Dziś miałam okazję zobaczyć ,,Salę samobójców? i w moim odczuciu jest to doprawdy świetne studium psychologiczne, trzeba tylko umiejętnie na niego spojrzeć, aby wychwycić całą istotę pokazywanych problemów. Film jest trudny, chwilami dosyć drastyczny, obnażający dzisiejszy świat i wpływ jaki ma na psychikę wchodzących w dorosłość starszych nastolatków, a także błędów popełnianych przez ich rodziców. Dlatego też, wbrew opinii wielu osób, nie zgodzę się, że jest to obraz tylko dla młodzieży, bo co prawda pokazuje bliski jej świat, rzeczywistość i problemy wieku dojrzewania, to jednak nie taka chyba jest idea, aby pokazywać to wszystko wprost, a raczej ująć całokształt zjawisk, które mogą do takich krytycznych momentów doprowadzić, zwrócić uwagę na sprawy, których tak wielu z nas, dorosłych, zwyczajnie nie widzi, a kiedy już dostrzega zwykle jest za późno i płaczemy z bezsilności.
Scena końcowa dopełnia całości, jest świetnie nakręcona, emocjonalnie trudna w odbiorze i ogromnie poruszająca. Kiedy już film się skończył w kinie zapadła zupełna cisza, która trwała przez jakieś kolejne kilkanaście sekund, ta cisza była bardzo wymowna. I niech to choćby posłuży za puentę i odpowiedź na pytanie czy warto go zobaczyć. Moim zdaniem absolutnie warto.
To, jakie i czy w ogóle, emocje we mnie pozostają po obejrzeniu jakiegokolwiek filmu, jest w moim odczuciu wyznacznikiem jego wartości. Jeśli obejrzę film i nie ma we mnie żadnych emocji, przemyśleń, nic, co mogłoby zapaść w pamięć, to w subiektywnym pojęciu nie był on wart uwagi. A dziś nie tylko się nie nudziłam, ale wróciłam do domu i...zaczęłam myśleć, a zaraz po tym po raz kolejny porozmawiałam z synem, ciesząc się jednocześnie, że wiem co się w jego życiu dzieje.
Bożenko, mogę się rzecz jasna mylić, ale moim zdaniem ,,Sala" powinna na Tobie akurat zrobić spore wrażenie, bo w moim odczuciu masz na pewnych płaszczyznach bardzo podobne do mojego pojmowanie świata i rozumienie jego problemów. A zatem jeśli jednak zdecydujesz się wybrać do kina, to koniecznie podziel się z nami swoimi wrażeniami
.