieją i stają się mocniejsze. Wiele mam obawia się, że farbowanie może szkodzić dziecku. Na wszelki wypadek można jednak wstrzymać się z farbowaniem do ukończenia 12. tygodnia ciąży. Wszystkie najważniejsze narządy dziecka są już wówczas wykształcone i ryzyko powstania wad wrodzonych na skutek działania szkodliwych chemikaliów jest znacznie mniejsze.
Ciekawe co? sama miałam ten dylemat , wyczytałam to na linkbaby.pl , wiele rzeczy nie można sobie odmawiać podczas ciąży:))
pozdrawiam
Moim zdaniem z tym farbowaniem w ciąży to jest tak jak z farbowaniem podczas okresu. Czasem wyjdzie inny kolor ale głównie przez hormony. wiec jesli ktoras podczas miesiaczki nie ma problemow z wlosami to w trakcie ciazy tez nie powinna miec, ale jak wiadomo wyjatki sa wszedzie:). Ja farbowalam sie normalnie, zrobilam na samym poczatku ciazy kolor i w 7 miesiacu odrosty. wszystko mi ladnie zlapalo, zreszta farbuje sie dosc trwalymi farbami Cece u fryzjerki wiec z nia nigdy nie bylo problemow.