Piątek-13tego!!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Piątek-13tego!!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Piątek-13tego!!!

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieciłam ten temat w wyswzukiwarce też takiego tematu nie znalazłam więc piszę.Wstaję rano, a tu deszcz. Wcześniej przez tydzień była słoneczna pogoda. Uciekł mi autobus, przez co spóźniłem się do znajomej na targowisko.W domu skończyła się moja ulubiona herbatka,później dowiedziałem się, że jest 13 maja - PIĄTEK.

A wy wierzycie w przesądy?!

2

Odp: Piątek-13tego!!!

Racjonalizując:
- deszcz nie zna się na dniach tygodnia, a tym bardziej na dniach miesiąca
- autobus uciekł albo z ociągania się rano, albo z jakiegoś zbiegu okoliczności (bo np. zwykle są korki na danym skrzyżowaniu, dziś nie było i temu przyjechał wcześniej)
- minięcie się ze znajomą to wynik poślizgu autobusowego
- herbata się skończyła bo zapomniało się wpisać ją na listę zakupów - zwykłe roztargnienie

Słowem - w najmniejszym stopniu nie wierzę w przesądy. Uważam, że te wszystkie "pechy" które nas spotykają są wynikiem działań nas samych (np. uciekający autobus u mnie to efekt porannego "jeszcze poleżę 5 minut") albo przyczyn kompletnie niezależnych i na które nie mamy wpływu (typu zmiany pogody). Wmawiamy sobie, że to pech, żeby oddalić winę za zdarzenie od siebie (w pierwszym przypadku) bądź przejąć kontrolę nad niekontrolowalnym (w przypadku drugim).

3

przesady???:Pto ja powinnam byc pechowcem:P:Purodziłam sie 13:PBogu dzieki nie w piatek:P:Pale mało brakowało:P

4

Liren25 ciekawy temat poruszyłaś. Bo ja na przykład sama nie wiem czy w przesądy wierzę czy też nie. Nie mam żadnych złych wspomnień jeśli chodzi o piątek 13-tego czy jakieś inne przesądy, ale z drugiej strony na przykład przed czarnym kotem czuje delikatny respekt. Jestem ciekawa jak inni forumowicze podchodzą do kwestii przesądów.

5

Ja tam nie wierzę. Jak dla mnie normalny- dzień jak codzień. smile A powiem nawet, że 13 to moja szczęśliwa liczba. tongue Dużo ma się do tego nasza psychika, jak się za bardzo nakręcamy, to wszystko możemy podporządkować pod "nieszczęśliwą 13stkę". wink

6

no a np jak by oznaczało ze biały kot to pech??człowiek wiezy w to co słyszy jak bys np nie słyszała o czarnym kocie to bys wcale nie myslała ze moze sie cos zdarzyc:Pna złe wydarzenia zwracamy uwage przewaznie wtedy kiedy zrobimy cos zwiazanego z przesadami czy rozbijemy lustro czy czarny kot nam przebiegnie przez droge  albo jak teraz piatek 13:)

7

Ja też wierzę w pechowe 13, w czarne koty, w kominiarzy .Ale co do dzisiejszego 13 piątku to nie wydarzyło sie nic aczkolwiek uważałam na każdym kroku a może mój limit nieszczęść juz wyczerpał sie .Ale nie chwalmy dnia jak nie skończył sie jeszcze .

8

Ja podzielam zdanie innych,bo również nie wierzę w przesady. Co prawda dziś pojechałam na zakupy i śmiało wyciagam kartę,żeby zapłacić,a tu się okazuje,że czytniki kart nie działają,więc musiałam lecieć do bankomatu,a był dosyć daleko od miejsca robienia zakupów i zdenerwowałam się do granic możliwości,ale to samo mogło mi się zdarzyć w każdy inny dzień. Także czarny kot,kominiarz czy też piątek 13 są mi nie groźne :] pozdrawiam.

9

Większość ludzi może i nie wierzy w przesądy, ale woli unikać pecha. Dlatego też widząc czarnego kota wchodzącego na jezdnię przestają patrzeć, złapią za ten guzik czy 13-tego są ostrożniejsi - o ile pamiętają, że akurat wypada 13 piątek ;-)

10

Ja nie wierzę. Dzień jak co dzień

11

A ja zwykle mam szczęśliwy dzień w piątek 13-go (choć uważam, że to raczej przypadek niż reguła) smile Wczoraj udało mi się bardzo pomyślnie załatwić dwie niezmiernie dla mnie ważne sprawy w pracy, a potem spędziłam fantastyczny wieczór na grillu z przyjaciółmi. Humor miałam tak dobry jak rzadko kiedy smile

12

Ja miałam wczoraj dobry dzień smile
Nie wierzę w przesądy ani 13kowe ani drabinowe itp.

13

Kyaa napisał/a:

przesady???:Pto ja powinnam byc pechowcem:P:Purodziłam sie 13:PBogu dzieki nie w piatek:P:Pale mało brakowało:P

Urodziłam syna 13 w piątek smile ...jeszcze  dwie 13 mam w najbliższej rodzinie.
Powiedziałabym raczej, że  to szczęśliwcy a nie pechowcy są z pod 13 wink

14

ja tam w przesądy nie wierzę. A wczoraj miałam naprawdę udany dzień. Także nie ma co się oglądać na czarne koty i takie tam...:)

15

Ja też urodziłam sie 13. Dla mnie to szczęśliwa liczba, zawsze tego dnia zdarza się cos fajnego :-D

16

to widze ze wiecej jest z 13:P:P

17

Widzę, że dużo osób lubi 13tkę, ja też się do nich zaliczam smile

18

a mi sie wnusia urodzila w piatek trzynastego.dwa latka w lutym skonczyla.mam nadzieje,ze ten fakt wszystkie pechy poprzegania a dla niej zawsze szczesliwy bedzie i trzynasty i kazdy inny dzien.;0

19

Mysle ze jesli sie w cos takiego wierzy to sao to przynosi pecha ...
Rłwnie db pechowy moze byc pon smile) 16 xD

20

Wczoraj był 13-sty? No patrzcie, prawie nie zauważyłam tongue
Osobiście nie biorę sobie takich przesądów do serca, choć póki to nas w żaden sposób nie ogranicza to nie mam nic przeciwko (ograniczenie typu: nie wychodzę z domu, dziś pechowy dzień- uwierzcie, są jeszcze tacy ludzie na świecie smile )
Na marginesie- mój wczorajszy Piątek Trzynastego należał do bardzo udanych big_smile

21

Dla mnie to był  zupełnie normalny dzień. najważniejsze że się weekend wtedy zaczął.

22

Jeśli sobie coś wmówimy, wbijemy to w podświadomość to uwierzymy w to na bank.
Lepiej sobie wmówić - ja ma 13-go szczęście smile

23

A ja mam kolege, który 2 razy w piątek 13tego złamał rękę... raz lewą, po dwóch latach- prawą. Po czymś takim, w te pechowe piątki, mama go z domu nie wypuszczała;D Ja natomiast różnie do tego podchodzę... jak sie nic nie dzieje to ok, a jak coś się wydarzy- zwalam, że to TEN piątek:) W tym roku dowiedziałam się, że czeka mnie długie i nieprzyjemne leczenie:) I wszystko przez TEN PIĄTEK;)

24

Ja zdecydowanie nie wierzę w przesądy.
Gdybym wierzyła, nie zgodziłabym się na ślub w maju, na dwie świadkowe i wiele innych zabobonnych faktów.
To ludzie prowokują los a potem zwalają wszystko na kogoś innego, w tym wypadku na datę, bo akurat przypadł piątek wink

25

Ja codziennie jak spiesze się do pracy, to zawsze sprzed nosa ucieka mi mój tramwaj smile ale 13 w piątek to tylko taki umowny pechowy dzień.. spróbujcie sobie wymyśleć dzień, np 20 w piątek (zbliża się) i wmówić sobie, że to pechowy dzień.. zaczniecie zauważać pecha, którego na co dzień nie zauważacie smile

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Piątek-13tego!!!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024