Jak przygotować firmę na nasz urlop - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Jak przygotować firmę na nasz urlop

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Jak przygotować firmę na nasz urlop

Zbliżają się powoli ciepłe dni, a co za tym idzie coraz chętniej i śmielej myślimy o urlopie. Niektórzy marzą o ciepłych krajach, inni wolą nasze polskie morze, a jeszcze inni po prostu posiedzieć u siebie  w ogródku. Niestety jedną z rzeczy która psuje sielankowy obraz urlopu jest praca, a właściwie przekazanie obowiązków. Z reguły wygląda to tak, że na kilka chwil przed wyjściem ostatniego dnia z pracy szybko przekazuje się osobie nas zastępującej co ma robić. Gdy ta osoba stale nas zastępuje to nie ma problemu. Natomiast problem pojawia się gdy osoba nie ma bladego pojęcia o naszej pracy. Potem przychodząc po urlopie należy najpierw zrobić porządek z bałaganem, który ta osoba zostawiła. Choć właściwie każdy ma swój styl pracy i porządek wink.
Niejednokrotnie szefowie proszą pracowników, żeby zabierali ze sobą telefony służbowe i w miarę możliwości odpowiadali na maile. Rozumiem, że w danym czasie coś może być naprawdę pilnego, ale myślę, że każdy ma prawo spędzić urlop bez zawracania mu głowy. W końcu nie ma osób niezastąpionych.

Napiszcie proszę jak u was to wygląda, kiedy macie pójść na urlop.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak przygotować firmę na nasz urlop

Nauczona doświadczeniem....o którym wspominasz wyżej +zapaść w sprzedaży w mojej branży w sezonie ogórkowym, ustaliłam, że zamykamy firmę na cały sierpień. Tak od kilku lat. Każdy pracownik może nawet spędzać urlop na marsie nikt go nie będzie niepokoił, może zaplanować wyjazd, opiekę nad dzieckiem, czy dodatkową pracę.
Myślę, że taka przewidywalność podoba się pracownikom.

3

oo super, podejście godne naśladowania no i termin jak najbardziej urlopowy smile

4

Firma, w której pracuję funkcjonuje przez cały rok. Nie ma okresów postoju. Myślę, że z jednej strony to dobre rozwiązanie, ale też trzeba zwrócić uwagę na to, że przykładowo nasz mąż/ partner niekoniecznie będzie mieć ten przywilej by móc wykorzystywać swój urlop co roku w tym samym czasie. Szczególnie gdy przypada on na szczyt wakacji.
Wracając jednak do tematu. Nie lubię tych dni przed urlopem, wówczas mam nieodparte wrażenie, że wtedy wszyscy sobie nagle przypominają, że czegoś ode mnie potrzebują. Zatem nagle pojawia się milion spraw, które należy załatwić na już. Niestety lub stety pracuję w takiej branży, że nie da się przewidzieć co się wydarzy jutro. Mam jednak wypracowany system, że zawsze staram się załatwić jak najwięcej rzeczy i ewentualnie uprzedzić moich kontrahentów o tym, że mnie nie będzie. Obowiązki natomiast przekazuję osobie, która będzie mnie zastępować. Zasadniczo otrzymuje ona ode mnie listę spraw, które są w toku z dokładną instrukcją odnośnie etapu, na którym się znajdujemy jak też osób, z którymi może się kontaktować jeśli będzie musiała coś załatwić. Po powrocie natomiast otrzymuję od niej rozpiskę co w każdym z tych tematów się wydarzyło. Działa to u nas w dwie strony - tzn. ona przed swoim urlopem również zostawia takie dane. Dzięki temu udaje nam się uniknąć niepotrzebnego bałaganu.

Pamiętam też urlopy gdy nie miałam osoby na zastępstwo - wówczas niestety kończyły się one "byciem pod telefonem" plus mobilnymi rozwiązaniami pozwalającymi mieć dostęp do internetu. Zdarzyło mi się jednak pewnego razu trafić w miejsce gdzie słaby zasięg pojawiał się tylko w jednym miejscu i o internecie też można było tylko pomarzyć. I myślę, że dobrze że tak się stało bo dzięki temu doświadczeniu upewniłam się że firma sobie beze mnie jakoś poradzi podczas mojej 2 tygodniowej nieobecności smile

5

Oczywiście.ze zgadzam się z tym,że każdy znas zasługuje na wymażony urlop,który mu się należy chociaż raz w roku miejmy te 10 dni dla siebie i dla rodziny!

6 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-05-12 21:28:28)

Ja spędzam 2 tygodnie nad polskim morzem razem z całą rodzinką:) przygotowania do tego urlopu zaczęłam już miesiąc temu, ponieważ postanowiłam wyglądać na plaży zjawiskowo;) przez długą zimę moje ciało nagromadziło sobie zbędną już tkankę tłuszczową:( przymierzając strój kąpielowy powiedziałam- NIE! muszę coś z tym zrobić. Już miesiąc realizuje plan treningowy na spam i po jego ukończeniu zrealizuje następny:) serio, warto;)

Pozdrawiam,
Anka

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Jak przygotować firmę na nasz urlop

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024