Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Mam anemię powinnam uzupełnić niedobory żelaza, ale chciałąbym głównie postawić na zdrowe odzywianie,nie tylko same tabletki?Gdzie mogę znaleźć ten i z czym najlepiej łączyć żelazo by było lepiej przyswajalne?
Najlepiej tu wątroba, mięso, fasola, krewetki ,płatki śniadaniowe ,kasza gryczana, ryż, brokuły,groch, szpinak , soje, suszone morele,suszone śliwki, żółtka jaj, owoce jak brzoskwinie, porzeczki, pestki dyni, daktyle.
Organizm potrzebuje witaminy C do prawidłowego wchłaniania żelaza a np. kawa, herbata, pokarmy bogate w błonniki, sole fosforu powoduję zahamowanie wchłaniania żelaza.
Ja polecam warzywa i owoce - najlepiej cytrusy, np. grejpfruty, pomarańcze. Ja zjadam je w ilościach niemal hurtowych
Albo piję owocowe soczki (również cytrusowe
) najlepiej świeżo wyciskane. pozdro
Ja też jestem za owocami i warzywami. Cytrusy być może... chyba też buraki i marchew? Pij dużo soków, ale unikaj tych słodzonych, więc najlepiej sama wyciskaj, jak mówi adaso albo chyba możesz kupić takie świeże, ale to sobie sprawdź jeszcze. Na pewno tabletki też warto przyjmować, ale uzupełniaj warzywami. Z tego, co pamiętam dużo jest też żelaza we wszystkich zielonych warzywach, ale nie jestem tego w 100% pewna.