pomyslałam ze moze zostac grafikiem komputerowym? przegladajac oferty pracy znalazłam kilkadziesiat.
niestety nie mam kasy na taki kurs. moze ktos doradzi mi i innym gdzie szukac takich darmowych kursów
w woj. slaskim jesli chodzi o mnie.
Na samym początku, jeśli nie mamy funduszy na kursy warto samemu wziąć sprawy w swoje ręce i zająć się poznawaniem programów do obróbki grafiki. Mam tu na myśli np. Adobe: Photoshop, Illustrator, Fireworks, Indesign, Flash; Corel: DRAW, Paint Shop Pro, Painter; GIMP, Artweaver, Inkscape. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy!:)
Hej, Ewunia, tak szczerze, to żaden kurs Ci nie jest potrzebny. Ja jestem co prawda z wykształcenia technicznego informatykiem, miałam grafikę i multimedia... ale tak szczerze, to ja tam nie nauczyłam się nic, o czym sama bym nie wiedziała. Wystarczy naprawdę zaznajomić się z programami, o których mówiła h3x . Do tego potrzebujesz tylko wyobraźni, oraz ćwiczeń, ćwiczeń, ćwiczeń..setek ćwiczeń i jeszcze przy okazji..ćwiczeń! Bardzo, bardzo pomocne są tutoriale, gazety nt grafiki i artykuły w internecie, portale takie jak digart.pl i inne... Polecam programy w anglojęzycznej wersji. Po pierwsze: 100% świetnych tutoriali w internecie są w jęz. angielskim, po drugie: najlepsze strony dla freelancerów, gdzie można sprzedawać swoje prace są po angielsku,a po trzecie naprawdę, spolszczenia nie warto, bo jeśli chodzi o początki, to i tak musisz każdą funkcję poznać od podstaw samodzielnie, wie co za różnica,w jakim języku. Dodam jeszcze, że trzeba zwrócić uwagę na przygotowanie dokumentów do druku, albo do umieszczania grafiki w kodzie strony internetowej, ale to też przyjdzie z czasem. Tylko też trzeba pamiętać, że bez oryginalności, świeżości i wyobraźni daleko się nie zajdzie.
W gruncie rzeczy, biorąc pod uwagę swoje doświadczenie widzę, że podstawowa pensja naprawdę jest tyko taka jakby prowizją, bo i tak najlepsze przychody są właśnie z freelancerstwa. Sama szukasz ofert, przyjmujesz zlecenie, o które się najpierw trzeba postarać, ale jeśli masz do wyboru miesiąc za 1500 zł - 3000 zl, albo w dwa tygodnie projekt strony za 5 000 zł. o który się trzeba postarać..to sama sobie odpowiedz, co lepsze
Plus oczywiście prace w internecie na sprzedaż. Genialna rzecz, bo to w Twoim interesie leży, czy będzie kasa, czy nie. A i w domu siedzisz, na tyłku i robisz coś, co jest świetną sprawą, co lubisz, a jedyne, co cię ogranicza, to wyobraźnia.
Minusem jest to, że musisz być bardzo krytyczna jeśli chodzi o swoje prace, nie możesz sobie pozwolić na odpuszczenie niedociągnięcia, bo to niestety się później bardzo rzuca w oczy. No i na rynku pełno jest pseudo-grafików, którzy z prawdziwym profesjonalizmem nie maja nic wspólnego, ale potrafią Cię zmieszać z błotem z czystej złośliwości, a to jednak czasem zapiecze. Chociaż tak jest wszędzie..
Cześć Ewa ![]()
W grafice faktycznie nie trzeba chodzić na drogie szkolenia, większość materiałów jest dostępna w internecie - a same płatne materiały są często za dosyć małe pieniądze, ot chociażby kilkukodzinny materiał za 100 zł - te ceny są jeszcze do przeżycia. Same certyfikowane kursy za grubo ponad 1000 zł za kilka zajęć, są mocno przesadzone, a ich wartość nie do końca wynika z jakości a bardziej potrzeby pokrycia kosztów - zdecydowanie odradzam drogie szkolenia, szczególnie na początku.
Sam prowadząc szkolenia artystyczne zauważyłem, że kobiety wykazują się większą dbałością, wyczuciem i kreatywnoscią od facetów w dziedzinie animacji komputerowej / grafiki - niefortunnie obleganej głównie przez facetow:) Tworzenie bajek animowanych, projektowanie scenografii, postaci, ich charakteru, estetyki....kobiety mają to w sobie, żaluję jednak, że w branży animacji jest ich stosunkowo niewiele.
Na początek mogę Ci polecić kilka dobrych stron polskich i zagranicznych do codziennego przeglądu
.
P.S. Grafika to przedewszystkim dobry zarobek jeśli umie znaleść się umiar pomiędzy artyzmem a realnymi potrzebami
.
max3d - głównie grafika 3d
digart - z tej masy da się czasem coś wziąć
smashingmagazine - dużo przydatnych materiałów.
Ponadto skarbnicą wiedzy jest youtube - wystarczy wpisać interesujący nas temat ot "projektowanie loga tutorial" - lub angielski odpowiednik, na tą fraze znajdziemy napewno więcej odpowiedzi
.
Pozdrawiam i życzę powodzenia,
Pawelaction
O, o niektórych programach to ja nawet nie słyszałam... Ale wracając do pytania z tematu - rzeczywiście, wydaje się, ze graficy komputerowi oraz programiści to zawody z przyszłością i... teraźniejszością
Ponieważ to osoby wykonujące właśnie te zawody otrzymują już dzisiaj bardzo wysokie wynagrodzenia. Ale pytałaś o kurs. Wiem, że w axonie organizowane sa takie szkolenia - ale myślę, ze najlepiej zadzwonić i dopytac o szczegóły i to co nas najbardziej interesuje.
Witajcie;) Od jakiegoś czasu zjamuję się fotografią a co za tym idzie zaczęłam się też interesować grafiką komputerową (zaczęło się od zwykłęj obróbki zdjęć potem wciągnęło mnie to bardziej, zobaczyłam, że można zrobić coś więcej). Zgadzam się, że własną praca i ćwiczeniami można wiele osiągnąć tylko jak później udowodnić swoje umiejętności potecjalnemu pracodawcy? (zakłądając, że chciałabym pracować np. w firmie reklamowej). Czy samo wpisanie zainteresowania grafiką, nie podparte żadnymi kursami, szkoleniami czy innym kierunkowym wykształceniem wystarczy?
Mądry pracodawca sprawdzi Twoje kwalifikacje. Mój kumpel jest programistą-samoukiem i dostał pracę w jednej firmie zajmującej się programowaniem gier, potem w drugiej, lepszej. A nawet studiów żadnych skończonych nie ma.
To zawod dla młodych osób. Jako prawie 40-latka nie mam szans nigdzie, wszędzie wolą młodsze osoby i najlepiej chłopaków. O zlecenia ciężko, grafików jest cała masa. Pracuję jeszcze w zawodzie, ale to juz końcówka. Szukam pomysłów ma przekwalifikowanie się - tzn idę na studia, póki pracuję, zarabiam to mam możliwość opłacenia ich...
Pozwolę sobie dopowiedzieć, że pracy będzie zawsze tyle ile umiejętności i obrotności dana osoba posiada. Naprawdę można siedzieć na zadku i pracować przez neta i zarabiać po 4000zł na miesiąc ale trzeba mieć do zaoferowania to czego inni nie mają.
hmmm tez o tym myslalam
mam niewielkie pojecie o AP,photoflitre,Space czy o gimp. ![]()
Trzeba tylko sie z nimi zapoznac jak co robic i luz ![]()
Witajcie;) Od jakiegoś czasu zjamuję się fotografią a co za tym idzie zaczęłam się też interesować grafiką komputerową (zaczęło się od zwykłęj obróbki zdjęć potem wciągnęło mnie to bardziej, zobaczyłam, że można zrobić coś więcej). Zgadzam się, że własną praca i ćwiczeniami można wiele osiągnąć tylko jak później udowodnić swoje umiejętności potecjalnemu pracodawcy? (zakłądając, że chciałabym pracować np. w firmie reklamowej). Czy samo wpisanie zainteresowania grafiką, nie podparte żadnymi kursami, szkoleniami czy innym kierunkowym wykształceniem wystarczy?
kurcze jak kjiedys bylam gowniara to robilam blogi z grafika i strasznie lubilam to robic.,teraz jestem w 2 klasie Architektury Krajobrazu wiec nie wiem moze bede miala jakies szanse a kurs najlepiej zrobic ![]()
Dobrze jak byś miała własną stronę internetową a w niej Portfolio z Twoimi pracami - myślę, że to bardzo ważne gdyż potencjalny pracodawca będzie chciał zobaczyć Twoje umiejętności...
też ostatnio zainteresowałam się grafiką komputerową, czy to jst przyszłościowe itd. Natknęłam się na wywiad z jakimś grafikiem templatemonsterblog.pl/wywiad/piotr-sadowski-uwielbiam-projektowac-od-nowa-tworzyc-nowa-jakosc/ - on kończył zupełnie inny kierunek niż grafika a teraz ma własną firmę
więc wydaje mi się, że studia nie są konieczne, kursy...na pewno pomagają, ale trzeba się zaangażować, dużo robić samemu itd. to się do czegoś dojdzie
Graficy komputerowi nie zarabiają za duzo. Są kiepsko opłacani. Pewnie dostają około 2 tysięcy na rękę, maksymalnie 2,5 w dużych miastach
Poczytaj historie osób, które miały problemy takie jak Ty. [spam]
Może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
dobry grafik może zarobić dużo więcej niż 2,5 tysiąca. Teraz zawody związane z IT stają się coraz bardziej popularne i są dobrze opłacane. Tutaj pspam sobie przeczytacie w jakich zawodach można najlepiej zarobić w Warszawie.
17 2018-09-21 11:06:40 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-09-21 11:35:36)
Jeśli szukasz osoby która zrobi dobrą grafikę na twoją stronę lub potrzebujesz strony dla swojej firmy to skontaktuj się z firmą spam kuzyn robił u nich sklep internetowy wraz z grafiką i innymi usługami komputerowymi i jest bardo zadowolony.