Jak powiedzieć o ciąży? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak powiedzieć o ciąży?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Jak powiedzieć o ciąży?

Witam serdecznie

Niektórzy wiedzą, inni dopiero zostaną poinformowani, że właśnie okazało się, że jestem mamą. 2 testy to potwierdziły, wczoraj ostatecznie badanie krwi. Wszystko niby pięknie ładnie, z facetem właśnie kończę związek, ale nie o tym chcę napisać.

Pragnę poznać Wasze zdanie jak mam powiedzieć rodzicom że zostaną dziadkami. Ogólnie znam swoją rodzicielkę na tyle, że zaraz zacznie płakać, robić lament itp, bo przecież jestem z nim oficjalnie pół roku dopiero (znamy się znacznie dłużej, ale wcześniej nic nie wychodziło) a tu już dziecko. Że niszczę sobie życie, że ona nie po to poświęcała swoje bym teraz ja w taki sposób się jej odwdzięczała itp... Ale ogólnie studia - skończone, praca - jest, a że to wpadka... ;/

Martwię się o nią, bo ona ma słabe nerwy... Naturalnie będę jej wpierw mówić, że będę z moim (choć to wątpliwa sprawa), ale jaj jej to przekazać na spokojnie??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak powiedzieć o ciąży?

To jest trudne, ale konieczne bo tak czy inaczej w koncu sie wyda wink. Nie ma na to dobrego sposobu. Po prostu-jestem w ciazy. Ja tez jestem w ciazy teraz i nikogo o tym nie informuje oprocz chlopaka. Poprzednie dziecko stracilam w 3 miesiacu. Nawet nie wiesz jakie to jest straszne odkrecac to wszystko. Nie strasze cie ani nie mowie ze moze sie tak stac ale zdarza sie dlatego wiekszosc par decyduje sie w drugim trymestrze wtedy jest najbezpiecznej. Zycze powodzenia, trzymam kciuki i gratuluje.

3

Też uważam że z informowaniem rodziny, znajomych itd możesz się jeszcze wstrzymać. Moja koleżanka podobnie jak natka była w ciąży i oczywiście tą dobra nowiną podzieliła się ze wszystkimi. Jak się póżniej okazało, ciąża ta była nie udana. Po roku znowu zaszła w ciąże, tym razem czekała na konkretne badania, które miały potwierdzić że ciąźa jest udana. Po badaniu USG, które pokazało że jest wszystko ok, podzieliła się tą nowiną ze wszystkimi. Niestety poroniła, a potem jeszcze słyszałam plotki że usunęła to dziecko co oczywiście jest nieprawdą...

A wracając do Twojego problemu... Myśle że mama nie zareaguje tak żle jak Ci się wydaje. Jesteś dorosła, masz pracę, studia skończone, więc nie jest żle... wink A że to wpadka to mamie o tym mówić nie musisz. Zaproś rodziców do siebie na obiad, wtedy będziesz czuła się pewniej na własnym gruncie, (chyba że mieszkasz z nimi) i powiedz im z uśmiechem na twarzy że będą dziadkami;)
Na początku na pewno będą w szoku ale póżniej nie obejrzysz się jak babcia będzie przynosiła Ci ubranka, zabawki itp. a dziadek będzie malował pokój, składał łóżeczko dla maluszka...;)

4

tak, nie spiesz się z informowaniem. poczekaj, przyzwyczaj się najpierw Ty sama do tego, że będziesz mamą, niech też przyzwyczai się tata. moja siostra też była w ciąży, o której zbyt szybko się rozniosło w całej rodzinie. i stało się tak jak opisały o tym poprzedniczki... straciła dzidziusia i choć minęło już ze 3 lata, ona ciągle nie może tego zapomnieć.
ja wiem jak by zareagowała moja rodzina na taką nowinę. skończyłam szkolę, z Moim jesteśmy 2 lata więc tylko by się ucieszyli. Rodzina mojego faceta to byłaby wręcz wniebowzięta (pierwszy maluch w rodzinie byłby). a co do Twojej mamy... może porozmawiaj najpierw z tatą o tym? może on ją na to przygotuje w odpowiedni sposób. a może po prostu sama w rozmowie zasypuj ją jakimiś podtekstami, np. no babciu może wypijemy soczek?, mamo, chciałabyś mieć wnuczka czy wnuczkę?
porozmawiaj z nią też o tym, jak ona poinformowała swoich rodziców o tym, że jest w ciąży. czy to była wpadka, czy wszystko było zaplanowane.
myślę, że nie masz się czym przejmować. dziecko jak wiadomo jest największym skarbem i nawet gdybyś nie wiedziała z kim je masz (żarcik) to i tak dziadkowie by je kochali! smile

5

No moja mama zaplanowała swoją ciąże. Ale jest jedno ale, już raz w ciąży byłam, nieodpowiedni facet i wpadka. Płacz, lament i pretensje do mnie, że głupia itp, miałam 19 lat i poroniłam z nerwów itp.
Teraz trochę się boje sad Nie chce by znowu przeze mnie cierpiała i w ogóle... Znam ją na tyle, że wiem iż chciałaby abym wpierw wyszła za mąż a dopiero wtedy po roku dziecko... Choć ona sama zaszła w wieku 24 lat w ciąże, ale była z moim ojcem...

6 Ostatnio edytowany przez alaclaudie (2011-05-10 10:22:10)

Witaj Rosebud,
nie będę sie rozwodziła nad tym, co Twojej matce spedza sen z powiek, zajmę się Tobą.
Po pierwsze, czy Ty się cieszysz że Twoje życie niebawem zmieni się nie do poznania? Myślałaś już jak pogodzisz obecne obowiązki z przyszłymi?
Czy Twój chłopak już wie, że zostanie Tatą?
Ile teraz masz lat (20, 21)? Jesteś dorosła wg. prawa obowiązującego w naszym kraju i o ile Rodzice Ciebie nie utrzymują, nie śpiesz się z ta informacją (przewidujesz że reakcje nie bedą pozytywne, a to dodatkowy stres dla płodu).
W którym dokładnie jesteś tygodniu ciąży?
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak:
poczekałabym na zdięcie malucha, i podając go mamie (najlepiej zebyś przekazała tą informację w towarzystwie "współwinnego całego zamieszania" powiedziałabym: proszę nie denerwujmy się faktem dokonanym, my mamy szansę zostać rodzicami i chcieliśmy się tym podzielić z Tobą/ Wami".

7

Kochana spokojnie, nie możesz się denerwować! Trzeba myśleć o maluszku.
Nie można działać bez przemyślenia. Na początek musisz pogadać z ojcem dziecka, zapytać co zamierza dalej. Jakie ma plany względem Was. Jeżeli coś ustalicie to wtedy dopiero można powiedzieć rodzicom. Myślę, że reakcja mamy nie będzie aż tak zła - z uwagi na Twoje wcześniejsze poronienie. Z początku może być na 'nie', ale myślę, że jak to przemyśli całkiem odmieni się jej zachowanie. Dziewczyny dobrze mówią, zdjęcie może ją rozczulić.
Sama wiele razy zastanawiałam się jakbym powiedziała rodzicom o ciąży. Wiem, że denerwowałabym się podobnie jak Ty i pewnie usłyszałabym podobne zarzuty. Wszystko jest jednak kwestią czasu i zobaczenie zdjęcia na pewno ich rozczuli.
Masz pracę, nie jesteś w złej sytuacji. Nawet jeżeli nie będziesz z ojcem dziecka to będziesz otrzymywała alimenty, a ojciec dziecka może brać udział w wychowywaniu dziecka.
Głowa do góry! I spokojnie dobro dziecka przede wszystkim wink

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak powiedzieć o ciąży?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024