Filmy oparte na faktach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Filmy oparte na faktach

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 90 ]

1 Ostatnio edytowany przez iner (2011-04-15 18:20:51)

Temat: Filmy oparte na faktach

Jakie znacie filmy oparte na faktach? Uwielbiam taki gatunek filmu bo wiem, że historia jest prawdziwa, naprawdę można wczuć się w akcję i w dodatku czegoś uczy. Zacznę od siebie jakie filmy tego typu znam.

1. Polowanie na króliki - historia o dzieciach Aborygenów i "skradzionego pokolenia", podobny jest film Australia choć to już nie dokument
2. Frida - biografia meksykańskiej malarki, świetne zdjęcia
3. Mój przyjaciel Hachiko - historia o psiej wierności
4. Slumdog. Milioner z ulicy i Miasto Boga - fabuła jest fikcją ale slumsy są ukazane autentycznie i bohaterowie pochodzą ze slumsów, przynajmniej w pierwszym wypadku.
5. Pan życia i śmierci -o handlarzu bronią
6. Marzyciel - film o twórcy Piotrusia Pana
7. Oszukana - historia porwania dziecka
8. Coco - biografia Coco Chanel
9. Pianista. Dzieci Ireny Sendlerowej. Katyń. Czarny czwartek -wiadomo o czym
10. Kwiat pustyni i Biała Masajka - biografie kobiet  z książek o tym samym tytule choć książki sto razy lepsze wink

Czekam na wasze propozycje, bo z chęcią obejrzę więcej takich filmów wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Filmy oparte na faktach

Ja znam i oglądałam jeden taki film "Martwa rzeka" - naprawdę polecam. Jest to oparty na faktach przerażający film przygodowy.
Być może widziałam jeszcze inne filmy oparte na faktach, zresztą na pewno widziałam, ale pewnie nie wiem które to są, więc na razie polecam tego smile

3

Jak ogladam horrory , to przed prawie kazdym mowia , ze oparty na faktach hahaha big_smile
A  z takich bardziej realnych , to rozne biografie -Coco Chanel , Elzbieta , Joanna D'Arc,Kochanice Krola , Jak zostac krolem(?)-podobno dobry film , Egzorcyzmy Emily Rose,Monster chyba , Katyn , Lista Schindlera itp itd .. wink

4 Ostatnio edytowany przez sylwiunia23 (2011-04-19 10:10:42)

Ja tez bardzo lubie filmy oparte na faktach i duzo takich obejrzalam ale szczerze mowiac tytuly powylatywaly mi z glowy:)jedyne co mi sie przypomina to film ktory niedawno obejrzalam czyli ,,przygoda na Antarktydzie".kojarze jeszcze takie filmy jak ,,w mroku zla"ale to jest thriller psychologiczny, ,,masz na imie Justine", ,,galerianki".jesli cos jeszcze mi sie przypomni to dopisze;)Jeszcze ,,zelazna droga" i ,,kochankowie roku tygrysa"dwa piekne oparte na faktach filmy o milosci.naprawde warto je obejrzec

5

Znam parę filmów i też bardzo lubię takie filmy . Jeden jaki utkwił w mojej pamięci to film pt. Zabójstwo naszej matki jet to świetny film . TVP już puścił 2 razy ten film ciekawy do samego końca.

6

Też lubię takie filmy. Czasem są pełne emocji i nieraz podczas oglądania pocieknie łezka.

7

Gra o kolor film o oparty na faktach
Nicole to piękna blond włosa kobieta, która umawia się  ze sportowcami. W czasie jej romansu ze sławnym czarnoskórym gwiazdorem koszykówki,Ty'em, w dodatku żonatym i mającym  dwie córki, Nicole zachodzi w ciążę. Początkowo Ty nie wierzy kobiecie że to jego dziecko i ma ją za naciągaczkę. Stopniowo jednak zaczyna się interesować losem swojego synka, Noah'a. W końcu występuje do sadu o przyznanie praw rodzicielskich. Zaczyna się batalia o dziecko.  Z powodu udzielonego przez Nicole wywiadu jej
...
adwokat zrzeka się prowadzenia sprawy. Zrozpaczona młoda matka musi szybko znaleźć dobrego i taniego adwokata. Wygrywa pierwszą sprawę, ale podczas sprawy apelacyjnej przegrywa tylko dlatego, że Noah jest pół biały-pół czarny. Sędziowie stwierdzają bowiem,że w czarnej rodzinie malec będzie lepiej radził sobie z rasizmem. Nicole nie poddaje się i wraz ze swoim adwokatem Peter'em sięga po ostateczną broń w odzyskaniu synka: zwraca się do Sądu Najwyższego. Jak potoczą się jej losy? Czy miłość matki wygra z przejawem rasizmu? Czy zwykła kobieta może wygrać z gwiazdą? Film oparty na faktach.

8

Ja polecam Alive - dramat w Andach, nasz rodzimy Dług, Billie Elliota, Wielką ucieczkę i ... a nie chce mi się więcej wymieniać. wink

9

Oglądałam wczoraj Alive - dramat w Andach. Szczerze mówiąc wstrząsający w niektórych momentach, ale polecam smile

10

Oglądałam film o chłopcu który umarł na AIDS - oparty na faktach.Nie pamiętam tytułu a chłopiec miał na imię Ben...

11

Polecam film ```Listy do Boga``- opowiada o 8-letnim chlopczyku, chorujacym na bialaczke, pisze on listy do Boga..
Film przepiekny, wiele mozna sie nauczyc, docenic zycie i jego wartosc.. Ryczalam jak na zadnym innym filmie.

12

"Tomek i ja" - Historia Chłopczyka chorego na autyzm,który "otwiera" się kiedy Rodzice kupują Mu...psa.
Poruszający film.

Polecam!;)

13

daria1968 napisał/a:

Oglądałam film o chłopcu który umarł na AIDS - oparty na faktach.Nie pamiętam tytułu a chłopiec miał na imię Ben...

Oglądałam.

Polecam.

14

Shiseido napisał/a:

Polecam film ```Listy do Boga``- opowiada o 8-letnim chlopczyku, chorujacym na bialaczke, pisze on listy do Boga..
Film przepiekny, wiele mozna sie nauczyc, docenic zycie i jego wartosc.. Ryczalam jak na zadnym innym filmie.

Oparty na książe "Oskar i Pani Róża"?

15 Ostatnio edytowany przez Horna (2011-06-18 16:34:12)

"Chłopiec w pasiastej piżamce"- nie wiem czy oparty na faktach,ale poruszający.

Jest tam jeden niezaprzeczalny fakt ,który miał miejsce-wojna.

16 Ostatnio edytowany przez stephanie (2011-09-07 21:57:19)

Ja lubię filmy wojenne. Z tych, które są oparte na faktach polecam

1, Helikopter w ogniu - film o tragicznej akcji komandosów USA. Rok 1993 Somalia. Komandosi mają porwać dwóch poruczników  Aidida, przywódcy wojsk zbuntowanych Somalijczyków, którzy kradną żywność przesyłaną przez ONZ dla miejscowej ludności.
2, Zaginiony batalion -  Amerykański batalion utknął między siłami wroga w lasach Argonne we Francji. 1918 rok
3, Kompania Braci - mini serial opowiada o losach żołnierzy Kompanii E 506 pułku piechoty spadochronowej 101 Dywizji Powietrznodesantowej Armii Stanów Zjednoczonych
4, Operacja świt - Historia pilota wojskowego, który zostaje zestrzelony i pojmany w Laosie podczas Wojny Wietnamskiej. Organizuje ucieczkę dla grupy więźniów
5, Hotel Ruanda - krwawa wojna domowa w Ruandzie 1994 rok
6, Cienka Czerwona Linia -Losy żołnierzy walczących w bitwie pod Guadalcanal 1942
7, Rezolucja 819 - film o masakrze w Srebrenicy 1995.

17

Shiseido napisał/a:

Widziałam ten film całkiem nie dawno w TVP.

18

"Wyjście przez sklep z pamiątkami" dobry ;]

19

daria1968 napisał/a:

ten film to "Podążaj w stronę światła",ja natomiast szukam filmu "W imieniu dziecka",ma ktoś może? jest to film chyba z początku lat 90

20

daria1968 napisał/a:

Ten film to "Podążaj w stronę światła". Wzruszający, polecam.

Z filmów "na faktach":

"Megan Is Missing" na postawcie zapisów z kamerek internetowych, ale nie polecam bo mnie aż ciarki przeszły przez plecy jak to oglądałam.
"Obywatel X"
"Zamienione przy urodzeniu"
"Silkwood"
"44 minuty: Strzelanina w północnym Hollywood "
"Bezlitosny morderca - Ted Bundy "
"Aviator"
"Piękny umysł"
"Nasza klasa"
"Motyl i skafander"

21

"nietykalni" - o przyjaźni między niepełnosprawnym milionerem, a jego opiekunem - recydywistą
"bez mojej zgody" (chociaż nie pamiętam, czy był oparty na faktach...) - o dziewczynce, która stara się uzyskać usamodzielnienie edyczne, by nie oddawać organów chorej na białaczkę siostrze

22

fammefatale napisał/a:

Egzorcyzmy Emily Rose

Oglądałam wczoraj. Musiałam spać przy zaświeconej lampce yikes

Obiektywna napisał/a:

Oglądałam wczoraj. Musiałam spać przy zaświeconej lampce yikes

Horror to jeszcze nic przy filmie dokumentalnym... Nagrania opętanej dziewczyny są przerażające! Tylko dla widzów o mocnych nerwach.

Poza tym filmy oparte na faktach, które ja oglądałam i polecam:
"Obywatel Milk", "127 godzin", "Mój tydzień z Marylin", "50/50", "Młoda Wiktoria", "Amerykańska zbrodnia".

24

pink_lullaby napisał/a:

"nietykalni" - o przyjaźni między niepełnosprawnym milionerem, a jego opiekunem - recydywistą

oglądałam wczoraj, polecam gorąco. Można się pośmiać, a bardziej wrażliwi i łezkę uronią. Z pewnością obejrzę jeszcze nie raz. Film w dobrej jakości, w całości na you tube.

25

Polecam "127 godzin" - o niefortunnej przygodzie alpinisty; super widoczki + kapitalny montaż z fajnie prowadzoną kamerą

26

ogladałam  " Chlopca w pasiastej piżamie " - polecam.
A z faktów - " morderca ze wschodu " odrażający , Evilenko, seryjny morderca ,  zabil 50 osob, a nastepnie zjadl ! Obrzydliwy facet i swietnie obrzydliwie ukazany w filmie .

27 Ostatnio edytowany przez Glock (2012-07-24 09:18:35)

"Man Behind the Sun"* - dla ludzi o mocnych nerwach ale warto jeśli ktoś lubi taką tematykę.

*"Japonia w jedenaście lat po odrzuceniu w 1925 roku przyjęcia genewskich warunków odnośnie broni chemicznej, tworzy oddział 731. Oficjalnie jest to jednostka odpowiedzialna za oczyszczanie wody. Jednak prawda o działalności kompleksu jest zupełnie inna. Przeprowadzane są w niej okrutne eksperymenty na chińskich jeńcach i cywilach w celu tworzenia broni chemicznej. Oglądając ten film należy pamiętać, że przedstawione w nim wydarzenia działy się naprawdę."

28

"Missisipi w ogniu"...

29

Widziałem wiele takich filmów i chyba większość była już tu wymieniana ale o jednym nie pisano. O ile dobrze pamiętam jego tytuł brzmi - "Droga do piekła" i niestety jest oparty na prawdziwych wydarzeniach. Rzecz dzieje się w meksyku i opowiada o sekcie religijnej i jej okrutnych praktykach.
Brutalność i drastyczność niektórych scen jest tak wysoka że zapadają w pamięć na bardzo długo.  Dlatego nie polecam go nikomu o słabych nerwach.

30

Angielska robota na faktach bardzo dobry film

31

"Patch Adams" i "Rozmowy z zaświatami"

Widziałam z 10 razy te filmy. Pierwszy o człowieku, który założył szpital, w którym leczono chorych śmiechem i dobrym samopoczuciem. Drugi o medium, które pomogło policji ;]

32

Większość filmów wymienionych w tym wątku oglądałam, ale nie zauważyłam filmu, który ostatnio widziałam i polecam "Lady"(2011)

....W szarpanej wewnętrznymi konfliktami Birmie nie ma miejsca na demokrację. Wojskowy reżim wymaga od mieszkańców oddania i za nic ma ich prawa. Jedyną szansą na przywrócenie normalności są działania Aung San Suu Kyi - córki antyrządowego aktywisty. Wykształcona na Oxfordzie kobieta decyduje się wrócić do ojczyzny i zrobić wszystko co w jej mocy, aby ocalić Birmę. Jej walka daleka jest od agresji ? kobieta wybiera drogę pokoju, miłości i wiary w ludzi. Aung Suu jest w stanie poświęcić nawet szczęście swoje i swojej rodziny, aby służyć wyższym celom i stanąć na czele opozycji. Pomimo wielkiego dystansu, długich rozłąk i przeciwnika w postaci niebezpiecznego reżimu, miłość jej męża i dzieci nie słabnie ? wręcz przeciwnie ? wszyscy będą ją wspierać bardziej niż kiedykolwiek w życiu...

33

Zbieram się właśnie do obejrzenia "Lady"...

Z filmów opartych na faktach, chociaż bardziej dokumentalnych (w klimacie artystów z różnych dziedzin) polecam film o francuskim linoskoczku "Człowiek na linie"; film o wokaliście Joy Division "Controll"; film o ostatnich dniach życia Kurta Cobeina "Last Days"; "Dziewczyna z perłą" o malarzu Vermeerze i jego muzie; "Julie and Julia" o ikonie amerykańskiej kuchni Juli Child i stary film o Tine Turner "Tina".
Oprócz tego przychodzą mi do głowy jeszcze "Dzienniki Motocyklowe" o młodym Che Guevarze, dosyć nowy "The Iron Lady" o Thatcher.

Myślę, że na ten moment to tyle!:D Miłego oglądania.

34

127 godzin,Alive-dramat w Andach. Jak mi się coś jeszcze przypomni to wpadnę i dam znać=)

35

Trochę takich filmów było, tak na szybko to pamiętam o The Insider, The Bank Job, 96 minutes też z tego co pamiętam było na faktach i Ils chyba również ale głowy za ten ostatni tytuł nie dam.

36

Sporo ogladalam filmowo opartych na faktach, lecz ostatnio  lecial film oparty na autentycznych faktach Amerykańska zbrodnia (An American Crime (2007))
Przerazający, ja z natury jestem raczej twradą osobą, ale ten dramat mna wstrzasnąl.
Nie jestem przewrazliwiona ale od razu naszla mi na mysl tragedia w Pucku ,co dzieci takze zostaly zatluczone prze rodzine zastepczą, scenariusz cholernie podobny ,i takze prawdziwy niestety

37

Z tego co wiem, to "Galerianki" nie są oparte na faktach, już prędzej fakty są oparte na "Galeriankach". big_smile To zjawisko pojawiło się dopiero PO filmie, a nigdy się jakoś szczególnie nie rozpowszechniło z tej prostej przyczyny, że lepiej i łatwiej szukać klientów na chatach niż zaczepiając po kolei facetów w centrum handlowym. Aczkolwiek podobno film zrobił na niektórych dziewczynach takie wrażenie, że same chciały spróbowac.

"Eksperyment" - o okrzyczanym Eksperymencie więziennym Zimbardo.

38

"Drezno"... polecam. Mnie poruszył ten film do granic.

Wszystkie niemalże filmy historyczne, typu "Księżna", "Maria Antonina",

"Żelazna dama" (jednak nie dałabym mu Oskara.....)

39 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-01-09 20:39:27)

mortisha napisał/a:

Sporo ogladalam filmowo opartych na faktach, lecz ostatnio  lecial film oparty na autentycznych faktach Amerykańska zbrodnia (An American Crime (2007))
Przerazający, ja z natury jestem raczej twradą osobą, ale ten dramat mna wstrzasnąl.
Nie jestem przewrazliwiona ale od razu naszla mi na mysl tragedia w Pucku ,co dzieci takze zostaly zatluczone prze rodzine zastepczą, scenariusz cholernie podobny ,i takze prawdziwy niestety

To prawda, przerażający film. Jest też "Dziewczyna z sąsiedztwa", moim zdaniem jeszcze bardziej brutalny, a postać matki to zło w najczystszym wydaniu, naprawdę przeraża. Z tym, że ten drugi film podobno mniej ma wspólnego z faktami. Zgadzam się, mocny film, długo o nim myślałam.

Ktoś wspomniał o "Nietykalnych"- też świetny film, oparty na faktach. Polecam smile

Od siebie mogę dodać np filmy: "Oszukana" (2008), "Mój przyjaciel Hachiko" (2009), "Piękny umysł" (2001), "Fala" (2008).

40

truskaweczka19 napisał/a:

Jest też "Dziewczyna z sąsiedztwa", moim zdaniem jeszcze bardziej brutalny, a postać matki to zło w najczystszym wydaniu, naprawdę przeraża.

Nie pomyliłaś tytułu przypadkiem?

A mnie do głowy przyszedł jeszcze 'Takiego pięknego syna urodziłam'. Sami obejrzyjcie i oceńcie.

41

Ciemnooki napisał/a:

Jest też "Dziewczyna z sąsiedztwa", moim zdaniem jeszcze bardziej brutalny, a postać matki to zło w najczystszym wydaniu, naprawdę przeraża.

A mnie do głowy przyszedł jeszcze 'Takiego pięknego syna urodziłam'. Sami obejrzyjcie i oceńcie.

Nie. Chyba, że podejrzewasz, że myślę o komedii romantycznej, o tym samym tytule. Tytuł po angielsku tutaj "Girl next door" (2007).

42 Ostatnio edytowany przez mortisha (2013-01-09 21:01:53)

Ciemnooki napisał/a:

............

Truskawce  napewno chodzilo o ten film co napisala co napisała ( tu on jest z fabuły oparty na Amerykanskiej zbrodni

43

Już sobie sam poradziłem. wink A ten film o którym pisałem naprawdę warto obejrzeć, jest nawet na yt, bardzo krótki. Naprawdę dobry a szkoda że tak mało znany.

44

Dokładnie o ten film chodzi, a co do Twojej propozycji Ciemnooki, to wydaje się ciekawa i na pewno obejrzę.

45 Ostatnio edytowany przez dayzi (2013-02-10 21:46:16)

"Czwarte piętro"-  Antonio Mercero
Polecam.

46 Ostatnio edytowany przez Florentyna44 (2013-02-10 23:09:12)

"Obywatel Milk"

"127 godzin" - ale gorący finał  !

( .. dodam : "Mój przyjaciel Hachiko" - wyciskacz łez,  też jak najbardziej - "na faktach")

47

"W ciemności" -Agnieszki Holland.

48 Ostatnio edytowany przez lakhti (2013-02-21 23:47:03)

Jakby kto jeszcze co chciał na faktach:

Amerykańska Zbrodnia (dla ludzi o mocnych nerwach)
Niewolnica (też wkurzający)
W rękach Boga (tu już inna, raczej piękna historia)
Jak zostać królem (ale to chyba wszyscy juz widzieli, nie?)

I trochę historycznych, o których nikt nie wspomniał: Rasputin, Rozpustnik, Agora,
azjatyckie "Hua Mulan"
smile

49

'Pocahontas' wink

50

Pocahontas też smile Aczkolwiek tytuł filmu, jakby ktoś szukał to "New World".
Ostrzegam, że dla cierpliwych, bo wlecze się niemiłosiernie wink

51 Ostatnio edytowany przez Vian (2013-02-22 22:43:17)

Ciemnooki napisał/a:

Nie. Chyba, że podejrzewasz, że myślę o komedii romantycznej, o tym samym tytule. Tytuł po angielsku tutaj "Girl next door" (2007).

Pogubiłam się.
A jaki tytuł oryginalny ma ten przerażający o którym pisałaś..?

Aa, ok, odnalazłam się big_smile 2007
Sorry ^^

Btw - czytałam kiedyś dokumentację, autentyczne akta, właśnie tego morderstwa. Potworność.

52

"Operacja Argo", tegoroczny zdobywca Oscara za najlepszy film.

53

"Poszukiwana Sarah Pender" (2013). Film oparty na faktach. Warty obejrzenia smile Słowo przeciwko słowu, postawa przeciwko postawie. Potrafi zmienić Twój pogląd na daną sprawę kilka razy w ciągu oglądania filmu smile

Sarah Pender można znaleźć za pomocą wujka google, ale nie będę niczego zdradzać. Najpierw zachęcam do obejrzenia filmu.

54 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-04-01 18:10:14)

"Wszystko za życie" (2007)
Jest to dramat biograficzny. Opowiada o wybitnym uczniu i sportowcu. Christopher McCandless porzuca swoje nudne życie i wyrusza autostopem w podróż. Kierując się na Alaskę.
"Kaznodzieja z karabinem" (2011)
Historia pewnego mężczyzny Sama Childersa, który zaangażował się w pomoc dzieciom w Afryce. Był to skutek jego nawrócenia się. Przedtem był człowiekiem z nieciekawą przeszłością.
"Przetrwać w Nowym Jorku" (1995)
To z kolei historia życia znanego pisarza Jima Carrolla.
"Bezlitosny morderca" (2002)
Historia z życia seryjnego mordercy z lat '70 Teda Bundy. Wstrząsający film.

55

The Impossible z 2012 o katastrofalnych efektach największego od długiego czasu tsunami z 2004 roku też jest oparty na faktach. I niestety film jest dość mocno przyhype'owany - obejrzeć można rzecz jasna, choć trudno momentami się nie oprzeć wrażeniu słabizny. I nie o efekty specjalne czy grę aktorską mi chodzi ...

56

To ja mam temat oparty na faktach ale trochę zabawniejszy (przynajmniej moim zdaniem zabawny). Bling Ring - historia o grupie młodych ludzi, którzy włamują się do domów gwiazd. Tak by się wydawało, że jest to świat nietykalny - np. Paris Hilton musi mieszkać w domu z armią strażników, a tu wychodzi, że nie. Przynajmniej o niej wiem, że miała włam do domu. smile

57 Ostatnio edytowany przez Milionek (2013-05-28 17:09:35)

Dzień Dobry smile

Na początek :

"Sypiając z wrogiem" w roli głównej Julia Roberts.
Film na podstawie  książki.Bardzo dobry
trzymający w napięciu. Ale to  już chyba
znany film wszystkim.

smile Kurcze  muszę się przygotować ;p
Tyle filmów się oglądało... normalnie
teraz nie pamiętam...

Ale dzisiaj wyczytałam że z tego roku
jest już film pt" POSZUKIWANA SARAH PENDER (2013)
Tytuł oryginalny: She Made Them Do It
reż: Grant Harvey
dramat kryminalny oparty na faktach

Nostalgia Anioła

Byłam w błękicie między Niebem a Ziemią.
Dni się nie zmieniały.
każdej nocy śniłam ten sam sen.
zapachu wilgotnej ziemi.
O krzyku, którego nikt nie słyszał.
Biciu mojego serca, niczym młot walący o płótno.
Słyszałam nawoływanie umarłych.
Chciałam iść za ich głosem.
Znaleźć wyjście.
Ale zawsze wracałam do tych samych drzwi.
I bałam się.
Wiedziałam, że gdy tam wejdę,
już nigdy się nie wydostanę.
Mój modreca przez długi czas zadowalał się tamtą chwilą.
Żywił się raz po raz tamtym wspomnieniem.
Był zwierzęciem, bez twarzy.
Nieskończonym.
Lecz teraz zaczął odczuwać|powracającą pustkę.
I żądza kiełkowała w nim od nowa.

Nikt nie zauważa gdy odchodzimy.
Mam na myśli ten moment, gdy naprawdę postanawiamy odejść.
Możecie co najwyżej poczuć szept, lub ledwie tchnienie szeptu,
spływające falą w dół.

Na imię mam Suzie.
Miałam 14 lat, gdy zostałam zamordowana.
6 grudnia, 1973.
Byłam tu przez jedno mgnienie.
A potem odeszłam.
Życzę wam długiego, szczęśliwego życia.

Przepiękny Film , choć  zarazem smutny.

58

"Vince niepokonany" (2006)
Film nakręcony na podstawie historii Vince'a Papale. Człowiek ten w wieku 30 lat, gdy nie miał już nic do stracenia (gdyż stracił już prawie wszystko) zaczął niełatwą walkę o spełnienie swoich marzeń.
"The Socjal Network" (2010)
Jest to historia powstania popularnego portalu społecznościowego Facebook.
"Gwiazda rocka" (2001)
Ten film został zainspirowany prawdziwym życiem Tim'a "Ripper" Owens'a, wokalisty Judas Priest.

Wszystkie 3 filmy polecam. smile

59 Ostatnio edytowany przez Bella123 (2013-05-29 13:30:47)

*Elita Zabójców
*Angielska Robota
* Zawód Gangster

filmy oparte na faktach bardzo ciekawe wink
Szczególnie do obejrzenia z facetem , będzie wniebowzięty smile
Mi osobiście też  się podobały.

60

Wspomniany już wcześniej film Wszystko za życie,
My, dzieci z dwora Zoo na podstawie pamiętników Christian F., książka jest o tym samym tytule, tematyka o narkotykach.
Sid i Nancy biograficzna historia Sida Viciousa, basisty Sex Pistols, i jego dziewczyny Nancy, też o narkotykach.
no i z zupełnie innej beczki Magic Mike film oparty na życiu Channinga Tatuma, jest na co popatrzeć, bo o striptizerach wink

61

Pojawiło się parę propozycji - chętnie obejrzę:
Hua Mulan, Magic mike'a i Bling ringa. Lżejsze tytuły jak w sam raz, bo ostatnio oglądałam sporo dołujących typu Obława - btw, bez rewelacji.

62

A mi się Obława bardzo podobała, chociaż racja to strasznie dołujący film. Hua Mulan może być fajne wizualnie. A Bling Ring to o tych w włamywaczach tak? Też się zamierzam na niego wybrać, zapowiada się ciekawie.

63

"Wysoka fala" - historia mlodego serfera ktory swoja kariere zakonczyl w wieku 24 lat

64

Aszntiii napisał/a:

A mi się Obława bardzo podobała, chociaż racja to strasznie dołujący film. Hua Mulan może być fajne wizualnie. A Bling Ring to o tych w włamywaczach tak? Też się zamierzam na niego wybrać, zapowiada się ciekawie.

Dla mnie nawet nie była dołująca, raczej pełna humanizmu - obu z pozoru okrutnych mężczyzn ulitowało się nad Weroniką (sorry nie pamiętam jak miała w filmie tongue)
Bling Ring już obczaiłam na filmwebie. Fajna rozmowa z Coppolą i aktorami. Co ciekawe ona wcześniej nie słyszła o tej historii dopiero przeczytała o niej w gazecie i stwierdziła, że to niemal gotowy scenariusz. Dodała mu trochę blichtru jak sądzę, ale wygląda naprawdę interesująco. Jest nawet polska strona na facebooku.

65

Czy się ulitowało, no nie wiem. Wypuścili ją wolno, ale najpewniej została zgwałcona przez sztab Niemców, który szedł robić obławę. Ja to odebrałam w ten sposób, jak z tymi Niemcami z niewoli zamiast zabić ich szybko, podali im truciznę aby zmarli w mękach. W tym filmie nikt nie był kryształowy.

A co do Bling Ring, poczytałam trochę i film zapowiada się bardzo ciekawie. Dziwne, że o tej historii nie słyszałam wcześniej, bo okradzione zostały same szych Holywood, takie jak Orlando Bloom i Lindsay Lohan.

Posty [ 1 do 65 z 90 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Filmy oparte na faktach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024