Gulasz - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Gulasz

Składniki

po 50 dkg mięsa wołowego i wieprzowego
1 duża puszka pomidorów bez skórki (850ml)
50 dkg cebuli
pęczek natki pietruszki
pól kubka śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka słodka
sól
pieprz
listek laurowy
oliwa

czas: 120 minut
porcje: 6-8
koszt: trochę kosztuje
kalorie: mało         

Wersja do druku
Wyślij przepis
skomentuj     

Gulasz /

Cebulę obrać pokroić na piórka. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso pokrojone w dosyć drobną kostkę, do podsmażonego mięsa wrzucić cebulkę i jeszcze chwilkę smażyć.
Dodać pomidory z puszki z sokiem, przecier, listek laurowy, pieprz, sól, paprykę, wszystko dobrze wymieszać podlać wodą (ok. szklanka) dusić około 1,5 godziny na małym ogniu.
Sprawdzić czy mięso jest miękkie jeżeli nie to jeszcze chwilę dusić...
Na koniec zabielić mąką rozprowadzoną ze śmietaną (około 1 łyżeczka mąki), dodać posiekaną natkę, podawać gorący z chlebem lub ziemniakami, lub ryżem itp...
Można zamrażać.

Przepis nadesłany przez:

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-04-13 18:30:23)

Odp: Gulasz

Skąd wklejony przepis? Powinnaś przeredagować lub podać autora smile

3

Masz rację wkleiłam ten przepis był na jakieś stronie kiedyś go zrobiłam i mi smakował i chciałam się tu z Wami podzielić ale nie wiedzałam ,że muszę podać kto zrobił ten dobry gulasz. Na drugi raz już będę wiedziała,przepraszam.

4

Dalam Ci znać, żeby serwis nie mial problemów, w porządku, pozdrawiam smile

5

Gulasz wołowy - żródło TeleTydzień, 4 porcje

600 g pręgi wołowej
2 cebule
3 łyżki oleju (lub smalcu)
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka mielonej papryki
sól
100 g grzybów
2 łyżki mąki pszennej
300 g cukinii
olej do smażenia

Wołowinę i cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz i przyrumień na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż, a następnie również przecier pomidorowy i mieloną paprykę.
Całość podlej wodą, posól i duś pod przykryciem.

Grzyby oczyść i drobno pokrój. Kiedy mięso będzi już prawie miękkie, dodaj grzyby do garnka i wszystko razem dogotuj do miękka.

Zagęść gulasz mąką i rozmieszaną w odrobinie zimnej wody i gotuj jeszcze przez ok. 5 m.

Oczyść cukinię i pokrój w plasterki. Krótko je podsmaż na oleju na patelni i dodaj do gulaszu. Wszystko to podgrzej i odstaw.

Gulasz zapiekany z ziemniakami - 6 porcji

500 g cebuli
126 g wędzonego boczku
500 g metki wieorzowej
500 g wieprzowiny na gulasz
sól, pieprz
suszony majeranek
250 g pomidorków koktajlowych
słoik marynowanej, pieczonej papryki
1 kg ziemniaków
200 g śmietany kremówki
5 łyżek bułki tartej
30 g masła

Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko w brytfance. Dodaj cebulę i smaż do zrumienienia.

Metkę rozdrobnik, razem z pokrojoną w kostkę wieprzową przełóż do brytfanki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz przez 30 m.

Pomidory umyj, a paprykę osącz z zalewy i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.

Zapiekankę wyjmij z pieca, dodaj pomidory i paprykę, po czym wymieszaj. Wierzch przykryj talarkami ziemniaków i polej śmietaną. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godz i 40 m.

Zdejmij folię i posyp wierzch pieprzem i bułką tartą. Obłóż kawałkami masła i piecz bez przykrycia jeszcze 20 m.

6 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-10-26 11:36:10)

Gulasz z chili (żródło TeleTydzień)

* 60 dag łopatki wieprzowej
* 1 cebula
* 20 dag pieczarek
* 2 średnie pory
* 1 papryczka chili
* 4 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka przyprawy curry
* 1 łyżka maki pszennej
* 250 ml śmietany

Umytą wieprzowinę pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pieczarki, por i papryczkę czili oczyść. Pokrój pieczarki na mniejsze kawałki, a por i papryczki w talarki.

Rozgrzejw garnku połowę oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż. Potem posól je, posyp  kminkiem i przyprawą curry. Podlej wodą i duś na wolnym ogniu.

Rozgrzej na patelni resztę oleju i podsmaż na nim pieczarki. wraz z papryczką chili. Podlej je małą ilościa wody i duś przez 10 minut. Potem dodaj por i zestaw patelnię z ognia.

Kiedy mięso w garnku będzie miękkie, zagęść gulasz mąką rozmieszaną ze śietaną i gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodaj podduszone grzyby z porem. Podgrzej i odstaw. Podawaj z ryżem.

7

Ja gulasz robię z szynki - delikatniejsze mięso smile
Ale łopatka... nie pogardzę smile

8

Z łopatki też można śmiało robić. Mięso troszkę inne, ale też się nadaje i też wychodzi smacznie smile

9

Właśnie ja z łopatki wykrajam mnóstwo różnych żyłek i tłuszczów, przez usta mi nie przejdą smile

10

A nie z karkówką Ci się pomyliło? Żyłek w łopatce raczej nie ma... choć tłuszczyku bywa trochę wink

11 Ostatnio edytowany przez Remi (2012-10-30 23:27:51)

JA to na oko gulasz robiłem.
Jakieś 60 dkg łopatki na kawałki pokroiłem, posypałem solą i pieprzem i podsmażyłem, potem 6 pieczarek, 2 papryki i z cebulą 1 podsmażyłem, następnie wszystko do garnka dużego - zalałem wodą, dodałem 3 marchewki, liść pora, selera, 1 pietruszkę, kostkę rosołową, ziele angielskie i listek laurowy plus 5 ziarenek pieprzu. Spokojnie się 2 godziny dusiło, w międzyczasie posypałem majerankiem, trochę przyprawy prowansalskiej, a na koniec dodałem troszkę przecieru pomidorowego i zaciągnąłem śmietaną -wyszło kolorowe, pyszne i 3 dni jadłem, tylko tata mi troszkę podwędził smile

12

Remi napisał/a:

Jakieś 60 dkg łopatki na kawałki pokroiłem, posypałem solą i pieprzem i podsmażyłem, potem 6 pieczarek, 2 papryki i z cebulą 1 podsmażyłem, następnie wszystko do garnka dużego - zalałem wodą, dodałem 3 marchewki, liść pora, selera, 1 pietruszkę, kostkę rosołową, ziele angielskie i listek laurowy plus 5 ziarenek pieprzu. Spokojnie się 2 godziny dusiło, w międzyczasie posypałem majerankiem, trochę przyprawy prowansalskiej, a na koniec dodałem troszkę przecieru pomidorowego i zaciągnąłem śmietaną -wyszło kolorowe, pyszne i 3 dni jadłem, tylko tata mi troszkę podwędził smile

Gulasz wbrew pozorom to naprawdę łatwe danie - nie trzeba byc znawcą żeby go przygotować smile
Widzę, że u Ciebie to było na bogato jeśli chodzi o smaki i aromaty smile

13

sonca napisał/a:
Remi napisał/a:

Gulasz wbrew pozorom to naprawdę łatwe danie - nie trzeba byc znawcą żeby go przygotować smile

Lubię przyprawy różne, lubię komponować smaki, lubię odkrywać zapachy i kolory. To bardzo ciekawe zrobić coś pysznego i ślicznego. Zawsze się staram jak coś mam ugotować, by zrobić to najlepiej jak tylko potrafię smile
Choć do mistrzyń, to nie mam szans, lecz podczytuję przepisy i potem sam sprawdzam, jak to wyjdzie smile

14

Remi napisał/a:
sonca napisał/a:
Remi napisał/a:

Lubię przyprawy różne, lubię komponować smaki, lubię odkrywać zapachy i kolory. To bardzo ciekawe zrobić coś pysznego i ślicznego. Zawsze się staram jak coś mam ugotować, by zrobić to najlepiej jak tylko potrafię smile
Choć do mistrzyń, to nie mam szans, lecz podczytuję przepisy i potem sam sprawdzam, jak to wyjdzie smile

Czyli robisz dokładnie to co trzeba smile Bawisz się kuchnią, przyprawami, eksperymentujesz - a jeszcze jak wychodzi smacznie to tylko pogratulowac big_smile

15

Ja do gulaszu proponuję spróbować dodać troszkę curry wink Mnie tak smakuje bardzo tongue

16

Gulasz węgierski źródło: TeleTydzien

Na 6 porcji:

40dag łopatki wieprzowej bez kości
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 czerwone papryki
1 puszka posiekanych pomidorów
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka chili
4 łyżki mąki pszennej
1/2l bulionu warzywnego
liść laurowy
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
łyżka smalcu

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia, posyp chili i słodką papryką, po czym dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence.

Łopatkę pokrój w kostkę (ok.2cm)cm i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą i podsmaż aż się zrumieni. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla - smaż na małym ogniu przez 15-20min.

Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. gotuj ok. 1,5 godz. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę.

Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody. Powstaje ciasto o konsystencji jak na pierogi - odrywamy małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

17

Gulasz z grzybami źródło: TeleTydzień

1kg mięsa na gulasz
5 łyżek oleju
cebula
sól i pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki mąki
350g kurek lub grzybów mieszanych
1 liść laurowy
1 czerwona papryka
słodka papryka
pół pęczka pietruszki

Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Obsmaż w głębokim rondlu na 3 łyżkach oleju. Dodaj posiekaną cebulę, dopraw i dpdaj koncentrat pomidorowy. Posyp mąką i wymieszaj. Wlej litr wody, dodaj liść laurowy, po czym przykryj i gotuj ok. 1,5godz.

Papryki oczyść i pokrój. Dodaj  do mięsa na pół godz przed końcem gotowania. Grzyby oczyść i pokrój. Smaż na 2 łyżkach oleju przez 5minut. Dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką.

Rozłóż gulasz na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

18

Lekki gulasz z fasolką źródło: Olivia

1 kg mięsa na gulasz
1/2 kg fasolki szparagowej
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego

Umyj  mięso, a na rozrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Podsmaż mięso, przełóż go garnka i zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu ok. 45 minut.

Zblanszuj fasolkę szparagową, czyli włóż do wrzątku na 3 minuty. Zeszklij na łyżce oleju cebulę, po czym dodaj przeciśniey przez praskę czosnek. Dodaj ugotowaną fasolkę i chwilę smaż. Przełóż fasolkę do ugotowanego mięsa. Duś ok. 7 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree albo wiejskim chlebem.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024