40 Dni Postu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

1

Temat: 40 Dni Postu

Witam Was wszystkich,

Zbliza sie wielkanoc i nie wiem, skad nawet ta decyzja, ale postanowilam od poniedzialku, 7 marca isc na 40 dniowy post. Mam zamiar nic nie jesc przez te 40 dni, wylacznie pic wode, herbate. Wiem, ze post zaczyna sie od srody popielcowej, jednak jestem juz psychicznie gotowa i wrecz nie moge doczekac sie poniedzialku. Chce zblizyc sie do Boga, uspokoich swoje rozchwiane wnetrze, a takze przetestowac swoja silna wole. Jestem ciekawa czy moze ktos z was juz przechodzil taki post lub, wogole jakikolwiek, np. ograniczajacy przyjemnosci codziennego zycia??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 40 Dni Postu

Kobieto przecież tak nie da sie zyc. Co to ma znaczyć zeby nie jeśc. nie slyszalam o niczym takim . I powiez mi jak to ma Ciebie niby zbliżyć do boga, bo za 3 ddni będziesz oslabiona i nerwowa i nie do zycia

3

A przygotowałas sie do tego postu jakoś? Czy tylko psychicznie? jak dla mnie pomysł jest niefajny.

Moja mama np. przez okres postu nie je słodyczy i nie pije kasy(a są to jej dwie słabości).

4

Kobieto z tym niejedzeniem to zes teraz wypalila hehe to co chcesz sie zaglodzic? Mnie dziadkowie i rodzice uczyli by przestrzegac postu ale i tez jesc normalnie bo odmawianie sobie jedzenia jest grzechem....jedynym dniem postu w roku jest dla mnie Wielki Piatek w ten dzien fakt staram sie jesc malo to sie tyczy rowniez srody Popielcowej tu sledzik jest na obiadek a w kazdy piatek nie jem miesa....hm zbliza sie post zawsze staramy sie czegos odmawiac przez te 40dni prawda? ja sobie odmowie slodkosci choc to nie bedzie latwe....a tak w ogole ja przezywam ten post zawsze duchowo analizuje swoje zycie przepraszam Boga za to co zrobilam zlego albo czego jeszcze wobec Niego nie zrobilam i staram sie to nadrobic...pozdrawiam

5

O, pewnie, że zbliżysz się do Boga - dosłownie, bo się zagłodzisz. To szok dla organizmu, który może skończyć się tragicznie. Poza tym - masz zamiar nie pracować, siedzieć w domu? Po kilku dniach zaczniesz mieć zawroty głowy nie pozwalające Ci normalnie funkcjonować.
Bóg nie wymaga od nas, byśmy dla niego robili krzywdę swojemu ciału. Wiesz, że ciało jest świątynią Ducha Świętego, prawda? Chcesz tą świątynię zdemolować, zburzyć?

Poszukaj prawdziwej drogi do Boga, np. medytacji. To też trudne i wymaga wielu wyrzeczeń. A jeśli chcesz pościć koniecznie, ok, ale rozsądnie, wyrzecz się np. słodyczy na 100 dni i poświęć to wyrzeczenie np. w intencji pokoju na świecie albo czyjegoś nawrócenia. To nie jest wcale mało.

6

Ten post w Twoim wydaniu skończy się szpitalem! Można sobie czegoś odmówić z przyjemności.Może słodycze może papierosy a może alkohol? I to wystarczy.Głodzenie się na śmierć zbliży Cię do Boga  ale podejrzewam że nie o takie zbliżenie Ci chodzi.

7

Jak dla mnie ten post 40dniowy to troszkę dużo wydaje mi się,że nie przemyślałaś wszystkiego tak do końca. Możesz nabawić się choroby. Ja sobie odmawiam słodyczy i też nie wiem czy wytrwam bo brak mi silnej woli ale jedzenia hm pomyśl jeszcze. Pozdrawiam

8

oj, do Boga zbliżamy się poprzez uczynki i modlitwę, a nie odmawianie sobie jedzenia i picia... a jeśli chcesz sprawdzić jaką masz silną wolę to po prostu wyrzeknij się czegos, co lubisz, np ja chcę nie używać wulgaryzmów w okresie postu i tego będę pilnować. a do Boga zbliżę się poprzez co piątkowe Drogi Krzyżowe.

9

witam, drogie kobiety! jestem juz 4 dzien tylko na wodzie i czuje sie calkiem niezle. ok, pierwszy dzien byl najgorszy, mialam silne bole glowy, i bylo ciezko, ale przezylam. dzis jest znacznie lepiej. jestem troche oslabiona i nieco spowolniona, ale normanie egzystuje. wydaje mi sie, ze nikt z was wogole nie slyszal o uzdrawiajacej mocy glodowki. dlatego polecam sprawdzic w internecie, bo jest wiele artykulow na ten temat. dla mnie jest to post zwiazany religia, ale takze doszlo oczyszczenie mojego organizmu z toksyn nagromadzonych zlym odzywianiem.

10

Głodówki trwają po kilka dni i owszem, słyszałam o nich, ale nie 40! Myślę, że nie podchodzisz do wiary w sposób poważny. Nikt nie ma prawa katować swojego ciała, tak - KATOWAĆ - bo można się wykończyć lub rozregulować sobie organizm.
Grzeszysz przeciwko V przykazaniu.

11

Ja też nie słyszałam o tak długich głodówkach,  każda glodówka powinna być skonsultowana z lekarzem.
Dla mnie jest to wątpliwy wyraz dbania o własne zdrowie.
Mam nadzieje że znajdzie się ktoś w Twoim otoczeniu kto zareaguje na Twoje głodzenie

Wiesz ja również poszczę na swoj sposób. do Boga zbliżasz się już wówczas wtedy, gdy duchowo i z pełną świadomością zaczynasz pościć. Ale na samej wodzi i herbacie może być ciężko... Pamietaj, że na codzień potrzebuje twój organizm witamin itp. byś mogła normalnie funkcjonować... ja poszczę od środy popielcowej, jem 2, 3 małe posiłki dziennie wstrzymując się od wędliny (a wgl w piątek!) Każdy pości na swój spobób, odmawia sobie czegoś lub coś innego... pozdrawiam.

13

Mija 10 dzien mojego postu i czuje sie bardzo dobrze smile postanowilam jednak, ze bede poscic 21-25 dni, a nie 40, bo chyba nie dam rady ze wzgledu na prace, ktora jest wyczerpujaca i momentami stresujaca. czuje glod, pewnie, ale nie slaniam sie na nogach i normalnie funkcjonuje. duchowo czuje sie naprawde dobrze, bo to o to w tym wszytkim chodzi smile pozdrawiam!

14

masakra jakas . Brak słów . Inni nie maja co do garnka włozyc i chodzą głodni a Tobie w głowie sie przewraca chyba z tego dobrobytu .Żal sad

15

dusia, dziekuje za mile slowa, ale moglas sobie darowac i swoja ignorancje zostawic za czterema scianami swojego domu!

16

Dlaczego? czy nie mozna mowic tego co sie mysli i zawsze słodzic. pisze to co mysle i wlasnie tak mysle ze za duzo masz. pomysl o tych biednych ludziach co nie maja co jesc. Co by powiedzieli

17

Jak dla mnie to istna głupota. Dobra rozumiem 2-5 dniowa, ale na tak długi okres bez konsultacji z lekarzem?? Co Ty chcesz przez cierpienie własnego organizmu zbliżyć się do Boga? Są inne sposoby, możesz ograniczyć spożycie jakiegoś produktu, modlić się itp Wiem, że post ma polegać na zbliżeniu się do Boga, ale ma również ukazać w jak materialistycznym świecie żyjemy i zrezygnować z niektórych, powtarzam niektórych przyjemności na rzecz bliższego poznania Boga (tak ja pojmuje post). Dla mnie idiotyzmem jest zbliżanie się do Boga w sposób prowadzenia siebie do śmierci. Ale skoro Ci tak wygodnie... Żebyś potem nie miała tylko problemów z własnym organizmem, bo skoro organy nie mają czego (że tak się wyrażę) jeść, jedzą same siebie... Bo istnieją pewne granice...

18

Ewangelia Sw Lukasza ,4 rozdzial ,2 werset. Przez 40 dni nic nie jadl.
sory ,wszystko jest mozliwe dla Boga i na 40 dni postu da sily.
Pozdrawiam i jaki byl efekt koncowy ile wytrzymalas ?

19

To co opisuje autorka to absurd. Pić sama woda i herbatę? Dziewczyno wykończysz się! Poza tym post to wymysł kościoła. W pierwszym liście do Tymoteusza 4,1-5 napisane jest "duch zaś otwarcie mówi że w czasach ostatnich niektórzy odpadna od wiary skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. Stanie się to przez takich którzy obłudnie kłania maja własne sumienie napiętnowane. Zakazują oni wchodzić w związki małżeńskie, nakazują powstrzymywać się od pokarmów które Bóg stworzył baw je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci którzy poznali prawdę. Ponieważ wszystko co Bóg stworzył jest dobre i niczego co jest spożywane z dziękczynieniem nie należy odrzucać." więc post jest wymysłem kościoła.

Do lenki 22.Przeczytaj Biblię Warszawską,narodź się na nowo a pogadamy. ,,Lecz to jest post, w którym mam upodobanie: że się rozwiązuje bezprawne więzy, że się zrywa powrozy jarzma,wypuszcza na wolność uciśnionych i łamie wszelkie jarzmo," Księga Izajasza rozdział 58 werset 6 Biblia Warszawska.

21

... nie obraź się, ale w jakiegoś bardzo prymitywnego boga wierzysz. Co ten twój bóg będzie miał z tego, że doprowadzisz się do stanu chorobowego, będziesz dzięki temu świętsza, twój bóg będzie weselszy??? Nie prościej byłoby dać trochę jadła i napitku, zamiast wyniszczać swój organizm kretyńską głodówką?

22

To posty z 2011 roku

Ciekawe,czy Autorka przeżyła czy jednak zbliżyła się do Boga...bo jakoś nie napisała tongue

23

Co za głupota...
Po pierwsze: zacznijmy od tego, że w ten sposób grzeszysz, więc oddalasz się od Boga, bo niszczysz swoje ciało taką głodówką, a przykazanie mówi "nie zabijaj"! To się tyczy też własnego ciała.
Po drugie: post nie polega na tym, by się głodzić, tylko na tym, aby wyrzec się przyjemności takich jak alkohol, zabawy itd. To czas na skupieniu się na Bogu, na wyciszeniu się.
Po trzecie: nie wiem w ogóle co ma głodówka wspólnego z wiarą, ale ja widocznie za głupia jestem by to pojąć.
Nie pozdrawiam i współczuję głupoty.

24 Ostatnio edytowany przez lewiatan (2016-02-21 22:44:47)

aggia napisał/a:

Witam Was wszystkich,

Zbliza sie wielkanoc i nie wiem, skad nawet ta decyzja, ale postanowilam od poniedzialku, 7 marca isc na 40 dniowy post. Mam zamiar nic nie jesc przez te 40 dni, wylacznie pic wode, herbate. Wiem, ze post zaczyna sie od srody popielcowej, jednak jestem juz psychicznie gotowa i wrecz nie moge doczekac sie poniedzialku. Chce zblizyc sie do Boga, uspokoich swoje rozchwiane wnetrze, a takze przetestowac swoja silna wole. Jestem ciekawa czy moze ktos z was juz przechodzil taki post lub, wogole jakikolwiek, np. ograniczajacy przyjemnosci codziennego zycia??

Zamiar podziwiam. Ale niestety ciężka to sprawa. 40-dni, widzę że potem zmieniłaś zamiar do 25 max. To dobrze.
Sam wytrzymałem kiedyś 14 dni tylko o wodzie. I powiem że, to raczej nie dla wszystkich. Szczególnie gdy prace ma się ciężką.
Ale wytrzymać można. Przerwałem po 14 dniach bo prawda jest taka, że musimy jeść choćby suchary.
Dla oczyszczenia (dosłownie) jelita. Takie moje doświadczenie. No i niestety organizm najpierw pobiera z masy mięśni
składniki potrzebne do funkcjonowania, a potem z tłuszczu (krótko mówiąc). Człowiek zaczyna wyglądać jak patyk, dosłownie.
A wiadomo "masę" trzeba mieć.
Więc myślę spróbować warto, choćby po to żeby poznać swoje możliwości, poznać swoje granice.
Wiara, tak jasne pomaga.
Napisz proszę jak Ci się powiodło.

1.Poprawka: post z 2011, ale jeżeli jeszcze tu jesteś odpisz.

2.Poprawka:Dopisać jeszcze chciałem sprostowanie. Rozumiem że to dział -RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA-
                     a nie -MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY- bo po paru innych postach można do
                     takiego wniosku dojść. Pisałem o wpływie na ciało, ponieważ duchowych zmian nie odczułem.
                     Nie czułem się bliżej Boga, bardziej niż zwykle. Chciałem poznać swoje możliwości, granice.
                     Przyjemności też mi to nie sprawiło. Pozdrawiam.

25

Pewnie się zagłodziła na śmierć...bo od 2011 roku, już nic nie pisze big_smile

26

całkowity post dobra rzecz, ale tydzień a nie 40 dni.

Ja tam postu nie obchodze. Poza tym swieta wielkanocne nie sa swietami zawartymi w bibli wiec jako osoba postrzegajaca tylko to co pisze w bibli nie obchodze ich.

28 Ostatnio edytowany przez lewiatan (2016-02-23 23:13:07)

Swojej 14 dniowej głodówki postem nie nazwę. Bo słowo 'post' z głodówką niema nic wspólnego. Ale rozumiem zamiar
ograniczania posiłków. W celu zrozumienia i poznania. Każdy człowiek który dostąpił oświecenia, w pewnym etapie
życia musiał się z tym zmierzyć. Na przykład Budda. I nawet Jezus przy całej swojej wielkości przez to przeszedł.
I polega to moim zdaniem na zrozumieniu, że jesteśmy tylko ludźmi. Bo ludzie pragną i głód odczuwają, a umiejętność
wyodrębnienia tych uczuć w nas samych. Przybliża nas do Stwórcy.

29

Wielu zapomina, ze Jezus byl czlowiekiem, ale byl zarowno w takim samym stopniu Bogiem (a raczej jest), wiec to mu daje poniekad ''przewage'' nad zwyklymi smiertelnikami. Nie wierze, ze czlowiek moze wytrzymac 40 dni bez jedzenia (chyba ze jest Jezusem).Dobrym pomyslem na duchowe przezycie postu jest po prostu odmowienie sobie czegos, co najbardziej lubimy. Moga to byc slodycze, ale moze to byc tez ''wolne'' od laptopa, komorki, albo alkoholu.

Co do autorki, to zastanwiam sie, jak wiele schudla, bo taki 40-dniowy post moze byc niezlym sposobem na zrzucenie zbednych kilogramow wink

30

grosik84 napisał/a:

Ewangelia Sw Lukasza ,4 rozdzial ,2 werset. Przez 40 dni nic nie jadl.
sory ,wszystko jest mozliwe dla Boga i na 40 dni postu da sily.
Pozdrawiam i jaki byl efekt koncowy ile wytrzymalas ?

Jezus na pustyni przebywał w stanie letargu, gdzie przemiana materii była zatrzymana więc dał rade to zrobić.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024