Rak szyjki macicy - drogie Panie dbajcie o siebie! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Rak szyjki macicy - drogie Panie dbajcie o siebie!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Rak szyjki macicy - drogie Panie dbajcie o siebie!

Rak szyjki macicy to zagrożenie które może dotyczyć Ciebie i Twojej rodziny. Ryzyko rozwoju choroby istnieje u kobiet w każdym wieku .

Co to jest rak szyjki macicy?

- jest to nowotwór złośliwy, który jeżeli nie zostanie wcześnie wykryty i odpowiednio leczony, zawsze prowadzi do śmierci

-jest drugim po raku piersi, najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce u kobiet po 45 roku życia

- rak szyjki macicy poprzedzony jest zazwyczaj tzw. stadiami przedrakowymi, które mogą utrzymywać się od 5 do 12 lat. Wczesne ich wykrycie daje szanse skutecznego wyleczenia

Rak szyjki macicy późno wykryty i nieleczony może doprowadzić do śmierci nawet w młodym wieku!

Co zwiększa ryzyko rozwoju raka szyjki macicy?

-zakażenie wirusem HIV
-liczni partnerzy seksualni
-partner z przeszłością seksualną
-palenie tytoniu
-rozpoczęcie współżycia w młodym wieku
- ignorowanie objawów i wstyd przed wizytą u lekarza

Wczesne wykrycie choroby zapewni regularne wykonywanie badań cytologicznych które powinno odbyć się w czasie nie krótszym niż 3 lata od ostatniego badania.

Drogie dziewczyny i kobiety, nie obawiajcie się wizyty u ginekologa. Dobry ginekolog to nic strasznego, a w razie czego może uratować Wam życie. Mamy dla kogo żyć, więc starajmy się nasze zdrowie utrzymać jak najdłużej w jak najlepszym stanie. To bardzo ważne.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rak szyjki macicy - drogie Panie dbajcie o siebie!

Właśnie sie zastanawiam nad tym szczepieniem, bo ostatnio mi lekarz oferował, tylko że troszke to kosztuje. Ale zdrowie wkońcu jest najwazniejsze!

3

CupraFM  fajny post.

Rowniez zachecam i wrecz nalegam na cytologie. Nic nie boli a moze uratowac zycie.
Osobiscie jednak uwazam ze badanie takie powinno byc wykonywane raz na rok., bo min. co 3 lata to gruba przesada.
W kraju gdzie mieszkam standardem jest co 6 miesiecy :-) ewentualnie co rok ( oczywiscie jesli pacjentka sie zjawi u ginekologa ;-)

badajmy sie kochane panie

4

Mnie również wydaje się, że trzy lata to zbyt długo.. Ale jak nie ma na czym zaoszczędzić, to oszczędza się na służbie zdrowia. hmm POLSKA tongue Ja mam zamiar zrobić w przyszłym miesiącu. Mój ginekolog jeszcze nic o tym mi nie wspomina, więc sama się upomnę. smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Rak szyjki macicy - drogie Panie dbajcie o siebie!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024